Podstawy biznesu: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 8 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Analiza progu rentowności

Marża pokrycia
CM = p − v
Ilość w progu rentowności
QBE = FC/(p − v)
Zysk docelowy
Q = (FC + profit)/(p − v)
Zysk
π = (p − v)·Q − FC
Margines bezpieczeństwa
(Q − QBE)/Q

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy marketinguŚredni

Segmentacja psychograficzna dzieli klientów według:

  1. AWyłącznie wieku i dochodu
  2. BKraju i klimatu
  3. CStylu życia, wartości i osobowości
  4. DWyłącznie częstotliwości zakupów
2.Podstawy marketinguTrudny

Dysonans poznawczy po kosztownym zakupie można zmniejszyć poprzez:

  1. AUsunięcie gwarancji
  2. BUspokajającą komunikację po zakupie i dobrą obsługę posprzedażową
  3. CZerwanie wszelkiej komunikacji z klientem, aby o zakupie zapomniał
  4. DDalsze podniesienie ceny
3.Pojęcia ekonomiczneŚredni

W krótkim okresie firma w konkurencji doskonałej powinna wstrzymać produkcję, jeśli cena rynkowa jest niższa od:

  1. APrzeciętnego kosztu całkowitego
  2. BPrzeciętnego kosztu zmiennego
  3. CPrzychodu krańcowego
  4. DPrzeciętnego kosztu stałego
4.Pojęcia ekonomiczneTrudny

Krzywa Phillipsa pierwotnie sugerowała:

  1. AŻe wyższe podatki zawsze obniżają inflację
  2. BKrótkookresowy wybór między inflacją a bezrobociem
  3. CŻe inflacja i bezrobocie zawsze rosną i maleją razem w krótkim okresie
  4. DŻe bezrobocie nie ma związku z inflacją
5.Rachunkowość finansowaŚredni

Towar kosztował €80. Można go sprzedać za €90, ale sprzedaż wymaga wydania €20. W jakiej kwocie wykazuje się go w zapasach?

  1. A€80
  2. B€90
  3. C€70
  4. D€60
6.Rachunkowość finansowaTrudny

W modelu przeszacowania według MSR 16 budynek zostaje po raz pierwszy przeszacowany w górę. Gdzie trafia zysk?

  1. ADo innych całkowitych dochodów i kapitału z aktualizacji wyceny w kapitale własnym
  2. BDo przychodów w rachunku zysków i strat
  3. CDo rezerwy w bilansie
  4. DDo zysków zatrzymanych jako zysk zrealizowany
7.Analiza progu rentownościŚredni
Q€przychódkoszt całkowitykoszty stałeQ = ?

Produkt sprzedaje się po €51 za sztukę przy koszcie zmiennym €45 na sztukę. Koszty stałe wynoszą €7 200 miesięcznie. Ile sztuk Q trzeba sprzedawać miesięcznie, aby osiągnąć zysk €6 000?

F = €7 200p = €51v = €45zysk = €6 000
Q = szt.
8.Analiza progu rentownościTrudny
Q€przychódkoszt całkowitykoszty stałeBE

Produkt sprzedaje się po €28 za sztukę, przy koszcie zmiennym €8 na sztukę i kosztach stałych €40 000 rocznie. Planowana sprzedaż to 3 600 szt. Wyznacz margines bezpieczeństwa MS jako procent planowanej sprzedaży.

F = €40 000p = €28v = €8plan = 3 600
MS = %

3Roztwory

1.Podstawy marketingu

Odpowiedź: C · Stylu życia, wartości i osobowości

Dlaczego to jest odpowiedź

Segmentacja psychograficzna uwzględnia postawy, zainteresowania, wartości i styl życia; segmentacja behawioralna opiera się na sposobie użytkowania i lojalności.

Odpowiedź

C · Stylu życia, wartości i osobowości
2.Podstawy marketingu

Odpowiedź: B · Uspokajającą komunikację po zakupie i dobrą obsługę posprzedażową

Dlaczego to jest odpowiedź

Dysonans pozakupowy maleje, gdy firmy potwierdzają słuszność decyzji, np. poprzez podziękowania, recenzje, wsparcie i gwarancje.

Odpowiedź

B · Uspokajającą komunikację po zakupie i dobrą obsługę posprzedażową
3.Pojęcia ekonomiczne

Odpowiedź: B · Przeciętnego kosztu zmiennego

Dlaczego to jest odpowiedź

Jeśli cena pokrywa przeciętny koszt zmienny, produkcja zmniejsza straty, pokrywając część kosztów stałych; poniżej AVC wstrzymanie produkcji przynosi mniejszą stratę.

Odpowiedź

B · Przeciętnego kosztu zmiennego
4.Pojęcia ekonomiczne

Odpowiedź: B · Krótkookresowy wybór między inflacją a bezrobociem

Dlaczego to jest odpowiedź

Phillips wykazał odwrotną zależność między inflacją płac a bezrobociem; wersje uwzględniające oczekiwania nie pokazują długookresowego wyboru przy naturalnej stopie bezrobocia.

Odpowiedź

B · Krótkookresowy wybór między inflacją a bezrobociem
5.Rachunkowość finansowa

Odpowiedź: C · €70

Dlaczego to jest odpowiedź

Wartość netto możliwa do uzyskania = €90 − €20 = €70, czyli mniej niż koszt €80. Zapasy wycenia się w niższej kwocie, €70, z odpisem €10.

Odpowiedź

C · €70
6.Rachunkowość finansowa

Odpowiedź: A · Do innych całkowitych dochodów i kapitału z aktualizacji wyceny w kapitale własnym

Dlaczego to jest odpowiedź

Przeszacowania w górę odnosi się na kapitał z aktualizacji wyceny przez inne całkowite dochody, chyba że odwracają wcześniejszy spadek ujęty w wyniku finansowym.

Odpowiedź

A · Do innych całkowitych dochodów i kapitału z aktualizacji wyceny w kapitale własnym
7.Analiza progu rentowności

Odpowiedź: Q = 2200 szt.

Koszt–wolumen–zysk: każda sprzedana sztuka daje marżę pokrycia: cena minus jednostkowy koszt zmienny. Zysk = Q·(p − v) − F, gdzie F to koszty stałe. W progu rentowności zysk jest zerowy, więc Q = F/(p − v).

Jednostkowa marża pokrycia

p − v = 51 − 45 = €6

Sztuki dla docelowego zysku

Q = (F + zysk)/(p − v) = (7 200 + 6 000)/6 = 2 200

Odpowiedź

Q = 2 200 szt.
8.Analiza progu rentowności

Odpowiedź: MS = 44,44 %

Koszt–wolumen–zysk: każda sprzedana sztuka daje marżę pokrycia: cena minus jednostkowy koszt zmienny. Zysk = Q·(p − v) − F, gdzie F to koszty stałe. W progu rentowności zysk jest zerowy, więc Q = F/(p − v).

Ilość w progu rentowności

Q = F/(p − v) = 40 000/20 = 2 000

Margines bezpieczeństwa

MS = (3 600 − 2 000)/3 600·100 = 44,44%

Odpowiedź

MS = 44,44%

ExamProblems · examproblems.com/courses/business-fundamentals