Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.
Interpretatie van ECG-ritmestrips
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.
Prioriteren en delegeren
Methode
Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).
Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Methode
Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.
Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Methode
Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.
2Oefenopgaven
1.BasisverpleegkundeGemiddeld
Wat is informed consent?
AVrijwillige toestemming van een wilsbekwame patiënt na voldoende informatie
BToestemming die na de ingreep wordt gevraagd
CEen handtekening van een willekeurig familielid
DEen ondertekend formulier dat het personeel van elke aansprakelijkheid voor schade door de ingreep ontslaat
2.BasisverpleegkundeMoeilijk
A patient with capacity tells the nurse they do not want the operation their family keeps pushing for. What is the nurse's best action?
ASay nothing to avoid a conflict with the family
BTell the patient to follow the family's advice
CLet the family decide, as they know the patient best
DSupport the patient to tell the team their wishes
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld
Long-term amiodarone treatment can affect which of the following?
ABlood glucose and cholesterol only
BHair colour and nail growth only, with no effect on organs
CThyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
DThe sense of smell and taste only, with no other effects
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk
A patient has new facial weakness. Which feature suggests a stroke rather than Bell's palsy?
AThe patient has pain behind the ear
BThe whole of one side of the face, including the forehead, is weak
CThe patient has had a recent cold
DThe forehead can still be wrinkled on the affected side
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,50, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) en HCO₃⁻ 19 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,50PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,30, PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa), HCO₃⁻ 38 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.
pH 7,30PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
1acute
2chronische
3acuut op chronisch
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: licht beperkt; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.
6–23
B =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 97 kg en is 150 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.
97 kg150 cm
1ondergewicht
2gezond gewicht
3overgewicht
4obesitas klasse I
5obesitas klasse II
6obesitas klasse III
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 74 kg (BMI onder 30) heeft 30 kcal/kg/dag nodig. De sondevoeding levert 1 kcal/mL en loopt 24 uur per dag via een pomp. Op welke snelheid R stel je de pomp in, in mL/h? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
74 kg30 kcal/kg/dag1 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 2400 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 12,5% dextrose en 5% aminozuren, plus 500 mL 10% lipide-emulsie (1,1 kcal/mL). Bepaal de totale energie E die de patiënt krijgt in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
2400 mLdextrose 12,5%aminozuren 5%lipiden 500 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1boezemfibrilleren
2boezemflutter, 2:1-geleiding
3sinusaritmie
4junctioneel ritme
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
Een patiënt zonder voelbare pols heeft dit georganiseerde ritme op de monitor (pulseloze elektrische activiteit). Welke behandeling noemen de reanimatierichtlijnen voor volwassenen hiervoor? Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1transcutane pacing
2gesynchroniseerde cardioversie
3reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
4onmiddellijke defibrillatie
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld
A patient is receiving opioids after surgery. Which finding usually comes before opioid-induced respiratory depression?
AIncreased appetite and thirst
BA rise in blood pressure with flushed cheeks
CA sudden rise in pain scores
DIncreasing sleepiness that is hard to rouse
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk
A patient with raised intracranial pressure is being nursed on the ward. Which position is best?
AHead of the bed at about 30 degrees with the neck straight
BSitting forward with the chin on the chest
CHead down with the legs raised above the heart
DFlat on the back with the head turned well over to one side
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld
A parent calls because a toddler has swallowed some household cleaner. The child is awake and breathing normally. What should the nurse advise first?
AMake the child vomit, using a finger at the back of the throat
BGive syrup of ipecac from the medicine cabinet
CContact the local poison advice service now for specific advice
DWait to see whether any symptoms develop over the next day
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk
Op de ochtend van de operatie zegt een patiënt dat de operatie aan de linkerknie is, maar het toestemmingsformulier vermeldt de rechterknie. Wat moet de verpleegkundige doen?
AStoppen en de chirurg inlichten, zodat eerst de operatieplaats wordt bevestigd
BDe patiënt volgen, omdat die zijn eigen lichaam het best kent
CHet toestemmingsformulier volgen, omdat het is ondertekend
DBeide knieën markeren zodat beide geopereerd kunnen worden
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld
Het laboratorium belt de afdeling met een kritieke kaliumuitslag van 6,9 mEq/L. Wat moet de verpleegkundige doen?
AWachten tot het schriftelijke verslag binnen is voordat er iets wordt gedaan
BDe waarde noteren en overdragen aan de volgende dienst
CHet laboratorium vragen de test te herhalen voordat iemand wordt ingelicht
DDe waarde terugvragen, de patiënt beoordelen en de zorgverlener inlichten
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk
A patient with right upper abdominal pain from gallstones now has jaundice, a total bilirubin of 4,8 mg/dL (82 µmol/L) and a raised ALP. What is the most likely cause?
AGilbert syndrome triggered by pain
BHemolysis caused by the gallstones
CUncomplicated gallbladder inflammation
DA stone blocking the common bile duct
3Oplossingen
1.Basisverpleegkunde
Antwoord: A · Vrijwillige toestemming van een wilsbekwame patiënt na voldoende informatie
Waarom dit het antwoord is
Geldige toestemming vereist een wilsbekwame patiënt, voldoende informatie over risico's, voordelen en alternatieven, en een vrije keuze. Ze kan op elk moment worden ingetrokken.
Antwoord
A · Vrijwillige toestemming van een wilsbekwame patiënt na voldoende informatie
2.Basisverpleegkunde
Antwoord: D · Support the patient to tell the team their wishes
Waarom dit het antwoord is
As an advocate the nurse makes sure the patient's own wishes are heard. A competent adult decides about their treatment, and the family's views do not override this.
Antwoord
D · Support the patient to tell the team their wishes
3.Klinische verpleegkunde
Antwoord: C · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
Waarom dit het antwoord is
Amiodarone can cause hypo- or hyperthyroidism, pulmonary fibrosis, liver problems and photosensitivity. Regular monitoring of thyroid and liver function is needed.
Antwoord
C · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
4.Klinische verpleegkunde
Antwoord: D · The forehead can still be wrinkled on the affected side
Waarom dit het antwoord is
In a stroke (upper motor neurone lesion), the forehead is usually spared because it has bilateral cortical supply. Bell's palsy (lower motor neurone) weakens the whole side, including the forehead.
Antwoord
D · The forehead can still be wrinkled on the affected side
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,50: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 25 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: laag (22–26)
Compensatie
gedeeltelijk gecompenseerd
Antwoord
gedeeltelijk gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: chronische
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verwachte HCO₃⁻
acute: 24 + 1·4 = 28 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·4 = 38 mmol/L
Vergelijken
gemeten: 38 mmol/L → chronische
Antwoord
chronische
7.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: B = 12
Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.
Score elke subschaal
sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3
Optellen
Totaal Braden = 2 + 2 + 1 + 3 + 1 + 3 = 12
Antwoord
B = 12
8.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: obesitas klasse III
Body mass index: BMI = gewicht (kg)/lengte (m)², waarbij de lengte eerst in meters wordt omgerekend. Met ponden en inches is BMI = 703 × gewicht (lb)/lengte (in)². WHO-categorieën voor volwassenen: onder 18,5 ondergewicht, 18,5–24,9 gezond gewicht, 25,0–29,9 overgewicht, 30,0–34,9 obesitas klasse I, 35,0–39,9 obesitas klasse II en 40 of meer obesitas klasse III.
BMI
BMI = 97/1,5² = 43,11
Categorie
obesitas klasse III
Antwoord
obesitas klasse III
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: R = 93 mL/h
Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Benodigde energie
E = 30·74 = 2220 kcal/dag
Dagvolume
V = 2220/1 = 2220 mL/dag
Pompsnelheid
R = 2220/24 = 92,5 ≈ 93 mL/h
Antwoord
R = 93 mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: E = 2050 kcal/dag
Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Gram dextrose en aminozuren
dextrose: 12,5·2400/100 = 300 g
aminozuren: 5·2400/100 = 120 g
Kilocalorieën per component
dextrose: 300·3,4 = 1020 kcal
aminozuren: 120·4 = 480 kcal
lipiden: 500·1,1 = 550 kcal
Totale energie
E = 1020 + 480 + 550 = 2050 kcal/dag
Antwoord
E = 2050 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: boezemfibrilleren
Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.
Vijf stappen
1. Frequentie: 10 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 100 per minuut.
2. Ritme: volledig onregelmatig, R–R van 0,50 tot 0,78 s zonder patroon.
3. P-toppen: geen; de basislijn toont kleine onregelmatige fibrillatiegolven.
Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.
Wat de strip toont
1. Frequentie: R–R = 22 kleine hokjes, 1500 ÷ 22 ≈ 68 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,88 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,12 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
normaal sinusritme
Wat de patiënt toont
geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme
Antwoord
reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
Antwoord
reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.
13.Prioriteren en delegeren
Antwoord: D · Increasing sleepiness that is hard to rouse
Waarom dit het antwoord is
Sedation usually increases before breathing slows. Regular sedation checks let the nurse hold the opioid and act before respiratory depression occurs.
Antwoord
D · Increasing sleepiness that is hard to rouse
14.Prioriteren en delegeren
Antwoord: A · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight
Waarom dit het antwoord is
Raising the head to about 30 degrees and keeping the neck in line helps venous drainage and lowers intracranial pressure. Head-down positions and neck bending or turning can raise it.
Antwoord
A · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: C · Contact the local poison advice service now for specific advice
Waarom dit het antwoord is
A poison advice service (poison control in the US, or NHS 111 in the UK) can give advice for the exact product. Inducing vomiting is not recommended, because corrosive products can burn the esophagus again and vomit can be aspirated. Emergency services are called if the child has trouble breathing or is drowsy.
Antwoord
C · Contact the local poison advice service now for specific advice
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: A · Stoppen en de chirurg inlichten, zodat eerst de operatieplaats wordt bevestigd
Waarom dit het antwoord is
Het voorkomen van operaties op de verkeerde plaats berust op het bevestigen van de juiste plaats uit meerdere bronnen. Bij een discrepantie stopt het proces totdat de chirurg de juiste plaats met de patiënt en de dossiers heeft geverifieerd, en de toestemming wordt zo nodig gecorrigeerd.
Antwoord
A · Stoppen en de chirurg inlichten, zodat eerst de operatieplaats wordt bevestigd
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: D · De waarde terugvragen, de patiënt beoordelen en de zorgverlener inlichten
Waarom dit het antwoord is
Het terugvragen van een mondelinge uitslag voorkomt fouten. Een kritieke waarde wordt zonder vertraging aan de zorgverlener gemeld, en de verpleegkundige beoordeelt de patiënt, inclusief het hartritme. Een herhaald monster kan nodig zijn, maar mag de reactie niet vertragen.
Antwoord
D · De waarde terugvragen, de patiënt beoordelen en de zorgverlener inlichten
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: D · A stone blocking the common bile duct
Waarom dit het antwoord is
A gallstone in the common bile duct (choledocholithiasis) obstructs bile flow, raising conjugated bilirubin and ALP. Fever with jaundice and pain suggests cholangitis, an emergency. Simple cholecystitis usually causes only mild liver test changes.Gecontroleerd met:Choledocholithiasis · MedlinePlus (NIH) (2025); Cholangitis · MedlinePlus (NIH) (2026)