Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
60 s670 mLf = 10/min · V̇A = ?VD​ = 140 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt ademt 10 keer per minuut met een teugvolume van 670 mL. De anatomische dode ruimte is 140 mL. Bepaal de alveolaire ventilatie V̇A in L/min.

VT 670 mL10/minVD 140 mL
V̇A = L/min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
67 kg166 cm♀6 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een beademde vrouw is 166 cm lang en weegt 67 kg. De longbeschermende beademing is ingesteld op 6 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht. Bepaal met PBW = 45,5 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg het teugvolume VT op de dichtstbijzijnde mL.

166 cm67 kg6 mL/kg
VT = mL
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 6 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 37 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 37 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 120/min, geen reactie op prikkels, enige flexie van de armen en benen en goede ademhaling met krachtig huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Rheumatic heart disease most often follows which infection?

  1. AA group A streptococcal throat infection
  2. BA fungal infection of the lungs
  3. CStaphylococcal infection of the skin
  4. DA viral infection of the upper airway
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient has sudden severe chest pain spreading to the back between the shoulder blades. Which finding most supports aortic dissection rather than myocardial infarction?

  1. APain that started at rest
  2. BSweating, nausea and pallor that started with the pain
  3. CA heart rate of 104/min and a respiratory rate of 22/min
  4. DA large difference in blood pressure between the arms

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: V̇A = 5,3 L/min

Ventilatie: minuutventilatie V̇E = teugvolume × ademfrequentie (normaal bij een volwassene ongeveer 5–8 L/min). Alveolaire ventilatie V̇A = (teugvolume − dode ruimte) × frequentie, omdat de lucht in de luchtwegen (ongeveer 150 mL bij een volwassene) niet meedoet aan de gasuitwisseling. Longbeschermende beademing gebruikt ongeveer 6 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht (PBW): mannen 50 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg, vrouwen 45,5 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg (met inches: 2,3 per inch boven 60 in).

Alveolair deel van een ademteug

670 − 140 = 530 mL

Alveolaire ventilatie

V̇A = 530·10 = 5300 mL/min = 5,3 L/min

Antwoord

V̇A = 5,3 L/min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: VT = 347 mL

Ventilatie: minuutventilatie V̇E = teugvolume × ademfrequentie (normaal bij een volwassene ongeveer 5–8 L/min). Alveolaire ventilatie V̇A = (teugvolume − dode ruimte) × frequentie, omdat de lucht in de luchtwegen (ongeveer 150 mL bij een volwassene) niet meedoet aan de gasuitwisseling. Longbeschermende beademing gebruikt ongeveer 6 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht (PBW): mannen 50 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg, vrouwen 45,5 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg (met inches: 2,3 per inch boven 60 in).

Voorspeld lichaamsgewicht

PBW = 45,5 + 0,91·(166 − 152,4) = 57,88 kg

Teugvolume

VT = 6·57,88 = 347,3 ≈ 347 mL

Antwoord

VT = 347 mL
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 17 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
worpafstand: 15–19 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 17 mmHg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 46,9 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·37 + 21 = 46,9 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 46,9 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 11

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 4 + 2 + 1 + 1 + 1 + 2 = 11

Antwoord

B = 11
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig afwijkend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: een roze lichaam met blauwe handen en voeten → 1
Hartslag: 120/min → 2
Grimace: geen reactie op prikkels → 0
Activiteit: enige flexie van de armen en benen → 1
Respiration: goede ademhaling met krachtig huilen → 2

Optellen

APGAR = 1 + 2 + 0 + 1 + 2 = 6

Interpretatie

6 → matig afwijkend

Antwoord

matig afwijkend

Bij een score onder 7 na 5 minuten wordt de score meestal elke 5 minuten herhaald tot 20 minuten.

7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · A group A streptococcal throat infection

Waarom dit het antwoord is

Rheumatic fever is an autoimmune reaction weeks after group A streptococcal pharyngitis. It can permanently damage heart valves, most often the mitral valve. Prompt antibiotic treatment of strep throat prevents it.

Antwoord

A · A group A streptococcal throat infection
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · A large difference in blood pressure between the arms

Waarom dit het antwoord is

A difference of more than about 20 mmHg in systolic pressure between the arms, a pulse deficit or a new aortic regurgitation murmur suggests dissection. Sweating, tachycardia and rest pain also occur in MI. Thrombolysis and anticoagulants could be disastrous in dissection, so the distinction matters.

Antwoord

D · A large difference in blood pressure between the arms

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy