Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which nursing record entry is the best example of objective documentation?

  1. A"Ate well, as usual."
  2. B"Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
  3. C"Had a good appetite today and enjoyed lunch."
  4. D"Seemed to enjoy the meal."
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with severe anaemia has an SpO₂ of 98%. Why can this reading be misleading?

  1. AAnaemia makes the oximeter read about 10% higher than the true saturation
  2. BAnaemia damages the light sensor of the oximeter
  3. CThe red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
  4. DPatients with anaemia always have a low true saturation
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient says they are "allergic" to codeine because it made them constipated. How should this be recorded?

  1. AAs an allergy to all painkillers
  2. BAs a severe anaphylactic allergy to all opioids
  3. CAs a side effect or intolerance, not a true allergy
  4. DIt should not be recorded at all
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with diabetes is found confused with slurred speech and weakness on one side. What should the nurse check first?

  1. ACapillary blood glucose
  2. BBody mass index
  3. CSerum cholesterol
  4. DUrine output for the last day
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 140 mmol/L, glucose 19,8 mmol/L en ureum 5 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 140 mmol/Lglucose 19,8 mmol/Lureum 5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 136, Cl⁻ 111, HCO₃⁻ 13 mmol/L en albumine 24 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 136 mmol/LCl⁻ 111 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/Lalbumine 24 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 89% met extra zuurstof, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 140/min, alert, temperatuur 36,3 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 16SpO₂ 89%O₂SBP 124HR 140AT 36,3 °C
NEWS2 =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
2 kcal/mL70% vrij water60 mL/helke 8 h53 kg · 35 mL/kg/dag24 h/dagV = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 53 kg heeft een vochtdoel van 35 mL/kg/dag en krijgt alle vocht via een voedingssonde. De voeding bestaat voor 70% uit vrij water en loopt met 60 mL/h gedurende 24 uur per dag. De rest van het vocht wordt gegeven als waterspoelingen elke 8 uur. Welk volume V heeft elke spoeling? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

53 kg35 mL/kg/dag70%60 mL/h · 24 helke 8 h
V = mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 20%2000 mLaminozuren 4%2000 mLlipiden 10%500 mL · 1,1 kcal/mLN = eiwit/6,25NPC : N = ? : 1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 2000 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 20% dextrose en 4% aminozuren, plus 500 mL 10% lipide-emulsie (1,1 kcal/mL). Bepaal de verhouding niet-eiwitkilocalorieën tot stikstof NPC : N (het getal x in x : 1). Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

2000 mLdextrose 20%aminozuren 4%lipiden 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemflutter, 2:1-geleidingidioventriculair ritmeventrikelfibrillerentorsades de pointes

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemflutter, 2:1-geleiding
  2. 2idioventriculair ritme
  3. 3ventrikelfibrilleren
  4. 4torsades de pointes
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which two patients can most safely share a room?

  1. AA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
  2. BTwo patients who both have C. difficile infection
  3. CA patient with influenza and a patient with COPD
  4. DA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke postoperatieve patiënt moet de verpleegkundige op een chirurgische afdeling als eerste zien?

  1. A2 dagen na een heupvervanging: pijn 5/10 bij bewegen, pijnstilling 1 uur geleden gegeven
  2. BNa prostaatoperatie met blaasspoeling: lichtroze urine, geen stolsels
  3. C2 dagen na het aanleggen van een colostoma: stoma vochtig en roze, kleine hoeveelheid output
  4. D6 uur na een carotisendarteriëctomie: toenemende zwelling van de hals, zegt dat slikken moeilijk is
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Sputum specimens are ordered to look for acid-fast bacilli (TB). How are they usually collected?

  1. AThree specimens collected after an antiseptic mouthwash
  2. BOne specimen of sputum collected straight after the evening meal, when coughing is easiest
  3. COne saliva sample collected at any convenient time of day
  4. DThree deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt heeft MRSA gehad in een wond en heeft nu een verbandwissel nodig. Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn passend?

  1. AGeen beschermingsmiddelen, als de handen daarna worden gereinigd
  2. BAlleen een N95-ademhalingsmasker, omdat MRSA een resistente ziekteverwekker is
  3. CAlleen steriele handschoenen, zonder schort of andere bescherming
  4. DSchort en handschoenen, plus oogbescherming en mondmasker als spatten waarschijnlijk zijn
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

In countries that screen all pregnant women (such as the US), a vaginal-rectal swab is taken at about 36–37 weeks. Which organism is it screening for?

  1. ACandida albicans
  2. BGroup B Streptococcus
  3. CHepatitis B virus
  4. DStaphylococcus aureus
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on clozapine reports a sore throat and fever. The ANC is 400/µL (0,4 × 10⁹/L). What should the nurse do?

  1. AGive the next dose and recheck the ANC next month
  2. BHold the clozapine and report the result at once
  3. CHalve the dose and give it with a throat lozenge
  4. DGive the dose with food to protect the stomach

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."

Waarom dit het antwoord is

Objective entries describe what was observed or measured. Vague or judgemental phrases such as "good" or "as usual" cannot be checked or compared.

Antwoord

B · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen

Waarom dit het antwoord is

SpO₂ shows the percentage of haemoglobin that carries oxygen, not how much haemoglobin there is. With very little haemoglobin the oxygen content of the blood can be low despite a normal saturation.

Antwoord

C · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · As a side effect or intolerance, not a true allergy

Waarom dit het antwoord is

Constipation is a predictable side effect of opioids, not an immune response. Recording it accurately avoids withholding useful medicines while still noting the patient's experience.

Antwoord

C · As a side effect or intolerance, not a true allergy
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Capillary blood glucose

Waarom dit het antwoord is

Hypoglycaemia can cause focal neurological signs that mimic stroke. A bedside glucose check is quick and should be done in any patient with sudden neurological symptoms.

Antwoord

A · Capillary blood glucose
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 305 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·140 + 19,8 + 5 = 304,8 ≈ 305 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 305 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 16 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 136 − (111 + 13) = 12

Correctie voor albumine

12 + 0,25·(40 − 24) = 16 mmol/L

Antwoord

AGc = 16 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 89% → 3
met zuurstof → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 140/min → 3
alert (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 8

Antwoord

NEWS2 = 8
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: zeer hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 1 + 1 + 1 + 1 + 2 + 2 = 8

Risiconiveau

8 → zeer hoog risico

Antwoord

zeer hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: V = 282 mL

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Vochtdoel

35·53 = 1855 mL/dag

Vrij water uit de voeding

60·24 = 1440 mL
1440·0,7 = 1008 mL

Nog benodigd water

1855 − 1008 = 847 mL/dag

Volume per spoeling

24/8 = 3 spoelingen
V = 847/3 = 282,3 ≈ 282 mL

Antwoord

V = 282 mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: NPC : N = 149

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 20·2000/100 = 400 g
aminozuren: 4·2000/100 = 80 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 400·3,4 = 1360 kcal
aminozuren: 80·4 = 320 kcal
lipiden: 500·1,1 = 550 kcal

Niet-eiwitkcal en stikstof

NPC = 1360 + 550 = 1910 kcal
N = 80/6,25 = 12,8 g

Verhouding

NPC : N = 1910/12,8 = 149,2 ≈ 149 : 1

Antwoord

NPC : N = 149

Verhoudingen van ongeveer 150 : 1 zijn gebruikelijk bij stabiele patiënten; lagere verhoudingen geven relatief meer eiwit.

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,52 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,52/∛1,00 = 0,52/1 = 0,52 s

Antwoord

QTc = 0,52 s

Boven 0,50 s: duidelijk verlengd. (520 ms)

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: torsades de pointes

Meer ventriculaire ritmes: torsades de pointes is een polymorfe ventriculaire tachycardie, meestal 150–250/min, waarbij de brede complexen in hoogte veranderen en om de basislijn draaien, enkele slagen omhoog en dan omlaag. Studieboeken koppelen het aan een verlengd QT-interval, en magnesiumsulfaat is het middel dat de reanimatierichtlijnen ervoor noemen. Een idioventriculair ritme is een ventriculair ontsnappingsritme: regelmatig, breed QRS (0,12 s of meer), geen P-toppen, met 20–40/min (een versneld idioventriculair ritme loopt op 40–100/min). Monomorfe VT heeft identieke brede complexen bij meer dan 100/min. VF is chaotisch, zonder enig zich herhalend complex.

Vijf stappen

1. Frequentie: zeer snel, de complexen liggen ongeveer 6 kleine hokjes uit elkaar (ongeveer 250 per minuut).
2. Ritme: snel en grofweg regelmatig, maar de hoogte en richting van de complexen veranderen in een zich herhalend spoelpatroon.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: breed en polymorf; de complexen draaien om de basislijn, enkele slagen omhoog en dan omlaag.

Interpretatie

torsades de pointes

Antwoord

torsades de pointes

Torsades de pointes is een polymorfe VT die samenhangt met een verlengd QT-interval. Dit is alleen herkenningsoefening.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Two patients who both have C. difficile infection

Waarom dit het antwoord is

Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.

Antwoord

B · Two patients who both have C. difficile infection
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · 6 uur na een carotisendarteriëctomie: toenemende zwelling van de hals, zegt dat slikken moeilijk is

Waarom dit het antwoord is

Toenemende halszwelling na carotischirurgie wijst op een hematoom dat de luchtweg kan indrukken. Een roze, vochtig stoma en lichtroze urine bij spoeling zijn te verwachten, en matige pijn bij bewegen komt vaak voor.

Antwoord

D · 6 uur na een carotisendarteriëctomie: toenemende zwelling van de hals, zegt dat slikken moeilijk is
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning

Waarom dit het antwoord is

Several deep-cough sputum samples improve the chance of finding acid-fast bacilli, and early-morning samples contain the most secretions. Saliva is not sputum, and antiseptic mouthwash can affect the result.

Antwoord

D · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Schort en handschoenen, plus oogbescherming en mondmasker als spatten waarschijnlijk zijn

Waarom dit het antwoord is

MRSA verspreidt zich door contact, dus worden een schort en handschoenen gedragen. De standaardvoorzorgsmaatregelen voegen oog- en gezichtsbescherming toe wanneer spatten van wondvocht mogelijk zijn. Een ademhalingsmasker is niet nodig bij MRSA in een wond.

Antwoord

D · Schort en handschoenen, plus oogbescherming en mondmasker als spatten waarschijnlijk zijn
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Group B Streptococcus

Waarom dit het antwoord is

Group B streptococci can colonize the vagina and rectum and can cause severe infection in newborns. Women who test positive receive IV antibiotics during labor to reduce transmission to the baby. The UK does not screen all women routinely; it uses a risk-based approach instead.Gecontroleerd met: Group B streptococcal septicemia of the newborn · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · Group B Streptococcus
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Hold the clozapine and report the result at once

Waarom dit het antwoord is

An ANC below 500/µL is severe neutropenia, and with fever and sore throat it suggests a serious infection. Clozapine is held, the provider is told immediately, and infection is assessed and treated. A nurse never changes a dose without a prescription.

Antwoord

B · Hold the clozapine and report the result at once

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals