Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How should the opening of a stoma bag be cut?

  1. AMuch larger than the stoma so that the edge never rubs against it
  2. BIn any shape, as long as the bag sticks
  3. CSmaller than the stoma so it grips it tightly
  4. DTo fit closely around the stoma without pressing on it
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A nurse escalated a deteriorating patient, but the doctor has not come after 30 minutes and the patient is getting worse. What should the nurse do?

  1. AWrite in the notes that the doctor did not come and do nothing else
  2. BTreat the patient with drugs from the cupboard without a prescription
  3. CEscalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
  4. DWait, since the doctor has already been told
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient with a fentanyl skin patch wants to use a heating pad on the area. What should the nurse teach?

  1. AHeat only matters if the patch is on the chest
  2. BHeat is fine to use, because it helps the patch stick better to the skin
  3. CHeat makes the patch last longer, so fewer patches are needed each month
  4. DAvoid heat on or near the patch, because it increases how fast the drug is absorbed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient rescued from a house fire has a headache and confusion, but the pulse oximeter reads 99%. Why might this reading be misleading?

  1. AThe reading is accurate, so carbon monoxide poisoning is ruled out
  2. BPulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
  3. CConfusion and headache make pulse oximetry readings inaccurate in every patient
  4. DPulse oximeters always read falsely low after any kind of smoke exposure
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A swimmer is found unresponsive after diving into shallow water. Which method should the nurse use to open the airway?

  1. ATurning the head to the side to drain water
  2. BHead-tilt, chin-lift with full neck extension
  3. CRaising the chin while bending the neck forward
  4. DJaw thrust, keeping the head and neck in line
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with a head injury has a pupil on one side that is now large and does not react to light. What should the nurse do?

  1. ARecheck it at the next routine observation in four hours
  2. BDocument it, because pupils often differ slightly after a head injury
  3. CDim the room lights so the pupil can get smaller
  4. DReport it at once, as it may mean the brain is being compressed
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which instruction is correct for taking weekly alendronic acid (alendronate)?

  1. ATake it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
  2. BTake it with an antacid to protect the stomach
  3. CChew the tablet with breakfast and a cup of milky tea
  4. DTake it with a glass of milk at bedtime and then lie down straight away
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why must severe chronic hyponatraemia be corrected slowly?

  1. AFast correction makes the kidneys stop producing urine
  2. BToo-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
  3. CSodium given quickly causes immediate cardiac arrest
  4. DFast correction causes severe hypoglycaemia and seizures in most patients
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Which technique is recommended for a capillary blood glucose test on an adult's finger?

  1. ASqueeze the finger very hard
  2. BPrick the center of the fingertip
  3. CPrick the side of the fingertip
  4. DUse the same finger every time
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z silnymi wymiotami ma potas 3,0 mEq/L, chlorki 88 mEq/L i wysoki wodorowęglan. Jaki obraz to przedstawia?

  1. AUtratę kwasu żołądkowego: niski potas i chlorki, zasadowicę metaboliczną
  2. BPrawidłowe wyniki niewymagające dalszej kontroli
  3. CKwasicę ketonową cukrzycową z wysoką luką anionową
  4. DWysoki potas z kwasicą metaboliczną wywołaną odwodnieniem
11.FarmakologiaŚredni

Which assessment is most important before giving a dose of IV morphine?

  1. APupil size and hearing
  2. BBowel sounds and urine colour
  3. CBlood glucose and temperature, checked before each dose
  4. DRespiratory rate and level of sedation
12.FarmakologiaTrudny

Probenecyd stosowano w celu zwiększenia stężenia penicyliny w osoczu. W jaki sposób to robi?

  1. ABlokuje wydzielanie kanalikowe penicyliny w nerce
  2. BZwiększa wchłanianie penicyliny z jelita cienkiego
  3. CHamuje metabolizm penicyliny w wątrobie
  4. DWypiera penicylinę z wiązań z białkami osocza
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which side effect is particularly common with verapamil?

  1. ADry cough
  2. BConstipation
  3. CDiarrhoea
  4. DHair loss
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with severe aortic stenosis is prescribed glyceryl trinitrate (nitroglycerin) for chest pain. Why should the nurse use particular caution?

  1. AThere is no reason for caution, because GTN acts only on the coronary arteries
  2. BGTN makes the narrowed aortic valve tighten further within a few minutes
  3. CGTN raises the blood pressure dangerously in aortic stenosis
  4. DVasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with migraine takes painkillers or triptans on most days and now has a headache almost every day. What is the likely problem?

  1. ANormal progress of migraine
  2. BAn allergy to the painkillers
  3. CMedication overuse headache
  4. DA brain tumour, which is almost certain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent dializowany otrzewnowo zauważa, że odpływa mniej płynu, niż wlano. Od czterech dni nie miał wypróżnienia, a odpływający płyn jest przejrzysty. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?

  1. AZbyt zimny dializat
  2. BPrawidłowe wchłanianie, niewymagające działania
  3. CBakteryjne zapalenie otrzewnej
  4. DZaparcie utrudniające odpływ
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is an ankle-brachial pressure index (ABPI) measured before compression bandaging for a leg ulcer?

  1. ATo exclude significant arterial disease
  2. BTo find out how deep the ulcer is
  3. CTo find the bacteria in the wound
  4. DTo check for a leg bone fracture
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient taking oral capecitabine reports red, painful, peeling palms and soles. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to take a double dose next time
  2. BReport it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing
  3. CReassure that it is a sign of an unrelated allergy to washing powder
  4. DAdvise hot soaks for the hands and feet
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

After an amniotomy, why is the time of rupture of the membranes recorded?

  1. AInfection risk rises the longer the membranes are ruptured
  2. BIt is needed to calculate the woman's Bishop score
  3. CIt predicts exactly when the placenta will deliver
  4. DIt is used to work out the baby's gestational age
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 34 weeks with type 1 diabetes has a blood glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL), is sweating and shaky but is alert. What should the nurse do first?

  1. AGive her usual insulin dose
  2. BGive fast-acting glucose by mouth and recheck
  3. CWait until her next meal
  4. DCheck the fetal heart rate before any treatment
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

The nurse uses a blood pressure cuff that is too small for a child's arm. What effect will this have?

  1. AThe reading will be falsely high
  2. BThe cuff will not inflate at all
  3. CThe reading will be accurate but slower to obtain
  4. DThe reading will be falsely low
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Małe dziecko z tetralogią Fallota gwałtownie płacze, głęboko siniejeje i wiotczeje. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AZabrać dziecko na spacer, aby się uspokoiło
  2. BUłożyć dziecko płasko z uniesionymi nogami, aby zwiększyć powrót krwi do serca
  3. CUłożyć dziecko w pozycji kolankowo-piersiowej, uspokoić je i wezwać pomoc
  4. DZmierzyć obwód głowy
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

What is the main difference between disulfiram and naltrexone in alcohol dependence?

  1. ANaltrexone is used only for alcohol withdrawal; disulfiram is used only for treating an alcohol overdose
  2. BBoth work in exactly the same way, so they are fully interchangeable
  3. CDisulfiram reduces craving; naltrexone causes vomiting when alcohol is drunk
  4. DDisulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

The daughter of a man with moderate dementia says she is exhausted, is not sleeping and feels guilty for getting angry with him. What is the most helpful nursing response?

  1. ATell her that good daughters do not get angry with their parents
  2. BSuggest that she stops visiting him for a few months so that she can rest and forget about her guilt
  3. CAdvise her to take on more responsibility for his care so that she feels less guilty
  4. DAcknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111216:50?4:50 AM6:50 PM3:50 PM4:50 PM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 16:50 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

16:50
  1. 14:50 AM
  2. 26:50 PM
  3. 33:50 PM
  4. 44:50 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
17,5 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik hemoglobiny wynosi 17,5 g/dL. Wyraź go w g/L Hb.

17,5 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Obliczanie dawekŚredni
70 kg7,5 mg/kg/dobę3× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 70 kg. Zlecona dawka to 7,5 mg/kg na dobę, podzielona na 3 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

70 kg7,5 mg/kg/dobę3× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 4250 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

4250 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL25 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 25 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

25 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
50 mg500 mL30 mL/h? mcg/min

Wlew 50 mg w 500 mL płynie z szybkością 30 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

50 mg/500 mL30 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata200 mLgalaretka100 mLmleko100 mLWlew dożylny75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz300 mLmocz450 mLdren z rany120 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 81 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

81 kg8 hmocz: 300 mLmocz: 450 mLdren z rany: 120 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL50 mL/hstart 06:0010:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 06:00 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 10:30?

1000 mL50 mL/h06:00 → 10:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · To fit closely around the stoma without pressing on it

Dlaczego to jest odpowiedź

The opening should fit snugly so stoma output does not reach the skin, but not so tight that it damages the stoma. Stomas shrink in the weeks after surgery, so the size is re-measured.

Odpowiedź

D · To fit closely around the stoma without pressing on it
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team

Dlaczego to jest odpowiedź

If a response is delayed and the patient deteriorates, the nurse follows the escalation policy to the next level and keeps monitoring and supporting ABCDE. Each step is documented.

Odpowiedź

C · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Avoid heat on or near the patch, because it increases how fast the drug is absorbed

Dlaczego to jest odpowiedź

Heat from heating pads, electric blankets, hot tubs or fever increases fentanyl absorption and can cause an overdose. Patients are taught to avoid heat over the patch.

Odpowiedź

D · Avoid heat on or near the patch, because it increases how fast the drug is absorbed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin

Dlaczego to jest odpowiedź

Standard pulse oximeters read carboxyhemoglobin as oxyhemoglobin, so SpO2 can look normal in carbon monoxide poisoning. A blood carboxyhemoglobin level confirms it, and high-flow oxygen is given.

Odpowiedź

B · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Jaw thrust, keeping the head and neck in line

Dlaczego to jest odpowiedź

A diving injury may damage the cervical spine. A jaw thrust opens the airway with little neck movement; if it fails, the airway still takes priority.

Odpowiedź

D · Jaw thrust, keeping the head and neck in line
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed

Dlaczego to jest odpowiedź

A newly fixed, dilated pupil suggests pressure on the third cranial nerve from rising intracranial pressure or a bleed. It is a neurological emergency that needs immediate escalation.

Odpowiedź

D · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

Alendronic acid must be taken with plain water before food, and the patient must stay upright to reduce oesophageal irritation. Food, milk and antacids reduce absorption.

Odpowiedź

A · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic hyponatraemia brain cells adapt to the low tonicity. A rapid rise in sodium draws water out too fast and can cause osmotic demyelination, so the correction rate is limited and sodium is checked often.

Odpowiedź

B · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Prick the side of the fingertip

Dlaczego to jest odpowiedź

The sides of the fingertips are less sensitive than the pads, so they are used for capillary sampling. Rotating sites reduces soreness, and hard squeezing can add tissue fluid that gives inaccurate results.

Odpowiedź

C · Prick the side of the fingertip
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Utratę kwasu żołądkowego: niski potas i chlorki, zasadowicę metaboliczną

Dlaczego to jest odpowiedź

Wymioty usuwają kwas solny, więc chlorki spadają, a wodorowęglan rośnie (zasadowica metaboliczna). Nerki tracą wtedy potas. Uzupełnianie zwykle obejmuje 0,9% chlorek sodu z potasem zgodnie ze zleceniem.

Odpowiedź

A · Utratę kwasu żołądkowego: niski potas i chlorki, zasadowicę metaboliczną
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Respiratory rate and level of sedation

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids can cause respiratory depression, which is usually preceded by increasing sedation. Both are checked before and after each dose.

Odpowiedź

D · Respiratory rate and level of sedation
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Blokuje wydzielanie kanalikowe penicyliny w nerce

Dlaczego to jest odpowiedź

Penicyliny są wydalane głównie przez transportery anionów organicznych w kanaliku proksymalnym. Probenecyd konkuruje o te transportery, więc penicylina jest wydalana wolniej, a jej stężenie pozostaje wyższe.

Odpowiedź

A · Blokuje wydzielanie kanalikowe penicyliny w nerce
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Verapamil is a rate-limiting calcium channel blocker that slows AV conduction. Constipation is its most common side effect. It can also cause bradycardia and should not be combined with beta-blockers without specialist care because of the risk of heart block.

Odpowiedź

B · Constipation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction

Dlaczego to jest odpowiedź

In severe aortic stenosis, cardiac output is fixed by the narrow valve. Vasodilators lower preload and afterload, and the heart cannot compensate, so the blood pressure can fall sharply and cause syncope. They are used with care and close monitoring.

Odpowiedź

D · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Medication overuse headache

Dlaczego to jest odpowiedź

Frequent use of painkillers or triptans can cause medication overuse headache. Treatment involves withdrawing the overused drug under guidance and starting a preventive treatment if needed.

Odpowiedź

C · Medication overuse headache
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Zaparcie utrudniające odpływ

Dlaczego to jest odpowiedź

Słaby odpływ często jest spowodowany zaparciem, załamaniem cewnika lub jego przemieszczeniem. Zmiana pozycji, sprawdzenie zacisków i przewodów oraz leczenie zaparcia często pomagają; należy to zgłosić. Jeśli problem się utrzymuje, badanie obrazowe sprawdza położenie cewnika. Przejrzysty płyn odpływający czyni zapalenie otrzewnej mniej prawdopodobnym.

Odpowiedź

D · Zaparcie utrudniające odpływ
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · To exclude significant arterial disease

Dlaczego to jest odpowiedź

ABPI compares ankle and arm systolic pressures. A low ABPI suggests arterial disease, where compression could cause ischaemia, so assessment is needed before compression therapy.

Odpowiedź

A · To exclude significant arterial disease
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Report it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing

Dlaczego to jest odpowiedź

Palmar-plantar erythrodysaesthesia (hand-foot syndrome) is common with capecitabine and fluorouracil. It is graded and may need a treatment break or dose reduction; emollients and avoiding heat and friction help.

Odpowiedź

B · Report it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Infection risk rises the longer the membranes are ruptured

Dlaczego to jest odpowiedź

Once the membranes are ruptured, organisms can ascend into the uterus, and the risk of intra-amniotic infection rises with time. The nurse records the time with the colour, odour and amount of fluid (COAT) and monitors temperature and fetal heart rate.

Odpowiedź

A · Infection risk rises the longer the membranes are ruptured
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Give fast-acting glucose by mouth and recheck

Dlaczego to jest odpowiedź

An alert patient with hypoglycaemia is given fast-acting oral carbohydrate, then glucose is rechecked after about 15 minutes and followed by a snack or meal. Treating the mother also protects the fetus.

Odpowiedź

B · Give fast-acting glucose by mouth and recheck
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · The reading will be falsely high

Dlaczego to jest odpowiedź

A cuff that is too small gives falsely high readings, and one that is too large gives falsely low readings. The bladder width should be about 40% of the arm circumference.

Odpowiedź

A · The reading will be falsely high
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Ułożyć dziecko w pozycji kolankowo-piersiowej, uspokoić je i wezwać pomoc

Dlaczego to jest odpowiedź

W napadzie hipersinicy („tet spell”) pozycja kolankowo-piersiowa zwiększa opór systemowy i przepływ krwi przez płuca. Należy uspokoić dziecko, podać tlen i wezwać pilną pomoc; można zlecić leki, takie jak morfina.

Odpowiedź

C · Ułożyć dziecko w pozycji kolankowo-piersiowej, uspokoić je i wezwać pomoc
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Disulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward

Dlaczego to jest odpowiedź

Disulfiram blocks the breakdown of acetaldehyde, so drinking causes flushing, nausea and palpitations. Naltrexone blocks opioid receptors and reduces the pleasurable effect of alcohol.

Odpowiedź

D · Disulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups

Dlaczego to jest odpowiedź

Caregiver strain is common and can affect both the carer and the patient. Recognising it, and offering respite, practical support and carers' groups, helps the carer continue safely.

Odpowiedź

D · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 4:50 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

16 − 12 = 4 → PM

Odpowiedź

4:50 PM

Odpowiedź

4:50 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: Hb = 175 g/L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

Hb = 17,5 g/dL × 10 dL/L = 175 g/L

Odpowiedź

Hb = 175 g/L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 175 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

7,5·70 = 525 mg

Na dawkę

D = 525/3 = 175 mg

Odpowiedź

D = 175 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,85 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 4250/5000 = 0,85 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,85 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

25/60 = 0,4167 mL/min

Szybkość kapania

R = 0,4167·60 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 50 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

30·100 = 3000 mcg/h

Dawka na minutę

D = 3000/60 = 50 mcg/min

Odpowiedź

D = 50 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,16 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

300 + 450 = 750 mL

Na kilogram na godzinę

U = 750/(81·8) = 1,157 ≈ 1,16 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,16 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 775 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

06:00 → 10:30 = 4,5 h

Przetoczona objętość

50·4,5 = 225 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 225 = 775 mL

Odpowiedź

V = 775 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 16

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 4 + 3 + 2 + 3 + 1 = 16

Odpowiedź

B = 16
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: bardzo wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 3 + 1 + 1 + 1 = 9

Poziom ryzyka

9 → bardzo wysokie ryzyko

Odpowiedź

bardzo wysokie ryzyko

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions