Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient's blood pressure is much higher than in all previous readings. What is the best first step?

  1. ATell the patient they are having a stroke
  2. BRecheck it, making sure the technique and cuff size are correct
  3. CIgnore it, as it must be a machine error
  4. DRecord it and give an extra dose of the blood pressure tablet
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A dehydrated patient is receiving IV fluids. Which finding best shows the treatment is working?

  1. AUrine output rises and the heart rate falls towards normal
  2. BThe urine becomes darker and more concentrated
  3. CThe heart rate rises and the skin becomes cooler
  4. DThe patient feels more thirsty than before the fluids started
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient without diabetes is started on high-dose prednisolone. Why might capillary blood glucose be monitored?

  1. ASteroids destroy the pancreas
  2. BSteroids make glucose meters inaccurate
  3. CSteroids always cause hypoglycaemia
  4. DSteroids can raise the blood glucose
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with diabetes is found confused with slurred speech and weakness on one side. What should the nurse check first?

  1. ASerum cholesterol
  2. BCapillary blood glucose
  3. CUrine output for the last day
  4. DBody mass index
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,11PaCO₂mmHg354578HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,11, PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,11PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 134, Cl⁻ 97, HCO₃⁻ 17 mmol/L en albumine 27 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 97 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/Lalbumine 27 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
13474SBPDBPmmHgHR 92/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 92/min en een bloeddruk van 134/74 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 92/minBP 134/74 mmHg
SI =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: geen beperking; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
55 g/L1,2 g/kg/dag45 mL/h54 kg18 h/dag7 g/maatlepeln = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 54 kg heeft 1,2 g eiwit per kg per dag nodig. De sondevoeding bevat 55 g eiwit per liter en loopt met 45 mL/h gedurende 18 uur per dag. Een eiwitpoeder levert 7 g eiwit per maatlepel. Hoeveel maatlepels n per dag zijn nodig om het tekort aan te vullen? Rond af naar boven op een hele maatlepel.

54 kg1,2 g/kg/dag55 g/L45 mL/h · 18 h7 g/maatlepel
n =
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
157 kg178 cmmanBMI = kg/m²E = ? kcal/dag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een ernstig zieke man is 178 cm lang en weegt 157 kg. Het oefenprotocol geeft 12 kcal/kg werkelijk lichaamsgewicht per dag als de BMI 30–50 kg/m² is en 23 kcal/kg ideaal lichaamsgewicht (Devine) per dag als de BMI boven 50 kg/m² ligt. Bepaal het energiedoel E in kcal/dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

178 cm157 kgmanBMI 30–50: 12 kcal/kg werkelijkBMI > 50: 23 kcal/kg IBW
E = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach). Meet het PR-interval van de laatste geleide slag vóór een niet-geleide P-top (de langste PR), in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
langste PR = s
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

An older patient with dementia is restless at night and keeps trying to get out of bed. Which measure should the nurse try first?

  1. AApply wrist restraints for the rest of the night
  2. BCheck for pain, thirst or a full bladder, and offer toileting
  3. CGive a sedative from the as-needed list without first assessing the patient
  4. DRaise all four bed rails so the patient cannot climb out
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt moet de verpleegkundige op een cardiologieafdeling als eerste zien?

  1. AEen patiënt met boezemfibrilleren van wie de hartfrequentie 88/min en onregelmatig is, zoals voorheen
  2. BEen patiënt die digoxine gebruikt met een pols van 48/min, misselijkheid en een kalium van 3,0 mEq/L
  3. CEen patiënt die nuchter moet blijven voor een scan morgen
  4. DEen patiënt met hartfalen die sinds gisteren 0,3 kg is aangekomen
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Before helping a patient from bed into a wheelchair, what should the nurse do with the wheelchair?

  1. APlace it at the foot of the bed, facing away
  2. BLeave the brakes off so the chair can move along with the patient during the pivot
  3. CPlace it on the patient’s weaker side so that side is supported
  4. DLock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Op de ochtend van de operatie zegt een patiënt dat de operatie aan de linkerknie is, maar het toestemmingsformulier vermeldt de rechterknie. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe patiënt volgen, omdat die zijn eigen lichaam het best kent
  2. BStoppen en de chirurg inlichten, zodat eerst de operatieplaats wordt bevestigd
  3. CBeide knieën markeren zodat beide geopereerd kunnen worden
  4. DHet toestemmingsformulier volgen, omdat het is ondertekend
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient had a total thyroidectomy yesterday. Which laboratory value is most important to monitor in the first days after surgery?

  1. ASerum glucose
  2. BSerum calcium
  3. CSerum sodium
  4. DSerum potassium
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met chronische nierziekte heeft een fosfaat van 7,2 mg/dL (2,3 mmol/L). Welke voorlichting over voeding is het meest passend?

  1. ACalciumsuppletie op een lege maag nemen in plaats van de fosfaatbinder
  2. BMeer melk en kaas nemen om de botten tegen calciumverlies te beschermen
  3. CMeer cola-achtige frisdranken drinken om gehydrateerd te blijven
  4. DFosfaatrijke voedingsmiddelen beperken, zoals bewerkte producten en cola

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct

Waarom dit het antwoord is

Unexpected findings are validated before action. If the repeat reading is still high, the nurse assesses for symptoms and reports it.

Antwoord

B · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Urine output rises and the heart rate falls towards normal

Waarom dit het antwoord is

With effective fluid replacement, perfusion improves: urine output increases, the heart rate settles and the blood pressure stabilises. Watching for fluid overload is also important.

Antwoord

A · Urine output rises and the heart rate falls towards normal
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Steroids can raise the blood glucose

Waarom dit het antwoord is

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, causing steroid-induced hyperglycaemia. Glucose monitoring identifies patients who need treatment.

Antwoord

D · Steroids can raise the blood glucose
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Capillary blood glucose

Waarom dit het antwoord is

Hypoglycaemia can cause focal neurological signs that mimic stroke. A bedside glucose check is quick and should be done in any patient with sudden neurological symptoms.

Antwoord

B · Capillary blood glucose
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,11: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 78 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 23,25 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 134 − (97 + 17) = 20

Correctie voor albumine

20 + 0,25·(40 − 27) = 23,25 mmol/L

Antwoord

AGc = 23,25 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: SI = 0,69

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Shockindex

SI = 92/134 = 0,6866 ≈ 0,69

Antwoord

SI = 0,69

Binnen of onder de gebruikelijke 0,5–0,7.

8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: geen risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 3 + 4 + 4 + 4 + 3 + 2 = 20

Risiconiveau

20 → geen risico

Antwoord

geen risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: n = 3

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigd eiwit

1,2·54 = 64,8 g/dag

Eiwit uit de voeding

45·18 = 810 mL = 0,81 L
0,81·55 = 44,55 g/dag

Tekort

ΔP = 64,8 − 44,55 = 20,25 g

Maatlepels

20,25/7 = 2,893 → n = 3

Antwoord

n = 3
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: E = 1884 kcal/dag

Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. Obesitas bij kritieke ziekte (ASPEN/SCCM 2016): BMI = gewicht/lengte² (kg/m²). Bij BMI 30–50 is het energiedoel 11–14 kcal/kg werkelijk lichaamsgewicht per dag; boven 50 is het 22–25 kcal/kg ideaal lichaamsgewicht per dag. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Body mass index

BMI = 157/1,78² = 49,55 kg/m²

Energiedoel

BMI 30–50: kcal per kg werkelijk lichaamsgewicht.

E = 12·157 = 1884 kcal/dag

Antwoord

E = 1884 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,418 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 9 × 0,04 = 0,36 s
RR = 16 × 0,04 = 0,64 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,36/∛0,64 = 0,36/0,8618 = 0,418 s

Antwoord

QTc = 0,418 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (418 ms)

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: langste PR = 0,36 s

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Zet de P-toppen uit

P–P = 0,88 s, regelmatig; op één P-top van de 4 volgt geen geleiding

PR in elke groep

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,30 s, PR₃ = 0,36 s

Antwoord

langste PR = 0,36 s

De grootste stap in het PR zit tussen de eerste en tweede slag van een groep; latere stappen zijn kleiner, daarom worden de R–R-intervallen korter vóór de pauze.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Check for pain, thirst or a full bladder, and offer toileting

Waarom dit het antwoord is

Patients with dementia may not be able to say what they need. Checking for pain, thirst or the need to void often relieves restlessness; restraints, full bed rails and sedation have risks and are not first choices.

Antwoord

B · Check for pain, thirst or a full bladder, and offer toileting
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Een patiënt die digoxine gebruikt met een pols van 48/min, misselijkheid en een kalium van 3,0 mEq/L

Waarom dit het antwoord is

Bradycardie en misselijkheid bij een patiënt die digoxine gebruikt wijzen op toxiciteit, en laag kalium maakt het waarschijnlijker en gevaarlijker. Een kleine gewichtsverandering en gecontroleerd, bekend boezemfibrilleren zijn stabiel.

Antwoord

B · Een patiënt die digoxine gebruikt met een pols van 48/min, misselijkheid en een kalium van 3,0 mEq/L
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side

Waarom dit het antwoord is

Locked brakes stop the chair rolling away during the transfer. Placing it close to the bed on the stronger side lets the patient lead with their strong leg.

Antwoord

D · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Stoppen en de chirurg inlichten, zodat eerst de operatieplaats wordt bevestigd

Waarom dit het antwoord is

Het voorkomen van operaties op de verkeerde plaats berust op het bevestigen van de juiste plaats uit meerdere bronnen. Bij een discrepantie stopt het proces totdat de chirurg de juiste plaats met de patiënt en de dossiers heeft geverifieerd, en de toestemming wordt zo nodig gecorrigeerd.

Antwoord

B · Stoppen en de chirurg inlichten, zodat eerst de operatieplaats wordt bevestigd
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Serum calcium

Waarom dit het antwoord is

The parathyroid glands can be injured or removed during thyroidectomy, so parathyroid hormone falls and hypocalcemia can follow. The nurse monitors calcium and checks for tingling around the mouth, muscle cramps and Chvostek or Trousseau signs.Gecontroleerd met: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

B · Serum calcium
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Fosfaatrijke voedingsmiddelen beperken, zoals bewerkte producten en cola

Waarom dit het antwoord is

Een hoog fosfaat bij CNZ wordt behandeld door de fosfaatinname te beperken, fosfaatbinders bij de maaltijd te nemen en met dialyse. Bewerkte producten met fosfaatadditieven, cola en grote hoeveelheden zuivel zijn belangrijke bronnen.Gecontroleerd met: Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Fosfaatrijke voedingsmiddelen beperken, zoals bewerkte producten en cola

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals