Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.
Interpretatie van ECG-ritmestrips
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.
Prioriteren en delegeren
Methode
Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).
Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Methode
Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.
Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Methode
Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.
2Oefenopgaven
1.BasisverpleegkundeGemiddeld
Hoe wordt de capillaire hervullingstijd gemeten?
ADruk ongeveer 5 seconden op de huid, laat los en meet hoe lang het duurt voordat de kleur terugkeert
BMeet de tijd tussen twee hartslagen op de monitor en vergelijk die met de radialispols
CTel 15 seconden de pols aan de pols
DSchijn met een lampje in het oog en kijk naar de pupil
2.BasisverpleegkundeMoeilijk
A patient with dementia keeps getting out of bed at night. What is the best first nursing approach?
ALook for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
BRaise the bed rails and leave the patient alone
CAsk the doctor to prescribe a sedative so the patient sleeps through the night
DTie a sheet across the bed to keep the patient in
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld
Wat meet HbA1c?
ADe gemiddelde bloedglucose over ongeveer de afgelopen twee tot drie maanden
BDe bloedglucose op het moment van de test
CDe hoeveelheid ketonen in de urine
DDe insulinespiegel na een maaltijd
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk
A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?
AAcute angle-closure glaucoma
BSimple conjunctivitis from a viral infection
CA stye
DDry eye syndrome
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Oefenwaarden: Na⁺ 139 mmol/L, glucose 32,3 mmol/L en ureum 8,5 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.
Na⁺ 139 mmol/Lglucose 32,3 mmol/Lureum 8,5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Oefenwaarden: Na⁺ 145, Cl⁻ 94 en HCO₃⁻ 13 mmol/L. Bereken de deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), met AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Geef twee decimalen.
Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 94 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/L
deltaratio =
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 97% met extra zuurstof, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 37,4 °C. Wat is de totale NEWS2-score?
RR 20SpO₂ 97%O₂SBP 136HR 88AT 37,4 °C
NEWS2 =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 43 kg en is 169 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.
43 kg169 cm
1ondergewicht
2gezond gewicht
3overgewicht
4obesitas klasse I
5obesitas klasse II
6obesitas klasse III
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 51 kg (BMI onder 30) heeft 30 kcal/kg/dag nodig. De sondevoeding levert 1,5 kcal/mL en loopt 24 uur per dag via een pomp. Op welke snelheid R stel je de pomp in, in mL/h? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
51 kg30 kcal/kg/dag1,5 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 74 kg krijgt 1000 mL parenterale voeding met 25% dextrose, toegediend over 16 uur. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.
74 kg1000 mLdextrose 25%16 h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
Meet op deze strip in afleiding II de gevraagde waarde (QT-interval) in seconden.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QT = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1ventrikelfibrilleren
2torsades de pointes
3supraventriculaire tachycardie (SVT)
4idioventriculair ritme
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld
A patient with severe neutropenia needs a room. Which roommate is the safest choice?
AA patient after a knee replacement with no signs of infection
BA patient with an infected, draining leg wound
CA patient with C. difficile diarrhea
DA patient with influenza
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk
A patient takes lithium. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will drink enough fluid every day.”
B“I will take ibuprofen every day for my headaches.”
C“I will keep my daily salt intake about the same as usual.”
D“I will go for my blood tests as planned.”
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld
A patient on contact precautions must be taken to another department for a test. What is correct?
ACancel the test until the precautions are no longer needed, however urgent it is
BCover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
CHave the patient wear an N95 respirator during transport
DPut the patient in a separate elevator with the doors open
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk
In START triage at a mass-casualty incident, a casualty cannot walk, breathes 20 times a minute, has a radial pulse and follows simple commands. Which category applies?
ARed (immediate)
BBlack (expectant or dead)
CYellow (delayed)
DGreen (minor)
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld
A patient on a heparin infusion has blood in the urine and an aPTT far above the target. The nurse stops the infusion and informs the provider. Which antidote should the nurse anticipate?
AProtamine sulfate
BVitamin K (phytonadione)
CCalcium gluconate
DNaloxone
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk
A patient with long-term heavy alcohol use is admitted with alcohol withdrawal. Which group of electrolyte problems is most common?
ALow magnesium, low phosphate and low potassium
BHigh sodium, high calcium and high glucose
CHigh magnesium, high phosphate and high potassium
DLow chloride, high bicarbonate and high calcium
3Oplossingen
1.Basisverpleegkunde
Antwoord: A · Druk ongeveer 5 seconden op de huid, laat los en meet hoe lang het duurt voordat de kleur terugkeert
Waarom dit het antwoord is
Druk op een vingertop of het sternum, laat los en tel de seconden tot de kleur terugkeert. Een verlengde tijd wijst op een slechte perifere doorbloeding, bijvoorbeeld bij shock of uitdroging.
Antwoord
A · Druk ongeveer 5 seconden op de huid, laat los en meet hoe lang het duurt voordat de kleur terugkeert
2.Basisverpleegkunde
Antwoord: A · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
Waarom dit het antwoord is
Restlessness in dementia often has a cause, such as needing the toilet, pain or being cold. Meeting the need is safer than restraint or sedation, which increase the risk of harm.
Antwoord
A · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
3.Klinische verpleegkunde
Antwoord: A · De gemiddelde bloedglucose over ongeveer de afgelopen twee tot drie maanden
Waarom dit het antwoord is
HbA1c weerspiegelt de glycering van hemoglobine gedurende de levensduur van rode bloedcellen en geeft zo een schatting van de glucoseregulatie op lange termijn.
Antwoord
A · De gemiddelde bloedglucose over ongeveer de afgelopen twee tot drie maanden
4.Klinische verpleegkunde
Antwoord: A · Acute angle-closure glaucoma
Waarom dit het antwoord is
Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.
Antwoord
A · Acute angle-closure glaucoma
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: Osm = 319 mOsm/kg
Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.
Berekende osmolaliteit
Osm = 2·139 + 32,3 + 8,5 = 318,8 ≈ 319 mOsm/kg
Antwoord
Osm = 319 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: deltaratio = 2,364
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Anion gap
AG = 145 − (94 + 13) = 38
Deltaratio
(38 − 12)/(24 − 13) = 26/11 = 2,364
Antwoord
deltaratio = 2,364
Boven 2: een extra metabole alkalose.
7.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: NEWS2 = 2
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
met zuurstof → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 37,4 °C → 0
Optellen
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Antwoord
NEWS2 = 2
8.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: ondergewicht
Body mass index: BMI = gewicht (kg)/lengte (m)², waarbij de lengte eerst in meters wordt omgerekend. Met ponden en inches is BMI = 703 × gewicht (lb)/lengte (in)². WHO-categorieën voor volwassenen: onder 18,5 ondergewicht, 18,5–24,9 gezond gewicht, 25,0–29,9 overgewicht, 30,0–34,9 obesitas klasse I, 35,0–39,9 obesitas klasse II en 40 of meer obesitas klasse III.
BMI
BMI = 43/1,69² = 15,06
Categorie
ondergewicht
Antwoord
ondergewicht
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: R = 43 mL/h
Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Benodigde energie
E = 30·51 = 1530 kcal/dag
Dagvolume
V = 1530/1,5 = 1020 mL/dag
Pompsnelheid
R = 1020/24 = 42,5 ≈ 43 mL/h
Antwoord
R = 43 mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: GIR = 3,52 mg/kg/min
Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Dextrose in de zak
25·1000/100 = 250 g = 250 000 mg
Minuten infuus
16·60 = 960 min
Glucose-infusiesnelheid
GIR = 250 000/(74·960) = 3,519 ≈ 3,52 mg/kg/min
Antwoord
GIR = 3,52 mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: QT = 0,36 s
QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.
Meet
9 kleine hokjes van het begin van het QRS tot het einde van de T-top
Omrekenen
QT = 9 × 0,04 s = 0,36 s
Antwoord
QT = 0,36 s
Een vuistregel: bij normale frequenties moet de QT minder dan de helft van het R–R-interval zijn (hier R–R = 0,80 s).
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: torsades de pointes
Meer ventriculaire ritmes: torsades de pointes is een polymorfe ventriculaire tachycardie, meestal 150–250/min, waarbij de brede complexen in hoogte veranderen en om de basislijn draaien, enkele slagen omhoog en dan omlaag. Studieboeken koppelen het aan een verlengd QT-interval, en magnesiumsulfaat is het middel dat de reanimatierichtlijnen ervoor noemen. Een idioventriculair ritme is een ventriculair ontsnappingsritme: regelmatig, breed QRS (0,12 s of meer), geen P-toppen, met 20–40/min (een versneld idioventriculair ritme loopt op 40–100/min). Monomorfe VT heeft identieke brede complexen bij meer dan 100/min. VF is chaotisch, zonder enig zich herhalend complex.
Vijf stappen
1. Frequentie: zeer snel, de complexen liggen ongeveer 7 kleine hokjes uit elkaar (ongeveer 214 per minuut).
2. Ritme: snel en grofweg regelmatig, maar de hoogte en richting van de complexen veranderen in een zich herhalend spoelpatroon.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: breed en polymorf; de complexen draaien om de basislijn, enkele slagen omhoog en dan omlaag.
Interpretatie
torsades de pointes
Antwoord
torsades de pointes
Torsades de pointes is een polymorfe VT die samenhangt met een verlengd QT-interval. Dit is alleen herkenningsoefening.
13.Prioriteren en delegeren
Antwoord: A · A patient after a knee replacement with no signs of infection
Waarom dit het antwoord is
A neutropenic patient cannot fight infection well, so the roommate must not have a transmissible infection. A clean postoperative patient is the safest choice; ideally the neutropenic patient has a single room.
Antwoord
A · A patient after a knee replacement with no signs of infection
14.Prioriteren en delegeren
Antwoord: B · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”
Waarom dit het antwoord is
NSAIDs such as ibuprofen can raise lithium levels and cause toxicity. Steady fluid and salt intake and regular blood tests help keep levels safe.
Antwoord
B · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: B · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
Waarom dit het antwoord is
Transport is limited to what is necessary. Infected areas are contained or covered, the patient wears a clean gown, the receiving area is informed and equipment is cleaned afterwards.
Antwoord
B · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: C · Yellow (delayed)
Waarom dit het antwoord is
The casualty cannot walk, so is not green. Breathing is under 30 a minute, perfusion is adequate and they obey commands, so none of the red criteria apply. This makes them yellow, delayed.
Antwoord
C · Yellow (delayed)
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: A · Protamine sulfate
Waarom dit het antwoord is
Protamine sulfate binds heparin and reverses its effect quickly. Unfractionated heparin has a short half-life, so stopping the infusion is the first step. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.
Antwoord
A · Protamine sulfate
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: A · Low magnesium, low phosphate and low potassium
Waarom dit het antwoord is
Poor diet, vomiting, diarrhea and alcohol's effect on the kidneys commonly cause low magnesium, phosphate and potassium. These worsen arrhythmia and seizure risk, so they are checked and replaced, together with thiamine.
Antwoord
A · Low magnesium, low phosphate and low potassium