Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
60 s630 mLf = 26/min · V̇A = ?VD​ = 150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt ademt 26 keer per minuut met een teugvolume van 630 mL. De anatomische dode ruimte is 150 mL. Bepaal de alveolaire ventilatie V̇A in L/min.

VT 630 mL26/minVD 150 mL
V̇A = L/min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
98 kg166 cm♀5 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een beademde vrouw is 166 cm lang en weegt 98 kg. De longbeschermende beademing is ingesteld op 5 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht. Bepaal met PBW = 45,5 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg het teugvolume VT op de dichtstbijzijnde mL.

166 cm98 kg5 mL/kg
VT = mL
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222617ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,42, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) en HCO₃⁻ 17 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,42PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 134, Cl⁻ 103, HCO₃⁻ 21 mmol/L en albumine 17 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 103 mmol/LHCO₃⁻ 21 mmol/Lalbumine 17 g/L
AGc = mmol/L
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient's ankle–brachial pressure index (ABPI) is 0,6. What does this suggest?

  1. ANormal leg circulation
  2. BA deep vein thrombosis
  3. CSignificant peripheral arterial disease
  4. DStiff, calcified arteries that read falsely high
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A smoker has severe shoulder and arm pain, a drooping eyelid, a small pupil and reduced sweating on the same side of the face. What should be suspected?

  1. AA frozen shoulder with referred pain to the face
  2. BA stroke affecting the brainstem on the opposite side
  3. CA tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
  4. DA simple migraine

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: V̇A = 12,48 L/min

Ventilatie: minuutventilatie V̇E = teugvolume × ademfrequentie (normaal bij een volwassene ongeveer 5–8 L/min). Alveolaire ventilatie V̇A = (teugvolume − dode ruimte) × frequentie, omdat de lucht in de luchtwegen (ongeveer 150 mL bij een volwassene) niet meedoet aan de gasuitwisseling. Longbeschermende beademing gebruikt ongeveer 6 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht (PBW): mannen 50 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg, vrouwen 45,5 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg (met inches: 2,3 per inch boven 60 in).

Alveolair deel van een ademteug

630 − 150 = 480 mL

Alveolaire ventilatie

V̇A = 480·26 = 12480 mL/min = 12,48 L/min

Antwoord

V̇A = 12,48 L/min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: VT = 289 mL

Ventilatie: minuutventilatie V̇E = teugvolume × ademfrequentie (normaal bij een volwassene ongeveer 5–8 L/min). Alveolaire ventilatie V̇A = (teugvolume − dode ruimte) × frequentie, omdat de lucht in de luchtwegen (ongeveer 150 mL bij een volwassene) niet meedoet aan de gasuitwisseling. Longbeschermende beademing gebruikt ongeveer 6 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht (PBW): mannen 50 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg, vrouwen 45,5 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg (met inches: 2,3 per inch boven 60 in).

Voorspeld lichaamsgewicht

PBW = 45,5 + 0,91·(166 − 152,4) = 57,88 kg

Teugvolume

VT = 5·57,88 = 289,4 ≈ 289 mL

Antwoord

VT = 289 mL
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,42: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 27 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 15,75 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 134 − (103 + 21) = 10

Correctie voor albumine

10 + 0,25·(40 − 17) = 15,75 mmol/L

Antwoord

AGc = 15,75 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 30

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 15 + 0 + 0 + 0 = 30

Antwoord

MFS = 30
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 80

Risiconiveau

80 → hoog risico

Antwoord

hoog risico
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Significant peripheral arterial disease

Waarom dit het antwoord is

An ABPI of roughly 1,0–1,3 is normal, and below 0,9 indicates peripheral arterial disease; lower values mean more severe disease. A value above about 1,3 suggests calcified, incompressible vessels, common in diabetes, and is unreliable.

Antwoord

C · Significant peripheral arterial disease
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)

Waarom dit het antwoord is

A tumour in the lung apex can invade the brachial plexus (shoulder and arm pain) and the sympathetic chain, causing Horner's syndrome (ptosis, miosis, reduced sweating). It is a classic presentation of lung cancer that needs urgent imaging.

Antwoord

C · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy