Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welke techniek gebruik je bij het inbrengen van een blaaskatheter?

  1. ASchone techniek zonder handschoenen
  2. BSteriele techniek alleen bij mannen
  3. CAseptische techniek
  4. DEr is geen speciale techniek nodig
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient going home on warfarin has been taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll try to keep the amount of green vegetables I eat steady."
  2. B"I'll stop eating all green vegetables from now on."
  3. C"I'll report any blood in my urine or black stools."
  4. D"I'll keep my appointments for blood tests."
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which features suggest Cushing's syndrome?

  1. AWeight loss, heat intolerance, tremor and protruding eyes
  2. BCoarse facial features and very large hands and feet
  3. CDark skin, low blood pressure, salt craving and a low blood sodium level
  4. DWeight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why can sepsis be missed in older adults?

  1. AThey may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
  2. BOlder adults always have a very high fever
  3. CBlood tests are not useful in older people
  4. DOlder adults cannot develop sepsis because their immune system is weaker
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 137 mmol/L, glucose 11,2 mmol/L en ureum 8 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 137 mmol/Lglucose 11,2 mmol/Lureum 8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 28% zuurstof, PaO₂ 85 mmHg (11,3 kPa) en PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 28%PaO₂ 85 mmHg (11,3 kPa)PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: licht beperkt; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
189 cmmanIBW = ? kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de formule van Devine om het ideale lichaamsgewicht IBW te bepalen van een man die 189 cm lang is (1 in = 2,54 cm). Rond af op één decimaal.

189 cmman1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 25%1800 mLaminozuren 6%1800 mLlipiden 20%500 mL · 2 kcal/mLdextrose 3,4 kcal/gaminozuren 4 kcal/gNPC = ? kcal

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1800 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 25% dextrose en 6% aminozuren, plus 500 mL 20% lipide-emulsie (2 kcal/mL). Bepaal de niet-eiwitenergie NPC in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1800 mLdextrose 25%aminozuren 6%lipiden 500 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctioneel ritmenormaal sinusritmeeerstegraads AV-bloksinusbradycardie

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1junctioneel ritme
  2. 2normaal sinusritme
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 4sinusbradycardie
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVderdegraads (compleet) AV-blokeerstegraads AV-bloktweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)tweedegraads AV-blok type II

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1derdegraads (compleet) AV-blok
  2. 2eerstegraads AV-blok
  3. 3tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  4. 4tweedegraads AV-blok type II
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een zorgassistent weigert een gedelegeerde taak en zegt er niet voor te zijn opgeleid. Wat is de beste reactie van de verpleegkundige?

  1. ADe assistent zeggen dat het in de functieomschrijving staat en gedaan moet worden
  2. BDe assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen
  3. CDe taak laten liggen voor de volgende dienst, wanneer er iemand met training is
  4. DDe assistent bij de manager melden omdat hij een taak weigert
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Four stable patients need routine morning care. To reduce the spread of infection, which patient should the nurse visit first?

  1. AA patient with an MRSA wound infection
  2. BA patient with neutropenia after chemotherapy
  3. CA patient with influenza on droplet precautions
  4. DA patient with C. difficile diarrhea
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A family member tells the nurse, “My father is not himself. Something is wrong.” The hospital has a family-activated rapid response system. What is correct?

  1. AThe family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
  2. BThe family must wait for the next scheduled ward round to raise the concern with a doctor
  3. COnly doctors may call the rapid response team
  4. DThe family should call emergency services from outside the hospital
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse discovers that an insulin infusion was programmed using the wrong drug concentration in the pump library. What should the nurse do first?

  1. ALeave it running and check the glucose at the next routine time
  2. BDouble the rate to correct for the error
  3. CStop the infusion and check the patient’s blood glucose
  4. DReprogram the pump and finish the shift before reporting
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

An older adult with chronic kidney disease starts trimethoprim-sulfamethoxazole for a urinary tract infection. Which electrolyte should be monitored closely?

  1. ACalcium, because the drug binds calcium in the gut
  2. BSodium, because the drug causes heavy sodium retention
  3. CPotassium, because trimethoprim can raise it
  4. DChloride, because the drug causes chloride loss
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Waarom kan een HbA1c-uitslag misleidend zijn bij een patiënt die twee weken geleden een grote bloedtransfusie kreeg?

  1. AVeel rode bloedcellen zijn donorcellen, die niet aan de glucose van de patiënt zijn blootgesteld
  2. BTransfusies verhogen het HbA1c altijd tot vals hoge waarden
  3. CHbA1c is in elke situatie nauwkeurig
  4. DHbA1c meet suiker op witte bloedcellen, niet op rode

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Aseptische techniek

Waarom dit het antwoord is

Blaaskatheters worden met een aseptische techniek en steriel materiaal ingebracht om katheter-gerelateerde urineweginfecties te verminderen.

Antwoord

C · Aseptische techniek
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · "I'll stop eating all green vegetables from now on."

Waarom dit het antwoord is

Vitamin K in green vegetables opposes warfarin, so a stable intake keeps the INR steady. Cutting them out suddenly can make the INR rise; bleeding signs and blood tests are correct points.

Antwoord

B · "I'll stop eating all green vegetables from now on."
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol causes central obesity, a moon face, thin skin, purple striae, muscle weakness and high glucose. The other options describe hyperthyroidism, Addison's disease and acromegaly.

Antwoord

D · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility

Waarom dit het antwoord is

Older people may have a normal or low temperature and present with delirium, falls or general decline. Early warning scores and a high index of suspicion are important.

Antwoord

A · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 293 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·137 + 11,2 + 8 = 293,2 ≈ 293 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 293 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 75,89 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,28·713 − 31/0,8 = 199,6 − 38,75 = 160,9 mmHg

Gradiënt

A–a = 160,9 − 85 = 75,89 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 75,89 mmHg
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 15

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 4 + 1 + 4 + 3 + 1 + 2 = 15

Antwoord

B = 15
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 15 = 30

Risiconiveau

30 → matig risico

Antwoord

matig risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: IBW = 83,1 kg

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Lengte in inches

189 cm/2,54 = 74,41 in

Ideaal lichaamsgewicht (Devine)

IBW = 50 + 2,3·(74,41 − 60) = 83,14 ≈ 83,1 kg

Antwoord

IBW = 83,1 kg
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: NPC = 2530 kcal/dag

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 25·1800/100 = 450 g
aminozuren: 6·1800/100 = 108 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 450·3,4 = 1530 kcal
aminozuren: 108·4 = 432 kcal
lipiden: 500·2 = 1000 kcal

Niet-eiwitenergie

NPC = 1530 + 1000 = 2530 kcal/dag

Antwoord

NPC = 2530 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: junctioneel ritme

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 29 kleine hokjes, 1500 ÷ 29 ≈ 52 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,16 s.
3. P-toppen: geen zichtbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

junctioneel ritme

Antwoord

junctioneel ritme
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: derdegraads (compleet) AV-blok

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 28 kleine hokjes, 1500 ÷ 28 ≈ 54 per minuut.
2. Ritme: R–R regelmatig (1,12 s) en P–P regelmatig (0,84 s), maar de twee zijn onafhankelijk.
3. P-toppen: positief en regelmatig met 71 per minuut, maar niet gekoppeld aan de QRS-complexen; sommige verdwijnen in een QRS of een T-top.
4. PR-interval: wisselt van slag tot slag; er is geen vaste relatie.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

derdegraads (compleet) AV-blok

Antwoord

derdegraads (compleet) AV-blok

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · De assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen

Waarom dit het antwoord is

Een gedelegeerde moet een taak weigeren waarvoor hij niet bekwaam is. De verpleegkundige zorgt dat de taak nu veilig wordt gedaan en regelt training voor de toekomst. De taak afdwingen of ongedaan laten brengt de patiënt in gevaar.

Antwoord

B · De assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · A patient with neutropenia after chemotherapy

Waarom dit het antwoord is

When urgency is equal, the nurse cares for the most vulnerable patient first and patients with transmissible infections last. This lowers the risk of carrying organisms to an immunocompromised patient.

Antwoord

B · A patient with neutropenia after chemotherapy
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded

Waarom dit het antwoord is

Family-activated rapid response systems allow patients and families to call for help directly when they notice a worrying change. The nurse should also take the concern seriously and assess the patient.

Antwoord

A · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose

Waarom dit het antwoord is

A concentration error means the dose delivered was wrong. The nurse stops the infusion, assesses the patient including blood glucose, treats as needed, notifies the prescriber and reports the event.

Antwoord

C · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Potassium, because trimethoprim can raise it

Waarom dit het antwoord is

Trimethoprim blocks sodium channels in the collecting duct, reducing potassium excretion, much like amiloride. Hyperkalemia is more likely in older adults, with kidney disease, or with ACE inhibitors, ARBs or spironolactone.

Antwoord

C · Potassium, because trimethoprim can raise it
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Veel rode bloedcellen zijn donorcellen, die niet aan de glucose van de patiënt zijn blootgesteld

Waarom dit het antwoord is

HbA1c ontstaat doordat glucose zich gedurende de levensduur van een rode bloedcel aan hemoglobine hecht. Getransfundeerde donorcellen en aandoeningen die de levensduur van rode bloedcellen verkorten geven vals lage waarden, dus een glucosedagboek of andere markers worden in plaats daarvan gebruikt.

Antwoord

A · Veel rode bloedcellen zijn donorcellen, die niet aan de glucose van de patiënt zijn blootgesteld

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals