Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Methode
Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².
Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Methode
Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.
2Oefenopgaven
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft Hb 173 g/L, SaO₂ 97% en PaO₂ 93 mmHg (12,4 kPa). Bepaal het arteriële zuurstofgehalte CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) in mL O₂/dL.
Hb 173 g/LSaO₂ 97%PaO₂ 93 mmHg (12,4 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt op high-flow neuszuurstof heeft SpO₂ 98% bij FiO₂ 0,3 en een ademfrequentie van 23/min. Bepaal de ROX-index ROX = (SpO₂/FiO₂)/AF, met SpO₂ in procenten en FiO₂ als breuk. Rond af op twee decimalen.
SpO₂ 98%FiO₂ 0,3RR 23/min
ROX =
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,54, PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa) en HCO₃⁻ 40 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,54PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Oefenwaarden: Na⁺ 145, Cl⁻ 95 en HCO₃⁻ 16 mmol/L. Bereken de deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), met AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Geef twee decimalen.
Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 95 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/L
deltaratio =
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: geen beperking; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.
6–23
B =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 39,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 14SpO₂ 97%luchtSBP 142HR 58AT 39,2 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
How does ezetimibe lower cholesterol?
AIt reduces absorption of cholesterol from the gut
BIt dissolves plaques already in the arteries
CIt increases cholesterol loss in the urine
DIt blocks cholesterol production by enzymes in the liver
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
A patient with asthma needs their reliever every three hours and their peak flow is falling well below their personal best. What does their action plan most likely advise?
AStop the preventer inhaler for a few days to rest the lungs
BFollow the worsening-asthma steps and get a same-day review
CDo extra exercise to open the airways
DWait two weeks to see whether it improves without any change
3Oplossingen
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: CaO₂ = 22,77 mL/dL
Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
Hb in g/dL
173 g/L = 17,3 g/dL
Gebonden zuurstof
1,34·17,3·0,97 = 22,49 mL/dL
Opgeloste zuurstof
0,003·93 = 0,279 mL/dL
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 22,49 + 0,279 = 22,77 mL/dL
Antwoord
CaO₂ = 22,77 mL/dL
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: ROX = 14,2
P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.
SpO₂/FiO₂
98/0,3 = 326,7
ROX
ROX = 326,7/23 = 14,2
Antwoord
ROX = 14,2
Bij of boven 4,88, een waarde die in studies wordt gekoppeld aan succes van high-flow zuurstof.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,54: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 48 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: hoog (22–26)
Compensatie
gedeeltelijk gecompenseerd
Antwoord
gedeeltelijk gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: deltaratio = 2,75
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Anion gap
AG = 145 − (95 + 16) = 34
Deltaratio
(34 − 12)/(24 − 16) = 22/8 = 2,75
Antwoord
deltaratio = 2,75
Boven 2: een extra metabole alkalose.
5.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: B = 11
Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.
Score elke subschaal
sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1
Optellen
Totaal Braden = 2 + 1 + 2 + 4 + 1 + 1 = 11
Antwoord
B = 11
6.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: laag
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 39,2 °C → 2
Totaal en rode scores
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 2 = 2
Geen enkele parameter scoort 3.
Risicogroep
laag
Antwoord
laag
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: A · It reduces absorption of cholesterol from the gut
Waarom dit het antwoord is
Ezetimibe blocks the intestinal cholesterol transporter (NPC1L1), so less dietary and biliary cholesterol is absorbed and LDL falls. It is often added to a statin. Statins act by inhibiting HMG-CoA reductase in the liver.
Antwoord
A · It reduces absorption of cholesterol from the gut
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: B · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review
Waarom dit het antwoord is
Personal asthma action plans set steps based on symptoms and peak flow compared with the personal best. Increasing reliever need and a falling peak flow mean worsening asthma: treatment is increased as the plan says (sometimes with oral steroids) and urgent review is sought. Severe signs need emergency care.
Antwoord
B · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review