Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
Hb167 g/LSaO₂96%PaO₂83 mmHgCaO₂?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft Hb 167 g/L, SaO₂ 96% en PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa). Bepaal het arteriële zuurstofgehalte CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) in mL O₂/dL.

Hb 167 g/LSaO₂ 96%PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
SpO₂ 86% · FiO₂ 0,9ROX = ?RR 32/minROX = (SpO₂/FiO₂)/RR

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt op high-flow neuszuurstof heeft SpO₂ 86% bij FiO₂ 0,9 en een ademfrequentie van 32/min. Bepaal de ROX-index ROX = (SpO₂/FiO₂)/AF, met SpO₂ in procenten en FiO₂ als breuk. Rond af op twee decimalen.

SpO₂ 86%FiO₂ 0,9RR 32/min
ROX =
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,59PaCO₂mmHg354526HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,59, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,59PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 21% zuurstof, PaO₂ 67 mmHg (8,9 kPa) en PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 21%PaO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
14192SBPDBPmmHgHR 117/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 117/min en een bloeddruk van 141/92 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 117/minBP 141/92 mmHg
SI =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 26/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 104/min, alert, temperatuur 36,5 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 26SpO₂ 97%luchtSBP 88HR 104AT 36,5 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

De monitor toont ventrikelfibrilleren. De patiënt reageert niet en ademt niet normaal. Wat is de belangrijkste behandeling?

  1. AReanimatie en zo snel mogelijk defibrillatie
  2. BGesynchroniseerde cardioversie onder diepe sedatie
  3. CIntraveneus atropine en externe pacing
  4. DSnel intraveneus adenosine gevolgd door een spoeling
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met hartfalen is in drie dagen 2,5 kg aangekomen, heeft nieuwe crepitaties aan beide basale longvelden en slaapt nu op vier kussens. Bloeddruk 138/84 mmHg, SpO₂ 93% zonder zuurstof. Wat is de prioriteit?

  1. AExtra orale vochtinname aanmoedigen om de nieren te beschermen
  2. BHet gewicht noteren en aan het einde van de volgende week opnieuw controleren
  3. CDe patiënt plat leggen om het hart te laten rusten en de belasting te verlagen
  4. DDe patiënt rechtop zetten, volledig beoordelen en de vochtstapeling melden

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: CaO₂ = 21,73 mL/dL

Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.

Hb in g/dL

167 g/L = 16,7 g/dL

Gebonden zuurstof

1,34·16,7·0,96 = 21,48 mL/dL

Opgeloste zuurstof

0,003·83 = 0,249 mL/dL

Zuurstofgehalte

CaO₂ = 21,48 + 0,249 = 21,73 mL/dL

Antwoord

CaO₂ = 21,73 mL/dL
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: ROX = 2,99

P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.

SpO₂/FiO₂

86/0,9 = 95,56

ROX

ROX = 95,56/32 = 2,986 ≈ 2,99

Antwoord

ROX = 2,99

Onder 4,88: in studies werd een lage ROX gekoppeld aan een grotere kans op intubatie.

3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,59: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 26 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 11,48 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,21·713 − 57/0,8 = 149,7 − 71,25 = 78,48 mmHg

Gradiënt

A–a = 78,48 − 67 = 11,48 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 11,48 mmHg
5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: SI = 0,83

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Shockindex

SI = 117/141 = 0,8298 ≈ 0,83

Antwoord

SI = 0,83

Boven de gebruikelijke 0,5–0,7.

6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 104/min → 1
alert (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 7
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Reanimatie en zo snel mogelijk defibrillatie

Waarom dit het antwoord is

Ventrikelfibrilleren is een hartstilstandsritme. Reanimatie van hoge kwaliteit en vroege ongesynchroniseerde defibrillatie zijn de interventies die de overleving verbeteren. Gesynchroniseerde cardioversie is voor tachyaritmieën met een pols; atropine en pacing zijn voor bradycardie.

Antwoord

A · Reanimatie en zo snel mogelijk defibrillatie
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · De patiënt rechtop zetten, volledig beoordelen en de vochtstapeling melden

Waarom dit het antwoord is

Snelle gewichtstoename met crepitaties en orthopneu wijst op vochtoverbelasting en verslechterend hartfalen. Rechtop zitten vermindert de veneuze terugvoer en vergemakkelijkt het ademen. De verpleegkundige voltooit een beoordeling (zuurstoftrend, vochtbalans, oedeem) en escaleert zodat de voorschrijver de diuretica kan aanpassen. Meer vocht of plat liggen zou de stuwing verergeren.

Antwoord

D · De patiënt rechtop zetten, volledig beoordelen en de vochtstapeling melden

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy