Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,22, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) en HCO₃⁻ 9 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,22PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 50% zuurstof, PaO₂ 86 mmHg (11,5 kPa) en PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 7/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 36,5 °C. Wat is de totale NEWS2-score?
RR 7SpO₂ 98%luchtSBP 124HR 88AT 36,5 °C
NEWS2 =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 26/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 110/66 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 39,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 26SpO₂ 98%luchtSBP 110HR 76AT 39,2 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
A patient has episodes of severe headache, sweating and palpitations with very high blood pressure. Which rare cause should be considered?
AAsthma
BAortic stenosis
CPhaeochromocytoma
DStable angina
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
Tijdens een ernstige astma-aanval stijgt de PaCO₂ van een patiënt van laag naar normaal terwijl de patiënt uitgeput lijkt. Wat betekent dit?
AHet monster is waarschijnlijk veneus en kan worden genegeerd
BDe aanval neemt af en de behandeling kan worden verminderd
CDe patiënt raakt uitgeput en er kan respiratoir falen volgen
DDe patiënt hyperventileert door angst
3Oplossingen
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: CaO₂ = 14,08 mL/dL
Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
Hb in g/dL
118 g/L = 11,8 g/dL
Gebonden zuurstof
1,34·11,8·0,88 = 13,91 mL/dL
Opgeloste zuurstof
0,003·55 = 0,165 mL/dL
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 13,91 + 0,165 = 14,08 mL/dL
Antwoord
CaO₂ = 14,08 mL/dL
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: DO₂ = 694,5 mL/min
Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
Zuurstofgehalte
95 g/L = 9,5 g/dL
CaO₂ = 1,34·9,5·0,97 + 0,003·93 = 12,63 mL/dL
Zuurstofaanbod
DO₂ = 12,63·5,5·10 = 694,5 mL/min
Antwoord
DO₂ = 694,5 mL/min
Een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,22: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 23 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 9 mmol/L: laag (22–26)
Compensatie
gedeeltelijk gecompenseerd
Antwoord
gedeeltelijk gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: A–a-gradiënt = 233 mmHg
Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.
Alveolaire zuurstof
PAO₂ = 0,5·713 − 30/0,8 = 356,5 − 37,5 = 319 mmHg
Gradiënt
A–a = 319 − 86 = 233 mmHg
Antwoord
A–a-gradiënt = 233 mmHg
5.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: NEWS2 = 3
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 7/min → 3
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 36,5 °C → 0
Optellen
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Antwoord
NEWS2 = 3
6.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: middel
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 26/min → 3
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 39,2 °C → 2
Totaal en rode scores
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 2 = 6
Ten minste één parameter scoort 3.
Risicogroep
middel
Antwoord
middel
Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: C · Phaeochromocytoma
Waarom dit het antwoord is
Phaeochromocytoma is a catecholamine-secreting tumour, usually of the adrenal medulla. Classic features are paroxysmal headache, sweating, palpitations and hypertension. It is diagnosed with plasma or urine metanephrines.
Antwoord
C · Phaeochromocytoma
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: C · De patiënt raakt uitgeput en er kan respiratoir falen volgen
Waarom dit het antwoord is
Vroeg in een aanval verlaagt hyperventilatie de PaCO₂. Een normale of stijgende PaCO₂ bij een kortademige, vermoeide patiënt betekent dat de ventilatie tekortschiet en is een levensbedreigend kenmerk. Dringende beoordeling door een senior en de intensive care is nodig.
Antwoord
C · De patiënt raakt uitgeput en er kan respiratoir falen volgen