Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat is de betrouwbaarste manier om te controleren of een maagsonde vóór gebruik in de maag ligt?

  1. ALuisteren naar een "blub" na het inspuiten van lucht
  2. BDe pH van het aspiraat testen, zo nodig met een thoraxfoto
  3. CHet uiteinde van de sonde in water houden en op bellen letten
  4. DDe patiënt vragen of het goed voelt
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Welk kenmerk helpt het best een delier van dementie te onderscheiden?

  1. AEen delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag
  2. BDementie verbetert altijd zodra de onderliggende oorzaak is behandeld
  3. CDementie begint binnen enkele uren na een infectie
  4. DEen delier duurt altijd vele jaren
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which blood result often rises in an upper GI bleed because blood is digested in the gut?

  1. AUrea (blood urea nitrogen)
  2. BSodium
  3. CGlucose
  4. DCalcium
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Het bloedonderzoek van een patiënt toont kalium 6,8 mmol/L en het ecg toont spitse T-toppen. Welke behandeling beschermt het hart het snelst?

  1. AIv-calciumgluconaat
  2. BFurosemidetabletten de volgende dag
  3. COrale kaliumsuppletie
  4. DAlleen een kaliumarm dieet
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 6 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L22268passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,22, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,22PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 26/min, SpO₂ 89% met extra zuurstof, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 98/min, alert, temperatuur 38,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 26SpO₂ 89%O₂SBP 124HR 98AT 38,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
1,5 kcal/mL76% vrij water50 mL/helke 6 h69 kg · 30 mL/kg/dag24 h/dagV = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 69 kg heeft een vochtdoel van 30 mL/kg/dag en krijgt alle vocht via een voedingssonde. De voeding bestaat voor 76% uit vrij water en loopt met 50 mL/h gedurende 24 uur per dag. De rest van het vocht wordt gegeven als waterspoelingen elke 6 uur. Welk volume V heeft elke spoeling? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

69 kg30 mL/kg/dag76%50 mL/h · 24 helke 6 h
V = mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
6 kgdextrose 10%32 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een kind van 6 kg krijgt 10% dextrose met 32 mL/h. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.

6 kg10%32 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpulseloze elektrische activiteit (PEA)sinusbradycardieasystolieventrikelfibrilleren

Een gemonitorde patiënt wordt bewusteloos en niet normaal ademend aangetroffen, en er is geen halsslagaderpols te voelen. De monitor toont dit georganiseerde ritme. Hoe heet deze situatie? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1pulseloze elektrische activiteit (PEA)
  2. 2sinusbradycardie
  3. 3asystolie
  4. 4ventrikelfibrilleren
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

When making patient assignments, what should the charge nurse consider first?

  1. AMatching each patient’s needs to staff competence
  2. BGiving each nurse patients in rooms next to each other
  3. CLetting staff choose the patients they prefer
  4. DGiving the newest staff the most complex patients
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient at 32 weeks of pregnancy feels dizzy and faint while lying flat on her back. What should the nurse do first?

  1. ARaise her legs while she stays on her back
  2. BGive her a sugary drink and keep her flat
  3. CTurn her onto her left side
  4. DSit her upright with her head between her knees
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welke beoordeling is het belangrijkst terwijl een patiënt polsfixatie heeft?

  1. ADe lengte en het gewicht van de patiënt
  2. BDe eet- en drinkvoorkeuren van de patiënt voor die dag
  3. CDoorbloeding, gevoel en huid voorbij de fixatie
  4. DHet gehoor van de patiënt in beide oren met een horlogetest
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Victims of a chemical spill arrive at the emergency department with liquid on their skin and clothing. What is the priority before they enter the building?

  1. ADecontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
  2. BTake a full history in the waiting room
  3. CGive them hospital gowns and seat them in triage
  4. DTake them straight into the resuscitation room so treatment is not delayed
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Which instruction is correct for a patient taking an oral potassium chloride supplement?

  1. ATake it on an empty stomach with only a small sip of water to speed absorption
  2. BUse a salt substitute as well, so less of the tablet is needed each day
  3. CTake it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
  4. DCrush the extended-release tablets and mix them with a little water if needed
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient's low calcium does not improve despite several days of calcium replacement. Which other electrolyte should be checked and corrected?

  1. ABicarbonate
  2. BSodium
  3. CMagnesium
  4. DChloride

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · De pH van het aspiraat testen, zo nodig met een thoraxfoto

Waarom dit het antwoord is

De pH van het aspiraat ondersteunt een ligging in de maag (5,5 of lager volgens Britse richtlijnen; 5 of lager is gebruikelijk in Amerikaanse richtlijnen). Een röntgenfoto is de nauwkeurigste bevestiging; die wordt in veel Amerikaanse instellingen bij de eerste plaatsing gebruikt en altijd wanneer de pH onduidelijk is of er geen aspiraat wordt verkregen. De luchtinsufflatietest is onbetrouwbaar.

Antwoord

B · De pH van het aspiraat testen, zo nodig met een thoraxfoto
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Een delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag

Waarom dit het antwoord is

Een delier ontstaat in uren tot dagen met wisselende aandacht en bewustzijn, vaak door een lichamelijke oorzaak. Dementie ontwikkelt zich geleidelijk over maanden of jaren. Mensen met dementie hebben een hoger risico op een delier.

Antwoord

A · Een delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Urea (blood urea nitrogen)

Waarom dit het antwoord is

Blood proteins digested in the upper GI tract are absorbed and converted to urea, so urea rises out of proportion to creatinine. Urea is part of the Glasgow-Blatchford bleeding score.

Antwoord

A · Urea (blood urea nitrogen)
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Iv-calciumgluconaat

Waarom dit het antwoord is

Iv-calcium stabiliseert het myocard binnen enkele minuten. Insuline met glucose verplaatst daarna kalium naar de cellen, en andere maatregelen verwijderen het uit het lichaam.

Antwoord

A · Iv-calciumgluconaat
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 17 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
worpafstand: 15–19 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 17 mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: passende compensatie

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg

Vergelijken

gemeten: 20 mmHg → passende compensatie

Antwoord

passende compensatie
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 80

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 0 + 20 + 20 + 0 = 80

Antwoord

MFS = 80
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 89% → 3
met zuurstof → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 98/min → 1
alert (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 0 + 1 + 0 + 1 = 10
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: V = 290 mL

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Vochtdoel

30·69 = 2070 mL/dag

Vrij water uit de voeding

50·24 = 1200 mL
1200·0,76 = 912 mL

Nog benodigd water

2070 − 912 = 1158 mL/dag

Volume per spoeling

24/6 = 4 spoelingen
V = 1158/4 = 289,5 ≈ 290 mL

Antwoord

V = 290 mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: GIR = 8,89 mg/kg/min

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Dextroseconcentratie

10% = 100 mg/mL

Dextrose per minuut

100·32/60 = 53,33 mg/min

Per kilogram

GIR = 53,33/6 = 8,889 ≈ 8,89 mg/kg/min

Antwoord

GIR = 8,89 mg/kg/min

Vuistregel: GIR = % dextrose × mL/h/(6 × kg).

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,403 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 8,5 × 0,04 = 0,34 s
RR = 15 × 0,04 = 0,60 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,34/∛0,60 = 0,34/0,8434 = 0,403 s

Antwoord

QTc = 0,403 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (403 ms)

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pulseloze elektrische activiteit (PEA)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 35 kleine hokjes, 1500 ÷ 35 ≈ 43 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,40 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,20 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
sinusbradycardie

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

pulseloze elektrische activiteit (PEA)

Antwoord

pulseloze elektrische activiteit (PEA)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Matching each patient’s needs to staff competence

Waarom dit het antwoord is

Assignments are based mainly on patient acuity and needs and on each staff member’s skills and scope. Geography and continuity of care help, but they come after safety.

Antwoord

A · Matching each patient’s needs to staff competence
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Turn her onto her left side

Waarom dit het antwoord is

Lying on the back lets the uterus compress the inferior vena cava, reducing blood return to the heart. Turning to the left side relieves the pressure and restores the blood pressure.

Antwoord

C · Turn her onto her left side
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Doorbloeding, gevoel en huid voorbij de fixatie

Waarom dit het antwoord is

Gefixeerde patiënten worden vaak gecontroleerd op doorbloeding, gevoel, huidtoestand, comfort, vochtinname en toiletgang, en de fixatie wordt volgens het beleid met regelmatige tussenpozen losgemaakt om te kunnen bewegen.

Antwoord

C · Doorbloeding, gevoel en huid voorbij de fixatie
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Decontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE

Waarom dit het antwoord is

Contaminated patients are decontaminated outside the department so the chemical is not brought inside to harm staff and other patients. Staff doing this wear PPE suited to the hazard.

Antwoord

A · Decontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets

Waarom dit het antwoord is

Oral potassium can irritate the esophagus and stomach, so it is taken with food and plenty of fluid, and extended-release forms are swallowed whole. Most salt substitutes contain potassium chloride and can add to the risk of hyperkalemia.

Antwoord

C · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Magnesium

Waarom dit het antwoord is

Low magnesium reduces parathyroid hormone secretion and the body's response to it, so hypocalcemia does not correct until magnesium is replaced. The same applies to refractory hypokalemia.

Antwoord

C · Magnesium

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals