Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.
Interpretatie van ECG-ritmestrips
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.
Prioriteren en delegeren
Methode
Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).
Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Methode
Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.
Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Methode
Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.
2Oefenopgaven
1.BasisverpleegkundeGemiddeld
How does pursed-lip breathing help a patient with COPD?
AIt keeps the airways open longer and slows the breathing
BIt replaces the need for inhaled medicines
CIt makes the patient breathe faster to take in more air
DIt increases the amount of carbon dioxide in the blood
2.BasisverpleegkundeMoeilijk
A dying patient's breathing gets deeper and faster, then shallower, followed by a pause with no breathing, in a repeating cycle. What is this pattern called?
ABiot's breathing
BParadoxical breathing
CKussmaul breathing
DCheyne–Stokes breathing
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld
Een patiënt op de afdeling krijgt een piepende ademhaling en kortademigheid na de eerste dosis van een bètablokker. Welke voorgeschiedenis maakt dit het waarschijnlijkst?
AAstma
BMigraine
CHypothyreoïdie
DArtrose
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk
Why are early surgery and early mobilisation recommended for older patients with a hip fracture?
AThey mainly reduce the cost of the operation
BThey reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
CThey allow the bone to heal fully without any need for pain relief
DThey make physiotherapy and rehabilitation unnecessary after discharge
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,53, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,53PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,29, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.
pH 7,29PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
1passende compensatie
2extra respiratoire acidose
3extra respiratoire alkalose
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.
0–125
MFS =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: geen beperking; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.
1geen risico
2licht risico
3matig risico
4hoog risico
5zeer hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een man is 164 cm lang en weegt 57 kg. Bepaal het werkelijke gewicht als percentage van het ideale lichaamsgewicht, %IBW, met de formule van Devine (1 in = 2,54 cm). Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
164 cm57 kgman
%IBW = %
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1000 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 25% dextrose en 6% aminozuren, plus 500 mL 20% lipide-emulsie (2 kcal/mL). Bepaal de totale energie E die de patiënt krijgt in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
1000 mLdextrose 25%aminozuren 6%lipiden 500 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1ventriculaire bigeminie
2sinusritme met PVC’s
3sinusaritmie
4normaal sinusritme
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
Deze strip in afleiding II toont een tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach). Meet het PR-interval van de laatste geleide slag vóór een niet-geleide P-top (de langste PR), in seconden.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
langste PR = s
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld
A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?
AAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
BMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
CDeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
DStarting the transfusion once the blood arrives
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk
Weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, less urine and tenderness over the new kidney. What should the nurse suspect?
ADehydration from drinking too much
BNormal healing of the transplant
CA side effect of eating salty food
DRejection of the transplant
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld
An order reads “Give potassium chloride by IV push.” What should the nurse do?
ANot give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
BGive it slowly by IV push over two minutes while watching the cardiac monitor
CDilute it in a small syringe and push it
DGive half by IV push and the rest later
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk
Only one airborne infection isolation room (negative pressure) is free. Which newly admitted patient should be placed in it?
AA patient with confirmed seasonal influenza and a cough
BA patient with suspected active pulmonary tuberculosis
CA patient with C. difficile diarrhea
DA patient with an MRSA wound infection
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld
Een patiënt heeft een natrium van 152 mEq/L. Welke bevindingen verwacht de verpleegkundige?
ABradycardie met spitse T-toppen
BSpiertrekkingen met een positief teken van Trousseau
CGewichtstoename met gezwollen enkels
DDorst, droge slijmvliezen en onrust
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk
In the first 24 hours after a major burn, which laboratory pattern is most expected?
ALow potassium and low hematocrit
BHigh calcium and high albumin
CHigh potassium and high hematocrit
DLow sodium and low hematocrit
3Oplossingen
1.Basisverpleegkunde
Antwoord: A · It keeps the airways open longer and slows the breathing
Waarom dit het antwoord is
Breathing out slowly through pursed lips creates back-pressure that keeps small airways open, helping to empty trapped air and reducing breathlessness.
Antwoord
A · It keeps the airways open longer and slows the breathing
2.Basisverpleegkunde
Antwoord: D · Cheyne–Stokes breathing
Waarom dit het antwoord is
Cheyne–Stokes breathing is a cyclical rise and fall in depth with periods of apnoea. It is common near the end of life and in severe heart failure or brain injury.
Antwoord
D · Cheyne–Stokes breathing
3.Klinische verpleegkunde
Antwoord: A · Astma
Waarom dit het antwoord is
Niet-selectieve en zelfs cardioselectieve bètablokkers kunnen bronchospasme veroorzaken, dus ze worden bij astma meestal vermeden.
Antwoord
A · Astma
4.Klinische verpleegkunde
Antwoord: B · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
Waarom dit het antwoord is
Delayed surgery and immobility increase the risk of chest infection, VTE, pressure ulcers, delirium and loss of independence. Guidelines recommend surgery within about 24–48 hours of admission (UK guidance: the day of or day after) and mobilisation soon after.
Antwoord
B · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: ongecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,53: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 30 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)
Compensatie
ongecompenseerd
Antwoord
ongecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: passende compensatie
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verwachte PaCO₂
1,5·13 + 8 = 27,5 → 25,5–29,5 mmHg
Vergelijken
gemeten: 28 mmHg → passende compensatie
Antwoord
passende compensatie
7.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: MFS = 80
Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.
Score elk item
eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15
Optellen
Totaal Morse = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 15 = 80
Antwoord
MFS = 80
8.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: matig risico
Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.
Score elke subschaal
sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1
Optellen
Totaal Braden = 2 + 2 + 4 + 4 + 1 + 1 = 14
Risiconiveau
14 → matig risico
Antwoord
matig risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: %IBW = 94 %
Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
164 cm/2,54 = 64,57 in
IBW = 50 + 2,3·(64,57 − 60) = 60,5 kg
Percentage van het ideale lichaamsgewicht
%IBW = 57/60,5·100 = 94,21 ≈ 94%
Antwoord
%IBW = 94%
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: E = 2090 kcal/dag
Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Gram dextrose en aminozuren
dextrose: 25·1000/100 = 250 g
aminozuren: 6·1000/100 = 60 g
Kilocalorieën per component
dextrose: 250·3,4 = 850 kcal
aminozuren: 60·4 = 240 kcal
lipiden: 500·2 = 1000 kcal
Totale energie
E = 850 + 240 + 1000 = 2090 kcal/dag
Antwoord
E = 2090 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: ventriculaire bigeminie
Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.
Vijf stappen
1. Frequentie: 7 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 70 per minuut.
2. Ritme: regelmatig onregelmatig, een korte en een lange R–R wisselen elkaar af (0,48 s en 1,20 s).
3. P-toppen: positief vóór elk smal QRS; geen vóór de vroege brede slagen.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s in de sinusslagen; de vroege slagen zijn breed (0,14 s) en bizar, met een T-top die de andere kant op wijst.
Interpretatie
ventriculaire bigeminie
Antwoord
ventriculaire bigeminie
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord:langste PR = 0,34 s
AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.
Zet de P-toppen uit
P–P = 0,96 s, regelmatig; op één P-top van de 3 volgt geen geleiding
PR in elke groep
PR₁ = 0,20 s, PR₂ = 0,34 s
Antwoord
langste PR = 0,34 s
De grootste stap in het PR zit tussen de eerste en tweede slag van een groep; latere stappen zijn kleiner, daarom worden de R–R-intervallen korter vóór de pauze.
13.Prioriteren en delegeren
Antwoord: B · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
Waarom dit het antwoord is
An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.
Antwoord
B · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
14.Prioriteren en delegeren
Antwoord: D · Rejection of the transplant
Waarom dit het antwoord is
Fever, falling urine output and graft tenderness are signs of possible rejection. The nurse reports promptly, because early treatment can save the kidney.
Antwoord
D · Rejection of the transplant
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: A · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
Waarom dit het antwoord is
Potassium chloride given by IV push can cause fatal cardiac arrhythmias and arrest. It is only given diluted by controlled infusion, so the nurse does not give it and contacts the prescriber.
Antwoord
A · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: B · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
Waarom dit het antwoord is
Tuberculosis needs airborne precautions in a negative-pressure room. Influenza needs droplet precautions and MRSA and C. difficile need contact precautions, which can be given in an ordinary single room.
Antwoord
B · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: D · Dorst, droge slijmvliezen en onrust
Waarom dit het antwoord is
Hypernatriëmie betekent meestal een watertekort, met dorst, droge mond, onrust, agitatie en, als het ernstig is, aanvallen. Het wordt langzaam gecorrigeerd om hersenoedeem te voorkomen.
Antwoord
D · Dorst, droge slijmvliezen en onrust
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: C · High potassium and high hematocrit
Waarom dit het antwoord is
Early after a burn, damaged cells release potassium, and plasma shifts into the tissues, which concentrates the blood and raises the hematocrit. Later, as fluid returns and the kidneys excrete potassium, hypokalemia can develop.Gecontroleerd met:High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)