Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jak mierzy się czas powrotu włośniczkowego?

  1. ALiczy się tętno na nadgarstku przez 15 sekund
  2. BŚwieci się latarką w oko i obserwuje źrenicę
  3. CMierzy się czas między dwoma uderzeniami serca na monitorze kardiologicznym i porównuje go z tętnem na tętnicy promieniowej
  4. DUciska się skórę przez około 5 sekund, zwalnia ucisk i mierzy czas powrotu zabarwienia
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Dlaczego podnoszenie pacjenta przez wsunięcie rąk pod jego pachy („chwyt pachowy”, drag lift) uważa się za niebezpieczne?

  1. AMoże uszkodzić stawy barkowe pacjenta i kręgosłup pielęgniarki
  2. BJest niebezpieczne tylko wtedy, gdy pacjent ma na sobie koszulę szpitalną
  3. CJest niebezpieczne tylko u dzieci
  4. DTrwa zbyt długo w porównaniu z użyciem podnośnika lub maty ślizgowej
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Pacjent przyjmujący lek moczopędny ma wysokie ryzyko upadku i często wstaje w nocy. Które działanie jest najbardziej pomocne?

  1. APodawanie leku moczopędnego przed snem, aby działał w nocy
  2. BUtrzymywanie w nocy całkowitej ciemności w sali, aby pacjent lepiej spał
  3. CZaplanowane wizyty w toalecie, z wezwaniem pielęgniarki i pomocą w chodzeniu w zasięgu ręki
  4. DPolecenie pacjentowi, by nie pił nic po obiedzie
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

The fire alarm sounds, but the nurse does not know where the fire is. What should the nurse do?

  1. ALeave the unit and the building to find out where the fire is
  2. BClose the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
  3. CEvacuate all patients down the stairs at once, starting with those in bed
  4. DOpen all doors so patients can be seen easily
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Five days after starting heparin, a patient’s platelet count has fallen by more than half. What should the nurse suspect?

  1. AIron deficiency anemia
  2. BHeparin-induced thrombocytopenia
  3. CAn expected effect that needs no action
  4. DVitamin K deficiency
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. AAsk the mother to stop pushing and wait an hour
  2. BPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
  3. CHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
  4. DPull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. AToo much exercise
  2. BEating too much salt in one meal
  3. CTaking too many vitamins
  4. DNot drinking enough water
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which statement about oxygen in a patient with suspected acute coronary syndrome is correct?

  1. AOxygen must never be given in chest pain
  2. BOxygen is given if the SpO2 is below the target range
  3. COxygen replaces the need for an ECG
  4. DHigh-flow oxygen should always be given, whatever the SpO2
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient starts high-dose prednisone. Which laboratory change should the nurse expect?

  1. AA rise in blood glucose
  2. BA fall in the white cell count
  3. CA rise in serum potassium
  4. DA fall in serum sodium
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent przyjmujący apiksaban pyta, dlaczego nie potrzebuje regularnych badań INR jak jego sąsiad przyjmujący warfarynę. Jakie jest najlepsze wyjaśnienie?

  1. AINR jest sprawdzane po cichu razem z innymi rutynowymi badaniami krwi
  2. BApiksaban monitoruje się zamiast tego codziennym aPTT
  3. CApiksaban w rzeczywistości nie rozrzedza krwi
  4. DJego działanie jest przewidywalne, więc rutynowe badania krzepnięcia nie są potrzebne
11.FarmakologiaŚredni

An Rh-negative mother gives birth to an Rh-positive baby. When is anti-D immunoglobulin usually given?

  1. AAt least two weeks after the birth
  2. BOnly at the start of the next pregnancy
  3. CIt is not needed if the baby is Rh-positive
  4. DWithin 72 hours after the birth
12.FarmakologiaTrudny

Probenecyd stosowano w celu zwiększenia stężenia penicyliny w osoczu. W jaki sposób to robi?

  1. ABlokuje wydzielanie kanalikowe penicyliny w nerce
  2. BHamuje metabolizm penicyliny w wątrobie
  3. CZwiększa wchłanianie penicyliny z jelita cienkiego
  4. DWypiera penicylinę z wiązań z białkami osocza
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

What is the main problem in heart failure with preserved ejection fraction?

  1. AA leaking aortic valve
  2. BA stiff ventricle that fills poorly in diastole
  3. CA blocked pulmonary artery
  4. DA dilated ventricle that cannot contract strongly
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z POChP na masce Venturiego 28% (SpO₂ 90%) chce zjeść posiłek. Jaki plan jest najodpowiedniejszy?

  1. AZmienić na maskę bez zwrotnego oddychania z przepływem 15 L/min na czas posiłku
  2. BZmienić na kaniulę nosową z niskim przepływem, utrzymując SpO₂ w zakresie 88–92%
  3. COdłączyć cały tlen na czas posiłku i podłączyć go ponownie po jedzeniu
  4. DZostawić maskę Venturiego i podawać tylko płyny przez słomkę
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A bladder scan straight after voiding shows 450 mL of urine still in the bladder. What does this show?

  1. AThe bladder is not emptying properly
  2. BThe patient is passing urine normally
  3. CThe patient has drunk too little fluid
  4. DThe kidneys are making too little urine
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with long-standing diabetes suddenly has many new floaters and painless loss of vision in one eye. What is most likely, and what is needed?

  1. ANormal ageing of the lens, needing new glasses
  2. BA bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review
  3. CDry eyes, needing lubricating drops
  4. DA migraine aura, needing pain relief
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which advice helps a patient with haemorrhoids?

  1. AEat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
  2. BTake a codeine-based painkiller every day
  3. CEat less fibre so that stools are smaller
  4. DSit on the toilet for long periods to empty fully
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with lung cancer becomes hypotensive and breathless, with distended neck veins and quiet heart sounds. What should the nurse suspect?

  1. AHypercalcaemia of malignancy from bone metastases
  2. BA side effect of anti-sickness drugs
  3. CSuperior vena cava obstruction from the tumour
  4. DCardiac tamponade from a pericardial effusion
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

At station +2, where is the presenting part?

  1. AFloating above the pelvic inlet
  2. B2 cm above the ischial spines
  3. CAt the level of the ischial spines
  4. D2 cm below the ischial spines
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 34 weeks with type 1 diabetes has a blood glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL), is sweating and shaky but is alert. What should the nurse do first?

  1. AGive fast-acting glucose by mouth and recheck
  2. BWait until her next meal
  3. CGive her usual insulin dose
  4. DCheck the fetal heart rate before any treatment
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Dlaczego kodeina i tramadol nie są zalecane u dzieci poniżej 12. roku życia?

  1. AMożna je podawać wyłącznie dożylnie
  2. BU niektórych dzieci są metabolizowane bardzo szybko, co powoduje niebezpieczną depresję oddechową
  3. CSą zbyt słabe, aby złagodzić ból umiarkowany, więc zawsze preferuje się silniejsze opioidy
  4. DZawsze powodują alergie
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The nurse has taught the parents of a child with epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll move hard objects away and put something soft under his head."
  2. B"I'll time the seizure and give the rescue medicine if it lasts too long."
  3. C"I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
  4. D"When the jerking stops, I'll turn him onto his side."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient at high risk of suicide is placed on constant (one-to-one) observation. What does this mean?

  1. AThe patient is checked every hour during the day only
  2. BThe patient is seen once a shift by the nurse in charge, and otherwise checked by camera from the office when staff are free
  3. CThe patient can be left alone while asleep
  4. DA staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent leczony z powodu uzależnienia od opioidów ma otrzymać pierwszą dawkę buprenorfiny. Ostatni raz używał heroiny 2 godziny temu. Jakie jest ryzyko?

  1. ABuprenorfina może wywołać wywołany zespół abstynencyjny, jeśli zostanie podana, gdy pełni agoniści nadal działają
  2. BBuprenorfina zsumuje się z działaniem heroiny i spowoduje niebezpieczne przedawkowanie opioidu z depresją oddechową
  3. CBuprenorfina w ogóle nie zadziała
  4. DNie ma ryzyka; należy ją podać natychmiast
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C101,5 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 101,5 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

101,5 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1½ tsp · 3/dobę · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1½ tsp zawiesiny doustnej trzy razy na dobę przez 14 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

1½ tsptrzy razy na dobę14 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
18 kg30 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 18 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 30 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

18 kg30 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 560 mikrogramów. Ampułka zawiera 1 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

560 mcg1 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 3 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
25 mg250 mL18 mL/h? mcg/min

Wlew 25 mg w 250 mL płynie z szybkością 18 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

25 mg/250 mL18 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko200 mLwoda120 mLherbata150 mLWlew dożylny75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz175 mLmocz175 mLmocz350 mLmocz375 mLdren z rany100 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

mleko: 200 mLwoda: 120 mLherbata: 150 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL120 mL/hstart 09:3011:00: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 09:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 120 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 11:00?

1000 mL120 mL/h09:30 → 11:00
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Uciska się skórę przez około 5 sekund, zwalnia ucisk i mierzy czas powrotu zabarwienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Uciśnij opuszkę palca lub mostek, zwolnij i policz sekundy do powrotu zabarwienia. Wydłużony czas sugeruje słabą perfuzję obwodową, np. we wstrząsie lub odwodnieniu.

Odpowiedź

D · Uciska się skórę przez około 5 sekund, zwalnia ucisk i mierzy czas powrotu zabarwienia
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Może uszkodzić stawy barkowe pacjenta i kręgosłup pielęgniarki

Dlaczego to jest odpowiedź

Chwyt pachowy silnie obciąża stawy barkowe i skórę pacjenta oraz kręgosłup osoby podnoszącej. Pacjentów, którzy nie mogą się sami przemieszczać, należy przenosić za pomocą mat ślizgowych, pionizatorów lub podnośników.

Odpowiedź

A · Może uszkodzić stawy barkowe pacjenta i kręgosłup pielęgniarki
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Zaplanowane wizyty w toalecie, z wezwaniem pielęgniarki i pomocą w chodzeniu w zasięgu ręki

Dlaczego to jest odpowiedź

Zaplanowane wizyty w toalecie oraz utrzymanie przycisku wezwania i pomocy w chodzeniu w zasięgu ręki zmniejszają liczbę samodzielnych wyjść. Pomaga też podawanie leku moczopędnego rano, a nie przed snem. Światło nocne jest bezpieczniejsze niż ciemność, a ograniczanie płynów bez powodu może prowadzić do odwodnienia.

Odpowiedź

C · Zaplanowane wizyty w toalecie, z wezwaniem pielęgniarki i pomocą w chodzeniu w zasięgu ręki
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions

Dlaczego to jest odpowiedź

Closing doors limits the spread of smoke and fire. Staff follow the fire plan, keep corridors clear and prepare for evacuation, but do not evacuate until directed or the fire is in their area.

Odpowiedź

B · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Heparin-induced thrombocytopenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Heparin-induced thrombocytopenia usually appears 5–10 days after starting heparin, with a large fall in platelets and a risk of clotting. The nurse reports at once so heparin can be stopped.

Odpowiedź

B · Heparin-induced thrombocytopenia
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Dlaczego to jest odpowiedź

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Odpowiedź

C · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Not drinking enough water

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Odpowiedź

D · Not drinking enough water
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range

Dlaczego to jest odpowiedź

Current guidance recommends oxygen in ACS only for hypoxaemia, as routine oxygen in patients with normal saturations has not been shown to help. Urgent ECG, analgesia and antiplatelet treatment remain priorities.

Odpowiedź

B · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · A rise in blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing glucose production and reducing insulin sensitivity. They also tend to lower potassium, retain sodium and raise the white cell count by releasing neutrophils into the blood.Sprawdzono w: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · A rise in blood glucose
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Jego działanie jest przewidywalne, więc rutynowe badania krzepnięcia nie są potrzebne

Dlaczego to jest odpowiedź

Bezpośrednie doustne antykoagulanty, takie jak apiksaban, mają przewidywalne działanie przy stałych dawkach, więc rutynowe badanie INR nie jest potrzebne. Monitoruje się czynność nerek i wątroby, przestrzeganie zaleceń i objawy krwawienia, a INR nie jest wiarygodną miarą ich działania.

Odpowiedź

D · Jego działanie jest przewidywalne, więc rutynowe badania krzepnięcia nie są potrzebne
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Within 72 hours after the birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Anti-D is given within 72 hours of birth to an Rh-negative mother of an Rh-positive baby. It is also given after events such as miscarriage or abdominal trauma, and often routinely during pregnancy.

Odpowiedź

D · Within 72 hours after the birth
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Blokuje wydzielanie kanalikowe penicyliny w nerce

Dlaczego to jest odpowiedź

Penicyliny są wydalane głównie przez transportery anionów organicznych w kanaliku proksymalnym. Probenecyd konkuruje o te transportery, więc penicylina jest wydalana wolniej, a jej stężenie pozostaje wyższe.

Odpowiedź

A · Blokuje wydzielanie kanalikowe penicyliny w nerce
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · A stiff ventricle that fills poorly in diastole

Dlaczego to jest odpowiedź

In HFpEF, the left ventricle is stiff and relaxes poorly, so filling pressures rise and cause congestion even though the ejection fraction is normal. It is common in older people with hypertension, diabetes and obesity. HFrEF is mainly a problem of contraction.

Odpowiedź

B · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Zmienić na kaniulę nosową z niskim przepływem, utrzymując SpO₂ w zakresie 88–92%

Dlaczego to jest odpowiedź

Tlen zleca się do docelowego zakresu i nie należy go przerywać na posiłki u pacjenta, który go potrzebuje. Kaniule nosowe pozwalają jeść i mówić; przepływ (np. 1–2 L/min) dobiera się tak, aby wysycenie mieściło się w zakresie docelowym. Tlen o wysokim stężeniu grozi hiperkapnią.

Odpowiedź

B · Zmienić na kaniulę nosową z niskim przepływem, utrzymując SpO₂ w zakresie 88–92%
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · The bladder is not emptying properly

Dlaczego to jest odpowiedź

A large post-void residual means incomplete emptying, for example from obstruction or a weak detrusor. It raises the risk of infection and overflow incontinence and may need intermittent catheterisation or treatment of the cause.

Odpowiedź

A · The bladder is not emptying properly
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · A bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review

Dlaczego to jest odpowiedź

Proliferative diabetic retinopathy causes fragile new blood vessels that can bleed into the vitreous, causing sudden floaters or vision loss. It needs same-day or urgent ophthalmology review. Retinal detachment is also possible.

Odpowiedź

B · A bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining

Dlaczego to jest odpowiedź

Soft stools reduce straining and pressure on the anal cushions. Long sitting on the toilet and constipating drugs such as codeine should be avoided.

Odpowiedź

A · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Cardiac tamponade from a pericardial effusion

Dlaczego to jest odpowiedź

Malignant pericardial effusion can compress the heart, causing hypotension, raised JVP and muffled heart sounds. It is an emergency needing urgent echocardiography and drainage (pericardiocentesis).

Odpowiedź

D · Cardiac tamponade from a pericardial effusion
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · 2 cm below the ischial spines

Dlaczego to jest odpowiedź

Station is measured in centimetres relative to the ischial spines. Negative numbers are above them, 0 is at their level and positive numbers are below them, towards the outlet.

Odpowiedź

D · 2 cm below the ischial spines
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Give fast-acting glucose by mouth and recheck

Dlaczego to jest odpowiedź

An alert patient with hypoglycaemia is given fast-acting oral carbohydrate, then glucose is rechecked after about 15 minutes and followed by a snack or meal. Treating the mother also protects the fetus.

Odpowiedź

A · Give fast-acting glucose by mouth and recheck
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · U niektórych dzieci są metabolizowane bardzo szybko, co powoduje niebezpieczną depresję oddechową

Dlaczego to jest odpowiedź

U osób z ultraszybkim metabolizmem kodeina jest szybko przekształcana w morfinę, co może powodować zagrażającą życiu depresję oddechową. Organy regulacyjne odradzają stosowanie kodeiny i tramadolu u dzieci poniżej 12. roku życia oraz po operacji migdałków podniebiennych lub migdałka gardłowego u osób poniżej 18. roku życia.

Odpowiedź

B · U niektórych dzieci są metabolizowane bardzo szybko, co powoduje niebezpieczną depresję oddechową
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · "I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."

Dlaczego to jest odpowiedź

Putting objects in the mouth can break teeth, injure the mouth or block the airway; the tongue cannot be swallowed. Timing the seizure, protecting from injury and placing the child on the side afterwards are correct.

Odpowiedź

C · "I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom

Dlaczego to jest odpowiedź

Constant observation means a member of staff is always with the patient, at a distance set by policy, so they can intervene immediately. It is reviewed regularly and stepped down as risk reduces.

Odpowiedź

D · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Buprenorfina może wywołać wywołany zespół abstynencyjny, jeśli zostanie podana, gdy pełni agoniści nadal działają

Dlaczego to jest odpowiedź

Buprenorfina wypiera pełnych agonistów z receptorów opioidowych, ale aktywuje je słabiej, co powoduje nagły zespół abstynencyjny. Zwykle rozpoczyna się ją, gdy pacjent ma już objawy odstawienia, ocenione np. za pomocą skali zespołu abstynencyjnego.

Odpowiedź

A · Buprenorfina może wywołać wywołany zespół abstynencyjny, jeśli zostanie podana, gdy pełni agoniści nadal działają
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 38,6 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

101,5 − 32 = 69,5

Pomnóż przez 5/9

T = 69,5·5/9 = 38,61 ≈ 38,6 °C

Odpowiedź

T = 38,6 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 315 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Cała kuracja

V = 7,5 mL × 3/dobę × 14 = 315 mL

Odpowiedź

V = 315 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 540 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

30·18 = 540 mg

Odpowiedź

D = 540 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,56 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Objętość

V = 560/1000 = 0,56 mL

Odpowiedź

V = 0,56 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 56 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

3·60 = 180 min

Szybkość kapania

R = 500·20/180 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Odpowiedź

R = 56 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 56 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 30 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

18·100 = 1800 mcg/h

Dawka na minutę

D = 1800/60 = 30 mcg/min

Odpowiedź

D = 30 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1470 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 120 + 150 = 470 mL
Wlew dożylny: 75·12 = 900 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1470 mL

Odpowiedź

I = 1470 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 820 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

09:30 → 11:00 = 1,5 h

Przetoczona objętość

120·1,5 = 180 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 180 = 820 mL

Odpowiedź

V = 820 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 10

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Odpowiedź

MFS = 10
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 15 + 20 + 10 + 0 = 60

Poziom ryzyka

60 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions