Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

When washing a patient's eyes, how should each eye be wiped?

  1. AOnly the eye that looks dirty needs cleaning
  2. BFrom the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
  3. CIn small circles over the closed eyelid of both eyes
  4. DFrom the outer corner inwards, using the same part of the cloth for both
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An 86-year-old has new confusion and a temperature of 37,1 °C. Why should infection still be considered?

  1. AA temperature of 37,1 °C is a fever in older adults
  2. BConfusion is always caused by infection in older adults
  3. COlder adults normally have a higher body temperature
  4. DOlder adults often have a weaker fever response to infection
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. ATheir kidneys hold on to too much water
  2. BTheir sense of thirst is often reduced
  3. CTheir body water content increases with age
  4. DThey always drink large amounts of tea
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Welke verpleegkundige beoordeling helpt het best om vroege achteruitgang te herkennen bij een patiënt na een grote operatie?

  1. ADe wond pas bij ontslag controleren
  2. BRegelmatig volledige controles met een vroegewaarschuwingsscore en beoordeling van het verloop
  3. CDe patiënt alleen vragen of hij zich goed voelt
  4. DEenmaal per dag de temperatuur meten
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 44 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 44 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 222/134 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 36,2 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 14SpO₂ 98%luchtSBP 222HR 58AT 36,2 °C
NEWS2 =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 21/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 84/50 mmHg, hartslag 76/min, nieuw verward, temperatuur 38,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 21SpO₂ 98%luchtSBP 84HR 76CT 38,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
40 g/L2 g/kg/dag70 mL/h65 kg20 h/dagΔP = ? g

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 65 kg heeft 2 g eiwit per kg per dag nodig. De sondevoeding bevat 40 g eiwit per liter en loopt met 70 mL/h gedurende 20 uur per dag. Hoeveel gram extra eiwit ΔP per dag is nog nodig? Rond af op één decimaal.

65 kg2 g/kg/dag40 g/L70 mL/h · 20 h
ΔP = g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
4 kgdextrose 5%15 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een kind van 4 kg krijgt 5% dextrose met 15 mL/h. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.

4 kg5%15 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVventrikelfibrillerensinustachycardiepulseloze elektrische activiteit (PEA)asystolie

Een gemonitorde patiënt wordt bewusteloos en niet normaal ademend aangetroffen, en er is geen halsslagaderpols te voelen. De monitor toont dit georganiseerde ritme. Hoe heet deze situatie? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1ventrikelfibrilleren
  2. 2sinustachycardie
  3. 3pulseloze elektrische activiteit (PEA)
  4. 4asystolie
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een zorgassistent weigert een gedelegeerde taak en zegt er niet voor te zijn opgeleid. Wat is de beste reactie van de verpleegkundige?

  1. ADe assistent bij de manager melden omdat hij een taak weigert
  2. BDe taak laten liggen voor de volgende dienst, wanneer er iemand met training is
  3. CDe assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen
  4. DDe assistent zeggen dat het in de functieomschrijving staat en gedaan moet worden
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een verpleegkundige verzorgt vier patiënten. Wie kan veilig aan de zorgassistent worden toegewezen voor routinezorg?

  1. AEen patiënt die terugkomt van een operatie en de eerste postoperatieve beoordeling nodig heeft
  2. BEen patiënt vijf dagen na een beroerte die hulp nodig heeft bij het wassen en stabiele vitale functies heeft
  3. CEen patiënt met een nieuwe thoraxdrain die een uur geleden is geplaatst
  4. DEen patiënt met een bloedglucose van 52 mg/dL (2,9 mmol/L) die zweet
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welk schoonmaakmiddel wordt aanbevolen voor de kamer van een patiënt met Clostridioides difficile?

  1. AEen geparfumeerde luchtverfrisser
  2. BAlcoholdoekjes, twee keer per dag op alle oppervlakken gebruikt
  3. CGewoon water en een schone microvezeldoek
  4. DEen sporendodend middel, zoals een oplossing op basis van chloor
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met luchtwegisolatie heeft dringend een CT-scan nodig. Welk plan is juist?

  1. ADe patiënt draagt een N95-ademhalingsmasker, dus het personeel heeft geen bescherming nodig
  2. BPatiënt gaat zonder mondmasker en de CT-ruimte wordt de volgende dag schoongemaakt
  3. CPatiënt met mondmasker, CT vooraf gewaarschuwd, personeel met ademhalingsmaskers
  4. DDe scan wordt uitgesteld totdat de patiënt niet meer besmettelijk is
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient taking empagliflozin (an SGLT2 inhibitor) has glucose in the urine but a normal blood glucose. What is the best interpretation?

  1. AAn expected effect of the drug
  2. BA urinary tract infection
  3. CUncontrolled diabetes needing insulin
  4. DA sign of kidney failure
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with right upper abdominal pain from gallstones now has jaundice, a total bilirubin of 4,8 mg/dL (82 µmol/L) and a raised ALP. What is the most likely cause?

  1. AHemolysis caused by the gallstones
  2. BGilbert syndrome triggered by pain
  3. CUncomplicated gallbladder inflammation
  4. DA stone blocking the common bile duct

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye

Waarom dit het antwoord is

Wiping from the inner to the outer canthus moves debris away from the tear duct. Using a clean part of the cloth for each eye prevents spreading infection between them.

Antwoord

B · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Older adults often have a weaker fever response to infection

Waarom dit het antwoord is

Older adults may not mount a fever, and infection can show up as confusion, falls or reduced eating instead. A normal temperature does not rule out infection in this group.

Antwoord

D · Older adults often have a weaker fever response to infection
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Their sense of thirst is often reduced

Waarom dit het antwoord is

With age, thirst is blunted, kidney concentrating ability falls and total body water decreases. Cognitive or physical problems can also make it harder to drink.

Antwoord

B · Their sense of thirst is often reduced
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Regelmatig volledige controles met een vroegewaarschuwingsscore en beoordeling van het verloop

Waarom dit het antwoord is

Track-and-triggersystemen zoals NEWS2 combineren ademfrequentie, SpO2, bloeddruk, pols, bewustzijn en temperatuur om achteruitgang vroeg te signaleren.

Antwoord

B · Regelmatig volledige controles met een vroegewaarschuwingsscore en beoordeling van het verloop
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 26 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
worpafstand: 24–28 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 26 mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 51,8 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·44 + 21 = 51,8 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 51,8 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3

Antwoord

NEWS2 = 3
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 21/min → 2
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 76/min → 0
nieuw verward (C) → 3
T 38,8 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 3 + 0 + 3 + 1 = 9
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: ΔP = 74 g/dag

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigd eiwit

2·65 = 130 g/dag

Eiwit uit de voeding

70·20 = 1400 mL = 1,4 L
1,4·40 = 56 g/dag

Tekort

ΔP = 130 − 56 = 74 g/dag

Antwoord

ΔP = 74 g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: GIR = 3,13 mg/kg/min

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Dextroseconcentratie

5% = 50 mg/mL

Dextrose per minuut

50·15/60 = 12,5 mg/min

Per kilogram

GIR = 12,5/4 = 3,125 ≈ 3,13 mg/kg/min

Antwoord

GIR = 3,13 mg/kg/min

Vuistregel: GIR = % dextrose × mL/h/(6 × kg).

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,388 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 17 × 0,04 = 0,68 s

Formule van Bazett

QTc = 0,32/√0,68 = 0,32/0,8246 = 0,388 s

Antwoord

QTc = 0,388 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (388 ms)

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pulseloze elektrische activiteit (PEA)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 14 kleine hokjes, 1500 ÷ 14 ≈ 107 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,56 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,12 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).
sinustachycardie

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

pulseloze elektrische activiteit (PEA)

Antwoord

pulseloze elektrische activiteit (PEA)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · De assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen

Waarom dit het antwoord is

Een gedelegeerde moet een taak weigeren waarvoor hij niet bekwaam is. De verpleegkundige zorgt dat de taak nu veilig wordt gedaan en regelt training voor de toekomst. De taak afdwingen of ongedaan laten brengt de patiënt in gevaar.

Antwoord

C · De assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Een patiënt vijf dagen na een beroerte die hulp nodig heeft bij het wassen en stabiele vitale functies heeft

Waarom dit het antwoord is

Een stabiele patiënt die hulp nodig heeft bij activiteiten van het dagelijks leven is geschikt voor routinezorg door een assistent. Een nieuwe thoraxdrain, symptomatische hypoglykemie en de eerste postoperatieve beoordeling vragen een gediplomeerde verpleegkundige.

Antwoord

B · Een patiënt vijf dagen na een beroerte die hulp nodig heeft bij het wassen en stabiele vitale functies heeft
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Een sporendodend middel, zoals een oplossing op basis van chloor

Waarom dit het antwoord is

Sporen van C. difficile zijn bestand tegen alcohol en veel gangbare desinfectiemiddelen, dus wordt voor de omgeving en de apparatuur een sporendodend middel gebruikt, zoals een product op basis van chloor.

Antwoord

D · Een sporendodend middel, zoals een oplossing op basis van chloor
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Patiënt met mondmasker, CT vooraf gewaarschuwd, personeel met ademhalingsmaskers

Waarom dit het antwoord is

Dringende onderzoeken worden niet uitgesteld, maar de patiënt draagt een chirurgisch mondmasker om deeltjes tegen te houden, de route wordt gepland en het ontvangende personeel wordt geïnformeerd zodat het zichzelf en andere patiënten kan beschermen.

Antwoord

C · Patiënt met mondmasker, CT vooraf gewaarschuwd, personeel met ademhalingsmaskers
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · An expected effect of the drug

Waarom dit het antwoord is

SGLT2 inhibitors block glucose reabsorption in the proximal tubule, so glycosuria is expected even with normal blood glucose. Urine glucose cannot be used to monitor control in these patients. The drugs also raise the risk of genital infections and DKA.Gecontroleerd met: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · An expected effect of the drug
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · A stone blocking the common bile duct

Waarom dit het antwoord is

A gallstone in the common bile duct (choledocholithiasis) obstructs bile flow, raising conjugated bilirubin and ALP. Fever with jaundice and pain suggests cholangitis, an emergency. Simple cholecystitis usually causes only mild liver test changes.Gecontroleerd met: Choledocholithiasis · MedlinePlus (NIH) (2025); Cholangitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · A stone blocking the common bile duct

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals