Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jak oblicza się wskaźnik masy ciała (BMI)?

  1. AMasa ciała w kilogramach podzielona przez kwadrat wzrostu w metrach
  2. BObwód talii podzielony przez obwód bioder
  3. CMasa ciała w kilogramach pomnożona przez wzrost w metrach do kwadratu
  4. DWzrost w centymetrach podzielony przez masę ciała w kilogramach
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Dlaczego parametry pacjenta sprawdza się około 15 minut po rozpoczęciu transfuzji krwi?

  1. AReakcje występują zawsze dopiero po zakończeniu transfuzji
  2. BCiężkie reakcje często występują na początku transfuzji
  3. CSłuży to wyłącznie prowadzeniu dokumentacji
  4. DTyle czasu potrzeba, aby krew się ogrzała
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Pacjent ma założone unieruchomienie niezwiązane z agresją. Jak często, co najmniej, zgodnie z większością procedur pielęgniarskich, zwalnia się je w celu ćwiczeń zakresu ruchu, toalety i pielęgnacji skóry?

  1. ARaz dziennie, podczas kąpieli
  2. BTylko na prośbę pacjenta
  3. CCo najmniej co 2 godziny
  4. DRaz na 12-godzinną zmianę
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Splątany pacjent w pasach na nadgarstkach ma chłodne, blade palce jednej ręki i słabe tętno na tętnicy promieniowej po tej stronie. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APoluzować ten pas i ocenić krążenie w dłoni
  2. BUnieść dłoń na poduszce, pozostawiając pas bez zmian
  3. CDokładnie udokumentować ustalenia i ponownie sprawdzić po dwóch godzinach
  4. DZacisnąć drugi pas, aby pacjent nie szarpał
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka prosi asystenta pielęgniarskiego o użycie podnośnika mechanicznego. Asystent mówi, że nigdy nie był przeszkolony w jego obsłudze. Którego „właściwego” elementu delegowania dotyczyłoby naruszenie, gdyby pielęgniarka nalegała?

  1. AWłaściwych wskazówek i komunikacji
  2. BWłaściwej osoby
  3. CWłaściwego nadzoru i oceny
  4. DWłaściwego zadania
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pacjent ma nowy uraz rdzenia kręgowego na poziomie C4. Która ocena jest priorytetem?

  1. ASkóra nad kością krzyżową i piętami
  2. BZdolność samodzielnego jedzenia
  3. CPerystaltyka jelit we wszystkich czterech kwadrantach brzucha
  4. DWysiłek oddechowy i zdolność kaszlu
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

U pacjenta wykonuje się 12-odprowadzeniowe EKG. Gdzie umieszcza się elektrody przedsercowe?

  1. ATylko na obu ramionach i obu biodrach
  2. BW dowolnym miejscu klatki piersiowej, gdzie skóra jest zdrowa
  3. CW standardowych, numerowanych miejscach z przodu i po lewej stronie klatki piersiowej
  4. DW linii prostej pośrodku mostka, od góry do dołu
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Kilka godzin po operacji tarczycy u pacjenta narasta obrzęk szyi, występuje stridor i trudności w oddychaniu. Co jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AKrwiak uciskający drogi oddechowe
  2. BHipokalcemia z powodu uszkodzenia przytarczyc
  3. CPrawidłowy obrzęk pooperacyjny
  4. DPrzełom tarczycowy
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący fenazopirydynę z powodu bólu pęcherza ma jaskrawopomarańczowy mocz. Co pielęgniarka powinna wiedzieć o badaniach moczu?

  1. ALek poprawia dokładność wszystkich testów paskowych
  2. BKolor wskazuje na ciężką niewydolność wątroby
  3. CKolor dowodzi, że w moczu jest krew
  4. DBarwnik może zakłócać odczyty kolorów testów paskowych
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent używający pompy insulinowej ma glikemię 300 mg/dL (16,7 mmol/L), która nie spadła 2 godziny po bolusie korekcyjnym podanym przez pompę. Ketony we krwi wynoszą 1,8 mmol/L. Jaki jest najbardziej prawdopodobny problem i postępowanie?

  1. AZaburzenie podawania insuliny; wstrzyknąć dawkę korekcyjną penem i wymienić zestaw infuzyjny
  2. BOdbicie po hipoglikemii; podać szybko przyswajalne węglowodany i sprawdzić ponownie po 15 minutach
  3. CPrawidłowa praca pompy; poczekać na kolejny bolus posiłkowy, który obniży glikemię
  4. DPrzedawkowanie insuliny z pompy; wstrzymać pompę i odstawić całą insulinę na dobę
11.FarmakologiaŚredni

Jakiej grupy objawów powinna oczekiwać pielęgniarka po dawce leku antycholinergicznego, takiego jak atropina?

  1. AWydzieliny w oskrzelach, świstów i łzawienia oczu
  2. BSuchości w ustach, przyspieszenia czynności serca i rozszerzenia źrenic
  3. CObfitego ślinienia, zwolnienia czynności serca i zwężenia źrenic
  4. DBiegunki, częstego oddawania moczu i pocenia się
12.FarmakologiaTrudny

Dlaczego niemowlęta wchłaniają więcej miejscowego kortykosteroidu niż dorośli?

  1. ANiemowlęta w ogóle nie wchłaniają leków stosowanych na skórę
  2. BMają większą powierzchnię skóry na kilogram masy ciała i cieńszą skórę
  3. CIch wątroba przekształca krem w znacznie silniejszą postać
  4. DIch skóra nie zawiera naczyń krwionośnych
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Podejrzewa się gruźlicę płuc i trwa diagnostyka. Jak zwykle pobiera się próbki plwociny?

  1. APojedynczą próbkę po pierwszym tygodniu leczenia
  2. BWymaz tylko z nosa
  3. CKilka próbek, najlepiej z uwzględnieniem plwociny porannej
  4. DJedną próbkę śliny pobraną o dowolnej porze dnia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pielęgniarka dzwoni do lekarza w sprawie pacjenta z zapaleniem płuc, którego parametry się pogarszają. Które zdanie w metodzie SBAR jest najwyraźniejszą „rekomendacją”?

  1. A„Jego częstość akcji serca wynosi 124/min, ciśnienie 88/50 mmHg i jest splątany.”
  2. B„Myślę, że może mieć sepsę; proszę o ocenę w ciągu 30 minut.”
  3. C„Ma 72 lata i został przyjęty wczoraj z pozaszpitalnym zapaleniem płuc.”
  4. D„Dzwonię w sprawie pacjenta z łóżka nr 6.”
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Pacjent po udarze rozumie, co się do niego mówi, ale ma trudności ze znalezieniem słów i mówi krótkimi, wymagającymi wysiłku frazami. Jaki to typ afazji?

  1. ADyzartria z powodu osłabienia mięśni twarzy
  2. BAfazja ruchowa (Broki)
  3. CAfazja czuciowa (Wernickego)
  4. DAfazja globalna bez rozumienia
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z zewnętrznym drenażem komorowym usiadł w łóżku bez pomocy. Drenaż pozostał na dawnej wysokości, a worek szybko się napełnił. Pacjent ma teraz ból głowy. Co budzi niepokój?

  1. ANiedostateczny drenaż, więc drenaż należy obniżyć jeszcze bardziej
  2. BZakażenie drenażu, więc należy zdjąć opatrunek
  3. CNadmierny drenaż płynu mózgowo-rdzeniowego, więc postępować zgodnie z procedurą i poinformować zespół
  4. DBrak powodów do niepokoju, ponieważ większy drenaż zawsze bezpiecznie obniża ICP
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Które stwierdzenie dotyczące podawania leków przez sondę do żywienia jest prawidłowe?

  1. ATabletek o zmodyfikowanym uwalnianiu nie należy kruszyć
  2. BLeki można dodawać do worka z dietą
  3. CSondy nie trzeba przepłukiwać między lekami
  4. DWszystkie tabletki można skruszyć razem i podać jednocześnie
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Pacjent z zaawansowanym nowotworem, zdolny do świadomych decyzji, postanawia zakończyć chemioterapię. Rodzina nalega, aby leczenie kontynuować. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AWesprzeć decyzję pacjenta i pomóc zespołowi w rozmowie z rodziną
  2. BKontynuować leczenie, ponieważ rodzina o to prosi
  3. CPoprosić rodzinę o podpisanie nowego formularza zgody
  4. DPowiedzieć pacjentowi, że zakończenie leczenia nie jest dozwolone
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Podczas badania odruchu Moro dziecko rusza tylko jedną ręką. Na co może to wskazywać?

  1. APrawidłowy wynik u wszystkich noworodków donoszonych
  2. BZłamanie obojczyka lub uszkodzenie nerwu
  3. CWyłącznie niską glikemię
  4. DUtratę słuchu w uchu po tej stronie
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta w 29. tygodniu ciąży jest w porodzie przedwczesnym i otrzymuje siarczan magnezu. Jaki jest główny powód jego podania w tym wieku ciążowym?

  1. AZmniejszenie ryzyka porażenia mózgowego u dziecka
  2. BZapobieganie napadom rzucawki
  3. CPrzyspieszenie dojrzewania płuc płodu
  4. DLeczenie zakażenia układu moczowego
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Dziecko z cukrzycą typu 1 straciło przytomność z powodu hipoglikemii w szkole. Co należy zrobić?

  1. APodać zwykłą dawkę insuliny dziecka
  2. BPodać szklankę soku pomarańczowego doustnie
  3. CPodać glukagon i wezwać pogotowie ratunkowe
  4. DPozwolić dziecku spać i sprawdzić ponownie za godzinę
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Dlaczego podczas wlewu insuliny w kwasicy ketonowej cukrzycowej ściśle monitoruje się stężenie potasu?

  1. AInsulina sprawia, że nerki zatrzymują potas, więc jego stężenie we krwi niebezpiecznie rośnie
  2. BPotas nie odgrywa roli w kwasicy ketonowej; to tylko rutynowe badanie
  3. CInsulina przesuwa potas do komórek, więc stężenie potasu we krwi może gwałtownie spaść
  4. DPotas jest potrzebny do rozpuszczenia insuliny we wlewie
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Który parametr należy regularnie kontrolować u pacjenta przyjmującego wenlafaksynę?

  1. AStężenie litu w surowicy
  2. BOstrość wzroku
  3. CSzczytowy przepływ wydechowy
  4. DCiśnienie tętnicze
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent mówi pielęgniarce: „Tylko z panią mogę rozmawiać. Jest pani znacznie lepsza od innych pielęgniarek”. Jaka jest najwłaściwsza odpowiedź?

  1. A„Nie powinien pan porównywać pielęgniarek. To niesprawiedliwe wobec nich i niegrzeczne”.
  2. B„Dziękuję. Dopilnuję, żebym od teraz zawsze była przydzielana do pana”.
  3. C„Cieszę się, że nasze rozmowy panu pomagają. Cały personel tutaj z panem pracuje i ważne jest, żeby mógł pan rozmawiać także z nimi”.
  4. D„Pozostałe pielęgniarki nie mają tyle doświadczenia co ja, więc to zrozumiałe, że woli pan rozmawiać ze mną”.
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
4 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 4 ft 9 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

4 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0019:1004:45t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 19:10 i kończy o 04:45 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

19:1004:45
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
20 kgBSA = 0,86 m²250 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 20 kg ma powierzchnię ciała 0,86 m². Zlecono 250 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

20 kgBSA = 0,86 m²250 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
20k szt.1000 mL? mL/h1250 szt./h

Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 1250 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

20000 szt./1000 mL1250 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 3 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
750 mLpozostało? mL/h4 h pozostało

Zlecono 1000 mL w ciągu 6 godzin. Po 2 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 750 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1000 mL / 6 hpo 2 h: 750 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok150 mLzupa250 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz350 mLmocz275 mLdren z rany110 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 150 mLzupa: 250 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL75 mL/hstart 11:1516:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 11:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 75 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 16:15?

500 mL75 mL/h11:15 → 16:15
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Masa ciała w kilogramach podzielona przez kwadrat wzrostu w metrach

Dlaczego to jest odpowiedź

BMI = masa ciała (kg) ÷ wzrost² (m²). Na przykład 70 kg i 1,75 m daje około 22,9 kg/m². To miara przesiewowa, która nie pokazuje składu ciała.

Odpowiedź

A · Masa ciała w kilogramach podzielona przez kwadrat wzrostu w metrach
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Ciężkie reakcje często występują na początku transfuzji

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężkie reakcje, takie jak niezgodność ABO i anafilaksja, często pojawiają się wkrótce po rozpoczęciu. Pomiary przed transfuzją, po około 15 minutach i na końcu, a także uważna obserwacja pozwalają na wczesne działanie.

Odpowiedź

B · Ciężkie reakcje często występują na początku transfuzji
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Co najmniej co 2 godziny

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjentów unieruchomionych często kontroluje się pod kątem krążenia, stanu skóry i komfortu, a unieruchomienie zwalnia się co najmniej co 2 godziny w celu ruchu, toalety, podania płynów i pielęgnacji skóry. Dokładne odstępy zależą od procedury placówki.

Odpowiedź

C · Co najmniej co 2 godziny
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Poluzować ten pas i ocenić krążenie w dłoni

Dlaczego to jest odpowiedź

Objawy niedostatecznego krążenia poniżej miejsca unieruchomienia wymagają natychmiastowego zwolnienia pasa i oceny. Następnie pas zakłada się ponownie prawidłowo tylko wtedy, gdy nadal jest potrzebny, z kontrolą dwóch palców, a ustalenia zgłasza się i dokumentuje.

Odpowiedź

A · Poluzować ten pas i ocenić krążenie w dłoni
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Właściwej osoby

Dlaczego to jest odpowiedź

Właściwa osoba oznacza, że wykonujący ma przeszkolenie i kompetencje do zadania. Użycie podnośnika zwykle jest zadaniem, które można delegować, ale nie osobie bez przeszkolenia. Pielęgniarka powinna zorganizować szkolenie lub wykonać zadanie z pomocą.

Odpowiedź

B · Właściwej osoby
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Wysiłek oddechowy i zdolność kaszlu

Dlaczego to jest odpowiedź

Urazy na poziomie C3–C5 mogą uszkodzić nerw przeponowy i przeponę, więc oddychanie może zawieść. Czynność oddechowa jest ściśle monitorowana, a pacjent może wymagać wsparcia wentylacyjnego.

Odpowiedź

D · Wysiłek oddechowy i zdolność kaszlu
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · W standardowych, numerowanych miejscach z przodu i po lewej stronie klatki piersiowej

Dlaczego to jest odpowiedź

Sześć odprowadzeń przedsercowych (V1–V6) ma standardowe położenia anatomiczne, od 4. przestrzeni międzyżebrowej przy mostku do linii pachowej środkowej. Nieprawidłowe umieszczenie może zmienić zapis EKG i prowadzić do błędnej interpretacji.

Odpowiedź

C · W standardowych, numerowanych miejscach z przodu i po lewej stronie klatki piersiowej
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Krwiak uciskający drogi oddechowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Szybko narastający krwiak szyi po operacji tarczycy jest stanem zagrożenia dróg oddechowych. Należy natychmiast wezwać pomoc; lokalne procedury często wymagają, by przy łóżku znajdował się sprzęt do zwolnienia klamer lub szwów rany.

Odpowiedź

A · Krwiak uciskający drogi oddechowe
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Barwnik może zakłócać odczyty kolorów testów paskowych

Dlaczego to jest odpowiedź

Fenazopirydyna jest barwnikiem o działaniu przeciwbólowym na drogi moczowe, który zabarwia mocz na pomarańczowo-czerwono. Może zakłócać testy paskowe oparte na zmianie koloru, więc należy poinformować laboratorium. Zabarwienie jest nieszkodliwe, ale może plamić soczewki kontaktowe i ubrania.Sprawdzono w: Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Barwnik może zakłócać odczyty kolorów testów paskowych
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Zaburzenie podawania insuliny; wstrzyknąć dawkę korekcyjną penem i wymienić zestaw infuzyjny

Dlaczego to jest odpowiedź

Wysoka glikemia niereagująca na bolus z pompy, przy rosnących ketonach, sugeruje załamaną, zablokowaną lub przesuniętą kaniulę. Ponieważ pompy używają wyłącznie insuliny szybko działającej, DKA może rozwinąć się w ciągu godzin. Zwykle zaleca się podanie dawki korekcyjnej penem lub strzykawką, wymianę zestawu infuzyjnego, częste kontrole glukozy i ketonów oraz zasięgnięcie pomocy, jeśli ketony nadal rosną lub pojawiają się wymioty.

Odpowiedź

A · Zaburzenie podawania insuliny; wstrzyknąć dawkę korekcyjną penem i wymienić zestaw infuzyjny
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Suchości w ustach, przyspieszenia czynności serca i rozszerzenia źrenic

Dlaczego to jest odpowiedź

Leki antycholinergiczne blokują receptory muskarynowe, więc działanie przywspółczulne słabnie. Objawia się to suchością w ustach, tachykardią, rozszerzeniem źrenic, zaparciami i zatrzymaniem moczu.

Odpowiedź

B · Suchości w ustach, przyspieszenia czynności serca i rozszerzenia źrenic
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Mają większą powierzchnię skóry na kilogram masy ciała i cieńszą skórę

Dlaczego to jest odpowiedź

Niemowlęta mają duży stosunek powierzchni do masy ciała i cieńszą barierę skórną, więc leki stosowane miejscowo osiągają wyższe stężenia ogólnoustrojowe. Pieluszka może działać jak opatrunek okluzyjny i dodatkowo zwiększać wchłanianie.

Odpowiedź

B · Mają większą powierzchnię skóry na kilogram masy ciała i cieńszą skórę
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Kilka próbek, najlepiej z uwzględnieniem plwociny porannej

Dlaczego to jest odpowiedź

Zwykle wysyła się trzy próbki plwociny, w tym poranną, do badania mikroskopowego, posiewu i badań molekularnych. Potrzebna jest plwocina odkrztuszona z głębi dróg oddechowych, a nie ślina. Próbki pobiera się, jeśli to możliwe, przed leczeniem i w sposób ograniczający narażenie innych osób.

Odpowiedź

C · Kilka próbek, najlepiej z uwzględnieniem plwociny porannej
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · „Myślę, że może mieć sepsę; proszę o ocenę w ciągu 30 minut.”

Dlaczego to jest odpowiedź

W SBAR rekomendacja jasno wskazuje, czego potrzebuje pielęgniarka i jak szybko, np. oceny w określonym czasie. Pozostałe zdania należą do sytuacji, tła i oceny. Ustrukturyzowana komunikacja zmniejsza opóźnienia w eskalacji.

Odpowiedź

B · „Myślę, że może mieć sepsę; proszę o ocenę w ciągu 30 minut.”
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Afazja ruchowa (Broki)

Dlaczego to jest odpowiedź

Afazja ruchowa, z uszkodzenia ośrodka Broki w płacie czołowym, powoduje niepłynną, wymagającą wysiłku mowę ze względnie zachowanym rozumieniem. Afazja czuciowa powoduje płynną, ale pozbawioną sensu mowę i słabe rozumienie. Dyzartria to ruchowe zaburzenie mowy przy zachowanym języku.

Odpowiedź

B · Afazja ruchowa (Broki)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Nadmierny drenaż płynu mózgowo-rdzeniowego, więc postępować zgodnie z procedurą i poinformować zespół

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy głowa znajdzie się powyżej poziomu drenażu, płyn mózgowo-rdzeniowy odpływa szybciej. Nadmierny drenaż może powodować ból głowy, zapadnięcie się komór mózgu lub krwiak podtwardówkowy. Pielęgniarka postępuje zgodnie z procedurą (często krótko zaciska dren i ustawia go ponownie) i informuje zespół neurochirurgiczny.

Odpowiedź

C · Nadmierny drenaż płynu mózgowo-rdzeniowego, więc postępować zgodnie z procedurą i poinformować zespół
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Tabletek o zmodyfikowanym uwalnianiu nie należy kruszyć

Dlaczego to jest odpowiedź

Kruszenie tabletek o zmodyfikowanym uwalnianiu lub dojelitowych może powodować toksyczność lub utratę działania. Preferuje się postaci płynne; każdy lek podaje się osobno, z przepłukaniem, a doradza farmaceuta.

Odpowiedź

A · Tabletek o zmodyfikowanym uwalnianiu nie należy kruszyć
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Wesprzeć decyzję pacjenta i pomóc zespołowi w rozmowie z rodziną

Dlaczego to jest odpowiedź

Dorosły zdolny do świadomych decyzji może odmówić leczenia. Pielęgniarka wstawia się za pacjentem, wspiera komunikację z rodziną i zespołem oraz pomaga zaplanować kontrolę objawów i opiekę paliatywną.

Odpowiedź

A · Wesprzeć decyzję pacjenta i pomóc zespołowi w rozmowie z rodziną
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Złamanie obojczyka lub uszkodzenie nerwu

Dlaczego to jest odpowiedź

Odruch Moro powinien być obustronny i symetryczny. Brak odpowiedzi po jednej stronie wskazuje na złamanie obojczyka lub porażenie splotu ramiennego, które wiążą się z dystocją barkową i dużą masą dziecka.

Odpowiedź

B · Złamanie obojczyka lub uszkodzenie nerwu
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Zmniejszenie ryzyka porażenia mózgowego u dziecka

Dlaczego to jest odpowiedź

Przed około 32. tygodniem siarczan magnezu podany, gdy poród przedwczesny jest nieuchronny, zmniejsza ryzyko porażenia mózgowego. Jest to zastosowanie neuroprotekcyjne, odrębne od zapobiegania drgawkom w stanie przedrzucawkowym.

Odpowiedź

A · Zmniejszenie ryzyka porażenia mózgowego u dziecka
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Podać glukagon i wezwać pogotowie ratunkowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Nieprzytomne dziecko nie może bezpiecznie połykać, dlatego glukagon podaje się we wstrzyknięciu lub w aerozolu do nosa, dziecko układa się w pozycji bezpiecznej i wzywa pomoc ratunkową. Gdy dziecko się obudzi i będzie mogło połykać, podaje się węglowodany.

Odpowiedź

C · Podać glukagon i wezwać pogotowie ratunkowe
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Insulina przesuwa potas do komórek, więc stężenie potasu we krwi może gwałtownie spaść

Dlaczego to jest odpowiedź

Całkowita zawartość potasu w organizmie w kwasicy ketonowej jest niska, choć stężenie we krwi może początkowo wyglądać na prawidłowe. Insulina i korekcja kwasicy wprowadzają potas do komórek, grożąc hipokaliemią i zaburzeniami rytmu serca, dlatego potas dodaje się do płynów i często kontroluje.

Odpowiedź

C · Insulina przesuwa potas do komórek, więc stężenie potasu we krwi może gwałtownie spaść
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Ciśnienie tętnicze

Dlaczego to jest odpowiedź

Wenlafaksyna jest lekiem z grupy SNRI. Zwiększając poziom noradrenaliny, może podnosić ciśnienie tętnicze, zwłaszcza w większych dawkach, dlatego ciśnienie kontroluje się regularnie.

Odpowiedź

D · Ciśnienie tętnicze
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · „Cieszę się, że nasze rozmowy panu pomagają. Cały personel tutaj z panem pracuje i ważne jest, żeby mógł pan rozmawiać także z nimi”.

Dlaczego to jest odpowiedź

Przyjęcie roli „jedynej” osoby pomagającej sprzyja zależności i rozszczepieniu. Pielęgniarka uznaje uczucia pacjenta i zachęca go do zaufania całemu zespołowi, co zapewnia spójność opieki.

Odpowiedź

C · „Cieszę się, że nasze rozmowy panu pomagają. Cały personel tutaj z panem pracuje i ważne jest, żeby mógł pan rozmawiać także z nimi”.
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 145 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

4·12 + 9 = 57 in

Cale na centymetry

h = 57·2,54 = 144,8 ≈ 145 cm

Odpowiedź

h = 145 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 9,58 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

19:10 → 24:00 = 290 min

Po północy

00:00 → 04:45 = 285 min

Suma

290 + 285 = 575 min
t = 575/60 = 9,583 ≈ 9,58 h

Odpowiedź

t = 9,58 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 215 mg

Dawkowanie według powierzchni ciała: wiele dawek leków cytotoksycznych i niektóre dawki pediatryczne zleca się na metr kwadratowy powierzchni ciała: dawka (mg) = dawka na m² × BSA (m²). Wzór Mostellera szacuje BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600).

Dawka

D = 250·0,86 = 215 mg

Odpowiedź

D = 215 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 62,5 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

20000/1000 = 20 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1250/20 = 62,5 mL/h

Odpowiedź

R = 62,5 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 42 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

3·60 = 180 min

Szybkość kapania

R = 500·15/180 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Odpowiedź

R = 42 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 42 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 12,5 %

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Pierwotna szybkość

1000/6 = 166,7 mL/h

Nowa szybkość

R = 750/4 = 187,5 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (187,5 − 166,7)/166,7·100% = 12,5%

Odpowiedź

Δ = 12,5%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1190 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 150 + 250 = 400 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 80·8 = 640 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1190 mL

Odpowiedź

I = 1190 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 125 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

11:15 → 16:15 = 5 h

Przetoczona objętość

75·5 = 375 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 375 = 125 mL

Odpowiedź

V = 125 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 15

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 1 + 4 + 4 + 4 + 1 = 15

Odpowiedź

B = 15
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Poziom ryzyka

20 → niskie ryzyko

Odpowiedź

niskie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions