Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient with capacity wants to leave hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. ALet them go without telling anyone
  2. BExplain the risks, inform the doctor and document the discussion
  3. CLock the ward door to keep the patient in until the doctor arrives
  4. DHide the patient's clothes so they cannot leave
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

In English law, giving a treatment to a competent adult who has clearly refused it may amount to:

  1. ADefamation of character
  2. BTheft
  3. CBreach of an employment contract
  4. DBattery (trespass to the person)
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient without diabetes is started on high-dose prednisolone. Why might capillary blood glucose be monitored?

  1. ASteroids can raise the blood glucose
  2. BSteroids always cause hypoglycaemia
  3. CSteroids destroy the pancreas
  4. DSteroids make glucose meters inaccurate
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

De urineproductie van een patiënt is al 12 uur zeer laag en het creatinine is sterk gestegen. Welk middel op de medicatielijst moet het waarschijnlijkst worden herzien?

  1. AEen verzachtende crème
  2. BEen vitaminesupplement
  3. CParacetamol in gebruikelijke doses
  4. DEen NSAID zoals ibuprofen
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 151 mmol/L, glucose 25,5 mmol/L en ureum 24,6 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 151 mmol/Lglucose 25,5 mmol/Lureum 24,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,21PaCO₂mmHg354541HCO₃⁻mmol/L222616passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,21, PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,21PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 96% met extra zuurstof, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 48/min, alert, temperatuur 37,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 16SpO₂ 96%O₂SBP 124HR 48AT 37,0 °C
NEWS2 =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
2 kcal/mL70% vrij water65 mL/helke 4 h75 kg · 30 mL/kg/dag24 h/dagV = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 75 kg heeft een vochtdoel van 30 mL/kg/dag en krijgt alle vocht via een voedingssonde. De voeding bestaat voor 70% uit vrij water en loopt met 65 mL/h gedurende 24 uur per dag. De rest van het vocht wordt gegeven als waterspoelingen elke 4 uur. Welk volume V heeft elke spoeling? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

75 kg30 mL/kg/dag70%65 mL/h · 24 helke 4 h
V = mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
114 kg174 cmvrouwBMI = kg/m²P = ? g/dag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een kritiek zieke vrouw is 174 cm lang en weegt 114 kg. Het oefenprotocol geeft 2 g eiwit per kg ideaal lichaamsgewicht (Devine) per dag als de BMI 30 tot onder 40 kg/m² is, en 2,5 g/kg ideaal lichaamsgewicht per dag als de BMI 40 kg/m² of meer is. Bereken het eiwitdoel P in g/dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

174 cm114 kgvrouwBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusbradycardieboezemfibrillerenjunctioneel ritmeeerstegraads AV-blok

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinusbradycardie
  2. 2boezemfibrilleren
  3. 3junctioneel ritme
  4. 4eerstegraads AV-blok
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemflutter, 2:1-geleidingidioventriculair ritmeventrikelfibrillerentorsades de pointes

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemflutter, 2:1-geleiding
  2. 2idioventriculair ritme
  3. 3ventrikelfibrilleren
  4. 4torsades de pointes
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is receiving opioids after surgery. Which finding usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AIncreasing sleepiness that is hard to rouse
  2. BA sudden rise in pain scores
  3. CIncreased appetite and thirst
  4. DA rise in blood pressure with flushed cheeks
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient admitted with a stroke this morning asks for a glass of water. What should the nurse do first?

  1. ACheck that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
  2. BGive thickened fluids without checking the swallow
  3. CGive the water through a straw so it goes down slowly
  4. DAsk the family to help the patient drink while sitting upright in a chair at the bedside
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient has a weak left leg. Which instruction about using a cane is correct?

  1. AHold the cane in the right hand, on the stronger side
  2. BKeep the cane well out to the side, away from the body
  3. CHold the cane in the left hand, on the weaker side
  4. DMove the cane and the right leg forward together
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Several patients arrive with suspected inhalational anthrax after a deliberate release. Which precautions are needed for their care?

  1. AAirborne precautions in negative-pressure rooms, because spores are inhaled
  2. BContact precautions with gowns and gloves
  3. CDroplet precautions with surgical masks
  4. DStandard precautions, because it is not spread from person to person
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

De nuchtere glucose van een patiënt is vandaag 98 mg/dL (5,4 mmol/L), maar het HbA1c is 8,9% (74 mmol/mol). Wat is de beste interpretatie?

  1. ADe goede uitslag van vandaag laat zien dat de diabetes goed onder controle is
  2. BDe glucoseregulatie is de afgelopen 2–3 maanden slecht geweest
  3. CDe patiënt heeft geen diabetes
  4. DHet HbA1c weerspiegelt alleen de afgelopen 24 uur
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient started methimazole for hyperthyroidism 6 weeks ago and now has a fever and a severe sore throat. Which action is most important?

  1. AGive the next dose and suggest warm salt-water gargles for comfort
  2. BHold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
  3. CCheck the TSH and double the dose if it is still low
  4. DAdvise the patient to continue the drug and drink more fluid

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion

Waarom dit het antwoord is

An adult with capacity can discharge themselves. The nurse explains the risks, involves the doctor, offers follow-up and documents the decision; detaining them would be unlawful.

Antwoord

B · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Battery (trespass to the person)

Waarom dit het antwoord is

Touching or treating a person without valid consent can be battery, even if the treatment was meant to help. This is why consent is needed before care.

Antwoord

D · Battery (trespass to the person)
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Steroids can raise the blood glucose

Waarom dit het antwoord is

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, causing steroid-induced hyperglycaemia. Glucose monitoring identifies patients who need treatment.

Antwoord

A · Steroids can raise the blood glucose
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Een NSAID zoals ibuprofen

Waarom dit het antwoord is

Bij acute nierschade worden nefrotoxische middelen (zoals NSAID's en aminoglycosiden) en middelen die de nierperfusie verminderen (zoals ACE-remmers en diuretica) herzien en vaak gestopt.

Antwoord

D · Een NSAID zoals ibuprofen
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 352 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·151 + 25,5 + 24,6 = 352,1 ≈ 352 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 352 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra respiratoire acidose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Vergelijken

gemeten: 41 mmHg → extra respiratoire acidose

Antwoord

extra respiratoire acidose
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
met zuurstof → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 48/min → 1
alert (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3

Antwoord

NEWS2 = 3
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 15

Risiconiveau

15 → laag risico

Antwoord

laag risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: V = 193 mL

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Vochtdoel

30·75 = 2250 mL/dag

Vrij water uit de voeding

65·24 = 1560 mL
1560·0,7 = 1092 mL

Nog benodigd water

2250 − 1092 = 1158 mL/dag

Volume per spoeling

24/4 = 6 spoelingen
V = 1158/6 = 193 mL

Antwoord

V = 193 mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: P = 130 g/dag

Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. Obesitas bij kritiek zieken (ASPEN/SCCM 2016): BMI = gewicht/lengte² (kg/m²). Het eiwitdoel is 2 g/kg ideaal lichaamsgewicht per dag bij een BMI van 30–40 en tot 2,5 g/kg ideaal lichaamsgewicht per dag bij een BMI van 40 en hoger. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Body mass index

BMI = 114/1,74² = 37,65 kg/m²

Ideaal lichaamsgewicht (Devine)

174 cm/2,54 = 68,5 in
IBW = 45,5 + 2,3·(68,5 − 60) = 65,06 kg

Eiwitdoel

BMI 30 tot onder 40: 2 g per kg ideaal lichaamsgewicht.

P = 2·65,06 = 130,1 ≈ 130 g/dag

Antwoord

P = 130 g/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: junctioneel ritme

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 30 kleine hokjes, 1500 ÷ 30 ≈ 50 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,20 s.
3. P-toppen: geen zichtbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

junctioneel ritme

Antwoord

junctioneel ritme
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: torsades de pointes

Meer ventriculaire ritmes: torsades de pointes is een polymorfe ventriculaire tachycardie, meestal 150–250/min, waarbij de brede complexen in hoogte veranderen en om de basislijn draaien, enkele slagen omhoog en dan omlaag. Studieboeken koppelen het aan een verlengd QT-interval, en magnesiumsulfaat is het middel dat de reanimatierichtlijnen ervoor noemen. Een idioventriculair ritme is een ventriculair ontsnappingsritme: regelmatig, breed QRS (0,12 s of meer), geen P-toppen, met 20–40/min (een versneld idioventriculair ritme loopt op 40–100/min). Monomorfe VT heeft identieke brede complexen bij meer dan 100/min. VF is chaotisch, zonder enig zich herhalend complex.

Vijf stappen

1. Frequentie: zeer snel, de complexen liggen ongeveer 7 kleine hokjes uit elkaar (ongeveer 214 per minuut).
2. Ritme: snel en grofweg regelmatig, maar de hoogte en richting van de complexen veranderen in een zich herhalend spoelpatroon.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: breed en polymorf; de complexen draaien om de basislijn, enkele slagen omhoog en dan omlaag.

Interpretatie

torsades de pointes

Antwoord

torsades de pointes

Torsades de pointes is een polymorfe VT die samenhangt met een verlengd QT-interval. Dit is alleen herkenningsoefening.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Increasing sleepiness that is hard to rouse

Waarom dit het antwoord is

Sedation usually increases before breathing slows. Regular sedation checks let the nurse hold the opioid and act before respiratory depression occurs.

Antwoord

A · Increasing sleepiness that is hard to rouse
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth

Waarom dit het antwoord is

After a stroke, the patient stays NPO (nothing by mouth) until a swallow screen shows it is safe. Giving fluids first risks aspiration, even with a straw or thickener.

Antwoord

A · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Hold the cane in the right hand, on the stronger side

Waarom dit het antwoord is

The cane is held on the strong side and moved forward with the weak leg, so it shares the weight that the weak leg cannot take. It is kept close to the body for stability.

Antwoord

A · Hold the cane in the right hand, on the stronger side
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Standard precautions, because it is not spread from person to person

Waarom dit het antwoord is

Inhalational anthrax is caught by breathing in spores from the environment and does not spread from person to person, so standard precautions are enough. Decontamination may still be needed for people with spores on their skin or clothing.

Antwoord

D · Standard precautions, because it is not spread from person to person
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · De glucoseregulatie is de afgelopen 2–3 maanden slecht geweest

Waarom dit het antwoord is

HbA1c toont de gemiddelde glucose over ongeveer 2–3 maanden. Eén normale nuchtere waarde zegt niets over de langetermijnregulatie. Een HbA1c van 8,9% ligt ruim boven gangbare streefwaarden zoals onder 7%.Gecontroleerd met: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · De glucoseregulatie is de afgelopen 2–3 maanden slecht geweest
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count

Waarom dit het antwoord is

Methimazole and propylthiouracil can cause agranulocytosis, often in the first months of therapy. Fever or sore throat must be reported at once; the drug is held and a CBC with differential is checked. Infection is treated urgently if neutrophils are low.

Antwoord

B · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals