Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

When using a metered-dose inhaler without a spacer, what should the patient do straight after inhaling the dose?

  1. AHold their breath for about 10 seconds
  2. BTake another dose at once without pausing
  3. CRinse the mouth before breathing in
  4. DBreathe out hard through the mouthpiece
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent przebył udar. Dlaczego przed podaniem jedzenia, picia lub leków doustnych trzeba wykonać przesiewową ocenę połykania?

  1. ADysfagia jest częsta po udarze i może powodować zachłystowe zapalenie płuc
  2. BPacjenci po udarze są zawsze utrzymywani na czczo przez co najmniej tydzień
  3. COcena połykania jest potrzebna tylko wtedy, gdy pacjent o nią prosi
  4. DPo udarze nigdy nie stosuje się leków doustnych
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Why are patients on long-term corticosteroids at higher risk from infections?

  1. ASteroids make the patient’s blood more acidic, which helps bacteria grow
  2. BSteroids only affect the risk of fungal skin rashes
  3. CSteroids suppress the immune response and can hide signs of infection
  4. DSteroids kill the patient’s normal skin bacteria
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

During a disaster, the hospital needs to free beds quickly. Which patient is the best candidate for early discharge?

  1. AA patient with ongoing chest pain awaiting cardiac tests
  2. BA patient on a ventilator in the intensive care unit who is slowly improving
  3. CA patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
  4. DA patient on an IV heparin infusion that is still being adjusted
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient has a nasogastric tube on suction. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AIrrigating the tube when it blocks
  2. BAssessing the drainage for blood
  3. CChecking the tube’s position
  4. DGiving mouth care
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A child is admitted with a suspected Wilms tumor (nephroblastoma). Which instruction is most important for all staff?

  1. ADo not palpate the abdomen
  2. BMeasure abdominal girth by pressing firmly
  3. CEncourage the child to play contact sports
  4. DGive a warm bath with abdominal massage
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A very anxious patient breathes rapidly for a long period. Which change is expected?

  1. AMetabolic acidosis from a low bicarbonate
  2. BRespiratory alkalosis from a low PaCO2
  3. CMetabolic alkalosis from vomiting
  4. DRespiratory acidosis from a high PaCO2
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A postoperative patient on IV fluids has a sodium of 128 mmol/L and is becoming confused. Which fluid could make this worse if given in large amounts?

  1. AHartmann's solution (similar to lactated Ringer's)
  2. BHuman albumin solution
  3. C5% glucose (D5W)
  4. D0,9% sodium chloride
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient on hemodialysis has an arteriovenous (AV) fistula in the left arm. Where should the nurse draw routine blood samples?

  1. AFrom the left wrist
  2. BFrom the fistula
  3. CFrom the right arm
  4. DFrom the left hand
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A 68-year-old man has fatigue, a hemoglobin of 9,8 g/dL (98 g/L), an MCV of 72 fL and a low ferritin. He eats a normal diet. What is the most important next step?

  1. AStart vitamin B12 injections
  2. BRepeat the blood count in one year
  3. CGive iron and do no further tests at all
  4. DLook for a source of blood loss in the gut
11.FarmakologiaŚredni

A patient with difficulty swallowing is prescribed several tablets. Which one should not be crushed?

  1. AA plain aspirin dispersible tablet
  2. BA tablet that the pharmacist says may be crushed
  3. CA plain paracetamol tablet
  4. DA modified-release (extended-release) tablet
12.FarmakologiaTrudny

During general anaesthesia with a volatile agent and suxamethonium (succinylcholine), a patient develops muscle rigidity, rising end-tidal CO2 and a fast-rising temperature. Which drug is the specific treatment?

  1. ADantrolene
  2. BNeostigmine
  3. CNaloxone
  4. DParacetamol
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Septic shock belongs to which category of shock?

  1. AObstructive shock
  2. BDistributive shock
  3. CCardiogenic shock
  4. DHypovolaemic shock
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with stable severe COPD has a blood gas showing pH 7,37, a raised PaCO₂ and a raised bicarbonate. How should this be interpreted?

  1. ARespiratory alkalosis from hyperventilation
  2. BAcute respiratory acidosis needing emergency intubation
  3. CA normal blood gas with no abnormality
  4. DChronic respiratory acidosis with metabolic compensation
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Po dożylnej trombolizie w udarze, które obserwacje są najważniejsze w pierwszych 24 godzinach?

  1. ACogodzinny szczytowy przepływ wydechowy i wysycenie tlenem
  2. BCzęste kontrole neurologiczne i ciśnienia krwi
  3. CCodzienne ważenie i wyłącznie bilans płynów
  4. DCogodzinne szmery jelitowe i obwód brzucha
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Which task for a stroke patient can a registered nurse safely delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AAssessing a new weakness the patient reports in the leg
  2. BCarrying out the first bedside water swallow screen after admission
  3. CRepositioning the patient every two hours as set out in the care plan
  4. DTeaching the patient how to take a new anticoagulant
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which nursing intervention best reduces preoperative anxiety?

  1. AExplaining what will happen and answering questions
  2. BTelling the patient that there is nothing to worry about
  3. CKeeping family members away until after surgery
  4. DAvoiding talking about the operation at all
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with a severe flare of ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the stool frequency has dropped. What should the nurse suspect?

  1. AToxic megacolon
  2. BSimple constipation from low intake
  3. CThe flare is getting better
  4. DHaemorrhoids caused by diarrhoea
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 26 weeks asks which symptom she should report straight away. Which one is a danger sign?

  1. AOccasional heartburn after large meals
  2. BMild swelling of the ankles at the end of the day
  3. CSudden swelling of the face and hands with a headache
  4. DIncreased vaginal discharge that is white and odourless
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Wkrótce po założeniu znieczulenia zewnątrzoponowego ciśnienie tętnicze rodzącej spada do 86/50 mmHg, a czynność serca płodu zwalnia. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AZwiększyć szybkość wlewu zewnątrzoponowego
  2. BPodnieść wezgłowie łóżka do wysokiej pozycji siedzącej, aby poprawić oddychanie
  3. CPoprosić ją o spacer po pokoju
  4. DUłożyć ją na boku, aby odciągnąć macicę od dużych naczyń
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jak podawać doustny płyn nawadniający dziecku z łagodnym do umiarkowanego odwodnieniem, które wymiotuje?

  1. AZmieszany z sokiem owocowym, aby poprawić smak
  2. BDopiero po 24 godzinach bez wymiotów, aby uniknąć dalszych strat
  3. CJako jeden duży napój co kilka godzin
  4. DW małych ilościach, często, np. łyżeczką lub strzykawką
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

4-latek ma wysoką gorączkę, ślini się, siedzi pochylony do przodu z wyprostowaną szyją i wygląda na przestraszonego. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AZałożyć kaniulę dożylną, zanim wezwie się pomoc
  2. BZachować spokój dziecka, utrzymać je w pozycji siedzącej przy rodzicu i wezwać zespół doświadczony w zabezpieczaniu dróg oddechowych
  3. CUłożyć dziecko płasko i użyć szpatułki, aby zajrzeć do gardła i potwierdzić obrzęk
  4. DPobrać wymaz z gardła, aby zidentyfikować drobnoustrój
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which criteria are needed for a diagnosis of intellectual disability?

  1. ALimits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
  2. BAn IQ score alone, measured at any time in adult life
  3. CMemory loss and confusion that start for the first time after the age of 65
  4. DProblems with reading only, with normal everyday functioning
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent leczony z powodu uzależnienia od opioidów ma otrzymać pierwszą dawkę buprenorfiny. Ostatni raz używał heroiny 2 godziny temu. Jakie jest ryzyko?

  1. ABuprenorfina zsumuje się z działaniem heroiny i spowoduje niebezpieczne przedawkowanie opioidu z depresją oddechową
  2. BNie ma ryzyka; należy ją podać natychmiast
  3. CBuprenorfina w ogóle nie zadziała
  4. DBuprenorfina może wywołać wywołany zespół abstynencyjny, jeśli zostanie podana, gdy pełni agoniści nadal działają
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C96,1 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 96,1 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

96,1 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
146 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik hemoglobiny wynosi 146 g/L. Wyraź go w g/dL Hb.

146 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
0,5%w/vV = ? mL

Potrzebna jest dawka 12,5 mg z roztworu 0,5% (w/v). Jaka objętość V zawiera tę dawkę?

12,5 mg0,5% w/v
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 295 mikrogramów. Ampułka zawiera 0,5 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

295 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 3 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
25 mg250 mL18 mL/h? mcg/min

Wlew 25 mg w 250 mL płynie z szybkością 18 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

25 mg/250 mL18 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok200 mLgalaretka120 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz400 mLmocz300 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

sok: 200 mLgalaretka: 120 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL150 mL przetoczono125 mL/h06:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 125 mL/h. O 06:00 przetoczono już 150 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL150 mL przetoczono125 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, jest zorientowany co do osoby, miejsca i czasu, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Hold their breath for about 10 seconds

Dlaczego to jest odpowiedź

The patient breathes out, seals the lips round the mouthpiece, presses as they start a slow deep breath in, then holds the breath for about 10 seconds or as long as is comfortable.

Odpowiedź

A · Hold their breath for about 10 seconds
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Dysfagia jest częsta po udarze i może powodować zachłystowe zapalenie płuc

Dlaczego to jest odpowiedź

Udar często upośledza połykanie i możliwe jest ciche zachłyśnięcie. Przesiewowa ocena połykania, w razie potrzeby ze skierowaniem do logopedy, określa bezpieczną konsystencję pokarmów i drogi podawania leków.

Odpowiedź

A · Dysfagia jest częsta po udarze i może powodować zachłystowe zapalenie płuc
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Corticosteroids reduce white cell activity and inflammation, so infections develop more easily and may cause less fever or redness. Nurses watch closely for subtle signs.

Odpowiedź

C · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests

Dlaczego to jest odpowiedź

In a surge, stable patients who could be safely cared for at home are discharged first. Patients who are unstable or need close monitoring or titrated infusions must stay.

Odpowiedź

C · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Giving mouth care

Dlaczego to jest odpowiedź

Mouth care is routine and important because the patient cannot eat or drink. Checking position, irrigating the tube and assessing drainage need nursing skills and judgement.

Odpowiedź

D · Giving mouth care
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Do not palpate the abdomen

Dlaczego to jest odpowiedź

Palpating a Wilms tumor can rupture the capsule and spread cancer cells. A sign is often put on the bed to warn staff not to palpate the abdomen.

Odpowiedź

A · Do not palpate the abdomen
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Respiratory alkalosis from a low PaCO2

Dlaczego to jest odpowiedź

Hyperventilation blows off CO2, raising the pH. Symptoms can include tingling of the lips and fingers and lightheadedness.

Odpowiedź

B · Respiratory alkalosis from a low PaCO2
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · 5% glucose (D5W)

Dlaczego to jest odpowiedź

The glucose in 5% glucose is metabolised, leaving free water that dilutes the plasma sodium further. Postoperative patients often have raised ADH, so large volumes of hypotonic fluid can cause dangerous hyponatraemia.

Odpowiedź

C · 5% glucose (D5W)
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · From the right arm

Dlaczego to jest odpowiedź

Venipuncture, blood pressure readings and IV lines are avoided in the arm with an AV fistula or graft, to prevent damage, clotting and infection of the access. Only the dialysis team uses the access, for dialysis.

Odpowiedź

C · From the right arm
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Look for a source of blood loss in the gut

Dlaczego to jest odpowiedź

Iron deficiency in an older man or a postmenopausal woman suggests chronic blood loss, often from the gastrointestinal tract, including colorectal cancer. Iron is started, but endoscopy or colonoscopy is needed to find the cause.

Odpowiedź

D · Look for a source of blood loss in the gut
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · A modified-release (extended-release) tablet

Dlaczego to jest odpowiedź

Crushing modified-release products destroys the release mechanism and can cause toxic peaks. Enteric-coated tablets should also not be crushed; the pharmacist can advise on liquid or other forms.

Odpowiedź

D · A modified-release (extended-release) tablet
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Dantrolene

Dlaczego to jest odpowiedź

Malignant hyperthermia is caused by uncontrolled calcium release from the sarcoplasmic reticulum. Dantrolene blocks this release, and the triggering agents are stopped at once.

Odpowiedź

A · Dantrolene
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Distributive shock

Dlaczego to jest odpowiedź

In distributive shock (septic, anaphylactic, neurogenic), vessels dilate and leak, so blood is maldistributed and pressure falls. Obstructive shock includes PE, tamponade and tension pneumothorax; cardiogenic shock is pump failure; hypovolaemic shock is volume loss.

Odpowiedź

B · Distributive shock
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic CO₂ retention, the kidneys retain bicarbonate over days, bringing the pH back towards normal. A normal pH with high PaCO₂ and high bicarbonate is compensated chronic respiratory acidosis. These patients usually have target saturations of 88–92%.

Odpowiedź

D · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Częste kontrole neurologiczne i ciśnienia krwi

Dlaczego to jest odpowiedź

Po trombolizie często wykonuje się obserwacje neurologiczne, kontrolę ciśnienia krwi i poszukiwanie krwawienia. Nowy ból głowy, wymioty, spadek GCS lub wzrost ciśnienia mogą wskazywać na krwotok. Leków przeciwpłytkowych i przeciwzakrzepowych zwykle unika się przez 24 godziny.

Odpowiedź

B · Częste kontrole neurologiczne i ciśnienia krwi
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Repositioning the patient every two hours as set out in the care plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Repositioning to a set plan is a routine task that trained assistants can carry out. Swallow screening, assessing new symptoms and medication teaching need the nurse's clinical judgement and stay with the registered nurse.

Odpowiedź

C · Repositioning the patient every two hours as set out in the care plan
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Explaining what will happen and answering questions

Dlaczego to jest odpowiedź

Clear information about what to expect, including pain control and recovery, reduces anxiety and can improve recovery. False reassurance does not address the patient's concerns.

Odpowiedź

A · Explaining what will happen and answering questions
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Toxic megacolon

Dlaczego to jest odpowiedź

Toxic megacolon is dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity and a high risk of perforation. Antimotility drugs and opioids are avoided, an abdominal X-ray is done and the surgical team is involved.

Odpowiedź

A · Toxic megacolon
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Sudden swelling of the face and hands with a headache

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden facial or hand swelling, severe headache, visual changes and upper abdominal pain can signal pre-eclampsia. Mild ankle oedema, white discharge and heartburn are common discomforts.

Odpowiedź

C · Sudden swelling of the face and hands with a headache
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Ułożyć ją na boku, aby odciągnąć macicę od dużych naczyń

Dlaczego to jest odpowiedź

Pozycja boczna znosi ucisk aortalno-żylny i poprawia powrót żylny oraz przepływ łożyskowy. Następnie zwiększa się podaż płynów dożylnych zgodnie ze zleceniem, powiadamia anestezjologa lub lekarza i podaje lek wazopresyjny, jeśli został zlecony.

Odpowiedź

D · Ułożyć ją na boku, aby odciągnąć macicę od dużych naczyń
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · W małych ilościach, często, np. łyżeczką lub strzykawką

Dlaczego to jest odpowiedź

Małe, częste łyki są zwykle tolerowane nawet przy wymiotach. Soki i napoje gazowane zawierają zbyt dużo cukru i zbyt mało soli i mogą nasilać biegunkę.

Odpowiedź

D · W małych ilościach, często, np. łyżeczką lub strzykawką
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Zachować spokój dziecka, utrzymać je w pozycji siedzącej przy rodzicu i wezwać zespół doświadczony w zabezpieczaniu dróg oddechowych

Dlaczego to jest odpowiedź

Te objawy sugerują zapalenie nagłośni lub inny stan nagły górnych dróg oddechowych. Należy unikać interwencji wywołujących niepokój, pozostawić dziecko w wygodnej dla niego pozycji i natychmiast wezwać specjalistyczną pomoc w zakresie dróg oddechowych.

Odpowiedź

B · Zachować spokój dziecka, utrzymać je w pozycji siedzącej przy rodzicu i wezwać zespół doświadczony w zabezpieczaniu dróg oddechowych
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood

Dlaczego to jest odpowiedź

Intellectual disability requires limitations in intellectual functions and in adaptive functioning, such as communication, self-care and social skills, starting in childhood. Severity is based mainly on adaptive functioning.

Odpowiedź

A · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Buprenorfina może wywołać wywołany zespół abstynencyjny, jeśli zostanie podana, gdy pełni agoniści nadal działają

Dlaczego to jest odpowiedź

Buprenorfina wypiera pełnych agonistów z receptorów opioidowych, ale aktywuje je słabiej, co powoduje nagły zespół abstynencyjny. Zwykle rozpoczyna się ją, gdy pacjent ma już objawy odstawienia, ocenione np. za pomocą skali zespołu abstynencyjnego.

Odpowiedź

D · Buprenorfina może wywołać wywołany zespół abstynencyjny, jeśli zostanie podana, gdy pełni agoniści nadal działają
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 35,6 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

96,1 − 32 = 64,1

Pomnóż przez 5/9

T = 64,1·5/9 = 35,61 ≈ 35,6 °C

Odpowiedź

T = 35,6 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: Hb = 14,6 g/dL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

Hb = 146 g/L × (1 L/10 dL) = 14,6 g/dL

Odpowiedź

Hb = 14,6 g/dL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 2,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

0,5% = 5 mg/mL

Objętość

V = 12,5/5 = 2,5 mL

Odpowiedź

V = 2,5 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,59 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Objętość

V = 295/500 = 0,59 mL

Odpowiedź

V = 0,59 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 14 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

3·60 = 180 min

Szybkość kapania

R = 250·10/180 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Odpowiedź

R = 14 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 14 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 30 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

18·100 = 1800 mcg/h

Dawka na minutę

D = 1800/60 = 30 mcg/min

Odpowiedź

D = 30 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1380 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 120 = 320 mL
Wlew dożylny: 80·12 = 960 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1380 mL

Odpowiedź

I = 1380 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 2,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 150 = 350 mL

Czas

t = 350/125 = 2,8 h

Odpowiedź

t = 2,8 h

To około 2 h 48 min, więc worek skończy się około 08:48.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: jest zorientowany co do osoby, miejsca i czasu → 5
M: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie) → 4

Dodaj

GCS = 3 + 5 + 4 = 12

Ciężkość

GCS 12 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niewielkie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 3 + 4 + 1 + 2 + 1 = 15

Poziom ryzyka

15 → niewielkie ryzyko

Odpowiedź

niewielkie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions