Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
1650psiHf = 3,14 L/psi15 L/minrestdruk 200 psit = ? min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zuurstofcilinder van maat H (factor 3,14 L/psi) geeft 1650 psi aan en loopt met 15 L/min. Hoeveel minuten t gaat hij mee als je een veilige restdruk van 200 psi aanhoudt? Rond af naar beneden op een hele minuut.

1650 psif = 3,14 L/psi15 L/min200 psi
t = min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
Hb135 g/LSaO₂98%PaO₂105 mmHgCaO₂mL/dL× CO7,1 L/minDO₂?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft Hb 135 g/L, SaO₂ 98%, PaO₂ 105 mmHg (14,0 kPa) en een hartminuutvolume van 7,1 L/min. Bepaal met CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) het zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × CO × 10 in mL/min.

Hb 135 g/LSaO₂ 98%PaO₂ 105 mmHg (14,0 kPa)CO 7,1 L/min
DO₂ = mL/min
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 146 mmol/L, glucose 20,1 mmol/L en ureum 23,6 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 146 mmol/Lglucose 20,1 mmol/Lureum 23,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 139, Cl⁻ 103, HCO₃⁻ 22 mmol/L en albumine 36 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 103 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lalbumine 36 g/L
AGc = mmol/L
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
E3 / 4+V4 / 5+M? / 6GCS 11?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenkaart registreert GCS 11, met E3 en V4. Welke motorische score M is genoteerd en welke reactie beschrijft die? Geef het getal.

GCS 11E3V4
M =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 84/50 mmHg, hartslag 40/min, reageert alleen op pijn, temperatuur 36,6 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 20SpO₂ 97%luchtSBP 84HR 40PT 36,6 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

The telemetry monitor suddenly shows a chaotic waveform resembling ventricular fibrillation, but the patient is talking and brushing their teeth. What should the nurse do first?

  1. ACheck the patient and the electrodes, as this is likely artefact
  2. BGive IV amiodarone as a bolus
  3. CStart chest compressions straight away and call the arrest team
  4. DDeliver an immediate defibrillation shock before checking anything
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with end-stage COPD has severe breathlessness at rest despite optimal treatment and wants comfort-focused care. Which measure is recognised to help?

  1. AHigh-flow oxygen at 15 L/min whatever the oxygen saturation is
  2. BEncouraging long walks to build fitness
  3. CStopping all medicines, including inhalers
  4. DA low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: t = 303 min

Duur van een cilinder: bruikbare liters = (manometerdruk − veilige restdruk) × cilinderfactor, waarbij de veilige restdruk meestal 200 psi is. Cilinderfactoren in L/psi: D 0,16, E 0,28, H (en K) 3,14. Duur (min) = bruikbare liters/flow (L/min). Rond een duur naar beneden af, nooit naar boven, zodat de cilinder op tijd wordt vervangen. In systemen met bar is het gasvolume de waterinhoud (L) × de druk (bar).

Bruikbare liters

(1650 − 200)·3,14 = 4553 L

Duration

4553/15 = 303,5 min → t = 303 min

Antwoord

t = 303 min

Dat is ongeveer 5 h 03 min.

2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: DO₂ = 1281 mL/min

Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.

Zuurstofgehalte

135 g/L = 13,5 g/dL
CaO₂ = 1,34·13,5·0,98 + 0,003·105 = 18,04 mL/dL

Zuurstofaanbod

DO₂ = 18,04·7,1·10 = 1281 mL/min

Antwoord

DO₂ = 1281 mL/min

Een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.

3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 336 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·146 + 20,1 + 23,6 = 335,7 ≈ 336 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 336 mOsm/kg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 15 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 139 − (103 + 22) = 14

Correctie voor albumine

14 + 0,25·(40 − 36) = 15 mmol/L

Antwoord

AGc = 15 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: M = 4

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Motorische score

M = 11 − 3 − 4 = 4
M4: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie)

Antwoord

M = 4
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 40/min → 3
reageert alleen op pijn (P) → 3
T 36,6 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 3 + 3 + 0 = 9
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact

Waarom dit het antwoord is

Movement, loose electrodes and muscle activity can create artefact that looks like VF. A conscious, talking patient cannot be in VF. The nurse assesses the patient and checks the leads and electrodes, then reattaches them if needed.

Antwoord

A · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · A low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning

Waarom dit het antwoord is

Low-dose oral opioids can ease refractory breathlessness in advanced disease. A fan blowing air across the face, upright positioning, breathing techniques and anxiety management also help. Oxygen is used only if it relieves symptoms or corrects hypoxaemia.

Antwoord

D · A low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy