Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why must a respirator such as an FFP3 or N95 mask be fit-tested?

  1. AIt only protects if it seals closely to the wearer's face
  2. BFit-testing checks whether the patient is still infectious
  3. CIt must be tested to check it is the right colour
  4. DFit-testing makes the mask reusable for a week
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

During a sterile dressing change, the nurse's sterile glove touches the bed rail. What should the nurse do?

  1. APut a second pair of sterile gloves over the first pair
  2. BWipe the glove with an alcohol swab and carry on with the dressing change
  3. CRemove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves
  4. DCarry on, as the bed rail was cleaned that morning
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo make the surgery shorter
  2. BTo lower the blood glucose before surgery
  3. CTo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
  4. DTo reduce the risk of aspirating stomach contents
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met een tracheostoma kan plotseling niet ademen en de canule lijkt verstopt. Wat is de eerste actie?

  1. AOp de arts wachten voordat je iets doet
  2. BDe binnencanule verwijderen en controleren of die verstopt is
  3. CDe cuff leeg laten lopen en de patiënt alleen laten
  4. DAlleen via de mond zuurstof geven
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,56PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,56, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,56PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,16PaCO₂mmHg354544HCO₃⁻mmol/L222615passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,16, PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,16PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 90% met extra zuurstof, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 120/min, alert, temperatuur 35,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 16SpO₂ 90%O₂SBP 88HR 120AT 35,0 °C
NEWS2 =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 91% op kamerlucht, bloeddruk 92/56 mmHg, hartslag 50/min, alert, temperatuur 36,3 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 91%luchtSBP 92HR 50AT 36,3 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
55 g/L1,2 g/kg/dag45 mL/h61 kg20 h/dag7 g/maatlepeln = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 61 kg heeft 1,2 g eiwit per kg per dag nodig. De sondevoeding bevat 55 g eiwit per liter en loopt met 45 mL/h gedurende 20 uur per dag. Een eiwitpoeder levert 7 g eiwit per maatlepel. Hoeveel maatlepels n per dag zijn nodig om het tekort aan te vullen? Rond af naar boven op een hele maatlepel.

61 kg1,2 g/kg/dag55 g/L45 mL/h · 20 h7 g/maatlepel
n =
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 20%1800 mLaminozuren 4%1800 mLlipiden 20%100 mL · 2 kcal/mLN = eiwit/6,25NPC : N = ? : 1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1800 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 20% dextrose en 4% aminozuren, plus 100 mL 20% lipide-emulsie (2 kcal/mL). Bepaal de verhouding niet-eiwitkilocalorieën tot stikstof NPC : N (het getal x in x : 1). Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1800 mLdextrose 20%aminozuren 4%lipiden 100 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke patiënt krijgt volgens de Emergency Severity Index het hoogste urgentieniveau?

  1. AEen patiënt met een mogelijke enkelfractuur
  2. BEen patiënt met pijn op de borst en normale vitale functies
  3. CEen niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling
  4. DEen patiënt met keelpijn sinds drie dagen en normale vitale functies
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

At 08:00 a nurse has four tasks. Which order is best?

  1. ACheck the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
  2. BUpdate care plans, give insulin with breakfast, give routine medications, check the patient with a falling SpO₂
  3. CGive routine medications, check the patient with a falling SpO₂, update care plans, give insulin with breakfast
  4. DGive insulin with breakfast, update care plans, check the patient with a falling SpO₂, give routine medications
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Een verpleegkundige bereidt medicatie voor twee patiënten voor. Wat is de veiligste aanpak?

  1. AMedicatie voor één patiënt tegelijk voorbereiden en toedienen
  2. BEén patiënt vragen de medicatie aan de andere door te geven
  3. CDe medicatie van beide patiënten samen voorbereiden om tijd te besparen
  4. DDe medicatie van beide patiënten in één bekertje doen en aan het bed sorteren
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse has weeping dermatitis on both hands. What is the most appropriate action?

  1. AUse extra alcohol hand rub on the lesions
  2. BContinue care as usual and wear one pair of gloves
  3. CAvoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
  4. DCover the lesions with a waterproof bandage and keep working with patients as usual
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient takes high-dose furosemide. Besides potassium, which electrolyte is most commonly lowered?

  1. AUric acid
  2. BSodium bicarbonate
  3. CMagnesium
  4. DPhosphate
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met ernstig braken heeft een kalium van 3,0 mEq/L, een chloride van 88 mEq/L en een hoog bicarbonaat. Welk patroon laat dit zien?

  1. ANormale uitslagen die geen opvolging vragen
  2. BDiabetische ketoacidose met een hoge anion gap
  3. CHoog kalium met metabole acidose door uitdroging
  4. DVerlies van maagzuur: laag kalium en chloride, metabole alkalose

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · It only protects if it seals closely to the wearer's face

Waarom dit het antwoord is

A respirator filters tiny airborne particles only if air passes through the filter, not around a gap. Fit-testing and a fit-check every time it is worn make sure it seals.

Antwoord

A · It only protects if it seals closely to the wearer's face
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Remove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves

Waarom dit het antwoord is

A sterile glove that touches a non-sterile surface is contaminated and must be replaced. Cleaning it or covering it does not restore sterility.

Antwoord

C · Remove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Waarom dit het antwoord is

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Antwoord

D · To reduce the risk of aspirating stomach contents
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · De binnencanule verwijderen en controleren of die verstopt is

Waarom dit het antwoord is

Volgens de spoedalgoritmes verwijder je eerst de binnencanule, probeer je uit te zuigen en vraag je om hulp. Lukt dat niet, dan volgen het leegmaken van de cuff en het wisselen van de canule.

Antwoord

B · De binnencanule verwijderen en controleren of die verstopt is
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,56: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 28 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra respiratoire acidose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·15 + 8 = 30,5 → 28,5–32,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 44 mmHg → extra respiratoire acidose

Antwoord

extra respiratoire acidose
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 13

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 90% → 3
met zuurstof → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 120/min → 2
alert (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Optellen

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 3 + 2 + 0 + 3 = 13

Antwoord

NEWS2 = 13
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 91% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 50/min → 1
alert (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 = 6
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: n = 4

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigd eiwit

1,2·61 = 73,2 g/dag

Eiwit uit de voeding

45·20 = 900 mL = 0,9 L
0,9·55 = 49,5 g/dag

Tekort

ΔP = 73,2 − 49,5 = 23,7 g

Maatlepels

23,7/7 = 3,386 → n = 4

Antwoord

n = 4
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: NPC : N = 124

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 20·1800/100 = 360 g
aminozuren: 4·1800/100 = 72 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 360·3,4 = 1224 kcal
aminozuren: 72·4 = 288 kcal
lipiden: 100·2 = 200 kcal

Niet-eiwitkcal en stikstof

NPC = 1224 + 200 = 1424 kcal
N = 72/6,25 = 11,52 g

Verhouding

NPC : N = 1424/11,52 = 123,6 ≈ 124 : 1

Antwoord

NPC : N = 124

Verhoudingen van ongeveer 150 : 1 zijn gebruikelijk bij stabiele patiënten; lagere verhoudingen geven relatief meer eiwit.

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,387 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 7,5 × 0,04 = 0,30 s
RR = 15 × 0,04 = 0,60 s

Formule van Bazett

QTc = 0,30/√0,60 = 0,30/0,7746 = 0,387 s

Antwoord

QTc = 0,387 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (387 ms)

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: P-toppen

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 23 kleine hokjes, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,92 s.
3. P-toppen: negatief, vlak vóór elke QRS.
4. PR-interval: 0,10 s, korter dan 0,12 s.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

P-toppen → versneld junctioneel ritme

Antwoord

P-toppen
13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Een niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling

Waarom dit het antwoord is

Een niet-reagerende patiënt met agonale ademhaling heeft onmiddellijke ondersteuning van luchtweg en ademhaling nodig, wat ESI-niveau 1 is. Pijn op de borst met normale vitale functies is hoog risico (niveau 2), en de anderen zijn lagere niveaus.

Antwoord

C · Een niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans

Waarom dit het antwoord is

A falling SpO₂ is a possible breathing problem and comes first. Insulin must be matched to the meal, routine medications have a time window, and documentation such as care plans comes last.

Antwoord

A · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Medicatie voor één patiënt tegelijk voorbereiden en toedienen

Waarom dit het antwoord is

Medicatie voor één patiënt tegelijk, aan het bed, voorbereiden, controleren en toedienen vermindert fouten met de verkeerde patiënt. Medicijnen door elkaar halen maakt fouten waarschijnlijker.

Antwoord

A · Medicatie voor één patiënt tegelijk voorbereiden en toedienen
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health

Waarom dit het antwoord is

Weeping skin lesions increase the risk of passing organisms to patients and of the nurse picking up bloodborne pathogens. The nurse should avoid direct patient contact and handling of patient equipment until the condition is assessed and resolved.

Antwoord

C · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Magnesium

Waarom dit het antwoord is

Loop diuretics block the Na-K-2Cl transporter in the loop of Henle, where much magnesium and calcium are also reabsorbed. They therefore commonly cause hypokalemia and hypomagnesemia, and they can raise uric acid and bicarbonate.Gecontroleerd met: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Antwoord

C · Magnesium
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Verlies van maagzuur: laag kalium en chloride, metabole alkalose

Waarom dit het antwoord is

Braken verwijdert zoutzuur, dus chloride daalt en bicarbonaat stijgt (metabole alkalose). De nieren verliezen dan kalium. Suppletie omvat meestal 0,9% natriumchloride met kalium zoals voorgeschreven.Gecontroleerd met: Alkalosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Antwoord

D · Verlies van maagzuur: laag kalium en chloride, metabole alkalose

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals