Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.
Interpretatie van ECG-ritmestrips
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.
Prioriteren en delegeren
Methode
Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).
Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Methode
Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.
Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Methode
Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.
2Oefenopgaven
1.BasisverpleegkundeGemiddeld
Why is hand hygiene still needed after removing gloves?
AIt is not needed, as the gloves protected the hands
BHand hygiene is only needed if the gloves were sterile
CGlove powder causes skin allergies and must always be washed off the hands
DGloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal
2.BasisverpleegkundeMoeilijk
For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?
AUp to 24 hours before
BWater is not allowed from the day before
CUp to 2 hours before
DUp to 12 hours before
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld
A patient has a continuous stream of bubbles in the water seal chamber of their chest drain. What does this most likely indicate?
AThe drain is blocked
BThe lung has fully re-expanded
CAn air leak, from the lung or from the drainage system
DThe drain is working normally for a fluid collection only
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk
A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?
A"My output will be firm and formed like before."
B"I will empty the bag when it is about a third to half full."
C"I will drink extra fluids when it is hot."
D"My stoma should look pink or red and moist."
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,38, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) en HCO₃⁻ 15 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,38PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,06, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.
pH 7,06PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
1passende compensatie
2extra respiratoire acidose
3extra respiratoire alkalose
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.
0–125
MFS =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, een hartfrequentie van 90/min, een grimas bij prikkeling, actieve bewegingen en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.
1geruststellend
2matig afwijkend
3laag
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 76 kg (BMI onder 30) heeft 30 kcal/kg/dag nodig. De sondevoeding levert 1 kcal/mL en loopt 20 uur per dag via een pomp. Op welke snelheid R stel je de pomp in, in mL/h? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
76 kg30 kcal/kg/dag1 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1500 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 10% dextrose en 3,5% aminozuren, plus 250 mL 10% lipide-emulsie (1,1 kcal/mL). Bepaal de niet-eiwitenergie NPC in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
1500 mLdextrose 10%aminozuren 3,5%lipiden 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1percentage
2ritme
3P-toppen
4PR-interval
5QRS-duur
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld
Which action helps prevent a catheter-associated urinary tract infection?
ADisconnecting the bag every shift to empty it
BRaising the drainage bag above the bladder when walking
CKeeping the drainage bag below the level of the bladder
DLeaving the catheter in place longer than needed
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk
A patient with septic shock remains hypotensive, with a mean arterial pressure of 58 mmHg, after adequate IV fluids. What should the nurse anticipate?
AA vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
BA beta-blocker to slow the heart rate
CA loop diuretic to remove the extra fluid that has been given
DAn oral fluid challenge with a sports drink
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld
A nurse has just given an intramuscular injection with a safety needle. What should the nurse do next with the needle?
AActivate the safety device and drop it into a sharps container at once
BBend the needle to make it unusable, then discard it
CRecap it carefully with both hands and dispose of it after the drug round
DLay it on the medication tray and discard it later
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk
A nurse calls a provider using SBAR about a patient with falling blood pressure. Which statement is the “Recommendation”?
A“I am calling about Mr. Jansen in room 12, who is hypotensive.”
B“His blood pressure has fallen from 130/80 to 88/50 over the last two hours.”
C“I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
D“He is 72 and had a bowel resection yesterday.”
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld
When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?
AFluoride (glucose) tubes
BCoagulation (citrate) tubes
CBlood culture bottles
DEDTA (complete blood count) tubes
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk
Welke beoordeling spoort toxiciteit tijdens een intraveneuze infusie met magnesiumsulfaat het best vroeg op?
AKniereflexen, ademhalingsfrequentie en urineproductie
BBloedglucose en pupilgrootte elk uur
CHuidskleur en capillaire vullingstijd elk uur
DDarmgeluiden en buikomvang
3Oplossingen
1.Basisverpleegkunde
Antwoord: D · Gloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal
Waarom dit het antwoord is
Gloves reduce, but do not remove, the risk of hand contamination. Hand hygiene is performed after glove removal every time.
Antwoord
D · Gloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal
2.Basisverpleegkunde
Antwoord: C · Up to 2 hours before
Waarom dit het antwoord is
Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.
Antwoord
C · Up to 2 hours before
3.Klinische verpleegkunde
Antwoord: C · An air leak, from the lung or from the drainage system
Waarom dit het antwoord is
Bubbling with breathing in a drain for pneumothorax shows air is leaving the pleural space. Continuous bubbling can also mean a leak in the connections, so the system is checked and the finding reported.
Antwoord
C · An air leak, from the lung or from the drainage system
4.Klinische verpleegkunde
Antwoord: A · "My output will be firm and formed like before."
Waarom dit het antwoord is
Ileostomy output is liquid to porridge-like because it bypasses the colon. The other statements describe correct care: good hydration, emptying the bag before it is too heavy and recognising a healthy stoma.
Antwoord
A · "My output will be firm and formed like before."
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: volledig gecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,38: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 26 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: laag (22–26)
Compensatie
Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: de formule van Winter verwacht PaCO₂ 28,5–32,5 mmHg, dus de gemeten 26 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire alkalose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.
volledig gecompenseerd
Antwoord
volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: extra respiratoire acidose
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verwachte PaCO₂
1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg
Vergelijken
gemeten: 33 mmHg → extra respiratoire acidose
Antwoord
extra respiratoire acidose
7.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: MFS = 55
Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.
Score elk item
eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15
Optellen
Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 20 + 15 = 55
Antwoord
MFS = 55
8.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: matig afwijkend
Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.
Scoor elk teken
Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 90/min → 1
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: actieve bewegingen → 2
Respiration: langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen → 1
Optellen
APGAR = 0 + 1 + 1 + 2 + 1 = 5
Interpretatie
5 → matig afwijkend
Antwoord
matig afwijkend
Bij een score onder 7 na 5 minuten wordt de score meestal elke 5 minuten herhaald tot 20 minuten.
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: R = 114 mL/h
Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Benodigde energie
E = 30·76 = 2280 kcal/dag
Dagvolume
V = 2280/1 = 2280 mL/dag
Pompsnelheid
R = 2280/20 = 114 mL/h
Antwoord
R = 114 mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: NPC = 785 kcal/dag
Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Gram dextrose en aminozuren
dextrose: 10·1500/100 = 150 g
aminozuren: 3,5·1500/100 = 52,5 g
Kilocalorieën per component
dextrose: 150·3,4 = 510 kcal
aminozuren: 52,5·4 = 210 kcal
lipiden: 250·1,1 = 275 kcal
Niet-eiwitenergie
NPC = 510 + 275 = 785 kcal/dag
Antwoord
NPC = 785 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: QTc = 0,459 s
QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.
Meet
QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s
Formule van Bazett
QTc = 0,40/√0,76 = 0,40/0,8718 = 0,459 s
Antwoord
QTc = 0,459 s
Tussen de gebruikelijke grenzen voor mannen (ongeveer 0,45 s) en vrouwen (ongeveer 0,46 s): grensgeval, afhankelijk van de gebruikte bron. (459 ms)
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: P-toppen
Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.
Vijf stappen
1. Frequentie: R–R = 17 kleine hokjes, 1500 ÷ 17 ≈ 88 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,68 s.
3. P-toppen: negatief, vlak vóór elke QRS.
4. PR-interval: 0,08 s, korter dan 0,12 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
Eerste afwijkende stap
P-toppen → versneld junctioneel ritme
Antwoord
P-toppen
13.Prioriteren en delegeren
Antwoord: C · Keeping the drainage bag below the level of the bladder
Waarom dit het antwoord is
Keeping the bag below the bladder prevents backflow, and the closed system is not broken. Catheters are removed as soon as they are no longer needed.
Antwoord
C · Keeping the drainage bag below the level of the bladder
14.Prioriteren en delegeren
Antwoord: A · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
Waarom dit het antwoord is
If hypotension continues after fluid resuscitation, a vasopressor such as norepinephrine is started to keep the MAP at least 65 mmHg. Diuretics and beta-blockers would worsen perfusion.
Antwoord
A · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: A · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once
Waarom dit het antwoord is
Used needles are never recapped with two hands, bent or left lying around. The safety feature is activated straight away and the needle goes into a puncture-resistant sharps container at the point of use.
Antwoord
A · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: C · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
Waarom dit het antwoord is
In SBAR, the situation names the problem, the background gives the history, the assessment shares the nurse’s findings and judgement, and the recommendation states a clear request with a time frame.
Antwoord
C · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: C · Blood culture bottles
Waarom dit het antwoord is
Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.
Antwoord
C · Blood culture bottles
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: A · Kniereflexen, ademhalingsfrequentie en urineproductie
Waarom dit het antwoord is
Het verdwijnen van de kniereflex is een vroeg waarschuwingsteken van magnesiumtoxiciteit en treedt op vóór een vertraagde ademhaling. Magnesium wordt door de nieren uitgescheiden, dus dalende urineproductie verhoogt het risico. Intraveneus calciumgluconaat gaat magnesiumtoxiciteit tegen.Gecontroleerd met:Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf)
Antwoord
A · Kniereflexen, ademhalingsfrequentie en urineproductie