Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
2050psiEf = 0,28 L/psi8 L/minrestdruk 200 psit = ? min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zuurstofcilinder van maat E (factor 0,28 L/psi) geeft 2050 psi aan en loopt met 8 L/min. Hoeveel minuten t gaat hij mee als je een veilige restdruk van 200 psi aanhoudt? Rond af naar beneden op een hele minuut.

2050 psif = 0,28 L/psi8 L/min200 psi
t = min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
800psiEf = 0,28 L/psi20 minrestdruk 200 psiQ = ? L/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een transport duurt 20 minuten. De cilinder van maat E (factor 0,28 L/psi) geeft 800 psi aan. Wat is met een veilige restdruk van 200 psi de hoogste flow Q in hele L/min die het hele transport meegaat?

20 min800 psif = 0,28 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 148 mmol/L, glucose 23,9 mmol/L en ureum 12,6 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 148 mmol/Lglucose 23,9 mmol/Lureum 12,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 140, Cl⁻ 115 en HCO₃⁻ 10 mmol/L. Bereken de deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), met AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Geef twee decimalen.

Na⁺ 140 mmol/LCl⁻ 115 mmol/LHCO₃⁻ 10 mmol/L
deltaratio =
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 32/min, SpO₂ 86% met extra zuurstof, bloeddruk 102/62 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 39,6 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 32SpO₂ 86%O₂SBP 102HR 64AT 39,6 °C
NEWS2 =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
ondergewichtgezond gewichtovergewichtobesitas klasse Iobesitas klasse IIobesitas klasse III

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 110 kg en is 158 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.

110 kg158 cm
  1. 1ondergewicht
  2. 2gezond gewicht
  3. 3overgewicht
  4. 4obesitas klasse I
  5. 5obesitas klasse II
  6. 6obesitas klasse III
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient with stable angina is afraid nicotine patches will harm their heart. Which reply is most accurate?

  1. ANicotine patches are much more harmful to the heart than cigarettes
  2. BPeople with angina must stop smoking without any help
  3. CNicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
  4. DNicotine replacement only works if smoking continues
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with COPD who is known to retain CO₂ arrives on 15 L/min oxygen. They are now drowsy with SpO₂ 99%. What is the most appropriate action?

  1. AReduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas
  2. BKeep the oxygen at 15 L/min because the saturation is excellent
  3. CRemove the oxygen completely and observe
  4. DGive a sedative to help the patient rest

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: t = 64 min

Duur van een cilinder: bruikbare liters = (manometerdruk − veilige restdruk) × cilinderfactor, waarbij de veilige restdruk meestal 200 psi is. Cilinderfactoren in L/psi: D 0,16, E 0,28, H (en K) 3,14. Duur (min) = bruikbare liters/flow (L/min). Rond een duur naar beneden af, nooit naar boven, zodat de cilinder op tijd wordt vervangen. In systemen met bar is het gasvolume de waterinhoud (L) × de druk (bar).

Bruikbare liters

(2050 − 200)·0,28 = 518 L

Duration

518/8 = 64,75 min → t = 64 min

Antwoord

t = 64 min

Dat is ongeveer 1 h 04 min.

2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: Q = 8 L/min

Duur van een cilinder: bruikbare liters = (manometerdruk − veilige restdruk) × cilinderfactor, waarbij de veilige restdruk meestal 200 psi is. Cilinderfactoren in L/psi: D 0,16, E 0,28, H (en K) 3,14. Duur (min) = bruikbare liters/flow (L/min). Rond een duur naar beneden af, nooit naar boven, zodat de cilinder op tijd wordt vervangen. In systemen met bar is het gasvolume de waterinhoud (L) × de druk (bar).

Bruikbare liters

(800 − 200)·0,28 = 168 L

Hoogste flow

168/20 = 8,4 L/min → Q = 8 L/min

Antwoord

Q = 8 L/min
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 333 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·148 + 23,9 + 12,6 = 332,5 ≈ 333 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 333 mOsm/kg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: deltaratio = 0,2143

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 140 − (115 + 10) = 15

Deltaratio

(15 − 12)/(24 − 10) = 3/14 = 0,2143

Antwoord

deltaratio = 0,2143

Onder 1: een extra acidose met normale anion gap.

5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 32/min → 3
SpO₂ 86% → 3
met zuurstof → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Optellen

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 1 + 0 + 0 + 2 = 11

Antwoord

NEWS2 = 11
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: obesitas klasse III

Body mass index: BMI = gewicht (kg)/lengte (m)², waarbij de lengte eerst in meters wordt omgerekend. Met ponden en inches is BMI = 703 × gewicht (lb)/lengte (in)². WHO-categorieën voor volwassenen: onder 18,5 ondergewicht, 18,5–24,9 gezond gewicht, 25,0–29,9 overgewicht, 30,0–34,9 obesitas klasse I, 35,0–39,9 obesitas klasse II en 40 of meer obesitas klasse III.

BMI

BMI = 110/1,58² = 44,06

Categorie

obesitas klasse III

Antwoord

obesitas klasse III
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended

Waarom dit het antwoord is

Nicotine replacement delivers nicotine without carbon monoxide, tar and other toxins and is considered safe in stable heart disease. Combining a patch with a short-acting form and behavioural support gives the best chance of quitting.

Antwoord

C · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas

Waarom dit het antwoord is

In patients at risk of hypercapnic respiratory failure, excess oxygen can raise PaCO₂ and cause drowsiness and acidosis. Oxygen is stepped down to a target of 88–92% (for example via a Venturi mask), not stopped abruptly, which could cause dangerous hypoxaemia. An arterial blood gas guides further treatment, which may include NIV.

Antwoord

A · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy