Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

De radialispols van een patiënt is onregelmatig. Hoe moet je hem tellen?

  1. A10 seconden en vermenigvuldigen met zes
  2. BEen volle 60 seconden, bij voorkeur aan de hartpunt (apicaal)
  3. CAlleen op de automatische bloeddrukmeter
  4. D15 seconden en vermenigvuldigen met vier
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which postoperative finding should be reported most urgently?

  1. ARespiratory rate 8/min and difficult to rouse
  2. BTemperature 37,4 °C on the first day
  3. CPain score of 4/10 at the wound site when moving
  4. DUrine output of 50 mL in the last hour
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ATo make the procedure faster
  2. BTo check the wound stays closed before removing the rest
  3. CTo reduce the cost of dressings
  4. DBecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die iv-vancomycine krijgt, ontwikkelt tijdens een snel infuus blozen en een jeukende rode uitslag op gezicht en hals. Wat is de waarschijnlijkste oorzaak en reactie?

  1. ANormale reactie; de infuussnelheid verhogen
  2. BZonnebrand; crème aanbrengen en doorgaan
  3. CLeverfalen; alle medicijnen definitief stoppen
  4. DInfuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire alkalose daalt HCO₃⁻ met 2 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ onder 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 146, Cl⁻ 112, HCO₃⁻ 19 mmol/L en albumine 25 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 112 mmol/LHCO₃⁻ 19 mmol/Lalbumine 25 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
E2 / 4+V2 / 5+M? / 6GCS 6?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenkaart registreert GCS 6, met E2 en V2. Welke motorische score M is genoteerd en welke reactie beschrijft die? Geef het getal.

GCS 6E2V2
M =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 64/min, reageert alleen op pijn, temperatuur 36,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 96%luchtSBP 130HR 64PT 36,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
1 kcal/mL30 kcal/kg/dag? mL/h90 kg24 h/dag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 90 kg (BMI onder 30) heeft 30 kcal/kg/dag nodig. De sondevoeding levert 1 kcal/mL en loopt 24 uur per dag via een pomp. Op welke snelheid R stel je de pomp in, in mL/h? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

90 kg30 kcal/kg/dag1 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 15%2000 mLaminozuren 5%2000 mLlipiden 20%100 mL · 2 kcal/mLN = eiwit/6,25NPC : N = ? : 1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 2000 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 15% dextrose en 5% aminozuren, plus 100 mL 20% lipide-emulsie (2 kcal/mL). Bepaal de verhouding niet-eiwitkilocalorieën tot stikstof NPC : N (het getal x in x : 1). Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

2000 mLdextrose 15%aminozuren 5%lipiden 100 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVreanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)gesynchroniseerde cardioversieonmiddellijke defibrillatietranscutane pacing

Een patiënt zonder voelbare pols heeft dit georganiseerde ritme op de monitor (pulseloze elektrische activiteit). Welke behandeling noemen de reanimatierichtlijnen voor volwassenen hiervoor? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
  2. 2gesynchroniseerde cardioversie
  3. 3onmiddellijke defibrillatie
  4. 4transcutane pacing
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een volwassen patiënt die in de huiskamer van de afdeling eet, grijpt plotseling naar zijn keel en kan niet praten, ademen of hoesten. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AHulp roepen en rugslagen en buikstoten geven
  2. BAfwachten of de patiënt het kan ophoesten
  3. CBlind met een vinger door de mond vegen
  4. DDe patiënt een glas water geven om het eten door te spoelen
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een patiënt had 45 minuten geleden plotseling moeite met spreken. Welke handeling heeft de hoogste prioriteit?

  1. AWater geven zodat de patiënt de gebruikelijke ochtendmedicatie kan innemen
  2. BWachten tot de neuroloog de patiënt tijdens de ochtendvisite kan beoordelen
  3. CHet beroerteteam activeren voor dringende beeldvorming, met vermelding van het laatst bekende gezonde moment
  4. DDirect acetylsalicylzuur via de mond geven om het stolsel te beperken
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient is on seizure precautions. Which equipment should be ready at the bedside?

  1. ARestraints ready for all four limbs
  2. BAn ice pack to place on the forehead
  3. CWorking suction and oxygen equipment
  4. DA tongue blade to put between the teeth
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt heeft MRSA gehad in een wond en heeft nu een verbandwissel nodig. Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn passend?

  1. AAlleen steriele handschoenen, zonder schort of andere bescherming
  2. BAlleen een N95-ademhalingsmasker, omdat MRSA een resistente ziekteverwekker is
  3. CGeen beschermingsmiddelen, als de handen daarna worden gereinigd
  4. DSchort en handschoenen, plus oogbescherming en mondmasker als spatten waarschijnlijk zijn
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely, so the nurse stays with the patient?

  1. AThe next morning
  2. BAfter about 2 hours
  3. CIn the first 15 minutes
  4. DAfter the last drop is given
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with acute kidney injury after severe dehydration has a rising creatinine. Which urine findings support a prerenal cause rather than acute tubular necrosis (ATN)?

  1. ARed cell casts with heavy protein loss in the urine
  2. BWhite cell casts with positive nitrites on the dipstick
  3. CLow urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
  4. DHigh urine sodium and dilute urine with muddy brown granular casts

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Een volle 60 seconden, bij voorkeur aan de hartpunt (apicaal)

Waarom dit het antwoord is

Een onregelmatige pols moet een volle minuut worden geteld. Een apicale telling met een stethoscoop is nauwkeuriger, omdat sommige slagen te zwak kunnen zijn om aan de pols te voelen.

Antwoord

B · Een volle 60 seconden, bij voorkeur aan de hartpunt (apicaal)
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse

Waarom dit het antwoord is

A low respiratory rate with reduced consciousness may mean opioid toxicity or deterioration and threatens the airway. The other findings are common after surgery and can be managed routinely.

Antwoord

A · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · To check the wound stays closed before removing the rest

Waarom dit het antwoord is

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Antwoord

B · To check the wound stays closed before removing the rest
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Infuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren

Waarom dit het antwoord is

Een snel vancomycine-infuus kan histamine vrijmaken en blozen en uitslag veroorzaken ("vancomycine-infuusreactie"). Een lagere snelheid voorkomt dit meestal, maar anafylaxie moet worden uitgesloten.

Antwoord

D · Infuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 21,4 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|27 − 40| = 13 mmHg → 1,3 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,3 = 21,4 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 21,4 mmol/L
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 18,75 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 146 − (112 + 19) = 15

Correctie voor albumine

15 + 0,25·(40 − 25) = 18,75 mmol/L

Antwoord

AGc = 18,75 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: M = 2

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Motorische score

M = 6 − 2 − 2 = 2
M2: strekken van de armen en benen (abnormale extensie)

Antwoord

M = 2
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
reageert alleen op pijn (P) → 3
T 36,1 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: R = 113 mL/h

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde energie

E = 30·90 = 2700 kcal/dag

Dagvolume

V = 2700/1 = 2700 mL/dag

Pompsnelheid

R = 2700/24 = 112,5 ≈ 113 mL/h

Antwoord

R = 113 mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: NPC : N = 76

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 15·2000/100 = 300 g
aminozuren: 5·2000/100 = 100 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 300·3,4 = 1020 kcal
aminozuren: 100·4 = 400 kcal
lipiden: 100·2 = 200 kcal

Niet-eiwitkcal en stikstof

NPC = 1020 + 200 = 1220 kcal
N = 100/6,25 = 16 g

Verhouding

NPC : N = 1220/16 = 76,25 ≈ 76 : 1

Antwoord

NPC : N = 76

Verhoudingen van ongeveer 150 : 1 zijn gebruikelijk bij stabiele patiënten; lagere verhoudingen geven relatief meer eiwit.

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 1,72 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

43 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 43 × 0,04 s = 1,72 s

Vergelijk met P–P

1,72 ÷ 0,72 ≈ 2,4 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 1,72 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 21 kleine hokjes, 1500 ÷ 21 ≈ 71 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,84 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,18 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
normaal sinusritme

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Hulp roepen en rugslagen en buikstoten geven

Waarom dit het antwoord is

Een volwassene die niet kan praten, ademen of hoesten heeft een ernstige luchtwegobstructie. Reanimatierichtlijnen zoals die van de European Resuscitation Council adviseren maximaal 5 rugslagen gevolgd door maximaal 5 buikstoten, herhaald tot het voorwerp vrijkomt; sommige richtlijnen beginnen met buikstoten. Als de patiënt buiten bewustzijn raakt, wordt gestart met reanimatie. Blind vegen met een vinger kan het voorwerp verder naar binnen duwen.

Antwoord

A · Hulp roepen en rugslagen en buikstoten geven
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Het beroerteteam activeren voor dringende beeldvorming, met vermelding van het laatst bekende gezonde moment

Waarom dit het antwoord is

Trombolyse is tijdafhankelijk en vraagt eerst om beeldvorming om een bloeding uit te sluiten. Het laatst bekende gezonde moment bepaalt de geschiktheid. Acetylsalicylzuur wordt niet gegeven vóór beeldvorming, en er wordt niets via de mond gegeven totdat het slikken is gescreend.

Antwoord

C · Het beroerteteam activeren voor dringende beeldvorming, met vermelding van het laatst bekende gezonde moment
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Working suction and oxygen equipment

Waarom dit het antwoord is

Suction and oxygen are kept ready to manage secretions and support breathing during or after a seizure. Nothing is put in the mouth, and restraints are not used because they can cause injury.

Antwoord

C · Working suction and oxygen equipment
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Schort en handschoenen, plus oogbescherming en mondmasker als spatten waarschijnlijk zijn

Waarom dit het antwoord is

MRSA verspreidt zich door contact, dus worden een schort en handschoenen gedragen. De standaardvoorzorgsmaatregelen voegen oog- en gezichtsbescherming toe wanneer spatten van wondvocht mogelijk zijn. Een ademhalingsmasker is niet nodig bij MRSA in een wond.

Antwoord

D · Schort en handschoenen, plus oogbescherming en mondmasker als spatten waarschijnlijk zijn
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · In the first 15 minutes

Waarom dit het antwoord is

Acute hemolytic and anaphylactic reactions usually appear early, so the transfusion is started slowly and the nurse stays with the patient for about the first 15 minutes, checking vital signs before, during and after according to policy.

Antwoord

C · In the first 15 minutes
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity

Waarom dit het antwoord is

In prerenal AKI the tubules are intact, so they keep sodium and water, giving a low urine sodium and concentrated urine. In ATN the damaged tubules cannot do this, so urine sodium is high, the urine is dilute and muddy brown casts appear.Gecontroleerd met: Urine specific gravity test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals