Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
2000psiEf = 0,28 L/psi5 L/minrestdruk 200 psit = ? min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zuurstofcilinder van maat E (factor 0,28 L/psi) geeft 2000 psi aan en loopt met 5 L/min. Hoeveel minuten t gaat hij mee als je een veilige restdruk van 200 psi aanhoudt? Rond af naar beneden op een hele minuut.

2000 psif = 0,28 L/psi5 L/min200 psi
t = min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
117 kg173 cm♂4 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een beademde man is 173 cm lang en weegt 117 kg. De longbeschermende beademing is ingesteld op 4 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht. Bepaal met PBW = 50 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg het teugvolume VT op de dichtstbijzijnde mL.

173 cm117 kg4 mL/kg
VT = mL
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L22269passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,25, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,25PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 89% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 37,2 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 89%luchtSBP 130HR 58AT 37,2 °C
NEWS2 =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 30/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 64/min, reageert niet, temperatuur 39,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 30SpO₂ 98%O₂SBP 130HR 64UT 39,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Suspected pulmonary TB is being investigated. How are sputum samples usually collected?

  1. AOne sample of saliva collected at any time of the day
  2. BA single sample after the first week of treatment
  3. CSeveral samples, ideally including early-morning sputum
  4. DA swab from the nose only
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with obstructive sleep apnoea who uses CPAP at home is having surgery. Which plan is safest after the operation?

  1. ANurse the patient lying flat on their back to keep the airway open
  2. BGive extra opioids so the patient sleeps through the night
  3. CUse their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
  4. DLeave the CPAP machine at home, as it is not needed while in hospital

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: t = 100 min

Duur van een cilinder: bruikbare liters = (manometerdruk − veilige restdruk) × cilinderfactor, waarbij de veilige restdruk meestal 200 psi is. Cilinderfactoren in L/psi: D 0,16, E 0,28, H (en K) 3,14. Duur (min) = bruikbare liters/flow (L/min). Rond een duur naar beneden af, nooit naar boven, zodat de cilinder op tijd wordt vervangen. In systemen met bar is het gasvolume de waterinhoud (L) × de druk (bar).

Bruikbare liters

(2000 − 200)·0,28 = 504 L

Duration

504/5 = 100,8 min → t = 100 min

Antwoord

t = 100 min

Dat is ongeveer 1 h 40 min.

2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: VT = 275 mL

Ventilatie: minuutventilatie V̇E = teugvolume × ademfrequentie (normaal bij een volwassene ongeveer 5–8 L/min). Alveolaire ventilatie V̇A = (teugvolume − dode ruimte) × frequentie, omdat de lucht in de luchtwegen (ongeveer 150 mL bij een volwassene) niet meedoet aan de gasuitwisseling. Longbeschermende beademing gebruikt ongeveer 6 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht (PBW): mannen 50 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg, vrouwen 45,5 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg (met inches: 2,3 per inch boven 60 in).

Voorspeld lichaamsgewicht

PBW = 50 + 0,91·(173 − 152,4) = 68,75 kg

Teugvolume

VT = 4·68,75 = 275 mL

Antwoord

VT = 275 mL
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 25,9 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|59 − 40| = 19 mmHg → 1,9 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,9 = 25,9 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 25,9 mmol/L
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: passende compensatie

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 21 mmHg → passende compensatie

Antwoord

passende compensatie
5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 89% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3

Antwoord

NEWS2 = 3
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 30/min → 3
SpO₂ 98% → 0
met zuurstof → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
reageert niet (U) → 3
T 39,2 °C → 2

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 3 + 2 = 10
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Several samples, ideally including early-morning sputum

Waarom dit het antwoord is

Usually three sputum samples, including an early-morning sample, are sent for smear microscopy, culture and molecular testing. Deep coughed sputum, not saliva, is needed. Samples are collected before treatment where possible and in a way that limits exposure to others.

Antwoord

C · Several samples, ideally including early-morning sputum
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution

Waarom dit het antwoord is

Sedatives and opioids worsen airway collapse in OSA. Patients should bring and use their CPAP after surgery, be monitored with pulse oximetry, have opioid-sparing analgesia where possible and be nursed semi-upright or on their side.

Antwoord

C · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy