Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

When is a sputum sample for culture best collected?

  1. AAfter the first few doses of antibiotics
  2. BIn the morning, from a deep cough, before antibiotics start
  3. CIn the evening, after the patient has eaten and drunk
  4. DAt any time, using saliva from the mouth
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Starszy pacjent dwa dni po operacji nagle w nocy staje się splątany i pobudzony. Co jest priorytetem?

  1. APoszukanie i leczenie przyczyn, takich jak zakażenie, ból, zatrzymanie moczu, zaparcie lub leki
  2. BZałożenie, że to nowe otępienie, i zaplanowanie przeniesienia do domu opieki
  3. CPodanie leku uspokajającego i kontrola rano
  4. DUnieruchomienie pacjenta w łóżku pasami
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient on nasal cannula oxygen has dry lips. Which product should the nurse offer?

  1. AA scented petroleum ointment
  2. BPetroleum jelly
  3. CAn oil-based lip balm
  4. DA water-based lip lubricant
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient is admitted with suspected pneumonic plague after a possible bioterrorism release. Which precautions are used?

  1. AContact precautions only
  2. BStandard precautions only
  3. CAirborne precautions
  4. DDroplet precautions
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with angina is taught to use sublingual nitroglycerin (GTN). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take five tablets one after the other before I call for help.”
  2. B“I will carry the tablets with me when I go out.”
  3. C“I will sit or lie down when I take a tablet.”
  4. D“If the pain has not eased as my action plan says, I will call emergency services.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient in hypovolemic shock is receiving IV fluids. Which finding best shows that the treatment is working?

  1. ACooler, paler skin on the arms and legs
  2. BNew crackles at both lung bases
  3. CUrine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking
  4. DA heart rate that keeps rising after each bag of fluid
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which features suggest Cushing's syndrome?

  1. AWeight loss, heat intolerance, tremor and protruding eyes
  2. BCoarse facial features and very large hands and feet
  3. CDark skin, low blood pressure, salt craving and a low blood sodium level
  4. DWeight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient is recognised by the team as being in the last days of life. Which approach is correct?

  1. AContinue all routine blood tests and observations four-hourly
  2. BStop all medicines, including pain relief and anti-sickness drugs
  3. CAvoid talking with the family about what is happening
  4. DReview and stop treatments that no longer help, and focus on comfort
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A stool test for Clostridioides difficile is ordered. Which sample is appropriate?

  1. AA rectal swab from a patient with constipation
  2. BAn unformed (liquid or soft) stool
  3. CA formed, hard stool sample
  4. DAny stool after a laxative dose
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with advanced chronic kidney disease has a mildly raised troponin that has stayed the same on several tests over months. There is no chest pain and the ECG is unchanged. What is the best interpretation?

  1. AA sign of skeletal muscle injury, because troponin comes from all muscles
  2. BProof of an acute myocardial infarction that needs emergency treatment now
  3. CA chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
  4. DA laboratory error, because troponin is never raised in kidney disease
11.FarmakologiaŚredni

Which signs suggest early lithium toxicity?

  1. AHair loss and dark urine only
  2. BPinpoint pupils and slow breathing
  3. CVery high blood pressure and a severe headache
  4. DDiarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
12.FarmakologiaTrudny

Why is clavulanic acid combined with amoxicillin (co-amoxiclav)?

  1. AIt inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
  2. BIt makes amoxicillin cross the blood–brain barrier more easily
  3. CIt reduces the risk of penicillin allergy
  4. DIt slows the kidney excretion of amoxicillin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Jaka kombinacja grup leków poprawia przeżycie w niewydolności serca ze zmniejszoną frakcją wyrzutową?

  1. AInhibitor ACE lub ARNI, bloker receptorów beta, MRA i inhibitor SGLT2
  2. BNLPZ, kwas acetylosalicylowy, statyna i diuretyk tiazydowy
  3. CDiuretyk pętlowy, digoksyna, azotan i bloker kanału wapniowego
  4. DSam diuretyk pętlowy w największej tolerowanej dawce
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

W 6. dobie wlewu heparyny liczba płytek spadła o ponad połowę, a pacjent ma nowy obrzęk ręki. Czego powinna spodziewać się pielęgniarka?

  1. AKontynuacji heparyny i przetoczenia płytek krwi
  2. BOdstawienia całej heparyny i rozpoczęcia leczenia przeciwzakrzepowego niezawierającego heparyny
  3. COdstawienia wszelkiego leczenia przeciwzakrzepowego na dwa tygodnie
  4. DZmiany na heparynę drobnocząsteczkową, ponieważ to inny lek
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with Graves' eye disease has gritty eyes and swelling around them in the morning. Which advice is most appropriate?

  1. ARub the eyes firmly each morning to reduce the swelling
  2. BUse lubricating drops and sleep with the head raised
  3. CStay in bright sunlight to dry the eyes
  4. DSmoking more will not affect the eyes
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Starszy pacjent z cukrzycą typu 2 ma glikemię 48 mmol/L, osmolalność 365 mOsm/kg, brak istotnych ketonów i splątanie. Co jest pierwszym priorytetem?

  1. ADoustna glukoza, aby zapobiec hipoglikemii podczas leczenia
  2. BOstrożne płyny dożylne ze ścisłą kontrolą osmolalności, sodu i glikemii
  3. CDuży dożylny bolus insuliny, aby w ciągu godziny doprowadzić glikemię do normy
  4. DŚcisłe ograniczenie płynów, aby uniknąć obrzęku mózgu
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why are accurate fluid balance charts kept after major surgery?

  1. ATo decide which meal the patient will have next
  2. BTo detect dehydration, fluid overload or kidney problems early
  3. CTo record when visitors come and go
  4. DTo check how far the patient has walked and how often they get out of bed
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A nurse teaches a patient about a fentanyl skin patch. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll fold used patches sticky sides together before disposal."
  2. B"I won't put a hot water bottle over the patch."
  3. C"I'll put the new patch on a different area of skin."
  4. D"I can cut the patch in half if I need less."
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Why do newborns become cold so easily?

  1. AThey cannot produce heat at all
  2. BTheir blood is thicker than adult blood
  3. CThey have a large surface area and little fat
  4. DThey sweat more than adults
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 31 weeks with contractions has a negative fetal fibronectin test. What does this result mean?

  1. ABirth within the next 1 to 2 weeks is unlikely
  2. BThe fetus has an infection
  3. CBirth will certainly occur within 48 hours
  4. DThe membranes have ruptured
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A 15-year-old seems very low in mood. Is it safe for the nurse to ask directly about suicidal thoughts?

  1. AOnly if the parents give written permission first
  2. BYes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
  3. CNo; only a psychiatrist is allowed to ask this question
  4. DNo; asking about suicide may put the idea into the young person's head and raise the risk
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A few weeks after diagnosis of type 1 diabetes, a child's insulin needs fall a lot. The parents think the diabetes is cured. What should the nurse explain?

  1. AThe diabetes has turned into type 2 diabetes
  2. BThe diagnosis was probably wrong, and insulin can be stopped
  3. CThe child has become insulin resistant and now needs tablets instead of injections
  4. DThis is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

An 86-year-old nursing home resident becomes acutely confused over two days. Which cause should be considered first?

  1. AThe normal ageing process
  2. BA first episode of schizophrenia caused by moving into the home
  3. CA sudden onset of Alzheimer's disease
  4. DAn infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjenta znaleziono nieprzytomnego, z częstością oddechów 6/min i źrenicami jak łebki szpilek. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APodać flumazenil
  2. BPodać dużą szklankę wody
  3. CWezwać pomoc, udrożnić drogi oddechowe i wspomagać oddychanie oraz podać nalokson zgodnie ze zleceniem lub procedurą
  4. DUłożyć pacjenta w pozycji bocznej ustalonej i poczekać, aż sam się obudzi, zanim kogokolwiek wezwie
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011126:25 AM?18:2507:2505:2506:25

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 6:25 AM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

6:25 AM
  1. 118:25
  2. 207:25
  3. 305:25
  4. 406:25
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0021:1501:35t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 21:15 i kończy o 01:35 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

21:1501:35
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 32 kg ma zlecone 7,5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

32 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
250 mg/5 mLV = ? mL

Pacjent waży 143 lb. Zlecono 5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 250 mg w 5 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

143 lb5 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
20 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 30 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

30 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg250 mL5 mL/h? mg/h

Worek zawiera 1000 mg leku w 250 mL i kapie z szybkością 5 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

1000 mg/250 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnamleko240 mLsok150 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz425 mLmocz350 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 61 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

61 kg8 hmocz: 425 mLmocz: 350 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 100 mL/hstart 10:30trazem​ = ? h75 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 10:30 z prędkością 75 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 100 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL75 mL/h · 3 h100 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 88/min, nie reaguje, temperatura 37,4 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 98%powietrzeSBP 150HR 88UT 37,4 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · In the morning, from a deep cough, before antibiotics start

Dlaczego to jest odpowiedź

An early-morning sample from deep in the chest gives the best yield. Saliva is not sputum, and antibiotics can stop organisms growing in the lab.

Odpowiedź

B · In the morning, from a deep cough, before antibiotics start
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Poszukanie i leczenie przyczyn, takich jak zakażenie, ból, zatrzymanie moczu, zaparcie lub leki

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostre splątanie należy traktować jako majaczenie, dopóki nie wykaże się inaczej. Częste przyczyny to zakażenie, niedotlenienie, ból, zatrzymanie moczu, zaparcie, odwodnienie i leki. Sedacja i przymus bezpośredni mogą je nasilić.

Odpowiedź

A · Poszukanie i leczenie przyczyn, takich jak zakażenie, ból, zatrzymanie moczu, zaparcie lub leki
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · A water-based lip lubricant

Dlaczego to jest odpowiedź

Petroleum- and oil-based products can increase the risk of burns or fire in an oxygen-rich setting. A water-based lubricant is used instead.

Odpowiedź

D · A water-based lip lubricant
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Droplet precautions

Dlaczego to jest odpowiedź

Pneumonic plague spreads from person to person by respiratory droplets, so droplet precautions are used until the patient has had effective antibiotics for the period set by policy. Bubonic plague without lung involvement needs standard precautions.

Odpowiedź

D · Droplet precautions
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Action plans differ slightly: US guidance says to call emergency services if pain is not better 5 minutes after the first dose, while UK guidance allows a second dose after 5 minutes and a 999 call if pain persists 5 minutes later. Taking many doses in a row delays care and can cause severe hypotension.

Odpowiedź

A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Urine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking

Dlaczego to jest odpowiedź

Improving urine output, mental state and heart rate show better tissue perfusion. A rising heart rate and cool skin suggest ongoing shock, and new crackles may mean fluid overload.

Odpowiedź

C · Urine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin

Dlaczego to jest odpowiedź

Excess cortisol causes central obesity, a moon face, thin skin, purple striae, muscle weakness and high glucose. The other options describe hyperthyroidism, Addison's disease and acromegaly.

Odpowiedź

D · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Review and stop treatments that no longer help, and focus on comfort

Dlaczego to jest odpowiedź

When dying is recognised, non-beneficial interventions are stopped and anticipatory medicines for symptoms such as pain, agitation and secretions are prescribed. Clear communication with the patient and family is essential.

Odpowiedź

D · Review and stop treatments that no longer help, and focus on comfort
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · An unformed (liquid or soft) stool

Dlaczego to jest odpowiedź

C. difficile testing is done on unformed stool from patients with diarrhea, because many people carry the organism without disease. Testing formed stool, or stool after laxatives, can lead to misdiagnosis.

Odpowiedź

B · An unformed (liquid or soft) stool
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern

Dlaczego to jest odpowiedź

Troponin is often chronically raised in CKD and other conditions. Acute infarction is diagnosed by a rise and/or fall in troponin together with symptoms or ECG changes, so serial results are compared with the patient's baseline.

Odpowiedź

C · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness

Dlaczego to jest odpowiedź

Early lithium toxicity causes GI upset, a coarse tremor, sluggishness and unsteadiness. Higher levels cause confusion, seizures and arrhythmias, so the drug is held and the level checked.

Odpowiedź

D · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin

Dlaczego to jest odpowiedź

Many bacteria produce beta-lactamases that inactivate penicillins. Clavulanic acid inhibits these enzymes, so amoxicillin can work against these organisms.

Odpowiedź

A · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Inhibitor ACE lub ARNI, bloker receptorów beta, MRA i inhibitor SGLT2

Dlaczego to jest odpowiedź

Aktualne wytyczne zalecają cztery grupy leków modyfikujących przebieg choroby w HFrEF: inhibitor ACE, ARB lub ARNI (sakubitryl/walsartan); bloker receptorów beta o udowodnionej skuteczności; MRA (spironolakton lub eplerenon) oraz inhibitor SGLT2. Diuretyki pętlowe i digoksyna poprawiają objawy, ale nie przeżycie. NLPZ nasilają niewydolność serca.

Odpowiedź

A · Inhibitor ACE lub ARNI, bloker receptorów beta, MRA i inhibitor SGLT2
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Odstawienia całej heparyny i rozpoczęcia leczenia przeciwzakrzepowego niezawierającego heparyny

Dlaczego to jest odpowiedź

Małopłytkowość wywołana heparyną zwykle rozwija się 5–10 dni po rozpoczęciu heparyny, z dużym spadkiem liczby płytek i nową zakrzepicą. Należy odstawić całą heparynę, w tym heparyny drobnocząsteczkowe i przepłukiwanie heparyną, a stosuje się lek przeciwzakrzepowy niezawierający heparyny (taki jak argatroban). Przetoczenia płytek zwykle się unika, a odstawienie leczenia przeciwzakrzepowego pozostawiłoby bardzo duże ryzyko zakrzepu.

Odpowiedź

B · Odstawienia całej heparyny i rozpoczęcia leczenia przeciwzakrzepowego niezawierającego heparyny
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Use lubricating drops and sleep with the head raised

Dlaczego to jest odpowiedź

Lubricating drops protect the cornea, raising the head at night reduces swelling, and sunglasses help with light sensitivity. Smoking strongly worsens thyroid eye disease, so stopping is advised.

Odpowiedź

B · Use lubricating drops and sleep with the head raised
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Ostrożne płyny dożylne ze ścisłą kontrolą osmolalności, sodu i glikemii

Dlaczego to jest odpowiedź

HHS leczy się najpierw płynami dożylnymi, które same często obniżają glikemię. Szybki spadek osmolalności grozi obrzękiem mózgu, dlatego obniża się ją stopniowo. Insulinę dodaje się w małej szybkości, jeśli obecne są ketony lub glikemia przestaje spadać pod wpływem płynów. Ważna jest profilaktyka żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej z powodu wysokiego ryzyka zakrzepów.

Odpowiedź

B · Ostrożne płyny dożylne ze ścisłą kontrolą osmolalności, sodu i glikemii
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · To detect dehydration, fluid overload or kidney problems early

Dlaczego to jest odpowiedź

Fluid balance charts record IV and oral intake against urine, drains, vomit and NG losses. Trends help detect hypovolaemia, overload and acute kidney injury.

Odpowiedź

B · To detect dehydration, fluid overload or kidney problems early
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · "I can cut the patch in half if I need less."

Dlaczego to jest odpowiedź

Cutting a fentanyl patch can release the drug unpredictably and cause overdose. Heat increases absorption, used patches still contain drug and must be folded and disposed of safely, and sites are rotated.

Odpowiedź

D · "I can cut the patch in half if I need less."
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · They have a large surface area and little fat

Dlaczego to jest odpowiedź

Newborns have a large surface area relative to body mass, little subcutaneous fat and thin skin with blood vessels near the surface. They rely on brown fat and cannot shiver effectively.

Odpowiedź

C · They have a large surface area and little fat
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Birth within the next 1 to 2 weeks is unlikely

Dlaczego to jest odpowiedź

Fetal fibronectin is a protein that binds the membranes to the uterine lining. A negative result has a high negative predictive value, meaning birth within 7 to 14 days is unlikely; a positive result is less predictive.

Odpowiedź

A · Birth within the next 1 to 2 weeks is unlikely
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help

Dlaczego to jest odpowiedź

Asking clearly and calmly about suicidal thoughts does not increase risk and often brings relief. It allows the nurse to assess risk, keep the young person safe and refer for mental health support.

Odpowiedź

B · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed

Dlaczego to jest odpowiedź

After insulin treatment starts, remaining beta cells may recover partly, so insulin needs fall for weeks to months. This partial remission is temporary; insulin should continue, with doses adjusted to glucose readings.

Odpowiedź

D · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · An infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute confusion in an older adult suggests delirium, which has an underlying cause. Common causes include infections, medicines (especially anticholinergics and sedatives), dehydration, hypoxia, pain and urinary retention.

Odpowiedź

D · An infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Wezwać pomoc, udrożnić drogi oddechowe i wspomagać oddychanie oraz podać nalokson zgodnie ze zleceniem lub procedurą

Dlaczego to jest odpowiedź

Najpierw zapewnia się drożność dróg oddechowych i wspomaga oddychanie, podając nalokson w celu odwrócenia działania opioidu. Pacjenta ściśle się monitoruje, ponieważ nalokson może przestać działać przed opioidem.

Odpowiedź

C · Wezwać pomoc, udrożnić drogi oddechowe i wspomagać oddychanie oraz podać nalokson zgodnie ze zleceniem lub procedurą
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 06:25

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

6 AM → 06

Odpowiedź

06:25

Odpowiedź

06:25
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 4,33 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

21:15 → 24:00 = 165 min

Po północy

00:00 → 01:35 = 95 min

Suma

165 + 95 = 260 min
t = 260/60 = 4,333 ≈ 4,33 h

Odpowiedź

t = 4,33 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 9,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 7,5·32 = 240 mg

Objętość

V = 240/25 = 9,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 9,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

143/2,2 = 65 kg

Dawka

5·65 = 325 mg

Objętość

V = (325/250)·5 = 6,5 mL

Odpowiedź

V = 6,5 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

30/60 = 0,5 mL/min

Szybkość kapania

R = 0,5·20 = 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 20 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

1000/250 = 4 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 4·5 = 20 mg/h

Odpowiedź

D = 20 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,59 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

425 + 350 = 775 mL

Na kilogram na godzinę

U = 775/(61·8) = 1,588 ≈ 1,59 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,59 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 10,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

75·3 = 225 mL
1000 − 225 = 775 mL pozostało

Druga część

775/100 = 7,75 h

Czas całkowity

t = 3 + 7,75 = 10,75 ≈ 10,8 h

Odpowiedź

t = 10,8 h

To około 10 h 45 min, więc worek skończy się około 21:15.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 55

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 15 + 0 + 0 + 0 = 55

Odpowiedź

MFS = 55
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 88/min → 0
nie reaguje (U) → 3
T 37,4 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions