Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat is de juiste volgorde van de fasen van wondgenezing?

  1. AHemostase, ontsteking, proliferatie, maturatie
  2. BOntsteking, hemostase, maturatie, proliferatie
  3. CMaturatie, proliferatie, ontsteking, hemostase
  4. DProliferatie, ontsteking, hemostase, maturatie
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

De bloeddruk wordt liggend en staand gemeten. Welke uitslag voldoet aan de gebruikelijke definitie van orthostatische hypotensie?

  1. AEen stijging van de systolische druk van 20 mmHg bij het opstaan
  2. BEen daling van de systolische druk van 20 mmHg of meer binnen 3 minuten na het opstaan
  3. CEen stijging van de hartfrequentie van 5 slagen per minuut bij het opstaan
  4. DEen daling van de systolische druk van 5 mmHg of meer na 10 minuten stilstaan
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A nurse gives a patient analgesia for post-operative pain. What should be done next?

  1. AWait until the next shift before asking the patient about the pain
  2. BReassess the pain and any side effects once the drug has had time to work
  3. CGive a second analgesic straight away just in case
  4. DAssume the pain has gone if the patient is quiet and has their eyes closed
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why must severe chronic hyponatraemia be corrected slowly?

  1. AFast correction makes the kidneys stop producing urine
  2. BFast correction causes severe hypoglycaemia and seizures in most patients
  3. CToo-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
  4. DSodium given quickly causes immediate cardiac arrest
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 14 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 35 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 35 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: zwak; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 92% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 37,3 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 92%luchtSBP 142HR 76AT 37,3 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
1,2 kcal/mL81% vrij water75 mL/helke 4 h54 kg · 30 mL/kg/dag20 h/dagV = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 54 kg heeft een vochtdoel van 30 mL/kg/dag en krijgt alle vocht via een voedingssonde. De voeding bestaat voor 81% uit vrij water en loopt met 75 mL/h gedurende 20 uur per dag. De rest van het vocht wordt gegeven als waterspoelingen elke 4 uur. Welk volume V heeft elke spoeling? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

54 kg30 mL/kg/dag81%75 mL/h · 20 helke 4 h
V = mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 25%1000 mLaminozuren 4%1000 mLlipiden 10%250 mL · 1,1 kcal/mLN = eiwit/6,25NPC : N = ? : 1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1000 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 25% dextrose en 4% aminozuren, plus 250 mL 10% lipide-emulsie (1,1 kcal/mL). Bepaal de verhouding niet-eiwitkilocalorieën tot stikstof NPC : N (het getal x in x : 1). Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mLdextrose 25%aminozuren 4%lipiden 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctioneel ritmeboezemfibrillereneerstegraads AV-bloknormaal sinusritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1junctioneel ritme
  2. 2boezemfibrilleren
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 4normaal sinusritme
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVderdegraads (compleet) AV-bloktweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)tweedegraads AV-blok type IIjunctioneel ritme

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1derdegraads (compleet) AV-blok
  2. 2tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  3. 3tweedegraads AV-blok type II
  4. 4junctioneel ritme
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient on a continuous IV heparin infusion has new black, tarry stools and an aPTT well above the target range. What should the nurse do first?

  1. AStop the heparin infusion and inform the provider
  2. BCheck the pump rate and leave the infusion running
  3. COffer an iron-rich meal to replace the lost blood
  4. DGive a dose of vitamin K by mouth
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient suddenly has severe pain in one leg. The leg is pale and cold with no pedal pulse. What does this suggest?

  1. AA muscle cramp that will pass with stretching
  2. BA deep vein thrombosis that can be treated next week
  3. CChronic venous insufficiency that needs elevation
  4. DAcute arterial occlusion, which is an emergency
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Why does a nurse wear chemotherapy-tested gloves and a gown when emptying the urinal of a patient who recently had chemotherapy?

  1. AChemotherapy makes the urine strongly acidic and corrosive
  2. BThe body fluids can contain active drug for a time after treatment
  3. CThe urine always contains infectious bacteria after chemotherapy
  4. DThe patient is on airborne precautions after treatment
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse has weeping dermatitis on both hands. What is the most appropriate action?

  1. AUse extra alcohol hand rub on the lesions
  2. BContinue care as usual and wear one pair of gloves
  3. CCover the lesions with a waterproof bandage and keep working with patients as usual
  4. DAvoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe dye can interfere with dipstick color readings
  2. BThe color proves blood is present in the urine
  3. CThe drug improves the accuracy of all dipsticks
  4. DThe color shows severe liver failure is present
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met een alcoholgebruiksstoornis heeft een kalium van 3,0 mEq/L ondanks twee dagen suppletie. Het magnesium is 0,9 mEq/L. Wat is de meest passende volgende stap?

  1. AHet magnesium aanvullen; laag magnesium laat de nieren kalium blijven verliezen
  2. BDe kaliumdosis verdubbelen en het magnesium voor later laten
  3. CAlle elektrolytsuppletie 24 uur stoppen en opnieuw controleren
  4. DEen diureticum geven om het teveel aan magnesium te verwijderen

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Hemostase, ontsteking, proliferatie, maturatie

Waarom dit het antwoord is

Genezing begint met hemostase, daarna ruimt ontsteking resten op, bouwt proliferatie nieuw weefsel op en versterkt maturatie (remodellering) het litteken in de loop van maanden.

Antwoord

A · Hemostase, ontsteking, proliferatie, maturatie
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Een daling van de systolische druk van 20 mmHg of meer binnen 3 minuten na het opstaan

Waarom dit het antwoord is

Orthostatische hypotensie wordt meestal gedefinieerd als een daling van minstens 20 mmHg systolisch of 10 mmHg diastolisch binnen 3 minuten na het opstaan. Het is een belangrijke bevinding bij een valrisicobeoordeling.

Antwoord

B · Een daling van de systolische druk van 20 mmHg of meer binnen 3 minuten na het opstaan
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Reassess the pain and any side effects once the drug has had time to work

Waarom dit het antwoord is

The effect of analgesia should be reassessed when it is expected to work, with side effects such as sedation and breathing checked. The result is documented and the plan adjusted.

Antwoord

B · Reassess the pain and any side effects once the drug has had time to work
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain

Waarom dit het antwoord is

In chronic hyponatraemia brain cells adapt to the low tonicity. A rapid rise in sodium draws water out too fast and can cause osmotic demyelination, so the correction rate is limited and sodium is checked often.

Antwoord

C · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 29 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
worpafstand: 27–31 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 29 mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 45,5 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·35 + 21 = 45,5 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 45,5 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 40

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 0 + 0 + 10 + 15 = 40

Antwoord

MFS = 40
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 92% → 2
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: V = 68 mL

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Vochtdoel

30·54 = 1620 mL/dag

Vrij water uit de voeding

75·20 = 1500 mL
1500·0,81 = 1215 mL

Nog benodigd water

1620 − 1215 = 405 mL/dag

Volume per spoeling

24/4 = 6 spoelingen
V = 405/6 = 67,5 ≈ 68 mL

Antwoord

V = 68 mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: NPC : N = 176

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 25·1000/100 = 250 g
aminozuren: 4·1000/100 = 40 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 250·3,4 = 850 kcal
aminozuren: 40·4 = 160 kcal
lipiden: 250·1,1 = 275 kcal

Niet-eiwitkcal en stikstof

NPC = 850 + 275 = 1125 kcal
N = 40/6,25 = 6,4 g

Verhouding

NPC : N = 1125/6,4 = 175,8 ≈ 176 : 1

Antwoord

NPC : N = 176

Verhoudingen van ongeveer 150 : 1 zijn gebruikelijk bij stabiele patiënten; lagere verhoudingen geven relatief meer eiwit.

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: junctioneel ritme

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 36 kleine hokjes, 1500 ÷ 36 ≈ 42 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,44 s.
3. P-toppen: geen zichtbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

junctioneel ritme

Antwoord

junctioneel ritme
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: derdegraads (compleet) AV-blok

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 34 kleine hokjes, 1500 ÷ 34 ≈ 44 per minuut.
2. Ritme: R–R regelmatig (1,36 s) en P–P regelmatig (0,80 s), maar de twee zijn onafhankelijk.
3. P-toppen: positief en regelmatig met 75 per minuut, maar niet gekoppeld aan de QRS-complexen; sommige verdwijnen in een QRS of een T-top.
4. PR-interval: wisselt van slag tot slag; er is geen vaste relatie.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

derdegraads (compleet) AV-blok

Antwoord

derdegraads (compleet) AV-blok

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Stop the heparin infusion and inform the provider

Waarom dit het antwoord is

Black, tarry stools suggest upper GI bleeding, and a high aPTT shows too much anticoagulation. The nurse stops the heparin, checks vital signs and informs the provider, who may prescribe protamine sulfate. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Antwoord

A · Stop the heparin infusion and inform the provider
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Acute arterial occlusion, which is an emergency

Waarom dit het antwoord is

Sudden pain, pallor, coldness and loss of pulse suggest an embolus blocking an artery. The limb can be lost within hours, so the nurse escalates immediately.

Antwoord

D · Acute arterial occlusion, which is an emergency
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · The body fluids can contain active drug for a time after treatment

Waarom dit het antwoord is

Many hazardous drugs are excreted in urine, stool and vomit for a period after treatment. Staff wear protective gloves and gowns when handling these fluids, according to policy.

Antwoord

B · The body fluids can contain active drug for a time after treatment
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health

Waarom dit het antwoord is

Weeping skin lesions increase the risk of passing organisms to patients and of the nurse picking up bloodborne pathogens. The nurse should avoid direct patient contact and handling of patient equipment until the condition is assessed and resolved.

Antwoord

D · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · The dye can interfere with dipstick color readings

Waarom dit het antwoord is

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.

Antwoord

A · The dye can interfere with dipstick color readings
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Het magnesium aanvullen; laag magnesium laat de nieren kalium blijven verliezen

Waarom dit het antwoord is

Laag magnesium laat de nieren kalium verliezen, dus hypokaliëmie corrigeert pas wanneer het magnesium is aangevuld. Beide komen vaak voor bij een alcoholgebruiksstoornis.

Antwoord

A · Het magnesium aanvullen; laag magnesium laat de nieren kalium blijven verliezen

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals