Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Methode
Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².
Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Methode
Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.
2Oefenopgaven
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een beademde patiënt die aan de andere Berlijnse criteria voor ARDS voldoet, heeft PaO₂ 126 mmHg (16,8 kPa) bij 70% zuurstof met een PEEP van 10 cmH₂O. Bereken de P/F-ratio en klik op de ernst van de ARDS.
PaO₂ 126 mmHg (16,8 kPa)FiO₂ 70%PEEP 10 cmH₂O
1boven 300: geen ARDS-graad
2licht
3matig
4ernstig
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft Hb 143 g/L, SaO₂ 96%, PaO₂ 84 mmHg (11,2 kPa) en een hartminuutvolume van 4,8 L/min. Bepaal met CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) het zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × CO × 10 in mL/min.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,53, PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa) en HCO₃⁻ 38 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,53PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 35% zuurstof, PaO₂ 82 mmHg (10,9 kPa) en PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.
0–125
MFS =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 35,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 14SpO₂ 97%luchtSBP 150HR 64AT 35,0 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
Why is a shock for cardioversion synchronised with the QRS complex?
ATo allow the use of a lower battery charge
BTo avoid delivering the shock during the T wave
CTo make the shock less painful for the patient
DTo keep the pads from burning the skin
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
A patient with a confirmed pulmonary embolism has BP 78/50 mmHg despite fluids, and the right ventricle is dilated on echocardiography. Which treatment is most likely?
AAn inhaled bronchodilator
BOral apixaban only, started next week
CCompression stockings and bed rest
DSystemic thrombolysis
3Oplossingen
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: matig
P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.
P/F-ratio
P/F = 126/0,7 = 180 mmHg
Ernst volgens Berlijn
matig
Antwoord
matig
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: DO₂ = 895,1 mL/min
Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
Zuurstofgehalte
143 g/L = 14,3 g/dL
CaO₂ = 1,34·14,3·0,96 + 0,003·84 = 18,65 mL/dL
Zuurstofaanbod
DO₂ = 18,65·4,8·10 = 895,1 mL/min
Antwoord
DO₂ = 895,1 mL/min
Een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,53: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 47 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 38 mmol/L: hoog (22–26)
Compensatie
gedeeltelijk gecompenseerd
Antwoord
gedeeltelijk gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: A–a-gradiënt = 130 mmHg
Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.
Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.
Score elk item
eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15
Optellen
Totaal Morse = 25 + 15 + 30 + 0 + 0 + 15 = 85
Antwoord
MFS = 85
6.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: laag-matig
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 35,0 °C → 3
Totaal en rode scores
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.
Risicogroep
laag-matig
Antwoord
laag-matig
Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: B · To avoid delivering the shock during the T wave
Waarom dit het antwoord is
A shock delivered on the T wave (the vulnerable period) can trigger ventricular fibrillation. Synchronisation times the shock to the R wave. In ventricular fibrillation there is no organised QRS, so defibrillation is unsynchronised.
Antwoord
B · To avoid delivering the shock during the T wave
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: D · Systemic thrombolysis
Waarom dit het antwoord is
A PE causing sustained hypotension is high-risk and usually treated with thrombolysis to dissolve the clot quickly, unless contraindicated, when surgical or catheter removal may be used. Stable patients are usually treated with anticoagulation alone.