Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Methode
Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².
Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Methode
Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.
2Oefenopgaven
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een beademde patiënt die aan de andere Berlijnse criteria voor ARDS voldoet, heeft PaO₂ 94 mmHg (12,5 kPa) bij 100% zuurstof met een PEEP van 8 cmH₂O. Bereken de P/F-ratio en klik op de ernst van de ARDS.
PaO₂ 94 mmHg (12,5 kPa)FiO₂ 100%PEEP 8 cmH₂O
1boven 300: geen ARDS-graad
2licht
3matig
4ernstig
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft Hb 83 g/L, SaO₂ 92%, PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa) en een hartminuutvolume van 4,5 L/min. Bepaal met CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) het zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × CO × 10 in mL/min.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefengas toont PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 7/min, SpO₂ 96% met extra zuurstof, bloeddruk 112/68 mmHg, hartslag 70/min, nieuw verward, temperatuur 36,6 °C. Wat is de totale NEWS2-score?
RR 7SpO₂ 96%O₂SBP 112HR 70CT 36,6 °C
NEWS2 =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 130 kg en is 169 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.
130 kg169 cm
1ondergewicht
2gezond gewicht
3overgewicht
4obesitas klasse I
5obesitas klasse II
6obesitas klasse III
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
A patient has just started an ACE inhibitor. Which blood tests are usually checked within the first one to two weeks?
AINR and platelet count
BLiver enzymes and amylase
CTroponin and creatine kinase
DPotassium and creatinine
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
Een patiënt met COPD gaat naar huis met langdurige zuurstoftherapie. Welk voorlichtingspunt is het belangrijkst voor de veiligheid?
AHet debiet zo hoog zetten als nodig is wanneer de patiënt kortademig is
BVaseline gebruiken om droge neusgaten te verzachten
CNooit roken of open vuur in de buurt van de zuurstof toestaan
DReservecilinders naast het fornuis bewaren
3Oplossingen
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: ernstig
P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.
P/F-ratio
P/F = 94/1 = 94 mmHg
Ernst volgens Berlijn
ernstig
Antwoord
ernstig
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: DO₂ = 469 mL/min
Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
Zuurstofgehalte
83 g/L = 8,3 g/dL
CaO₂ = 1,34·8,3·0,92 + 0,003·63 = 10,42 mL/dL
Zuurstofaanbod
DO₂ = 10,42·4,5·10 = 469 mL/min
Antwoord
DO₂ = 469 mL/min
Een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: HCO₃⁻ = 26,5 mmol/L
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verandering in PaCO₂
|65 − 40| = 25 mmHg → 2,5 × 10 mmHg
Verwachte HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L
Antwoord
HCO₃⁻ = 26,5 mmol/L
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: AGc = 23,75 mmol/L
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Anion gap
AG = 143 − (111 + 12) = 20
Correctie voor albumine
20 + 0,25·(40 − 25) = 23,75 mmol/L
Antwoord
AGc = 23,75 mmol/L
Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.
5.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: NEWS2 = 8
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 7/min → 3
SpO₂ 96% → 0
met zuurstof → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 70/min → 0
nieuw verward (C) → 3
T 36,6 °C → 0
Optellen
NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 3 + 0 = 8
Antwoord
NEWS2 = 8
6.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: obesitas klasse III
Body mass index: BMI = gewicht (kg)/lengte (m)², waarbij de lengte eerst in meters wordt omgerekend. Met ponden en inches is BMI = 703 × gewicht (lb)/lengte (in)². WHO-categorieën voor volwassenen: onder 18,5 ondergewicht, 18,5–24,9 gezond gewicht, 25,0–29,9 overgewicht, 30,0–34,9 obesitas klasse I, 35,0–39,9 obesitas klasse II en 40 of meer obesitas klasse III.
BMI
BMI = 130/1,69² = 45,52
Categorie
obesitas klasse III
Antwoord
obesitas klasse III
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: D · Potassium and creatinine
Waarom dit het antwoord is
ACE inhibitors lower aldosterone, so potassium can rise, and they reduce glomerular filtration pressure, so creatinine can rise, especially with renal artery stenosis or dehydration. Baseline and early follow-up urea, electrolytes and creatinine are standard.
Antwoord
D · Potassium and creatinine
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: C · Nooit roken of open vuur in de buurt van de zuurstof toestaan
Waarom dit het antwoord is
Roken tijdens het gebruik van zuurstof is een belangrijke oorzaak van brandwonden en dodelijke branden. Patiënten moeten zuurstof uit de buurt van vlammen en warmtebronnen houden, glijmiddelen op waterbasis (niet op oliebasis) gebruiken en het voorgeschreven debiet volgen, omdat zelfstandige verhogingen de CO₂-retentie kunnen verergeren.
Antwoord
C · Nooit roken of open vuur in de buurt van de zuurstof toestaan