Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why is early mobilisation important for older inpatients?

  1. AIt lets staff change the beds more easily while patients are up
  2. BOlder patients do not need sleep during the day
  3. CBed rest quickly causes loss of strength and independence
  4. DWalking makes older patients' bones grow longer
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. ALet them leave, as all adults are free to go wherever they like
  2. BGive a sedative without asking anyone
  3. CLock them in a side room until the morning for their own safety
  4. DAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Czytnik kodów kreskowych ostrzega, że lek nie zgadza się z kartą pacjenta. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APominąć ostrzeżenie i podać lek
  2. BPodać lek i zgłosić ostrzeżenie później w trakcie zmiany
  3. CZatrzymać się i ustalić przyczynę przed podaniem leku
  4. DZeskanować opaskę innego pacjenta
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A competent adult patient with pneumonia wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AExplain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
  2. BHide the patient’s clothes and belongings so that they cannot leave the ward
  3. CLock the doors so the patient cannot leave
  4. DApply wrist restraints until the provider arrives to speak with the patient
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

During an IV vancomycin infusion, a patient develops flushing and itching of the face and neck. What should the nurse do first?

  1. ASpeed up the infusion to finish it quickly
  2. BIgnore it, because flushing is always harmless and passes
  3. CStop or slow the infusion and inform the provider
  4. DApply a warm compress to the face and neck
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A charge nurse notices that a nurse smells of alcohol and is slurring words at the start of the shift. What is the priority?

  1. ALet the nurse work, but only with stable patients
  2. BRemove the nurse from patient care and report it according to policy
  3. CAsk the nurse to drink coffee and then start work
  4. DWait until the end of the shift and then discuss the concern with the nurse privately
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Która ocena najlepiej wykrywa zespół ciasnoty przedziałów powięziowych po założeniu gipsu na złamaną nogę?

  1. ASilne tętno na stopie
  2. BLekki świąd pod gipsem
  3. CBól nieproporcjonalny do urazu, zwłaszcza przy biernym rozciąganiu
  4. DCiepła, różowa stopa
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

In a patient with a head injury, which is usually the earliest sign of rising intracranial pressure?

  1. AA slow pulse with high blood pressure
  2. BA fixed, dilated pupil on both sides
  3. CIrregular breathing pauses
  4. DA change in level of consciousness
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with chronic kidney disease receives an erythropoiesis-stimulating agent such as epoetin alfa. Which assessments are most important?

  1. ASerum glucose and ketones
  2. BSerum amylase and lipase
  3. CHemoglobin and blood pressure
  4. DLiver enzymes and bilirubin
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on a stable dose of levothyroxine now has a TSH of 9,8 mIU/L. She recently started taking her calcium and iron supplements with her morning levothyroxine. What is the most likely explanation?

  1. AThe TSH is low, showing that the dose is now too high
  2. BThe supplements are causing an overactive thyroid gland
  3. CThe supplements are reducing levothyroxine absorption
  4. DThe result is normal for a person on levothyroxine therapy
11.FarmakologiaŚredni

1000 mL of IV fluid is to be given over 8 hours with a pump. What rate should be set?

  1. A80 mL/h
  2. B100 mL/h
  3. C125 mL/h
  4. D250 mL/h
12.FarmakologiaTrudny

A teenager took a large overdose of diphenhydramine. He is agitated, hot, flushed and confused, with dry skin, dilated pupils and a full bladder. What is this pattern?

  1. AOpioid toxidrome
  2. BCholinergic toxidrome
  3. CAnticholinergic toxidrome
  4. DSerotonin syndrome
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with heart failure starts dapagliflozin, an SGLT2 inhibitor. Which teaching is most relevant?

  1. AExpect the urine to turn bright orange and stain underwear and clothes
  2. BTake an extra dose if the ankles swell
  3. CAvoid drinking any fluids at all for the first week of treatment
  4. DKeep the genital area clean, as fungal infections are more common
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient who has had a total laryngectomy becomes breathless and needs oxygen. How should it be given?

  1. AVia nasal cannula at 2 L/min
  2. BVia a mask or humidified device over the neck stoma
  3. CVia a standard face mask over the nose and mouth
  4. DVia a non-rebreather mask over the mouth only
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why are patients on haemodialysis vaccinated against hepatitis B?

  1. AShared dialysis units carry a higher infection risk
  2. BThe vaccine is needed to make the dialyser work
  3. CThe vaccine lowers the potassium level
  4. DHepatitis B vaccine improves the fistula flow
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient is being assessed for brain death (brainstem death). Which condition must be excluded before testing?

  1. AA previous episode of migraine
  2. BEffects of sedative drugs or severe hypothermia
  3. CA history of high blood pressure
  4. DA haemoglobin of 110 g/L (11 g/dL)
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which is a recognised cause of anaphylaxis during surgery?

  1. ASterile normal saline
  2. BA warmed blanket
  3. CChlorhexidine skin preparation
  4. DThe patient's own blood from cell salvage
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with small cell lung cancer is confused and drowsy. Sodium is 118 mmol/L and the urine is highly concentrated. Which complication is likely?

  1. AHypercalcaemia of malignancy
  2. BDiabetes insipidus
  3. CTumour lysis syndrome
  4. DSIADH
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Kobieta jest w ciąży. Wcześniej urodziła bliźnięta w 35. tygodniu (oboje żywe) i poroniła w 10. tygodniu. Jaki jest jej zapis GTPAL?

  1. AG3 T1 P0 A1 L2
  2. BG4 T0 P2 A1 L2
  3. CG3 T0 P1 A1 L2
  4. DG2 T0 P1 A1 L2
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with a placenta praevia at 35 weeks is waiting for a planned caesarean. Which activity should she avoid?

  1. AGentle walking
  2. BSexual intercourse
  3. CLying on her side
  4. DEating a normal diet
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Który objaw u noworodka sugeruje chorobę Hirschsprunga?

  1. AJaskrawożółte, luźne stolce
  2. BSzczekający kaszel
  3. CBrak wydalenia smółki w ciągu 48 godzin od urodzenia
  4. DChlustające wymioty w 4. tygodniu życia
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Dziecko po tonsilektomii wykonanej dziś rano często połyka i wypluwa jaskrawoczerwoną krew. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APodać ciepły napój, aby ukoić gardło
  2. BZapisać to w dokumentacji i ponownie ocenić podczas następnego rutynowego obchodu
  3. CZachęcić dziecko do płukania gardła
  4. DOcenić gardło i parametry życiowe oraz pilnie powiadomić chirurga
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A woman has new anxiety, weight loss, a tremor, heat intolerance and a fast heart rate. Which test is most important before diagnosing an anxiety disorder?

  1. AAn MRI of the knee
  2. BThyroid function tests
  3. CSerum lithium level
  4. DUrine drug screen only
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A 15-year-old tells the school nurse she has been cutting herself and asks her not to tell her parents. What is the best response?

  1. APromise never to tell anyone about it, so that she keeps trusting the school nurse
  2. BExplain that safety information must be shared, and involve her in how this is done
  3. CTell her that cutting is a phase that many teenagers go through and it needs no help
  4. DPhone her parents at once without telling her
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
132,4432 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 132,4432 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

132,4432 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0023:4505:35t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 23:45 i kończy o 05:35 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

23:4505:35
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
52 kgBSA = 1,42 m²375 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 52 kg ma powierzchnię ciała 1,42 m². Zlecono 375 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

52 kgBSA = 1,42 m²375 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
60 kg146 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 146 cm wzrostu i waży 60 kg. Zlecono 75 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

146 cm60 kg75 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?15 gtt/mL50 gtt/min6 h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 6 godzin?

50 gtt/min15 gtt/mL6 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg500 mL20 mL/h? mg/h

Worek zawiera 200 mg leku w 500 mL i kapie z szybkością 20 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

200 mg/500 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata200 mLzupa150 mLgalaretka120 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz300 mLmocz500 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 200 mLzupa: 150 mLgalaretka: 120 mLkostki lodu: 200 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mLmocz: 300 mLmocz: 500 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 60 mL/hstart 19:30trazem​ = ? h100 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 19:30 z prędkością 100 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL100 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Bed rest quickly causes loss of strength and independence

Dlaczego to jest odpowiedź

Older adults lose muscle strength quickly in bed, which leads to falls and loss of independence. Getting up, dressed and moving as soon as safe helps prevent this deconditioning.

Odpowiedź

C · Bed rest quickly causes loss of strength and independence
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Dlaczego to jest odpowiedź

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Odpowiedź

D · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Zatrzymać się i ustalić przyczynę przed podaniem leku

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostrzeżenia kodów kreskowych służą wychwytywaniu błędów dotyczących niewłaściwego pacjenta, leku i dawki. Pielęgniarka zatrzymuje się, sprawdza zlecenie i produkt oraz kontaktuje się z apteką lub lekarzem zlecającym. Pomijanie ostrzeżeń z przyzwyczajenia prowadzi do błędów.

Odpowiedź

C · Zatrzymać się i ustalić przyczynę przed podaniem leku
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice

Dlaczego to jest odpowiedź

Holding a competent adult against their will can be false imprisonment. The nurse explains the risks, informs the provider, asks the patient to sign the against-advice form if they agree and documents the discussion.

Odpowiedź

A · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Stop or slow the infusion and inform the provider

Dlaczego to jest odpowiedź

Flushing of the upper body during vancomycin is usually an infusion reaction related to the rate. The nurse stops or slows the infusion, assesses for anaphylaxis and informs the provider.

Odpowiedź

C · Stop or slow the infusion and inform the provider
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Remove the nurse from patient care and report it according to policy

Dlaczego to jest odpowiedź

A nurse who appears impaired must not care for patients. The charge nurse removes them from duty and follows policy for reporting; support, such as an assistance program, can follow.

Odpowiedź

B · Remove the nurse from patient care and report it according to policy
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Ból nieproporcjonalny do urazu, zwłaszcza przy biernym rozciąganiu

Dlaczego to jest odpowiedź

Narastający ból, który nie ustępuje po lekach przeciwbólowych i nasila się przy biernym rozciąganiu, to najwcześniejszy objaw. Bladość, drętwienie i brak tętna to objawy późne.

Odpowiedź

C · Ból nieproporcjonalny do urazu, zwłaszcza przy biernym rozciąganiu
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · A change in level of consciousness

Dlaczego to jest odpowiedź

Subtle changes in consciousness, such as restlessness, confusion or a falling GCS, are often the first signs. Pupil changes and Cushing's triad (hypertension, bradycardia, irregular breathing) are late signs.

Odpowiedź

D · A change in level of consciousness
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Hemoglobin and blood pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

Epoetin stimulates red cell production. Hemoglobin is monitored, because raising it too high increases the risk of hypertension, stroke and thrombosis. Blood pressure is monitored, and iron stores are checked, since iron is needed for a good response.Sprawdzono w: Erythropoietin Stimulating Agents · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Odpowiedź

C · Hemoglobin and blood pressure
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · The supplements are reducing levothyroxine absorption

Dlaczego to jest odpowiedź

Calcium, iron and antacids bind levothyroxine in the gut and reduce absorption, so the TSH rises. Levothyroxine is taken on an empty stomach, usually 30–60 minutes before breakfast, separated from these supplements by about 4 hours.

Odpowiedź

C · The supplements are reducing levothyroxine absorption
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · 125 mL/h

Dlaczego to jest odpowiedź

1000 mL ÷ 8 h = 125 mL/h. Infusion pumps are set in mL per hour.

Odpowiedź

C · 125 mL/h
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Anticholinergic toxidrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticholinergic toxicity causes hyperthermia, dry flushed skin, mydriasis, urinary retention, tachycardia and delirium. Dry skin helps distinguish it from serotonin syndrome and sympathomimetic poisoning, which cause sweating.

Odpowiedź

C · Anticholinergic toxidrome
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common

Dlaczego to jest odpowiedź

SGLT2 inhibitors increase glucose loss in the urine, raising the risk of genital thrush and urinary infections. They also cause mild diuresis, and in people with diabetes there is a rare risk of ketoacidosis, so they are paused during acute illness as advised. They improve outcomes in heart failure.

Odpowiedź

D · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Via a mask or humidified device over the neck stoma

Dlaczego to jest odpowiedź

A total laryngectomy separates the trachea from the upper airway, so the patient breathes only through the neck stoma. Oxygen and any rescue breaths must be given via the stoma. These patients are "neck breathers" and often carry an alert card.

Odpowiedź

B · Via a mask or humidified device over the neck stoma
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Shared dialysis units carry a higher infection risk

Dlaczego to jest odpowiedź

Haemodialysis involves repeated vascular access in a shared unit, which raises the risk of blood-borne infection. Vaccination, screening and strict infection control protect patients and staff.

Odpowiedź

A · Shared dialysis units carry a higher infection risk
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Effects of sedative drugs or severe hypothermia

Dlaczego to jest odpowiedź

Before brain death (brainstem) testing, reversible causes of coma must be excluded, including sedatives and neuromuscular blockers, hypothermia, and severe metabolic or endocrine disturbance. Only then can absent reflexes be interpreted reliably.

Odpowiedź

B · Effects of sedative drugs or severe hypothermia
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Chlorhexidine skin preparation

Dlaczego to jest odpowiedź

Common causes of perioperative anaphylaxis include neuromuscular blockers, antibiotics, chlorhexidine and latex. Allergies are documented, and suspected reactions are investigated afterwards.

Odpowiedź

C · Chlorhexidine skin preparation
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · SIADH

Dlaczego to jest odpowiedź

Small cell lung cancer can secrete ADH, causing water retention, dilutional hyponatraemia and inappropriately concentrated urine. Management includes fluid restriction and careful correction of sodium to avoid osmotic demyelination.

Odpowiedź

D · SIADH
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · G3 T0 P1 A1 L2

Dlaczego to jest odpowiedź

Liczba ciąż (G) obejmuje obecną ciążę: 3. Bliźnięta urodziły się przedwcześnie (20.–36. tydzień) i liczą się jako jeden poród: T0 P1. Poronienie daje A1, a żyje 2 dzieci: L2. Dwukrotne policzenie bliźniąt prowadzi do błędu G4 P2.

Odpowiedź

C · G3 T0 P1 A1 L2
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Sexual intercourse

Dlaczego to jest odpowiedź

Women with placenta praevia are advised to avoid intercourse and anything inserted into the vagina because it may cause bleeding. They should report any bleeding or contractions straight away.

Odpowiedź

B · Sexual intercourse
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Brak wydalenia smółki w ciągu 48 godzin od urodzenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Opóźnione wydalenie smółki, wzdęcie brzucha i wymioty z żółcią sugerują chorobę Hirschsprunga. U starszych dzieci mogą występować przewlekłe zaparcia i stolce w kształcie wstążki.

Odpowiedź

C · Brak wydalenia smółki w ciągu 48 godzin od urodzenia
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Ocenić gardło i parametry życiowe oraz pilnie powiadomić chirurga

Dlaczego to jest odpowiedź

Częste połykanie i jaskrawoczerwona krew sugerują krwawienie pooperacyjne. Należy utrzymać dziecko w pozycji siedzącej lub na boku, ocenić parametry życiowe i gardło przy użyciu światła oraz natychmiast poinformować chirurga.

Odpowiedź

D · Ocenić gardło i parametry życiowe oraz pilnie powiadomić chirurga
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Thyroid function tests

Dlaczego to jest odpowiedź

Hyperthyroidism can mimic anxiety with tremor, palpitations, weight loss and heat intolerance. Medical causes of psychiatric symptoms should always be considered.

Odpowiedź

B · Thyroid function tests
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Explain that safety information must be shared, and involve her in how this is done

Dlaczego to jest odpowiedź

Confidentiality has limits when there is risk of harm. The nurse explains this honestly, assesses risk and works with the young person on how and with whom information is shared, in line with safeguarding policy.

Odpowiedź

B · Explain that safety information must be shared, and involve her in how this is done
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 132,4 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

132.4432 → 4

Decyduje tylko następna cyfra

132,4432 → 4
4 to 4 lub mniej, więc 4 zostaje.
Dalsze cyfry (32) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 132,4 kg

Odpowiedź

x = 132,4 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 350 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

23:45 → 24:00 = 15 min

Po północy

00:00 → 05:35 = 335 min

Suma

t = 15 + 335 = 350 min

Odpowiedź

t = 350 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 532,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 375·1,42 = 532,5 mg

Odpowiedź

D = 532,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 117 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(146·60/3600) = √2,433 = 1,56 m²

Dawka

D = 75·1,56 = 117 mg

Odpowiedź

D = 117 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 1200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Objętość

V = 200·6 = 1200 mL

Odpowiedź

V = 1200 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 8 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

200/500 = 0,4 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 0,4·20 = 8 mg/h

Odpowiedź

D = 8 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 820 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 200 + 150 + 120 = 470 mL
kostki lodu: 200/2 = 100 mL
Wlew dożylny: 125·8 = 1000 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
suma przyjętych = 1620 mL

Suma wydalonych

300 + 500 = 800 mL

Bilans

B = 1620 − 800 = 820 mL

Odpowiedź

B = 820 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 14,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL pozostało

Druga część

700/60 = 11,67 h

Czas całkowity

t = 3 + 11,67 = 14,67 ≈ 14,7 h

Odpowiedź

t = 14,7 h

To około 14 h 40 min, więc worek skończy się około 10:10.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 11

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 3 + 1 + 1 + 3 = 11

Odpowiedź

B = 11
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 2 + 3 + 3 + 3 + 2 = 14

Poziom ryzyka

14 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions