Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Hoe wordt de body mass index (BMI) berekend?

  1. ATailleomvang gedeeld door heupomvang
  2. BGewicht in kilogram gedeeld door lengte in meter in het kwadraat
  3. CGewicht in kilogram vermenigvuldigd met lengte in meter in het kwadraat
  4. DLengte in centimeter gedeeld door gewicht in kilogram
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient's potassium result is 6,8 mmol/L (6,8 mEq/L). Why is this urgent?

  1. AVery high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias
  2. BIt is normal for patients after surgery
  3. CIt means the patient urgently needs more potassium
  4. DHigh potassium causes only mild muscle cramps that settle without treatment
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Waarom wordt bij een patiënt met verdenking op sepsis het serumlactaat gemeten?

  1. AHet laat zien of de patiënt een urineweginfectie heeft
  2. BHet bevestigt welk antibioticum je moet geven
  3. CHet meet de bloedglucose van de patiënt
  4. DEen verhoogd lactaat wijst op een slechte weefselperfusie en een hoger risico
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met verdenking op meningitis heeft koorts, nekstijfheid en een niet-wegdrukbare huiduitslag. Wat heeft prioriteit?

  1. ADringende beoordeling en direct antibiotica, zonder op onderzoeken te wachten
  2. BHet licht dimmen, rust aanmoedigen en de controles na vier uur herhalen
  3. CParacetamol tegen de koorts geven en de patiënt morgen opnieuw beoordelen
  4. DOp de uitslag van de lumbaalpunctie wachten voordat enige behandeling start
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa). Gebruik de regel dat bij chronische respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 3,5 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 36 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 36 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: licht beperkt; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 92/min, alert, temperatuur 37,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 98%O₂SBP 150HR 92AT 37,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
1,5 kcal/mL76% vrij water85 mL/helke 4 h79 kg · 30 mL/kg/dag20 h/dagV = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 79 kg heeft een vochtdoel van 30 mL/kg/dag en krijgt alle vocht via een voedingssonde. De voeding bestaat voor 76% uit vrij water en loopt met 85 mL/h gedurende 20 uur per dag. De rest van het vocht wordt gegeven als waterspoelingen elke 4 uur. Welk volume V heeft elke spoeling? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

79 kg30 mL/kg/dag76%85 mL/h · 20 helke 4 h
V = mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 25%1200 mLaminozuren 3,5%1200 mLlipiden 20%500 mL · 2 kcal/mLN = eiwit/6,25NPC : N = ? : 1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1200 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 25% dextrose en 3,5% aminozuren, plus 500 mL 20% lipide-emulsie (2 kcal/mL). Bepaal de verhouding niet-eiwitkilocalorieën tot stikstof NPC : N (het getal x in x : 1). Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1200 mLdextrose 25%aminozuren 3,5%lipiden 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. De QRS-complexen zijn regelmatig: bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which action helps prevent a catheter-associated urinary tract infection?

  1. ARaising the drainage bag above the bladder when walking
  2. BDisconnecting the bag every shift to empty it
  3. CLeaving the catheter in place longer than needed
  4. DKeeping the drainage bag below the level of the bladder
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een patiënt gered uit een woningbrand heeft brandwonden aan het gezicht, geschroeide neushaar en een hese stem. Wat is de prioriteit?

  1. ADe brandwonden in het gezicht reinigen en verbinden
  2. BPijnbestrijding geven
  3. CDe luchtweg beschermen, voorbereiden op vroege luchtwegondersteuning
  4. DIntraveneuze vloeistofresuscitatie starten, berekend op basis van de grootte van de brandwond
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Wat is het doel van “Tall Man”-letters, zoals in hydrOXYzine en hydrALAZINE?

  1. AOp elkaar lijkende geneesmiddelnamen gemakkelijker te onderscheiden maken
  2. BAangeven welk van de twee geneesmiddelen hoogrisicomedicatie is
  3. CDe sterkte van het geneesmiddel aangeven
  4. DDe merknaam aangeven
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nursing student describes how they remove PPE (gown, gloves and a mask worn for splash protection) at the doorway before leaving a contact precautions room. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I clean my hands as soon as all the PPE is off.”
  2. B“I roll the gown inward as I take it off.”
  3. C“I remove my gloves without touching the outside with my bare hand.”
  4. D“I take off my mask first, and then I take off my gloves.”
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt heeft een hematocriet van 54%, een hoge BUN en een soortelijk gewicht van de urine van 1,034. Waar wijst dit patroon op?

  1. AUitdroging met hemoconcentratie
  2. BNierfalen met verdunde urine
  3. COvervulling
  4. DAcuut bloedverlies met verdunning
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt die warfarine gebruikt met een stabiele INR van 2,4 begint een antibioticakuur met bijvoorbeeld ciprofloxacine. Een week later is de INR 4,6. Wat is de meest waarschijnlijke verklaring?

  1. AEen geneesmiddelinteractie die het effect van warfarine verhoogt
  2. BEen laboratoriumfout is de enige mogelijke verklaring
  3. CDe patiënt heeft meer vitamine K-rijk voedsel gegeten
  4. DHet antibioticum heeft de behoefte van de patiënt aan antistolling genezen

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Gewicht in kilogram gedeeld door lengte in meter in het kwadraat

Waarom dit het antwoord is

BMI = gewicht (kg) ÷ lengte² (m²). Bijvoorbeeld 70 kg en 1,75 m geeft ongeveer 22,9 kg/m². Het is een screeningsmaat en zegt niets over de lichaamssamenstelling.

Antwoord

B · Gewicht in kilogram gedeeld door lengte in meter in het kwadraat
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Very high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias

Waarom dit het antwoord is

Severe hyperkalaemia can cause cardiac arrest. The result is escalated at once; an ECG and treatment follow, and a repeat sample checks whether the result was falsely raised.

Antwoord

A · Very high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Een verhoogd lactaat wijst op een slechte weefselperfusie en een hoger risico

Waarom dit het antwoord is

Lactaat stijgt als weefsels slecht worden doorbloed. Een hoog lactaat bij sepsis wijst op meer ernst en wordt gebruikt om de vochtresuscitatie te sturen.

Antwoord

D · Een verhoogd lactaat wijst op een slechte weefselperfusie en een hoger risico
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Dringende beoordeling en direct antibiotica, zonder op onderzoeken te wachten

Waarom dit het antwoord is

Bacteriële meningitis en meningokokkensepsis verlopen snel. Antibiotica mogen niet worden uitgesteld voor onderzoeken zoals een lumbaalpunctie.

Antwoord

A · Dringende beoordeling en direct antibiotica, zonder op onderzoeken te wachten
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 34,85 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|71 − 40| = 31 mmHg → 3,1 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·3,1 = 34,85 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 34,85 mmol/L
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 46,2 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·36 + 21 = 46,2 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 46,2 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 16

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 4 + 2 + 3 + 3 + 3 + 1 = 16

Antwoord

B = 16
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
met zuurstof → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 92/min → 1
alert (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: V = 180 mL

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Vochtdoel

30·79 = 2370 mL/dag

Vrij water uit de voeding

85·20 = 1700 mL
1700·0,76 = 1292 mL

Nog benodigd water

2370 − 1292 = 1078 mL/dag

Volume per spoeling

24/4 = 6 spoelingen
V = 1078/6 = 179,7 ≈ 180 mL

Antwoord

V = 180 mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: NPC : N = 301

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 25·1200/100 = 300 g
aminozuren: 3,5·1200/100 = 42 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 300·3,4 = 1020 kcal
aminozuren: 42·4 = 168 kcal
lipiden: 500·2 = 1000 kcal

Niet-eiwitkcal en stikstof

NPC = 1020 + 1000 = 2020 kcal
N = 42/6,25 = 6,72 g

Verhouding

NPC : N = 2020/6,72 = 300,6 ≈ 301 : 1

Antwoord

NPC : N = 301

Verhoudingen van ongeveer 150 : 1 zijn gebruikelijk bij stabiele patiënten; lagere verhoudingen geven relatief meer eiwit.

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,514 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,50/∛0,92 = 0,50/0,9726 = 0,514 s

Antwoord

QTc = 0,514 s

Boven 0,50 s: duidelijk verlengd. (514 ms)

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 52 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 17 kleine hokjes = 0,68 s → 1500 ÷ 17 = 88,24 ≈ 88 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 29 kleine hokjes = 1,16 s → 1500 ÷ 29 = 51,72 ≈ 52 per minuut

Antwoord

ventriculaire frequentie = 52 bpm

Antwoord

ventriculaire frequentie = 52 bpm

Derdegraads blok met een junctioneel ontsnappingsritme met smal complex (meestal 40–60 per minuut).

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Keeping the drainage bag below the level of the bladder

Waarom dit het antwoord is

Keeping the bag below the bladder prevents backflow, and the closed system is not broken. Catheters are removed as soon as they are no longer needed.

Antwoord

D · Keeping the drainage bag below the level of the bladder
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · De luchtweg beschermen, voorbereiden op vroege luchtwegondersteuning

Waarom dit het antwoord is

Geschroeid neushaar en heesheid wijzen op inhalatieletsel. De bovenste luchtweg kan binnen uren opzwellen en dichtgaan, dus die wordt vroeg beschermd. Vloeistoffen, pijnbestrijding en wondverzorging volgen.

Antwoord

C · De luchtweg beschermen, voorbereiden op vroege luchtwegondersteuning
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Op elkaar lijkende geneesmiddelnamen gemakkelijker te onderscheiden maken

Waarom dit het antwoord is

Bij Tall Man-letters worden de afwijkende letters van op elkaar lijkende namen met hoofdletters geschreven, zodat medewerkers het verschil opmerken bij het lezen van etiketten, schermen en voorschriften.

Antwoord

A · Op elkaar lijkende geneesmiddelnamen gemakkelijker te onderscheiden maken
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · “I take off my mask first, and then I take off my gloves.”

Waarom dit het antwoord is

Gloves are the most contaminated item and are removed first, so dirty gloves do not touch the face or mask. Gown and gloves are taken off at the doorway before leaving the room, and hand hygiene follows. The other steps are correct.

Antwoord

D · “I take off my mask first, and then I take off my gloves.”
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Uitdroging met hemoconcentratie

Waarom dit het antwoord is

Verlies van plasmawater concentreert de rode bloedcellen (verhoogd hematocriet) en de urine (hoog soortelijk gewicht), en de BUN stijgt. Overvulling zou het tegenovergestelde patroon geven.Gecontroleerd met: Hematocrit Test · MedlinePlus (NIH) (2024); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

A · Uitdroging met hemoconcentratie
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Een geneesmiddelinteractie die het effect van warfarine verhoogt

Waarom dit het antwoord is

Verschillende antibiotica verhogen het effect van warfarine door de afbraak ervan te verminderen of door darmbacteriën te veranderen die vitamine K maken. De INR wordt vaker gecontroleerd wanneer zulke middelen worden gestart. Meer vitamine K in de voeding zou de INR verlagen.Gecontroleerd met: Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · Een geneesmiddelinteractie die het effect van warfarine verhoogt

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals