Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which part of the stethoscope is best for hearing low-pitched sounds such as some heart murmurs?

  1. AThe earpieces turned backwards
  2. BThe bell, pressed firmly on the skin
  3. CThe diaphragm, pressed firmly on the skin
  4. DThe bell, placed lightly on the skin
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A recently discharged patient sends the nurse a friend request on social media. What is the most appropriate response?

  1. AAccept it and ask how they are getting on
  2. BAccept it but only post about work
  3. CDecline it, to keep a professional boundary
  4. DAccept it, since the patient has gone home
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt met levercirrose wordt verward en suf, met een fladderende tremor van de handen. Welke complicatie is waarschijnlijk?

  1. AAlleen alcoholintoxicatie
  2. BBeroerte
  3. CHepatische encefalopathie
  4. DHypoglykemie door insuline
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A potassium result of 6,9 mmol/L comes back on a well patient with a normal ECG, and the laboratory reports that the sample was haemolysed. What is the best action?

  1. AIgnore the result because the patient looks well and the ECG is normal
  2. BGive IV insulin and glucose straight away
  3. CStart a potassium supplement
  4. DRepeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 144 mmol/L, glucose 31,6 mmol/L en ureum 15,3 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 144 mmol/Lglucose 31,6 mmol/Lureum 15,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354535HCO₃⁻mmol/L222617extra acidose met normale gapzuivere acidose met hoge gapextra metabole alkalose

Een oefengas toont pH 7,31, PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa) en HCO₃⁻ 17 mmol/L, met Na⁺ 138 en Cl⁻ 87 mmol/L. Gebruik de anion gap en de deltaratio om de beste interpretatie aan te klikken.

pH 7,31PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/LNa⁺ 138 mmol/LCl⁻ 87 mmol/L
  1. 1extra acidose met normale gap
  2. 2zuivere acidose met hoge gap
  3. 3extra metabole alkalose
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
ondergewichtgezond gewichtovergewichtobesitas klasse Iobesitas klasse IIobesitas klasse III

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 123 kg en is 151 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.

123 kg151 cm
  1. 1ondergewicht
  2. 2gezond gewicht
  3. 3overgewicht
  4. 4obesitas klasse I
  5. 5obesitas klasse II
  6. 6obesitas klasse III
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
55 g/L2 g/kg/dag85 mL/h66 kg20 h/dagΔP = ? g

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 66 kg heeft 2 g eiwit per kg per dag nodig. De sondevoeding bevat 55 g eiwit per liter en loopt met 85 mL/h gedurende 20 uur per dag. Hoeveel gram extra eiwit ΔP per dag is nog nodig? Rond af op één decimaal.

66 kg2 g/kg/dag55 g/L85 mL/h · 20 h
ΔP = g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
148 kg170 cmmanBMI = kg/m²P = ? g/dag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een kritiek zieke man is 170 cm lang en weegt 148 kg. Het oefenprotocol geeft 2 g eiwit per kg ideaal lichaamsgewicht (Devine) per dag als de BMI 30 tot onder 40 kg/m² is, en 2,5 g/kg ideaal lichaamsgewicht per dag als de BMI 40 kg/m² of meer is. Bereken het eiwitdoel P in g/dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

170 cm148 kgmanBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)boezemfibrillereneerstegraads AV-bloktweedegraads AV-blok type II

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  2. 2boezemfibrilleren
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 4tweedegraads AV-blok type II
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke patiënt krijgt volgens de Emergency Severity Index het hoogste urgentieniveau?

  1. AEen patiënt met een mogelijke enkelfractuur
  2. BEen niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling
  3. CEen patiënt met pijn op de borst en normale vitale functies
  4. DEen patiënt met keelpijn sinds drie dagen en normale vitale functies
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. AAsk the mother to stop pushing and wait an hour
  2. BHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
  3. CPull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
  4. DPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Twee patiënten met zeer vergelijkbare namen liggen op dezelfde afdeling. Wat is de beste veiligheidsmaatregel?

  1. ADe kamernummers gebruiken om de patiënten te onderscheiden
  2. BElke patiënt alleen bij de voornaam noemen
  3. CEen van de twee patiënten overplaatsen naar een ander ziekenhuis
  4. DDe gelijkende namen markeren en elke keer twee identificatiegegevens controleren
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt krijgt een hoogrisicogeneesmiddel via een continu infuus. Welke handelwijze is bij de overdracht het veiligst?

  1. AAlleen de snelheid wordt gecontroleerd, niet het geneesmiddel of de concentratie
  2. BDe aankomende verpleegkundige controleert het aan het einde van de dienst
  3. CDe vertrekkende verpleegkundige zegt aan de balie dat “de pomp in orde is”
  4. DBeide verpleegkundigen controleren de pomp en de zak aan de hand van het voorschrift
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient on peritoneal dialysis notices that the drained fluid is cloudy and has abdominal pain. What should the nurse do?

  1. ARecord it as normal and continue the usual exchanges
  2. BStop dialysis for a week and recheck the fluid later
  3. CAdd more glucose to the next bag to clear the fluid
  4. DSend the fluid for cell count and culture and report it
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A trauma patient receives many units of blood quickly and then develops muscle twitching and low blood pressure. Which laboratory value is most likely to explain this?

  1. AA high serum sodium
  2. BA low ionized calcium
  3. CA high serum magnesium
  4. DA low serum glucose

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · The bell, placed lightly on the skin

Waarom dit het antwoord is

The bell picks up low-pitched sounds and must be held lightly. The diaphragm, pressed firmly, is used for high-pitched sounds such as normal breath, bowel and heart sounds.

Antwoord

D · The bell, placed lightly on the skin
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Decline it, to keep a professional boundary

Waarom dit het antwoord is

Nursing codes advise keeping clear professional boundaries, and social media contact with patients can blur them. The nurse politely declines and does not share patient information online.

Antwoord

C · Decline it, to keep a professional boundary
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Hepatische encefalopathie

Waarom dit het antwoord is

Hepatische encefalopathie veroorzaakt verwardheid en asterixis (flapping tremor). Lactulose wordt vaak gebruikt om de opname van ammoniak te verminderen, en uitlokkende factoren zoals infectie of bloeding worden behandeld.

Antwoord

C · Hepatische encefalopathie
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium

Waarom dit het antwoord is

Haemolysis in the tube releases intracellular potassium, giving a falsely high reading. The result still needs prompt repeating and review, because true hyperkalaemia cannot be excluded.

Antwoord

D · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 335 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·144 + 31,6 + 15,3 = 334,9 ≈ 335 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 335 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra metabole alkalose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 138 − (87 + 17) = 34

Deltaratio

(34 − 12)/(24 − 17) = 3,143
extra metabole alkalose

Antwoord

extra metabole alkalose
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 13

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 2 + 3 + 4 + 1 + 2 + 1 = 13

Antwoord

B = 13
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: obesitas klasse III

Body mass index: BMI = gewicht (kg)/lengte (m)², waarbij de lengte eerst in meters wordt omgerekend. Met ponden en inches is BMI = 703 × gewicht (lb)/lengte (in)². WHO-categorieën voor volwassenen: onder 18,5 ondergewicht, 18,5–24,9 gezond gewicht, 25,0–29,9 overgewicht, 30,0–34,9 obesitas klasse I, 35,0–39,9 obesitas klasse II en 40 of meer obesitas klasse III.

BMI

BMI = 123/1,51² = 53,95

Categorie

obesitas klasse III

Antwoord

obesitas klasse III
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: ΔP = 38,5 g/dag

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigd eiwit

2·66 = 132 g/dag

Eiwit uit de voeding

85·20 = 1700 mL = 1,7 L
1,7·55 = 93,5 g/dag

Tekort

ΔP = 132 − 93,5 = 38,5 g/dag

Antwoord

ΔP = 38,5 g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: P = 165 g/dag

Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. Obesitas bij kritiek zieken (ASPEN/SCCM 2016): BMI = gewicht/lengte² (kg/m²). Het eiwitdoel is 2 g/kg ideaal lichaamsgewicht per dag bij een BMI van 30–40 en tot 2,5 g/kg ideaal lichaamsgewicht per dag bij een BMI van 40 en hoger. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Body mass index

BMI = 148/1,7² = 51,21 kg/m²

Ideaal lichaamsgewicht (Devine)

170 cm/2,54 = 66,93 in
IBW = 50 + 2,3·(66,93 − 60) = 65,94 kg

Eiwitdoel

BMI 40 of meer: 2,5 g per kg ideaal lichaamsgewicht.

P = 2,5·65,94 = 164,8 ≈ 165 g/dag

Antwoord

P = 165 g/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,462 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,48/∛1,12 = 0,48/1,038 = 0,462 s

Antwoord

QTc = 0,462 s

Boven de gebruikelijke grenzen voor zowel mannen (ongeveer 0,45 s) als vrouwen (ongeveer 0,46 s): verlengd. (462 ms)

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: 4 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 40 per minuut.
2. Ritme: regelmatig onregelmatig, de QRS-complexen komen in groepen gescheiden door een pauze (groepsslagen).
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,96 s, 63 per minuut); op één P op de 3 volgt geen QRS.
4. PR-interval: wordt 0,20 → 0,34 s langer, daarna wordt een P-top niet geleid.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Antwoord

tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Een niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling

Waarom dit het antwoord is

Een niet-reagerende patiënt met agonale ademhaling heeft onmiddellijke ondersteuning van luchtweg en ademhaling nodig, wat ESI-niveau 1 is. Pijn op de borst met normale vitale functies is hoog risico (niveau 2), en de anderen zijn lagere niveaus.

Antwoord

B · Een niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Waarom dit het antwoord is

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Antwoord

B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · De gelijkende namen markeren en elke keer twee identificatiegegevens controleren

Waarom dit het antwoord is

Naamwaarschuwingssystemen, zoals stickers of vlaggen, waarschuwen het personeel, en strikte controle van twee identificatiegegevens voorkomt verwisselingen. Kamernummers en voornamen zijn niet betrouwbaar.

Antwoord

D · De gelijkende namen markeren en elke keer twee identificatiegegevens controleren
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Beide verpleegkundigen controleren de pomp en de zak aan de hand van het voorschrift

Waarom dit het antwoord is

Een controle aan het bed bij de overdracht, waarbij de lijn van de zak naar de patiënt wordt gevolgd en het geneesmiddel, de concentratie, de dosis en de snelheid met het voorschrift worden vergeleken, vangt programmeerfouten vroeg op.

Antwoord

D · Beide verpleegkundigen controleren de pomp en de zak aan de hand van het voorschrift
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Send the fluid for cell count and culture and report it

Waarom dit het antwoord is

Cloudy effluent with abdominal pain suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. A sample is sent for white cell count, Gram stain and culture, and antibiotics (often given in the dialysis fluid) are started as prescribed.Gecontroleerd met: Dialysis - peritoneal · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · Send the fluid for cell count and culture and report it
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · A low ionized calcium

Waarom dit het antwoord is

Stored blood contains citrate, which binds calcium. During massive transfusion, citrate can lower ionized calcium, causing tetany, hypotension and arrhythmias. Ionized calcium is monitored and replaced as prescribed.

Antwoord

B · A low ionized calcium

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals