Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,42, PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa) en HCO₃⁻ 30 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,42PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 40% zuurstof, PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa) en PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 10/min, SpO₂ 92% met extra zuurstof, bloeddruk 112/68 mmHg, hartslag 48/min, reageert alleen op pijn, temperatuur 35,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?
RR 10SpO₂ 92%O₂SBP 112HR 48PT 35,0 °C
NEWS2 =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: geen beperking; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.
1geen risico
2licht risico
3matig risico
4hoog risico
5zeer hoog risico
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
Een patiënt begint met warfarine vanwege een DVT. Waarom wordt de eerste dagen ook heparine of LMWH gegeven?
AHeparine beschermt tegen bloedingen door warfarine
BWarfarine heeft enkele dagen nodig om volledig te werken
CHeparine verbetert de opname van warfarine
DBeide middelen moeten altijd levenslang samen worden voortgezet
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
Two days after coronary artery bypass surgery, a patient feels palpitations. The pulse is irregularly irregular at 140/min and BP is 112/70 mmHg. Which rhythm is most likely?
ASinus tachycardia
BVentricular fibrillation
CComplete heart block
DAtrial fibrillation
3Oplossingen
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: CaO₂ = 22,88 mL/dL
Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
Hb in g/dL
174 g/L = 17,4 g/dL
Gebonden zuurstof
1,34·17,4·0,97 = 22,62 mL/dL
Opgeloste zuurstof
0,003·88 = 0,264 mL/dL
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 22,62 + 0,264 = 22,88 mL/dL
Antwoord
CaO₂ = 22,88 mL/dL
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: DO₂ = 906,5 mL/min
Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
Zuurstofgehalte
160 g/L = 16 g/dL
CaO₂ = 1,34·16·0,97 + 0,003·95 = 21,08 mL/dL
Zuurstofaanbod
DO₂ = 21,08·4,3·10 = 906,5 mL/min
Antwoord
DO₂ = 906,5 mL/min
Een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: volledig gecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,42: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 48 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 30 mmol/L: hoog (22–26)
Compensatie
Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: bij een metabole alkalose is PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 40–44 mmHg, dus de gemeten 48 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire acidose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.
volledig gecompenseerd
Antwoord
volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: A–a-gradiënt = 157,2 mmHg
Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.
Alveolaire zuurstof
PAO₂ = 0,4·713 − 52/0,8 = 285,2 − 65 = 220,2 mmHg
Gradiënt
A–a = 220,2 − 63 = 157,2 mmHg
Antwoord
A–a-gradiënt = 157,2 mmHg
5.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: NEWS2 = 12
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 10/min → 1
SpO₂ 92% → 2
met zuurstof → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 48/min → 1
reageert alleen op pijn (P) → 3
T 35,0 °C → 3
Optellen
NEWS2 = 1 + 2 + 2 + 0 + 1 + 3 + 3 = 12
Antwoord
NEWS2 = 12
6.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: licht risico
Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.
Score elke subschaal
sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1
Optellen
Totaal Braden = 3 + 3 + 2 + 4 + 3 + 1 = 16
Risiconiveau
16 → licht risico
Antwoord
licht risico
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: B · Warfarine heeft enkele dagen nodig om volledig te werken
Waarom dit het antwoord is
Warfarine vermindert de synthese van vitamine K-afhankelijke stollingsfactoren, maar bestaande factoren hebben dagen nodig om te verdwijnen, en in het begin kan het de stollingsneiging kortdurend verhogen. Heparine of LMWH wordt minstens vijf dagen overlappend gegeven en totdat de INR gedurende minstens 24 uur in het streefgebied ligt (meestal ≥2).
Antwoord
B · Warfarine heeft enkele dagen nodig om volledig te werken
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: D · Atrial fibrillation
Waarom dit het antwoord is
New atrial fibrillation affects a large proportion of patients in the first days after cardiac surgery, often due to inflammation, electrolyte shifts and stress. Management includes a 12-lead ECG, checking potassium and magnesium, rate or rhythm control and considering anticoagulation.