Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Methode
Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².
Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Methode
Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.
2Oefenopgaven
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt ademt 20 keer per minuut met een teugvolume van 420 mL. De anatomische dode ruimte is 180 mL. Bepaal de alveolaire ventilatie V̇A in L/min.
VT 420 mL20/minVD 180 mL
V̇A = L/min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt met acute hypoxemie en bilaterale afwijkingen, niet verklaard door hartfalen, heeft PaO₂ 12,5 kPa bij 45% zuurstof met een PEEP van 8 cmH₂O. Bepaal de ernst van de ARDS met de Berlijnse definitie. Klik op je antwoord.
PaO₂ 12,5 kPaFiO₂ 45%PEEP 8 cmH₂O
1boven 300: geen ARDS-graad
2licht
3matig
4ernstig
5niet in te delen: PEEP onder 5
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefengas toont PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire alkalose daalt HCO₃⁻ met 2 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ onder 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.
Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,15, PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.
pH 7,15PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
1passende compensatie
2extra respiratoire acidose
3extra respiratoire alkalose
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.
0–125
MFS =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Het team streeft naar een gemiddelde arteriële druk van minstens 60 mmHg. De systolische druk van een patiënt is 96 mmHg. Wat is met MAP = (SBP + 2·DBP)/3 de laagste diastolische druk DBP die nog een MAP van 60 mmHg geeft?
MAP 60 mmHgSBP 96 mmHg
DBP = mmHg
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
Welke laboratoriumtest wordt gebruikt om een infuus met ongefractioneerde heparine bij te stellen?
AD-dimeerspiegel
BSerumfibrinogeenspiegel
CaPTT (of anti-Xa-spiegel)
DINR (international normalised ratio)
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
Tijdens een ernstige astma-aanval stijgt de PaCO₂ van een patiënt van laag naar normaal terwijl de patiënt uitgeput lijkt. Wat betekent dit?
ADe patiënt hyperventileert door angst
BDe aanval neemt af en de behandeling kan worden verminderd
CHet monster is waarschijnlijk veneus en kan worden genegeerd
DDe patiënt raakt uitgeput en er kan respiratoir falen volgen
3Oplossingen
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: V̇A = 4,8 L/min
Ventilatie: minuutventilatie V̇E = teugvolume × ademfrequentie (normaal bij een volwassene ongeveer 5–8 L/min). Alveolaire ventilatie V̇A = (teugvolume − dode ruimte) × frequentie, omdat de lucht in de luchtwegen (ongeveer 150 mL bij een volwassene) niet meedoet aan de gasuitwisseling. Longbeschermende beademing gebruikt ongeveer 6 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht (PBW): mannen 50 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg, vrouwen 45,5 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg (met inches: 2,3 per inch boven 60 in).
Alveolair deel van een ademteug
420 − 180 = 240 mL
Alveolaire ventilatie
V̇A = 240·20 = 4800 mL/min = 4,8 L/min
Antwoord
V̇A = 4,8 L/min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: licht
P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.
PEEP
PEEP 8 ≥ 5 cmH₂O
PaO₂ in mmHg
12,5·7,5 = 93,75 mmHg
P/F-ratio
P/F = 93,75/0,45 = 208,3 mmHg
Ernst volgens Berlijn
licht
Antwoord
licht
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: HCO₃⁻ = 22 mmol/L
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verandering in PaCO₂
|30 − 40| = 10 mmHg → 1 × 10 mmHg
Verwachte HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 − 2·1 = 22 mmol/L
Antwoord
HCO₃⁻ = 22 mmol/L
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: extra respiratoire acidose
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verwachte PaCO₂
1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg
Vergelijken
gemeten: 48 mmHg → extra respiratoire acidose
Antwoord
extra respiratoire acidose
5.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: MFS = 15
Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.
Score elk item
eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0
Optellen
Totaal Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15
Antwoord
MFS = 15
6.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: DBP = 42 mmHg
Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.
Herschrijf
DBP = (3·MAP − SBP)/2
Invullen
DBP = (3·60 − 96)/2 = 84/2 = 42 mmHg
Antwoord
DBP = 42 mmHg
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: C · aPTT (of anti-Xa-spiegel)
Waarom dit het antwoord is
Intraveneuze ongefractioneerde heparine heeft een variabel effect en wordt volgens het voorgeschreven protocol getitreerd op de aPTT (of anti-Xa-spiegel). Het aantal bloedplaatjes wordt ook gecontroleerd om heparine-geïnduceerde trombocytopenie op te sporen. D-dimeer wordt gebruikt om trombose uit te sluiten, niet om de behandeling te controleren.
Antwoord
C · aPTT (of anti-Xa-spiegel)
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: D · De patiënt raakt uitgeput en er kan respiratoir falen volgen
Waarom dit het antwoord is
Vroeg in een aanval verlaagt hyperventilatie de PaCO₂. Een normale of stijgende PaCO₂ bij een kortademige, vermoeide patiënt betekent dat de ventilatie tekortschiet en is een levensbedreigend kenmerk. Dringende beoordeling door een senior en de intensive care is nodig.
Antwoord
D · De patiënt raakt uitgeput en er kan respiratoir falen volgen