Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.
Interpretatie van ECG-ritmestrips
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.
Prioriteren en delegeren
Methode
Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).
Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Methode
Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.
Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Methode
Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.
2Oefenopgaven
1.BasisverpleegkundeGemiddeld
When are non-sterile gloves needed?
AFor every patient contact, including taking a pulse or blood pressure
BOnly when handling medicines
COnly when the patient is known to have an infection
DWhen contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.BasisverpleegkundeMoeilijk
A stable patient is woken every hour for observations and is becoming tired and confused. What is the best nursing action?
AAsk the team whether the observations can safely be done less often
BStop all observations so the patient can sleep
CKeep the same plan, as observations matter more than sleep for patients
DAsk the doctor for a sedative to help the patient sleep
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld
Een patiënt met diabetes type 2 is acuut ziek, sterk uitgedroogd en heeft een bloedglucose van 40 mmol/L zonder noemenswaardige ketonen. Wat is de waarschijnlijkste diagnose?
AHypoglykemie
BHyperosmolaire hyperglykemische toestand
CDiabetische ketoacidose met uitdroging
DDiabetes insipidus
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk
A patient two days after abdominal surgery coughs and says something "gave way". The wound has opened and bowel is visible. What should the nurse do first?
AApply dry gauze tightly and ask the patient to keep coughing
BSit the patient fully upright and offer a hot drink
CGently push the bowel back into the abdomen and tape the wound edges firmly closed
DCover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.
HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,23, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.
pH 7,23PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
1passende compensatie
2extra respiratoire acidose
3extra respiratoire alkalose
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.
0–125
MFS =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 22/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 84/50 mmHg, hartslag 40/min, alert, temperatuur 39,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 22SpO₂ 98%O₂SBP 84HR 40AT 39,2 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 63 kg heeft een vochtdoel van 35 mL/kg/dag en krijgt alle vocht via een voedingssonde. De voeding bestaat voor 84% uit vrij water en loopt met 90 mL/h gedurende 24 uur per dag. De rest van het vocht wordt gegeven als waterspoelingen elke 8 uur. Welk volume V heeft elke spoeling? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
63 kg35 mL/kg/dag84%90 mL/h · 24 helke 8 h
V = mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 2000 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 10% dextrose en 5% aminozuren, plus 500 mL 10% lipide-emulsie (1,1 kcal/mL). Bepaal de totale energie E die de patiënt krijgt in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
2000 mLdextrose 10%aminozuren 5%lipiden 500 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1boezemflutter, 2:1-geleiding
2supraventriculaire tachycardie (SVT)
3versneld junctioneel ritme
4boezemfibrilleren
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1tweedegraads AV-blok type II
2sinusbradycardie
3eerstegraads AV-blok
4tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld
A nurse gives IV morphine for severe pain. When should the nurse reassess the pain and sedation?
AOnly when the patient asks for more
BAt the next routine round in four hours
CAt the end of the shift
DWithin about 15–30 minutes
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk
A dehydrated child is to receive IV fluids with added potassium. Which finding should the nurse confirm first?
AThat the child’s temperature is normal
BThat the child is passing urine
CThat the child can walk without help
DThat the child is hungry
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld
A patient with a severe latex allergy is booked for surgery. Which measure is commonly used?
AUse latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
BUse latex gloves only for short procedures
CWrap latex items in plastic before use
DGive the patient antihistamines before surgery and then use the normal supplies
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk
During a power cut in a US hospital, a ventilator must stay powered. Where should it be plugged in?
AInto the outlet that is closest to the bed, whatever its color
BInto any white outlet in the room
CInto a red outlet connected to the emergency generator
DInto an extension cord from the corridor
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld
A stool test for Clostridioides difficile is ordered. Which sample is appropriate?
AA rectal swab from a patient with constipation
BAn unformed (liquid or soft) stool
CA formed, hard stool sample
DAny stool after a laxative dose
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk
Een patiënt met een langdurige longaandoening heeft een serumbicarbonaat van 32 mEq/L, een arteriële PaCO₂ die steeds hoog is en een pH van 7,36. Welke aandoening past het best?
AAcute ernstige diarree met grote bicarbonaatverliezen
BCOPD met chronische CO₂-retentie en metabole compensatie
CAcute aspirine-overdosis met snelle ademhaling
DAcute diabetische ketoacidose met ernstige uitdroging en braken
3Oplossingen
1.Basisverpleegkunde
Antwoord: D · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected
Waarom dit het antwoord is
Under standard precautions, gloves are worn when exposure to blood or body fluids is likely. Wearing them for all contact gives false security and can spread germs if not changed.
Antwoord
D · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.Basisverpleegkunde
Antwoord: A · Ask the team whether the observations can safely be done less often
Waarom dit het antwoord is
Lack of sleep can contribute to delirium. If the patient's scores are stable, the frequency of observations can be reviewed by the team so care is safe but less disruptive.
Antwoord
A · Ask the team whether the observations can safely be done less often
3.Klinische verpleegkunde
Antwoord: B · Hyperosmolaire hyperglykemische toestand
Waarom dit het antwoord is
HHS treft meestal mensen met diabetes type 2. Het ontwikkelt zich in enkele dagen met extreme hyperglykemie, uitdroging en een hoge osmolaliteit, maar weinig ketose.
Antwoord
B · Hyperosmolaire hyperglykemische toestand
4.Klinische verpleegkunde
Antwoord: D · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
Waarom dit het antwoord is
Evisceration is a surgical emergency. The exposed bowel is covered with sterile moist dressings, the patient is positioned to reduce tension on the abdomen (for example knees bent), kept nil by mouth and reviewed urgently.
Antwoord
D · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: PaCO₂ = 32 mmHg
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
worpafstand: 30–34 mmHg
Antwoord
PaCO₂ = 32 mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: passende compensatie
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verwachte PaCO₂
1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg
Vergelijken
gemeten: 22 mmHg → passende compensatie
Antwoord
passende compensatie
7.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: MFS = 40
Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.
Score elk item
eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0
Optellen
Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 40
Antwoord
MFS = 40
8.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: hoog
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 22/min → 2
SpO₂ 98% → 0
met zuurstof → 2
SBP 84 mmHg → 3
HR 40/min → 3
alert (A) → 0
T 39,2 °C → 2
Totaal en rode scores
NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 3 + 3 + 0 + 2 = 12
Ten minste één parameter scoort 3.
Risicogroep
hoog
Antwoord
hoog
Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: V = 130 mL
Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Vochtdoel
35·63 = 2205 mL/dag
Vrij water uit de voeding
90·24 = 2160 mL
2160·0,84 = 1814 mL
Nog benodigd water
2205 − 1814 = 390,6 mL/dag
Volume per spoeling
24/8 = 3 spoelingen
V = 390,6/3 = 130,2 ≈ 130 mL
Antwoord
V = 130 mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding
Antwoord: E = 1630 kcal/dag
Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Gram dextrose en aminozuren
dextrose: 10·2000/100 = 200 g
aminozuren: 5·2000/100 = 100 g
Kilocalorieën per component
dextrose: 200·3,4 = 680 kcal
aminozuren: 100·4 = 400 kcal
lipiden: 500·1,1 = 550 kcal
Totale energie
E = 680 + 400 + 550 = 1630 kcal/dag
Antwoord
E = 1630 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: supraventriculaire tachycardie (SVT)
Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC. Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).
Vijf stappen
1. Frequentie: R–R = 9 kleine hokjes, 1500 ÷ 9 ≈ 167 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,36 s.
3. P-toppen: niet zichtbaar; bij deze frequentie liggen ze verborgen in de QRS-complexen of de T-toppen.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s), dus het ritme ontstaat boven de ventrikels.
Interpretatie
supraventriculaire tachycardie (SVT)
Antwoord
supraventriculaire tachycardie (SVT)
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: tweedegraads AV-blok type II
AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.
Vijf stappen
1. Frequentie: 6 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 60 per minuut.
2. Ritme: de P-toppen zijn regelmatig; R–R is regelmatig behalve bij een lange pauze waar een QRS ontbreekt.
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,76 s, 79 per minuut); op één P op de 3 volgt geen QRS.
4. PR-interval: constant op 0,20 s in de geleide slagen.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).
Interpretatie
tweedegraads AV-blok type II
Antwoord
tweedegraads AV-blok type II
Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.
13.Prioriteren en delegeren
Antwoord: D · Within about 15–30 minutes
Waarom dit het antwoord is
IV opioids act within minutes, so the nurse reassesses pain, sedation and breathing within about 15–30 minutes. Oral analgesics are usually reassessed later, after about an hour.
Antwoord
D · Within about 15–30 minutes
14.Prioriteren en delegeren
Antwoord: B · That the child is passing urine
Waarom dit het antwoord is
Potassium is not added to IV fluids until the child is passing urine, because poor kidney function can let potassium build up to dangerous levels.
Antwoord
B · That the child is passing urine
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: A · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
Waarom dit het antwoord is
Latex proteins can become airborne on glove powder and settle in the room. Using a latex-safe room and supplies and scheduling the patient first, when airborne latex is lowest, reduce the risk.
Antwoord
A · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: C · Into a red outlet connected to the emergency generator
Waarom dit het antwoord is
In US hospitals, red outlets are usually connected to the emergency generator. Life-support equipment is plugged into them, and battery backups are checked as part of emergency planning.
Antwoord
C · Into a red outlet connected to the emergency generator
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: B · An unformed (liquid or soft) stool
Waarom dit het antwoord is
C. difficile testing is done on unformed stool from patients with diarrhea, because many people carry the organism without disease. Testing formed stool, or stool after laxatives, can lead to misdiagnosis.Gecontroleerd met:C. diff Testing · MedlinePlus (NIH) (2026)
Antwoord
B · An unformed (liquid or soft) stool
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: B · COPD met chronische CO₂-retentie en metabole compensatie
Waarom dit het antwoord is
Bij chronische CO₂-retentie, zoals bij ernstige COPD, houden de nieren over dagen bicarbonaat vast en brengen ze de pH terug naar normaal, vaak naar de lage kant van het bereik. DKA en diarree verlagen het bicarbonaat, en een aspirine-overdosis veroorzaakt snelle ademhaling die de PaCO₂ verlaagt.Gecontroleerd met:Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)
Antwoord
B · COPD met chronische CO₂-retentie en metabole compensatie