Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position is oxygenation usually best?

  1. ALying face down
  2. BLying on the right side
  3. CLying flat on the back
  4. DLying on the left side
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die uit een brandend huis is gered, heeft een saturatiemeting van 99%, maar is suf en heeft hoofdpijn. Waarom kan de meting ten onrechte geruststellend zijn?

  1. ADe hartfrequentie van de patiënt is te hoog om met het apparaat een nauwkeurige meting te krijgen
  2. BRook laat de saturatiemeter te laag meten
  3. CBrandwonden laten de huid licht beter geleiden
  4. DAan hemoglobine gebonden koolmonoxide wordt door de saturatiemeter als zuurstof gelezen
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Wat is de eerste medicamenteuze behandeling bij anafylaxie?

  1. AIntraveneus paracetamol
  2. BIntramusculaire adrenaline
  3. CEen inhalatiecorticosteroïd
  4. DEen oraal antihistaminicum zoals cetirizine
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met een opioïd-PCA-pomp heeft een ademfrequentie van 7/min en is moeilijk wekbaar. Wat moet als eerste gebeuren?

  1. ADe PCA stoppen, de patiënt wekken, zuurstof geven en naloxon laten toedienen
  2. BDe controles noteren en ze bij de volgende vieruurlijkse ronde herhalen
  3. CDe PCA-bolusdosis verhogen omdat de patiënt misschien pijn heeft
  4. DDe patiënt aanmoedigen vaker op de PCA-knop te drukken voor comfort
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 56 mmHg (7,5 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 56 mmHg (7,5 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 138, Cl⁻ 113, HCO₃⁻ 16 mmol/L en albumine 20 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 113 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/Lalbumine 20 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
165107SBPDBPmmHgHR 137/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 137/min en een bloeddruk van 165/107 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 137/minBP 165/107 mmHg
SI =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 8/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 112/68 mmHg, hartslag 58/min, reageert alleen op aanspreken, temperatuur 36,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 8SpO₂ 96%luchtSBP 112HR 58VT 36,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
187 cmmanIBW = ? kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de formule van Devine om het ideale lichaamsgewicht IBW te bepalen van een man die 187 cm lang is (1 in = 2,54 cm). Rond af op één decimaal.

187 cmman1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 10%1200 mLaminozuren 3,5%1200 mLlipiden 20%100 mL · 2 kcal/mLdextrose 3,4 kcal/gaminozuren 4 kcal/gE = ? kcal

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1200 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 10% dextrose en 3,5% aminozuren, plus 100 mL 20% lipide-emulsie (2 kcal/mL). Bepaal de totale energie E die de patiënt krijgt in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1200 mLdextrose 10%aminozuren 3,5%lipiden 100 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemflutter, 2:1-geleidingnormaal sinusritmeboezemflutter, 4:1-geleidingsinustachycardie

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemflutter, 2:1-geleiding
  2. 2normaal sinusritme
  3. 3boezemflutter, 4:1-geleiding
  4. 4sinustachycardie
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusbradycardietweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)derdegraads (compleet) AV-bloktweedegraads AV-blok type II

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinusbradycardie
  2. 2tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  3. 3derdegraads (compleet) AV-blok
  4. 4tweedegraads AV-blok type II
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

After a hip replacement, a patient has sudden severe hip pain, and the operated leg looks shorter and turned. What should the nurse suspect?

  1. AA pressure injury on the heel
  2. BDislocation of the new hip
  3. CA urinary tract infection
  4. DNormal pain after surgery
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A medical-unit nurse is floated to intensive care and given a patient on a ventilator, which the nurse has never managed. What is the best response?

  1. AAccept the full assignment without comment to avoid conflict
  2. BTell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
  3. CLeave the intensive care unit and go back to the medical unit without telling anyone
  4. DRefuse to work and go home, because the assignment is unsafe
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient is receiving opioids for pain. Which sign usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AIncreasing sedation
  2. BDilated pupils
  3. CRising blood pressure
  4. DDiarrhea
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

According to the “Swiss cheese” model of error, why do errors reach patients?

  1. AWeaknesses in several layers of defense line up at the same time
  2. BTechnology fails more often than people do
  3. COne careless person makes a mistake that no system could stop
  4. DPatients often do not follow their care instructions
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt die warfarine gebruikt voor boezemfibrilleren heeft een INR van 5,2 en geen bloeding. Wat is de beste handeling van de verpleegkundige?

  1. ADe gebruikelijke dosis geven en over een maand opnieuw controleren
  2. BDe patiënt adviseren vanaf vandaag geen groene groenten meer te eten
  3. CEen dubbele dosis geven
  4. DDe warfarinedosis achterhouden en de voorschrijver inlichten
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Er komen vier laboratoriumuitslagen binnen. Op welke moet de verpleegkundige als eerste reageren?

  1. AHemoglobine 11,8 g/dL (118 g/L) bij een patiënt met chronische nierziekte
  2. BNatrium 137 mEq/L bij een patiënt die gisteren is opgenomen met een longontsteking
  3. CGlucose 140 mg/dL (7,8 mmol/L) na een maaltijd bij een patiënt met diabetes
  4. DKalium 6,6 mEq/L bij een patiënt met CNZ die nieuwe spierzwakte heeft

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Lying on the left side

Waarom dit het antwoord is

Gravity sends more blood to the lower lung. Placing the healthy lung down matches more blood flow to the lung that is ventilating well, improving oxygenation.

Antwoord

D · Lying on the left side
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Aan hemoglobine gebonden koolmonoxide wordt door de saturatiemeter als zuurstof gelezen

Waarom dit het antwoord is

Carboxyhemoglobine absorbeert licht ongeveer zoals oxyhemoglobine, dus gewone pulsoximeters overschatten de zuurstofsaturatie. Een arterieel bloedgas met CO-oximetrie is nodig, en er wordt zuurstof met hoge flow gegeven.

Antwoord

D · Aan hemoglobine gebonden koolmonoxide wordt door de saturatiemeter als zuurstof gelezen
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Intramusculaire adrenaline

Waarom dit het antwoord is

Adrenaline i.m. in het bovenbeen (bij volwassenen meestal 0,5 mg, d.w.z. 0,5 mL van 1 mg/mL; Amerikaanse richtlijnen: 0,3–0,5 mg) is de eerste keus, zo nodig na 5 minuten te herhalen. Antihistaminica en corticosteroïden zijn geen eerstekeusbehandeling.

Antwoord

B · Intramusculaire adrenaline
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · De PCA stoppen, de patiënt wekken, zuurstof geven en naloxon laten toedienen

Waarom dit het antwoord is

Oversedatie en trage ademhaling wijzen op opioïdintoxicatie. Stop het opioïd, ondersteun luchtweg en ademhaling, geef zuurstof en naloxon volgens voorschrift en bewaak nauwgezet.

Antwoord

A · De PCA stoppen, de patiënt wekken, zuurstof geven en naloxon laten toedienen
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 25,6 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|56 − 40| = 16 mmHg → 1,6 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,6 = 25,6 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 25,6 mmol/L
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 14 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 138 − (113 + 16) = 9

Correctie voor albumine

9 + 0,25·(40 − 20) = 14 mmol/L

Antwoord

AGc = 14 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: SI = 0,83

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Shockindex

SI = 137/165 = 0,8303 ≈ 0,83

Antwoord

SI = 0,83

Boven de gebruikelijke 0,5–0,7.

8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 8/min → 3
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 58/min → 0
reageert alleen op aanspreken (V) → 3
T 36,7 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 6
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: IBW = 81,3 kg

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Lengte in inches

187 cm/2,54 = 73,62 in

Ideaal lichaamsgewicht (Devine)

IBW = 50 + 2,3·(73,62 − 60) = 81,33 ≈ 81,3 kg

Antwoord

IBW = 81,3 kg
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: E = 776 kcal/dag

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 10·1200/100 = 120 g
aminozuren: 3,5·1200/100 = 42 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 120·3,4 = 408 kcal
aminozuren: 42·4 = 168 kcal
lipiden: 100·2 = 200 kcal

Totale energie

E = 408 + 168 + 200 = 776 kcal/dag

Antwoord

E = 776 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: boezemflutter, 4:1-geleiding

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 24 kleine hokjes, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,96 s.
3. P-toppen: geen; regelmatige zaagtandvormige fluttergolven elke 0,24 s (250 per minuut), 4 voor elke QRS.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

boezemflutter, 4:1-geleiding

Antwoord

boezemflutter, 4:1-geleiding
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: tweedegraads AV-blok type II

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: 5 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 50 per minuut.
2. Ritme: de P-toppen zijn regelmatig; R–R is regelmatig behalve bij een lange pauze waar een QRS ontbreekt.
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,92 s, 65 per minuut); op één P op de 3 volgt geen QRS.
4. PR-interval: constant op 0,24 s in de geleide slagen.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

tweedegraads AV-blok type II

Antwoord

tweedegraads AV-blok type II

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Dislocation of the new hip

Waarom dit het antwoord is

Sudden pain with shortening and rotation of the leg suggests prosthetic hip dislocation. The nurse keeps the leg still, checks circulation and informs the surgeon.

Antwoord

B · Dislocation of the new hip
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support

Waarom dit het antwoord is

A nurse should clearly state the limits of their competence and ask for an assignment or support that keeps patients safe. Leaving without handover would be patient abandonment.

Antwoord

B · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Increasing sedation

Waarom dit het antwoord is

Sedation increases before respiratory depression occurs, so sedation levels are checked regularly along with breathing. A patient who is getting harder to wake needs the opioid held and the prescriber informed.

Antwoord

A · Increasing sedation
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Weaknesses in several layers of defense line up at the same time

Waarom dit het antwoord is

Reason’s Swiss cheese model shows that each safety layer, such as prescribing, dispensing, checking and scanning, has weaknesses. Harm happens when the holes in several layers line up, so safety improvement focuses on strengthening the system.

Antwoord

A · Weaknesses in several layers of defense line up at the same time
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · De warfarinedosis achterhouden en de voorschrijver inlichten

Waarom dit het antwoord is

Een INR van 5,2 ligt ver boven de streefwaarde en verhoogt het bloedingsrisico. De verpleegkundige houdt de dosis achter, controleert op tekenen van bloeding en informeert de voorschrijver, die een lagere dosis of vitamine K kan voorschrijven.Gecontroleerd met: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024); Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · De warfarinedosis achterhouden en de voorschrijver inlichten
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Kalium 6,6 mEq/L bij een patiënt met CNZ die nieuwe spierzwakte heeft

Waarom dit het antwoord is

Een kalium van 6,6 mEq/L met zwakte kan levensbedreigende ritmestoornissen veroorzaken. De verpleegkundige regelt hartbewaking en informeert direct de zorgverlener. Milde anemie bij CNZ en een licht verhoogde glucose na een maaltijd zijn te verwachten; het natrium is normaal.Gecontroleerd met: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Kalium 6,6 mEq/L bij een patiënt met CNZ die nieuwe spierzwakte heeft

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals