Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
Hb138 g/LSaO₂97%PaO₂87 mmHgCaO₂?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft Hb 138 g/L, SaO₂ 97% en PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa). Bepaal het arteriële zuurstofgehalte CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) in mL O₂/dL.

Hb 138 g/LSaO₂ 97%PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
Hb118 g/LSaO₂94%PaO₂71 mmHgCaO₂mL/dL× CO7,9 L/minDO₂?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft Hb 118 g/L, SaO₂ 94%, PaO₂ 71 mmHg (9,5 kPa) en een hartminuutvolume van 7,9 L/min. Bepaal met CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) het zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × CO × 10 in mL/min.

Hb 118 g/LSaO₂ 94%PaO₂ 71 mmHg (9,5 kPa)CO 7,9 L/min
DO₂ = mL/min
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354579HCO₃⁻mmol/L222640ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,33, PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa) en HCO₃⁻ 40 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,33PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 134, Cl⁻ 109, HCO₃⁻ 16 mmol/L en albumine 21 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 109 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/Lalbumine 21 g/L
AGc = mmol/L
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen helemaal niet, maakt geen geluid en vertoont als beste motorische reactie: helemaal geen beweging. Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
ondergewichtgezond gewichtovergewichtobesitas klasse Iobesitas klasse IIobesitas klasse III

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 90 kg en is 168 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.

90 kg168 cm
  1. 1ondergewicht
  2. 2gezond gewicht
  3. 3overgewicht
  4. 4obesitas klasse I
  5. 5obesitas klasse II
  6. 6obesitas klasse III
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

De bloeddruk van een patiënt is 200/125 mmHg met nieuwe verwardheid en wazig zien. Hoe moet de bloeddruk meestal worden verlaagd?

  1. AHelemaal niet, omdat de hersenen nu afhankelijk zijn van de hoge druk
  2. BMet een nieuwe orale tablet en controle over een week
  3. CMet getitreerde intraveneuze middelen, met maximaal ongeveer 25% in het eerste uur
  4. DZo snel mogelijk, tot een normale waarde binnen enkele minuten
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient is going home after a spontaneous pneumothorax treated with a chest drain. Which advice is correct?

  1. ATake up scuba diving to strengthen the lungs
  2. BExpect it never to happen again, so no follow-up is needed
  3. CStop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
  4. DFly home as soon as possible so they can recover in comfort there

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: CaO₂ = 18,2 mL/dL

Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.

Hb in g/dL

138 g/L = 13,8 g/dL

Gebonden zuurstof

1,34·13,8·0,97 = 17,94 mL/dL

Opgeloste zuurstof

0,003·87 = 0,261 mL/dL

Zuurstofgehalte

CaO₂ = 17,94 + 0,261 = 18,2 mL/dL

Antwoord

CaO₂ = 18,2 mL/dL
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: DO₂ = 1191 mL/min

Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.

Zuurstofgehalte

118 g/L = 11,8 g/dL
CaO₂ = 1,34·11,8·0,94 + 0,003·71 = 15,08 mL/dL

Zuurstofaanbod

DO₂ = 15,08·7,9·10 = 1191 mL/min

Antwoord

DO₂ = 1191 mL/min

Een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.

3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,33: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 79 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 13,75 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 134 − (109 + 16) = 9

Correctie voor albumine

9 + 0,25·(40 − 21) = 13,75 mmol/L

Antwoord

AGc = 13,75 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen helemaal niet → 1
V: maakt geen geluid → 1
M: helemaal geen beweging → 1

Optellen

GCS = 1 + 1 + 1 = 3

Ernst

GCS 3 → ernstig

Antwoord

ernstig
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: obesitas klasse I

Body mass index: BMI = gewicht (kg)/lengte (m)², waarbij de lengte eerst in meters wordt omgerekend. Met ponden en inches is BMI = 703 × gewicht (lb)/lengte (in)². WHO-categorieën voor volwassenen: onder 18,5 ondergewicht, 18,5–24,9 gezond gewicht, 25,0–29,9 overgewicht, 30,0–34,9 obesitas klasse I, 35,0–39,9 obesitas klasse II en 40 of meer obesitas klasse III.

BMI

BMI = 90/1,68² = 31,89

Categorie

obesitas klasse I

Antwoord

obesitas klasse I
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Met getitreerde intraveneuze middelen, met maximaal ongeveer 25% in het eerste uur

Waarom dit het antwoord is

Een hypertensieve crisis met acute orgaanschade (hypertensief spoedgeval) wordt behandeld in een bewaakte setting met getitreerde intraveneuze middelen. Te snel verlagen van de druk kan cerebrale, coronaire of renale ischemie veroorzaken, dus de meeste richtlijnen streven naar een daling van hooguit ongeveer 25% in het eerste uur (met andere streefwaarden bij sommige aandoeningen zoals aortadissectie).

Antwoord

C · Met getitreerde intraveneuze middelen, met maximaal ongeveer 25% in het eerste uur
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution

Waarom dit het antwoord is

Patients should not fly until the pneumothorax has resolved on X-ray, often with an extra waiting period. Diving is usually avoided permanently unless definitive surgery has been done. Smoking increases recurrence, which is common, so patients learn to seek help for new breathlessness or chest pain.

Antwoord

C · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy