Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welke zorg beschermt de huid van een patiënt met frequente urine-incontinentie het best?

  1. ANa elke episode zacht reinigen en een barrièreproduct aanbrengen
  2. BDe huid nat laten zodat ze niet uitdroogt
  3. CHet gebied twee keer per dag schrobben met zeep en heet water
  4. DNa elke episode dik talkpoeder aanbrengen
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Welke taak mag een geregistreerd verpleegkundige niet delegeren aan een zorgassistent (verzorgende)?

  1. ARoutinematige observaties uitvoeren bij een stabiele patiënt
  2. BDe orale vochtinname van een patiënt vastleggen
  3. CEen patiënt helpen met de ochtendverzorging
  4. DEen patiënt beoordelen die nieuwe pijn op de borst meldt
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt heeft een continue stroom luchtbellen in de waterslotkamer van de thoraxdrain. Waar wijst dit het meest op?

  1. ADe long is volledig ontplooid
  2. BDe drain werkt normaal, alleen voor een vochtophoping
  3. CEen luchtlek, vanuit de long of vanuit het drainagesysteem
  4. DDe drain is verstopt
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Bij een patiënt die zich goed voelt en een normaal ECG heeft, komt een kaliumuitslag van 6,9 mmol/L terug en meldt het laboratorium dat het monster gehemolyseerd was. Wat is de beste actie?

  1. ADe bloedafname snel herhalen, omdat hemolyse het kalium onterecht kan verhogen
  2. BMeteen intraveneus insuline en glucose geven
  3. CDe uitslag negeren omdat de patiënt er goed uitziet en het ECG normaal is
  4. DEen kaliumsuppletie starten
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,36PaCO₂mmHg354533HCO₃⁻mmol/L222618ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,36, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa) en HCO₃⁻ 18 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,36PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 139, Cl⁻ 109, HCO₃⁻ 13 mmol/L en albumine 25 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 109 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/Lalbumine 25 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
12173SBPDBPmmHgHR 150/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 150/min en een bloeddruk van 121/73 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 150/minBP 121/73 mmHg
SI =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
180 cmvrouwIBW = ? kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de formule van Devine om het ideale lichaamsgewicht IBW te bepalen van een vrouw die 180 cm lang is (1 in = 2,54 cm). Rond af op één decimaal.

180 cmvrouw1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
14,5 kgdextrose 7,5%58 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een kind van 14,5 kg krijgt 7,5% dextrose met 58 mL/h. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.

14,5 kg7,5%58 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaal sinusritmejunctioneel ritmeeerstegraads AV-bloksinusbradycardie

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1normaal sinusritme
  2. 2junctioneel ritme
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 4sinusbradycardie
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemflutter, 4:1-geleidingventrikelfibrillerenboezemfibrillerentorsades de pointes

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemflutter, 4:1-geleiding
  2. 2ventrikelfibrilleren
  3. 3boezemfibrilleren
  4. 4torsades de pointes
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een patiënt die lisinopril gebruikt krijgt zwelling van de lippen en tong. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe patiënt vertellen dat dit een veelvoorkomend, onschuldig effect is
  2. BDe volgende dosis lisinopril met water geven
  3. CEen koud kompres aanbrengen en over een uur opnieuw controleren
  4. DDe luchtweg beoordelen en direct hulp roepen
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een patiënt gaat snel achteruit. De verpleegkundige heeft de arts twee keer gebeld, maar de arts is niet gekomen. Wat is de beste handeling?

  1. ADe zorg vastleggen en doorgaan met routinezorg
  2. BDe familie van de patiënt vragen de arts te bellen
  3. CNog een uur wachten en de arts opnieuw bellen
  4. DHet spoedreactieteam activeren
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

In een patiëntenkamer ontstaat een kleine brand in een afvalbak terwijl de patiënt in bed ligt. Wat doet de verpleegkundige als eerste?

  1. ADe leidinggevende bellen om de brand te melden
  2. BDe dichtstbijzijnde brandblusser gaan zoeken
  3. CDe patiënt uit het directe gevaar halen
  4. DDe ramen openen om de rook te laten verdwijnen
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Op een afdeling krijgen binnen twee dagen meerdere patiënten braken en diarree en er wordt een norovirusuitbraak vermoed. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ABezoekers vragen flessenwater voor alle patiënten mee te nemen
  2. BDe aangedane patiënten naar andere afdelingen verplaatsen zodat minder mensen worden blootgesteld
  3. CHet infectiepreventieteam inlichten en de aangedane patiënten onder contactisolatie plaatsen
  4. DWachten tot alle ontlastinguitslagen binnen zijn voordat er actie wordt ondernomen
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

De uitslag van een gezonde patiënt ligt iets buiten het referentiebereik van het laboratorium en alle andere uitslagen zijn normaal. Welke uitspraak verklaart het best waarom dit kan gebeuren?

  1. AElke uitslag buiten het bereik betekent altijd dat er ziekte is
  2. BReferentiebereiken omvatten ongeveer 95% van de gezonde mensen, dus sommigen vallen erbuiten
  3. CReferentiebereiken zijn in elk laboratorium wereldwijd hetzelfde
  4. DReferentiebereiken omvatten elke gezonde persoon zonder uitzondering
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met pijn rechtsboven in de buik door galstenen heeft nu geelzucht, een totaal bilirubine van 4,8 mg/dL (82 µmol/L) en een verhoogd AF. Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak?

  1. AOngecompliceerde galblaasontsteking
  2. BSyndroom van Gilbert uitgelokt door pijn
  3. CEen steen die de ductus choledochus blokkeert
  4. DHemolyse veroorzaakt door de galstenen

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Na elke episode zacht reinigen en een barrièreproduct aanbrengen

Waarom dit het antwoord is

Vocht en urine breken de huidbarrière af. Snel en zacht reinigen met een pH-neutrale reiniger en een barrièrecrème of -film beschermt tegen incontinentie-geassocieerde dermatitis.

Antwoord

A · Na elke episode zacht reinigen en een barrièreproduct aanbrengen
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Een patiënt beoordelen die nieuwe pijn op de borst meldt

Waarom dit het antwoord is

Nieuwe klachten bij een patiënt vragen om beoordeling en besluitvorming door een geregistreerd verpleegkundige. Routinematige, voorspelbare taken bij stabiele patiënten kunnen met duidelijke instructies worden gedelegeerd.

Antwoord

D · Een patiënt beoordelen die nieuwe pijn op de borst meldt
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Een luchtlek, vanuit de long of vanuit het drainagesysteem

Waarom dit het antwoord is

Borrelen bij de ademhaling in een drain voor een pneumothorax laat zien dat er lucht uit de pleuraholte komt. Continu borrelen kan ook een lek in de aansluitingen betekenen, dus het systeem wordt gecontroleerd en de bevinding gemeld.

Antwoord

C · Een luchtlek, vanuit de long of vanuit het drainagesysteem
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · De bloedafname snel herhalen, omdat hemolyse het kalium onterecht kan verhogen

Waarom dit het antwoord is

Hemolyse in het buisje geeft intracellulair kalium vrij en zorgt voor een onterecht hoge waarde. De uitslag moet toch snel worden herhaald en beoordeeld, omdat echte hyperkaliëmie niet is uit te sluiten.

Antwoord

A · De bloedafname snel herhalen, omdat hemolyse het kalium onterecht kan verhogen
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,36: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 33 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 20,75 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 139 − (109 + 13) = 17

Correctie voor albumine

17 + 0,25·(40 − 25) = 20,75 mmol/L

Antwoord

AGc = 20,75 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: SI = 1,24

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Shockindex

SI = 150/121 = 1,24

Antwoord

SI = 1,24

1 of meer: een waarschuwingsteken voor shock in deze oefencasus.

8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: licht risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 4 + 2 + 4 + 2 + 2 + 3 = 17

Risiconiveau

17 → licht risico

Antwoord

licht risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: IBW = 70,5 kg

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Lengte in inches

180 cm/2,54 = 70,87 in

Ideaal lichaamsgewicht (Devine)

IBW = 45,5 + 2,3·(70,87 − 60) = 70,49 ≈ 70,5 kg

Antwoord

IBW = 70,5 kg
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: GIR = 5 mg/kg/min

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Dextroseconcentratie

7,5% = 75 mg/mL

Dextrose per minuut

75·58/60 = 72,5 mg/min

Per kilogram

GIR = 72,5/14,5 = 5 mg/kg/min

Antwoord

GIR = 5 mg/kg/min

Vuistregel: GIR = % dextrose × mL/h/(6 × kg).

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: junctioneel ritme

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 35 kleine hokjes, 1500 ÷ 35 ≈ 43 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,40 s.
3. P-toppen: negatief, vlak ná elke QRS.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

junctioneel ritme

Antwoord

junctioneel ritme
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventrikelfibrilleren

Ventriculaire ritmes: ventriculaire tachycardie is een reeks van drie of meer brede (0,12 s of meer) complexen achter elkaar met meer dan 100/min, meestal 150–250/min, regelmatig, zonder bijbehorende P-toppen. Ventrikelfibrilleren is een chaotisch, onregelmatig golfpatroon zonder herkenbare P-toppen, QRS-complexen of T-toppen en zonder telbare frequentie. Asystolie is een bijna vlakke lijn zonder ventriculaire activiteit; een vlakke lijn wordt altijd bevestigd door de patiënt, de afleidingen, de versterking en een tweede afleiding te controleren. In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes en asystolie niet.

Vijf stappen

1. Frequentie: geen telbare ventriculaire frequentie.
2. Ritme: chaotisch, geen herhalend patroon.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: geen QRS-complexen.

Interpretatie

ventrikelfibrilleren

Antwoord

ventrikelfibrilleren

In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes. Dit is alleen oefening in het herkennen van ritmes.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · De luchtweg beoordelen en direct hulp roepen

Waarom dit het antwoord is

Angio-oedeem is een zeldzame maar gevaarlijke bijwerking van ACE-remmers. De luchtweg komt eerst: de verpleegkundige beoordeelt de ademhaling, roept direct hulp en houdt het middel achter.

Antwoord

D · De luchtweg beoordelen en direct hulp roepen
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Het spoedreactieteam activeren

Waarom dit het antwoord is

Verpleegkundigen kunnen het spoedreactieteam rechtstreeks oproepen wanneer een patiënt achteruitgaat. De verpleegkundige informeert ook de teamleider en volgt de meldingsketen over het uitblijven van reactie van de arts.

Antwoord

D · Het spoedreactieteam activeren
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · De patiënt uit het directe gevaar halen

Waarom dit het antwoord is

Redden komt eerst: breng de patiënt weg bij de brand. Sla daarna alarm, beperk de brand door deuren te sluiten en blus als dat veilig kan. Ramen openen voedt het vuur met zuurstof.

Antwoord

C · De patiënt uit het directe gevaar halen
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Het infectiepreventieteam inlichten en de aangedane patiënten onder contactisolatie plaatsen

Waarom dit het antwoord is

Vroege melding stelt infectiepreventie in staat testen, cohortverpleging, zo nodig sluiting van de afdeling, reiniging met geschikte middelen en handhygiëne met water en zeep te organiseren. Het verplaatsen van patiënten kan de uitbraak verspreiden.

Antwoord

C · Het infectiepreventieteam inlichten en de aangedane patiënten onder contactisolatie plaatsen
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Referentiebereiken omvatten ongeveer 95% van de gezonde mensen, dus sommigen vallen erbuiten

Waarom dit het antwoord is

Een referentiebereik is meestal de middelste 95% van de uitslagen van een gezonde populatie, dus ongeveer 1 op de 20 gezonde mensen heeft een waarde net buiten het bereik. De uitslag wordt geïnterpreteerd met het klinische beeld en eerdere waarden en zo nodig herhaald.Gecontroleerd met: How to Understand Your Lab Results · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Referentiebereiken omvatten ongeveer 95% van de gezonde mensen, dus sommigen vallen erbuiten
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Een steen die de ductus choledochus blokkeert

Waarom dit het antwoord is

Een galsteen in de ductus choledochus (choledocholithiasis) belemmert de galafvloed en verhoogt geconjugeerd bilirubine en AF. Koorts met geelzucht en pijn wijst op cholangitis, een spoedgeval. Eenvoudige cholecystitis veroorzaakt meestal slechts milde veranderingen in de levertesten.Gecontroleerd met: Choledocholithiasis · MedlinePlus (NIH) (2025); Cholangitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

C · Een steen die de ductus choledochus blokkeert

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals