Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
850psiEf = 0,28 L/psi3 L/minrestdruk 200 psit = ? min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zuurstofcilinder van maat E (factor 0,28 L/psi) geeft 850 psi aan en loopt met 3 L/min. Hoeveel minuten t gaat hij mee als je een veilige restdruk van 200 psi aanhoudt? Rond af naar beneden op een hele minuut.

850 psif = 0,28 L/psi3 L/min200 psi
t = min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
SpO₂ 89% · FiO₂ 0,35ROX = ?RR 16/minROX = (SpO₂/FiO₂)/RR

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt op high-flow neuszuurstof heeft SpO₂ 89% bij FiO₂ 0,35 en een ademfrequentie van 16/min. Bepaal de ROX-index ROX = (SpO₂/FiO₂)/AF, met SpO₂ in procenten en FiO₂ als breuk. Rond af op twee decimalen.

SpO₂ 89%FiO₂ 0,35RR 16/min
ROX =
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354537HCO₃⁻mmol/L222617ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,29, PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa) en HCO₃⁻ 17 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,29PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 21% zuurstof, PaO₂ 93 mmHg (12,4 kPa) en PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 21%PaO₂ 93 mmHg (12,4 kPa)PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
E3 / 4+V4 / 5+M? / 6GCS 12?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenkaart registreert GCS 12, met E3 en V4. Welke motorische score M is genoteerd en welke reactie beschrijft die? Geef het getal.

GCS 12E3V4
M =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient taking isosorbide mononitrate asks about sildenafil for erectile dysfunction. What is the main danger?

  1. ASevere hypotension
  2. BA very high potassium level
  3. CSevere hypertension
  4. DBleeding from the gums
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient taking warfarin for AF falls and hits their head. An hour later they are drowsy and have vomited. What is the priority?

  1. AUrgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and a light meal
  3. CWithhold tonight's warfarin and review tomorrow
  4. DEncourage sleep and check observations at the next routine time

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: t = 60 min

Duur van een cilinder: bruikbare liters = (manometerdruk − veilige restdruk) × cilinderfactor, waarbij de veilige restdruk meestal 200 psi is. Cilinderfactoren in L/psi: D 0,16, E 0,28, H (en K) 3,14. Duur (min) = bruikbare liters/flow (L/min). Rond een duur naar beneden af, nooit naar boven, zodat de cilinder op tijd wordt vervangen. In systemen met bar is het gasvolume de waterinhoud (L) × de druk (bar).

Bruikbare liters

(850 − 200)·0,28 = 182 L

Duration

182/3 = 60,67 min → t = 60 min

Antwoord

t = 60 min

Dat is ongeveer 1 h 00 min.

2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: ROX = 15,89

P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.

SpO₂/FiO₂

89/0,35 = 254,3

ROX

ROX = 254,3/16 = 15,89

Antwoord

ROX = 15,89

Bij of boven 4,88, een waarde die in studies wordt gekoppeld aan succes van high-flow zuurstof.

3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,29: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 37 mmHg: normaal (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: de formule van Winter verwacht PaCO₂ 31,5–35,5 mmHg, dus de gemeten 37 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire acidose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 20,48 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,21·713 − 29/0,8 = 149,7 − 36,25 = 113,5 mmHg

Gradiënt

A–a = 113,5 − 93 = 20,48 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 20,48 mmHg
5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: M = 5

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Motorische score

M = 12 − 3 − 4 = 5
M5: brengt een hand naar de plaats van de druk (lokaliseert)

Antwoord

M = 5
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 15 + 20 + 0 + 15 = 90

Risiconiveau

90 → hoog risico

Antwoord

hoog risico
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Severe hypotension

Waarom dit het antwoord is

Phosphodiesterase-5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilator effect of nitrates and can cause profound, life-threatening hypotension. The combination is contraindicated, and patients should tell emergency staff if they have taken one.

Antwoord

A · Severe hypotension
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Urgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal

Waarom dit het antwoord is

Head injury in an anticoagulated patient with drowsiness or vomiting suggests intracranial haemorrhage. Urgent CT, neurological observations, an INR and rapid reversal (for warfarin, prothrombin complex concentrate and IV vitamin K) are needed.

Antwoord

A · Urgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy