Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How should the opening of a stoma bag be cut?

  1. ATo fit closely around the stoma without pressing on it
  2. BMuch larger than the stoma so that the edge never rubs against it
  3. CIn any shape, as long as the bag sticks
  4. DSmaller than the stoma so it grips it tightly
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die nu wilsonbekwaam is, heeft een geldige en toepasselijke schriftelijke wilsverklaring (advance decision) waarin hij een specifieke levensverlengende behandeling weigert. Wat moeten zorgverleners doen (Engeland en Wales)?

  1. AHaar negeren, omdat alleen mondelinge wensen tellen
  2. BDe wilsverklaring volgen en die behandeling niet geven
  3. CDe familie vragen de verklaring terzijde te schuiven
  4. DDe behandeling geven omdat de patiënt nu niet kan beslissen
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. ATheir sense of thirst is often reduced
  2. BTheir kidneys hold on to too much water
  3. CThey always drink large amounts of tea
  4. DTheir body water content increases with age
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why must a unit of red cells be transfused within the set time limit (commonly four hours) after it leaves controlled cold storage?

  1. AThe bag stops dripping after four hours
  2. BThe blood group of the cells changes after a few hours
  3. CThe red cells break down and turn into plasma
  4. DBacteria can grow in the blood at room temperature
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 134 mmol/L, glucose 11 mmol/L en ureum 11,1 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 134 mmol/Lglucose 11 mmol/Lureum 11,1 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354540HCO₃⁻mmol/L222617passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,25, PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,25PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
11072SBPDBPmmHgHR 115/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 115/min en een bloeddruk van 110/72 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 115/minBP 110/72 mmHg
SI =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 70/min, alert, temperatuur 37,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 97%luchtSBP 142HR 70AT 37,4 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
1 kcal/mL25 kcal/kg/dag? mL/h78 kg24 h/dag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 78 kg (BMI onder 30) heeft 25 kcal/kg/dag nodig. De sondevoeding levert 1 kcal/mL en loopt 24 uur per dag via een pomp. Op welke snelheid R stel je de pomp in, in mL/h? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

78 kg25 kcal/kg/dag1 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
9 kgdextrose 12,5%20 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een kind van 9 kg krijgt 12,5% dextrose met 20 mL/h. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.

9 kg12,5%20 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemfibrillerensinusritme met PVC’sventriculaire bigeminienormaal sinusritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemfibrilleren
  2. 2sinusritme met PVC’s
  3. 3ventriculaire bigeminie
  4. 4normaal sinusritme
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusbradycardiederdegraads (compleet) AV-blokidioventriculair ritmeventriculaire tachycardie

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinusbradycardie
  2. 2derdegraads (compleet) AV-blok
  3. 3idioventriculair ritme
  4. 4ventriculaire tachycardie
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which two patients can most safely share a room?

  1. ATwo patients who both have C. difficile infection
  2. BA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
  3. CA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
  4. DA patient with influenza and a patient with COPD
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

At 08:00 a nurse has four tasks. Which order is best?

  1. ACheck the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
  2. BUpdate care plans, give insulin with breakfast, give routine medications, check the patient with a falling SpO₂
  3. CGive routine medications, check the patient with a falling SpO₂, update care plans, give insulin with breakfast
  4. DGive insulin with breakfast, update care plans, check the patient with a falling SpO₂, give routine medications
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Twee patiënten met zeer vergelijkbare namen liggen op dezelfde afdeling. Wat is de beste veiligheidsmaatregel?

  1. ADe gelijkende namen markeren en elke keer twee identificatiegegevens controleren
  2. BElke patiënt alleen bij de voornaam noemen
  3. CDe kamernummers gebruiken om de patiënten te onderscheiden
  4. DEen van de twee patiënten overplaatsen naar een ander ziekenhuis
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een zak met chemotherapie lekt op de grond. Wat is de eerste stap?

  1. ADe beschermende middelen uit de morskit aantrekken en het gemorste afbakenen
  2. BDe schoonmaker vragen het met de gewone dweil op te nemen
  3. CHet laten drogen en aan het einde van de dienst opruimen
  4. DHet snel opvegen met papieren doekjes en blote handen
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?

  1. AA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
  2. BTwo to three soft stools a day and clearer thinking
  3. CNo bowel movement for 2 days and calm sleep
  4. DSix to eight watery stools a day with dizziness
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met ernstig braken heeft een kalium van 3,0 mEq/L, een chloride van 88 mEq/L en een hoog bicarbonaat. Welk patroon laat dit zien?

  1. AVerlies van maagzuur: laag kalium en chloride, metabole alkalose
  2. BHoog kalium met metabole acidose door uitdroging
  3. CDiabetische ketoacidose met een hoge anion gap
  4. DNormale uitslagen die geen opvolging vragen

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · To fit closely around the stoma without pressing on it

Waarom dit het antwoord is

The opening should fit snugly so stoma output does not reach the skin, but not so tight that it damages the stoma. Stomas shrink in the weeks after surgery, so the size is re-measured.

Antwoord

A · To fit closely around the stoma without pressing on it
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · De wilsverklaring volgen en die behandeling niet geven

Waarom dit het antwoord is

Een geldige en toepasselijke wilsverklaring heeft hetzelfde effect als een weigering door een wilsbekwame patiënt. Weigeringen van levensverlengende behandeling moeten schriftelijk, ondertekend en door een getuige bevestigd zijn, en vermelden dat ze ook gelden als het leven in gevaar is.

Antwoord

B · De wilsverklaring volgen en die behandeling niet geven
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Their sense of thirst is often reduced

Waarom dit het antwoord is

With age, thirst is blunted, kidney concentrating ability falls and total body water decreases. Cognitive or physical problems can also make it harder to drink.

Antwoord

A · Their sense of thirst is often reduced
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Bacteria can grow in the blood at room temperature

Waarom dit het antwoord is

Red cells are stored cold to limit bacterial growth. Once out of controlled storage, the transfusion must be completed within the time limit to reduce the risk of bacterial contamination and transfusion-transmitted infection.

Antwoord

D · Bacteria can grow in the blood at room temperature
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 290 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·134 + 11 + 11,1 = 290,1 ≈ 290 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 290 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra respiratoire acidose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·17 + 8 = 33,5 → 31,5–35,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 40 mmHg → extra respiratoire acidose

Antwoord

extra respiratoire acidose
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: SI = 1,05

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Shockindex

SI = 115/110 = 1,045 ≈ 1,05

Antwoord

SI = 1,05

1 of meer: een waarschuwingsteken voor shock in deze oefencasus.

8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 70/min → 0
alert (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: R = 81 mL/h

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde energie

E = 25·78 = 1950 kcal/dag

Dagvolume

V = 1950/1 = 1950 mL/dag

Pompsnelheid

R = 1950/24 = 81,25 ≈ 81 mL/h

Antwoord

R = 81 mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: GIR = 4,63 mg/kg/min

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Dextroseconcentratie

12,5% = 125 mg/mL

Dextrose per minuut

125·20/60 = 41,67 mg/min

Per kilogram

GIR = 41,67/9 = 4,63 mg/kg/min

Antwoord

GIR = 4,63 mg/kg/min

Vuistregel: GIR = % dextrose × mL/h/(6 × kg).

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: sinusritme met PVC’s

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: 8 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 80 per minuut.
2. Ritme: regelmatig (0,76 s) behalve de vroege slagen en de pauze na elk daarvan.
3. P-toppen: positief vóór elk smal QRS; geen vóór de vroege brede slagen.
4. PR-interval: 0,16 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s in de sinusslagen; de vroege slagen zijn breed (0,14 s) en bizar, met een T-top die de andere kant op wijst.

Interpretatie

sinusritme met PVC’s

Antwoord

sinusritme met PVC’s
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: idioventriculair ritme

Meer ventriculaire ritmes: torsades de pointes is een polymorfe ventriculaire tachycardie, meestal 150–250/min, waarbij de brede complexen in hoogte veranderen en om de basislijn draaien, enkele slagen omhoog en dan omlaag. Studieboeken koppelen het aan een verlengd QT-interval, en magnesiumsulfaat is het middel dat de reanimatierichtlijnen ervoor noemen. Een idioventriculair ritme is een ventriculair ontsnappingsritme: regelmatig, breed QRS (0,12 s of meer), geen P-toppen, met 20–40/min (een versneld idioventriculair ritme loopt op 40–100/min). Monomorfe VT heeft identieke brede complexen bij meer dan 100/min. VF is chaotisch, zonder enig zich herhalend complex.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 50 kleine hokjes, 1500 ÷ 50 ≈ 30 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 2,00 s.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,16 s, breed (0,12 s of meer) en bizar, met de T-top in de tegenovergestelde richting.

Interpretatie

idioventriculair ritme

Antwoord

idioventriculair ritme

Een idioventriculair ritme is een ontsnappingsritme: de ventrikels nemen het over omdat de pacemakers erboven zijn uitgevallen.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Two patients who both have C. difficile infection

Waarom dit het antwoord is

Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.

Antwoord

A · Two patients who both have C. difficile infection
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans

Waarom dit het antwoord is

A falling SpO₂ is a possible breathing problem and comes first. Insulin must be matched to the meal, routine medications have a time window, and documentation such as care plans comes last.

Antwoord

A · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · De gelijkende namen markeren en elke keer twee identificatiegegevens controleren

Waarom dit het antwoord is

Naamwaarschuwingssystemen, zoals stickers of vlaggen, waarschuwen het personeel, en strikte controle van twee identificatiegegevens voorkomt verwisselingen. Kamernummers en voornamen zijn niet betrouwbaar.

Antwoord

A · De gelijkende namen markeren en elke keer twee identificatiegegevens controleren
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · De beschermende middelen uit de morskit aantrekken en het gemorste afbakenen

Waarom dit het antwoord is

Gemorste gevaarlijke geneesmiddelen worden aangepakt met een morskit, inclusief voor chemotherapie geteste handschoenen, een schort en oogbescherming. Het gebied wordt afgezet en het gemorste wordt afgebakend, opgeruimd en als gevaarlijk afval afgevoerd, en daarna gemeld.

Antwoord

A · De beschermende middelen uit de morskit aantrekken en het gemorste afbakenen
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Two to three soft stools a day and clearer thinking

Waarom dit het antwoord is

Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.Gecontroleerd met: Lactulose · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · Two to three soft stools a day and clearer thinking
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Verlies van maagzuur: laag kalium en chloride, metabole alkalose

Waarom dit het antwoord is

Braken verwijdert zoutzuur, dus chloride daalt en bicarbonaat stijgt (metabole alkalose). De nieren verliezen dan kalium. Suppletie omvat meestal 0,9% natriumchloride met kalium zoals voorgeschreven.Gecontroleerd met: Alkalosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Antwoord

A · Verlies van maagzuur: laag kalium en chloride, metabole alkalose

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals