Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
PaO₂ 138 mmHg · FiO₂ 0,8 · PEEP 5 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)boven 300: geen ARDS-graadlichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een beademde patiënt die aan de andere Berlijnse criteria voor ARDS voldoet, heeft PaO₂ 138 mmHg (18,4 kPa) bij 80% zuurstof met een PEEP van 5 cmH₂O. Bereken de P/F-ratio en klik op de ernst van de ARDS.

PaO₂ 138 mmHg (18,4 kPa)FiO₂ 80%PEEP 5 cmH₂O
  1. 1boven 300: geen ARDS-graad
  2. 2licht
  3. 3matig
  4. 4ernstig
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
PaO₂ 16,9 kPa · FiO₂ 0,4 · PEEP 5 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)boven 300: geen ARDS-graadlichtmatigernstigniet in te delen: PEEP onder 5

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt met acute hypoxemie en bilaterale afwijkingen, niet verklaard door hartfalen, heeft PaO₂ 16,9 kPa bij 40% zuurstof met een PEEP van 5 cmH₂O. Bepaal de ernst van de ARDS met de Berlijnse definitie. Klik op je antwoord.

PaO₂ 16,9 kPaFiO₂ 40%PEEP 5 cmH₂O
  1. 1boven 300: geen ARDS-graad
  2. 2licht
  3. 3matig
  4. 4ernstig
  5. 5niet in te delen: PEEP onder 5
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 138, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 12 mmol/L en albumine 33 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 114 mmol/LHCO₃⁻ 12 mmol/Lalbumine 33 g/L
AGc = mmol/L
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 86% met extra zuurstof, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 132/min, alert, temperatuur 36,9 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 86%O₂SBP 142HR 132AT 36,9 °C
NEWS2 =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
126?SBPDBPmmHgMAP = 70

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Het team streeft naar een gemiddelde arteriële druk van minstens 70 mmHg. De systolische druk van een patiënt is 126 mmHg. Wat is met MAP = (SBP + 2·DBP)/3 de laagste diastolische druk DBP die nog een MAP van 70 mmHg geeft?

MAP 70 mmHgSBP 126 mmHg
DBP = mmHg
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

After an arterial blood gas sample is taken from the radial artery, what should the nurse do?

  1. AMassage the site to help the bruising fade
  2. BApply firm pressure to the site for several minutes
  3. CLeave the site uncovered without pressure
  4. DBend the wrist sharply upwards to stop the bleeding
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with severe COPD has increasing ankle oedema and a raised JVP, but no crackles and a normal left ventricle on echocardiography. Which condition is most likely?

  1. ADeep vein thrombosis
  2. BAortic stenosis
  3. CCor pulmonale
  4. DLeft ventricular failure

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: matig

P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.

P/F-ratio

P/F = 138/0,8 = 172,5 mmHg

Ernst volgens Berlijn

matig

Antwoord

matig
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: boven 300: geen ARDS-graad

P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.

PEEP

PEEP 5 ≥ 5 cmH₂O

PaO₂ in mmHg

16,9·7,5 = 126,8 mmHg

P/F-ratio

P/F = 126,8/0,4 = 316,9 mmHg

Ernst volgens Berlijn

boven 300: geen ARDS-graad

Antwoord

boven 300: geen ARDS-graad
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 27,1 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|71 − 40| = 31 mmHg → 3,1 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,1 = 27,1 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 27,1 mmol/L
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 13,75 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 138 − (114 + 12) = 12

Correctie voor albumine

12 + 0,25·(40 − 33) = 13,75 mmol/L

Antwoord

AGc = 13,75 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 86% → 3
met zuurstof → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 132/min → 3
alert (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 8

Antwoord

NEWS2 = 8
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: DBP = 42 mmHg

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Herschrijf

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Invullen

DBP = (3·70 − 126)/2 = 84/2 = 42 mmHg

Antwoord

DBP = 42 mmHg
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Apply firm pressure to the site for several minutes

Waarom dit het antwoord is

Firm pressure for at least about 5 minutes (longer in patients on anticoagulants or with clotting problems) prevents a haematoma. The hand is checked for colour and circulation. The sample is processed promptly.

Antwoord

B · Apply firm pressure to the site for several minutes
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Cor pulmonale

Waarom dit het antwoord is

Chronic hypoxia in COPD causes pulmonary hypertension, which strains the right ventricle and leads to right heart failure with oedema and raised JVP. Management includes treating hypoxia (long-term oxygen if eligible), diuretics for oedema and optimising COPD treatment.

Antwoord

C · Cor pulmonale

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy