Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.
Interpretatie van ECG-ritmestrips
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.
Prioriteren en delegeren
Methode
Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).
Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Methode
Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.
Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Methode
Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.
2Oefenopgaven
1.BasisverpleegkundeGemiddeld
During a manual blood pressure measurement in an adult, which point is usually recorded as the diastolic pressure?
AWhen the first clear tapping sound is heard
BWhen the cuff is fully deflated
CWhen the sounds disappear completely
DWhen the sounds become loudest
2.BasisverpleegkundeMoeilijk
An older patient with diarrhoea for three days is dizzy on standing and passing small amounts of dark urine. What is the most likely problem?
ANormal ageing that needs no action
BFluid overload from drinking too much
CUrinary retention caused by a full bladder
DDehydration from fluid loss
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld
A patient with renal colic is asked to pass urine through a strainer. Why?
ATo remove bacteria from the urine
BTo measure the urine's pH and specific gravity
CTo make passing urine less painful
DTo catch any stone so that it can be analysed
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk
A nurse teaches a patient with heart failure about self-care. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will take my water tablet in the morning."
B"I will report it if I need more pillows to sleep."
C"I will weigh myself each morning after passing urine."
D"I only need to weigh myself once a month."
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Oefenwaarden: Na⁺ 128 mmol/L, glucose 6,3 mmol/L en ureum 15,7 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.
Na⁺ 128 mmol/Lglucose 6,3 mmol/Lureum 15,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Oefenwaarden: Na⁺ 146, Cl⁻ 112, HCO₃⁻ 16 mmol/L en albumine 23 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: licht beperkt; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.
6–23
B =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 34,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 18SpO₂ 96%luchtSBP 124HR 88AT 34,8 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 58 kg heeft een vochtdoel van 35 mL/kg/dag en krijgt alle vocht via een voedingssonde. De voeding bestaat voor 76% uit vrij water en loopt met 80 mL/h gedurende 20 uur per dag. De rest van het vocht wordt gegeven als waterspoelingen elke 4 uur. Welk volume V heeft elke spoeling? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
58 kg35 mL/kg/dag76%80 mL/h · 20 helke 4 h
V = mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 78 kg krijgt 1200 mL parenterale voeding met 10% dextrose, toegediend over 16 uur. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.
78 kg1200 mLdextrose 10%16 h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1boezemfibrilleren
2sinustachycardie
3boezemflutter, 2:1-geleiding
4supraventriculaire tachycardie (SVT)
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1supraventriculaire tachycardie (SVT)
2ventrikelfibrilleren
3ventriculaire tachycardie
4sinustachycardie
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld
Welke patiënt krijgt volgens de Emergency Severity Index het hoogste urgentieniveau?
AEen patiënt met een mogelijke enkelfractuur
BEen patiënt met pijn op de borst en normale vitale functies
CEen niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling
DEen patiënt met keelpijn sinds drie dagen en normale vitale functies
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk
Tijdens een drukke dienst zijn vier taken aan de beurt. Welke moet de verpleegkundige als eerste doen?
AEen stabiele patiënt helpen het menukaartje voor morgen in te vullen
BEen routinematige dagelijkse vitaminetablet geven die op hetzelfde moment aan de beurt is
CHet verpleegkundig zorgplan bijwerken vóór de audit van de managers
DDe eerste dosis intraveneuze antibiotica voor een patiënt met vermoedelijke sepsis
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld
How is a urine specimen for culture obtained from an indwelling catheter?
ABy removing the catheter and sending its tip for culture
BFrom the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
CFrom the urine already collected in the drainage bag at the bedside
DBy disconnecting the catheter from the drainage tubing
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk
A patient has signed a surgical consent form but tells the nurse, “I don’t really understand what they are going to do.” What should the nurse do?
AReassure the patient that the surgeon knows best and continue with the preparation
BExplain the risks and benefits in place of the surgeon
CGive the preoperative sedative so the patient relaxes
DInform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld
A patient with type 2 diabetes has a target HbA1c below 7% (53 mmol/mol). Today's result is 7,8% (62 mmol/mol). What is the best interpretation?
AAverage glucose over the past months has been above the target
BThe patient has had frequent episodes of severe hypoglycemia
CThe result shows today's fasting glucose is above the target
DGlucose control has been excellent for the past several months
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk
Welk patroon van uitslagen past bij SIADH?
ALaag serumnatrium, lage serumosmolaliteit en geconcentreerde urine
BLaag serumnatrium, hoge serumosmolaliteit en verdunde urine
CHoog serumnatrium, hoge serumosmolaliteit en zeer verdunde urine
DNormaal natrium met zeer verdunde urine
3Oplossingen
1.Basisverpleegkunde
Antwoord: C · When the sounds disappear completely
Waarom dit het antwoord is
The first clear sound marks the systolic pressure; in adults the point at which the sounds disappear (phase 5) is recorded as diastolic.
Antwoord
C · When the sounds disappear completely
2.Basisverpleegkunde
Antwoord: D · Dehydration from fluid loss
Waarom dit het antwoord is
Diarrhoea causes loss of water and electrolytes. Postural dizziness and concentrated low-volume urine show dehydration, which needs fluid replacement, electrolyte checks and close monitoring.
Antwoord
D · Dehydration from fluid loss
3.Klinische verpleegkunde
Antwoord: D · To catch any stone so that it can be analysed
Waarom dit het antwoord is
Collecting a passed stone allows its composition to be identified, which helps guide diet and treatment to prevent recurrence.
Antwoord
D · To catch any stone so that it can be analysed
4.Klinische verpleegkunde
Antwoord: D · "I only need to weigh myself once a month."
Waarom dit het antwoord is
Daily weights at the same time with the same scales detect fluid retention early. A rapid gain, worsening breathlessness or needing more pillows should be reported.
Antwoord
D · "I only need to weigh myself once a month."
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: Osm = 278 mOsm/kg
Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.
Berekende osmolaliteit
Osm = 2·128 + 6,3 + 15,7 = 278 ≈ 278 mOsm/kg
Antwoord
Osm = 278 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: AGc = 22,25 mmol/L
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Anion gap
AG = 146 − (112 + 16) = 18
Correctie voor albumine
18 + 0,25·(40 − 23) = 22,25 mmol/L
Antwoord
AGc = 22,25 mmol/L
Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.
7.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: B = 9
Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.
Score elke subschaal
sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1
Optellen
Totaal Braden = 1 + 1 + 2 + 3 + 1 + 1 = 9
Antwoord
B = 9
8.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: laag-matig
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 34,8 °C → 3
Totaal en rode scores
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.
Risicogroep
laag-matig
Antwoord
laag-matig
Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: V = 136 mL
Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Vochtdoel
35·58 = 2030 mL/dag
Vrij water uit de voeding
80·20 = 1600 mL
1600·0,76 = 1216 mL
Nog benodigd water
2030 − 1216 = 814 mL/dag
Volume per spoeling
24/4 = 6 spoelingen
V = 814/6 = 135,7 ≈ 136 mL
Antwoord
V = 136 mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: GIR = 1,6 mg/kg/min
Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Dextrose in de zak
10·1200/100 = 120 g = 120 000 mg
Minuten infuus
16·60 = 960 min
Glucose-infusiesnelheid
GIR = 120 000/(78·960) = 1,603 ≈ 1,6 mg/kg/min
Antwoord
GIR = 1,6 mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: supraventriculaire tachycardie (SVT)
Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC. Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).
Vijf stappen
1. Frequentie: R–R = 8 kleine hokjes, 1500 ÷ 8 ≈ 188 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,32 s.
3. P-toppen: niet zichtbaar; bij deze frequentie liggen ze verborgen in de QRS-complexen of de T-toppen.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s), dus het ritme ontstaat boven de ventrikels.
Interpretatie
supraventriculaire tachycardie (SVT)
Antwoord
supraventriculaire tachycardie (SVT)
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: ventriculaire tachycardie
Ventriculaire ritmes: ventriculaire tachycardie is een reeks van drie of meer brede (0,12 s of meer) complexen achter elkaar met meer dan 100/min, meestal 150–250/min, regelmatig, zonder bijbehorende P-toppen. Ventrikelfibrilleren is een chaotisch, onregelmatig golfpatroon zonder herkenbare P-toppen, QRS-complexen of T-toppen en zonder telbare frequentie. Asystolie is een bijna vlakke lijn zonder ventriculaire activiteit; een vlakke lijn wordt altijd bevestigd door de patiënt, de afleidingen, de versterking en een tweede afleiding te controleren. In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes en asystolie niet.
Vijf stappen
1. Frequentie: R–R = 10 kleine hokjes, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,40 s.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).
Interpretatie
ventriculaire tachycardie
Antwoord
ventriculaire tachycardie
In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes. Dit is alleen oefening in het herkennen van ritmes.
13.Prioriteren en delegeren
Antwoord: C · Een niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling
Waarom dit het antwoord is
Een niet-reagerende patiënt met agonale ademhaling heeft onmiddellijke ondersteuning van luchtweg en ademhaling nodig, wat ESI-niveau 1 is. Pijn op de borst met normale vitale functies is hoog risico (niveau 2), en de anderen zijn lagere niveaus.
Antwoord
C · Een niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling
14.Prioriteren en delegeren
Antwoord: D · De eerste dosis intraveneuze antibiotica voor een patiënt met vermoedelijke sepsis
Waarom dit het antwoord is
Vroege antibiotica verbeteren de overleving bij sepsis en worden bij voorkeur binnen een uur na herkenning gegeven. De andere taken zijn routine en kunnen wachten.
Antwoord
D · De eerste dosis intraveneuze antibiotica voor een patiënt met vermoedelijke sepsis
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: B · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
Waarom dit het antwoord is
Urine in the bag is old and may contain extra bacteria, and disconnecting the system lets organisms in. The sample is taken from the sampling port with a sterile syringe after disinfecting the port.
Antwoord
B · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: D · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
Waarom dit het antwoord is
Informed consent is the responsibility of the person doing the procedure. If the patient does not understand, the nurse pauses the process and tells the surgeon, before any sedative drug is given.
Antwoord
D · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: A · Average glucose over the past months has been above the target
Waarom dit het antwoord is
An HbA1c of 7,8% shows that average glucose has been above the individual target over about 2–3 months. The nurse explores diet, activity, medication use and barriers, and the treatment plan may be adjusted.Gecontroleerd met:Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Antwoord
A · Average glucose over the past months has been above the target
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: A · Laag serumnatrium, lage serumosmolaliteit en geconcentreerde urine
Waarom dit het antwoord is
Te veel antidiuretisch hormoon veroorzaakt waterretentie, waardoor het bloed wordt verdund (laag natrium en lage osmolaliteit), terwijl de urine onterecht geconcentreerd is. Hoog natrium met zeer verdunde urine is het patroon van diabetes insipidus.Gecontroleerd met:Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)
Antwoord
A · Laag serumnatrium, lage serumosmolaliteit en geconcentreerde urine