Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
600psiDf = 0,16 L/psi10 L/minrestdruk 200 psit = ? min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zuurstofcilinder van maat D (factor 0,16 L/psi) geeft 600 psi aan en loopt met 10 L/min. Hoeveel minuten t gaat hij mee als je een veilige restdruk van 200 psi aanhoudt? Rond af naar beneden op een hele minuut.

600 psif = 0,16 L/psi10 L/min200 psi
t = min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
PaO₂ 7,8 kPa · FiO₂ 1 · PEEP 5 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)boven 300: geen ARDS-graadlichtmatigernstigniet in te delen: PEEP onder 5

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt met acute hypoxemie en bilaterale afwijkingen, niet verklaard door hartfalen, heeft PaO₂ 7,8 kPa bij 100% zuurstof met een PEEP van 5 cmH₂O. Bepaal de ernst van de ARDS met de Berlijnse definitie. Klik op je antwoord.

PaO₂ 7,8 kPaFiO₂ 100%PEEP 5 cmH₂O
  1. 1boven 300: geen ARDS-graad
  2. 2licht
  3. 3matig
  4. 4ernstig
  5. 5niet in te delen: PEEP onder 5
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354572HCO₃⁻mmol/L222633ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,28, PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa) en HCO₃⁻ 33 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,28PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354533HCO₃⁻mmol/L222616extra acidose met normale gapzuivere acidose met hoge gapextra metabole alkalose

Een oefengas toont pH 7,31, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa) en HCO₃⁻ 16 mmol/L, met Na⁺ 145 en Cl⁻ 96 mmol/L. Gebruik de anion gap en de deltaratio om de beste interpretatie aan te klikken.

pH 7,31PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/LNa⁺ 145 mmol/LCl⁻ 96 mmol/L
  1. 1extra acidose met normale gap
  2. 2zuivere acidose met hoge gap
  3. 3extra metabole alkalose
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 95% met extra zuurstof, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 104/min, alert, temperatuur 36,5 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 18SpO₂ 95%O₂SBP 130HR 104AT 36,5 °C
NEWS2 =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 37,3 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 20SpO₂ 98%luchtSBP 88HR 88AT 37,3 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Waarom mag de slang van een thoraxdrain in het algemeen niet worden afgeklemd?

  1. AAfklemmen zorgt ervoor dat het water in het waterslot verdampt
  2. BAfklemmen laat het vocht veel te snel uit de borstkas lopen
  3. CIngesloten lucht kan zich ophopen en een spanningspneumothorax veroorzaken
  4. DAfklemmen verzwakt de slang blijvend en laat hem barsten
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with a stab wound to the chest has a hole that sucks air with each breath. What is the immediate management?

  1. APack the wound tightly with gauze pushed deep into the chest
  2. BLeave it open and give a nebuliser
  3. CSeal it completely with tape on all four sides and leave it alone
  4. DCover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: t = 6 min

Duur van een cilinder: bruikbare liters = (manometerdruk − veilige restdruk) × cilinderfactor, waarbij de veilige restdruk meestal 200 psi is. Cilinderfactoren in L/psi: D 0,16, E 0,28, H (en K) 3,14. Duur (min) = bruikbare liters/flow (L/min). Rond een duur naar beneden af, nooit naar boven, zodat de cilinder op tijd wordt vervangen. In systemen met bar is het gasvolume de waterinhoud (L) × de druk (bar).

Bruikbare liters

(600 − 200)·0,16 = 64 L

Duration

64/10 = 6,4 min → t = 6 min

Antwoord

t = 6 min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: ernstig

P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.

PEEP

PEEP 5 ≥ 5 cmH₂O

PaO₂ in mmHg

7,8·7,5 = 58,5 mmHg

P/F-ratio

P/F = 58,5/1 = 58,5 mmHg

Ernst volgens Berlijn

ernstig

Antwoord

ernstig
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,28: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 72 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 33 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra metabole alkalose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 145 − (96 + 16) = 33

Deltaratio

(33 − 12)/(24 − 16) = 2,625
extra metabole alkalose

Antwoord

extra metabole alkalose
5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 95% → 1
met zuurstof → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 104/min → 1
alert (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4

Antwoord

NEWS2 = 4
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Ingesloten lucht kan zich ophopen en een spanningspneumothorax veroorzaken

Waarom dit het antwoord is

Een drain afklemmen terwijl er nog lucht uit de long lekt, laat de druk in de pleuraholte oplopen, wat een spanningspneumothorax kan veroorzaken. Afklemmen gebeurt alleen kortdurend om specifieke redenen, zoals het verwisselen van het systeem, en alleen op voorschrift.

Antwoord

C · Ingesloten lucht kan zich ophopen en een spanningspneumothorax veroorzaken
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides

Waarom dit het antwoord is

An open (sucking) chest wound lets air enter the pleural space. A vented chest seal or a dressing taped on three sides acts as a flap valve, letting air out but not in. A fully sealed dressing can cause a tension pneumothorax. A chest drain is placed away from the wound.

Antwoord

D · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy