Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Kiedy pielęgniarka może przekazać poufne informacje bez zgody pacjenta?

  1. AGdy ciekawi tego koleżanka z innego oddziału
  2. BGdy dziennikarz pyta o znanego pacjenta
  3. CZawsze, gdy prosi o to krewny
  4. DGdy jest to konieczne, by chronić kogoś przed ryzykiem poważnej krzywdy
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which feature suggests that a sore area is a moisture lesion rather than a pressure ulcer?

  1. AA deep wound with straight edges over the hip
  2. BDiffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone
  3. CA dark area of necrotic tissue over the heel
  4. DA circular area of damage directly over the sacral bone
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A cup of water is spilled over an infusion pump plugged into the wall. What should the nurse do?

  1. ASwitch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
  2. BLeave it running and place a towel over it until it dries
  3. CWipe it dry quickly with a towel and keep using it for the infusion
  4. DTurn the pump upside down to drain it while running
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Podczas zakładania cewnika do pęcherza moczowego techniką jałową końcówka cewnika dotyka uda pacjenta. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AKontynuować, ponieważ udo zostało oczyszczone
  2. BPrzetrzeć końcówkę środkiem antyseptycznym i kontynuować
  3. COpłukać końcówkę jałową wodą, a następnie kontynuować
  4. DWyrzucić cewnik i użyć nowego, jałowego
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka oddziałowa musi zwolnić łóżko. Którego pacjenta najodpowiedniej wypisać lub przenieść na niższy poziom opieki?

  1. APrzyjęty dwie godziny temu z bólem w klatce piersiowej; wynik troponiny jeszcze oczekiwany
  2. B1. doba po operacji jelita z nową temperaturą 38,5 °C
  3. C3. doba po niepowikłanym wycięciu wyrostka robaczkowego, je, przyjmuje doustne leki przeciwbólowe
  4. DZapalenie płuc, z zapotrzebowaniem na tlen, które w nocy wzrosło z 2 do 4 L/min
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Podczas triażu START dorosły nie oddycha. Po zmianie ułożenia dróg oddechowych poszkodowany nadal nie oddycha. Jaka jest prawidłowa kategoria?

  1. ACzarna (zmarły lub oczekujący)
  2. BŻółta, a wrócić później
  3. CCzerwona, ponieważ brak oddechu jest najpilniejszym objawem
  4. DCzerwona i natychmiastowe rozpoczęcie resuscytacji
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent po operacji ma tętno 125/min, ciśnienie 88/50 mmHg i opatrunek przesiąknięty krwią. Co się dzieje?

  1. APrawidłowa reakcja na ból
  2. BWstrząs septyczny z zakażenia dróg moczowych
  3. CTylko lęk
  4. DWstrząs hipowolemiczny z powodu krwawienia
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why should chronic hypernatraemia be corrected gradually?

  1. AFast correction causes severe hyperkalaemia
  2. BLowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
  3. CSlow correction is only needed in children
  4. DFast correction causes osmotic demyelination from swelling of the kidneys
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

The heparin infusion rate was changed according to protocol. When is the aPTT usually rechecked?

  1. AAbout 30 minutes after the change
  2. BAbout 6 hours after the change
  3. COnly after the infusion is stopped
  4. DAbout 3 days after the change
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient in DKA is receiving IV fluids and insulin. The glucose has fallen to about 220 mg/dL (12,2 mmol/L), but the anion gap is still high. What change would the nurse expect?

  1. AAdd dextrose to the IV fluids and continue the insulin
  2. BStop the insulin infusion because the glucose is near normal
  3. CStop the IV fluids and start oral fluids only
  4. DGive an IV bolus of sodium bicarbonate at once
11.FarmakologiaŚredni

Wankomycynę dożylnie stosuje się często w leczeniu zakażeń wywołanych przez:

  1. APseudomonas aeruginosa
  2. BEscherichia coli
  3. CCandida albicans
  4. DMRSA
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  2. BHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
  3. CAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
  4. DConstipation; a laxative will solve the problem
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How big should a suction catheter be compared with the tracheostomy or endotracheal tube?

  1. ALarger than the tube, so that it clears it completely
  2. BExactly the same diameter as the tube, for a tight fit
  3. CNo more than half the internal diameter of the tube
  4. DAny size, as the diameter does not matter
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Four hours after abdominal surgery, a patient's heart rate has risen from 84 to 122/min and they are restless and pale. BP is still 118/76 mmHg, and the surgical drain is filling with blood. What should the nurse conclude?

  1. AEarly haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
  2. BThe drain is working well, so no action is needed
  3. CThe patient is stable because the blood pressure is normal
  4. DThe tachycardia is from pain and needs only analgesia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

An 85-year-old care home resident becomes newly confused and is falling more often. A UTI is one possibility. Why?

  1. AOlder adults often show infection as confusion
  2. BConfusion is the only symptom of a UTI at any age
  3. CA UTI cannot occur in people over 80
  4. DUrinary infections always cause a high fever in older adults
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

22-latek z cukrzycą typu 1 ma glikemię 28 mmol/L, ketony 5,2 mmol/L, pH 7,10 i potas 5,9 mmol/L. Które stwierdzenie dotyczące potasu jest prawidłowe?

  1. ACałkowita ilość potasu w organizmie jest niska, a jego stężenie spadnie w trakcie leczenia
  2. BCałkowita ilość potasu w organizmie jest wysoka, więc teraz potrzebny jest środek wiążący potas
  3. CNie trzeba ponownie oznaczać potasu po rozpoczęciu insuliny
  4. DInsulinę należy wstrzymać, aby utrzymać stałe stężenie potasu
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Które podejście do przetaczania krwinek czerwonych u stabilnego pacjenta z krwawieniem z przewodu pokarmowego zgadza się z aktualnymi dowodami?

  1. APrzetaczanie wszystkim, aby hemoglobina zawsze była powyżej 150 g/L
  2. BRestrykcyjny próg, często około 70 g/L, u większości stabilnych pacjentów
  3. CNigdy nie przetaczać, niezależnie od hemoglobiny i objawów
  4. DRutynowe przetoczenie dwóch jednostek przed każdą endoskopią
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Kilka godzin po usunięciu cewnika zewnątrzoponowego u pacjenta przyjmującego lek przeciwzakrzepowy pojawia się ból pleców i narastające osłabienie nóg. Co należy podejrzewać?

  1. AZakażenie układu moczowego powodujące ból pleców
  2. BPrawidłowe ustępowanie blokady zewnątrzoponowej w ciągu dnia
  3. CKrwiak zewnątrzoponowy, wymagający pilnej oceny i rezonansu magnetycznego
  4. DOdleżynę krzyżową powodującą rzutowany ból nóg
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

In early pregnancy, how does the serum hCG level normally change?

  1. AIt stays at the same level throughout the first trimester
  2. BIt falls steadily from the day of implantation
  3. CIt rises slowly until it peaks just before birth
  4. DIt roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Tuż po pęknięciu błon płodowych w trakcie porodu kobieta nagle zaczyna ciężko oddychać, sinieje i ma niedociśnienie. Jaki stan należy podejrzewać?

  1. AAtak paniki
  2. BNiedociśnienie w pozycji na plecach
  3. CPrawidłową reakcję na silny skurcz
  4. DZator płynem owodniowym
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Dziecko ze znaną alergią na jaja ma zaplanowane szczepienie przeciwko grypie. Które stwierdzenie odzwierciedla najnowsze zalecenia?

  1. ASama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie
  2. BDziecko powinno otrzymać połowę dawki w dwóch osobnych dniach, z obserwacją po każdej
  3. CDziecko najpierw potrzebuje testu skórnego ze szczepionką
  4. DSzczepionki nigdy nie wolno podawać osobie z alergią na jaja
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Przytomne 10-letnie dziecko z cukrzycą typu 1 drży i poci się, a glikemia wynosi 3,2 mmol/L. Jakie jest pierwsze działanie?

  1. APodać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie sprawdzić glikemię po około 15 minutach
  2. BPodać duży posiłek zawierający wyłącznie białko i tłuszcz i ponownie sprawdzić glikemię przy następnym posiłku
  3. CPozwolić dziecku się przespać
  4. DPodać kolejną dawkę insuliny
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Pacjent w epizodzie maniakalnym jest zbyt zajęty, aby usiąść do jedzenia. Jaki jest najlepszy sposób wsparcia odżywiania?

  1. ANalegać, aby pacjent siedział przy stole przez 1 godzinę
  2. BZaproponować duży, trzydaniowy posiłek w ruchliwej jadalni o stałych porach posiłków
  3. CCzekać, aż pacjent sam poprosi o jedzenie
  4. DZaproponować wysokokaloryczne przekąski i napoje, które można jeść w ruchu
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A woman who is being abused by her partner says she will not leave him. What is the most appropriate response?

  1. ACall her partner to discuss his behaviour with him
  2. BTell her that she must leave him today or the nurse cannot help her
  3. CRespect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
  4. DTell her that if she stays and is hurt again, it will be her own fault because she was warned about the risks
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 40 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

40 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ fl oz? mL1 szklanka? mL2 tbsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje ½ fl oz z sok, 1 szklanka z herbata, 2 tbsp z płynny suplement. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
70 kg15 mg/kg/dobę4× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 70 kg. Zlecona dawka to 15 mg/kg na dobę, podzielona na 4 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

70 kg15 mg/kg/dobę4× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 0,46 mg. Ampułka zawiera 2000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

0,46 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?15 gtt/mL20 gtt/min12 h

Wlew kapie z szybkością 20 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 12 godzin?

20 gtt/min15 gtt/mL12 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
25 mg250 mL18 mL/h? mcg/min

Wlew 25 mg w 250 mL płynie z szybkością 18 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

25 mg/250 mL18 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok120 mLmleko100 mLherbata240 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz350 mLmocz300 mLmocz450 mLmocz325 mLdren z rany110 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

sok: 120 mLmleko: 100 mLherbata: 240 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL75 mL/hstart 12:3017:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 12:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 75 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 17:30?

1000 mL75 mL/h12:30 → 17:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 91% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 124/74 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 36,7 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 91%O₂SBP 124HR 76AT 36,7 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Gdy jest to konieczne, by chronić kogoś przed ryzykiem poważnej krzywdy

Dlaczego to jest odpowiedź

Poufność można naruszyć bez zgody, gdy wymaga tego prawo lub gdy istnieje poważne ryzyko krzywdy dla pacjenta lub innych osób. Przekazuje się tylko niezbędne informacje i tylko właściwym osobom.

Odpowiedź

D · Gdy jest to konieczne, by chronić kogoś przed ryzykiem poważnej krzywdy
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Diffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone

Dlaczego to jest odpowiedź

Moisture lesions are usually superficial, diffuse and irregular, often in the natal cleft or skin folds. Pressure ulcers are typically over bony prominences and may have necrotic tissue.

Odpowiedź

B · Diffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse

Dlaczego to jest odpowiedź

Liquid on electrical equipment can cause shock or failure. The device is turned off and unplugged without touching wet parts, the patient’s infusion is managed with another device, and the pump is checked by the biomedical team.

Odpowiedź

A · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Wyrzucić cewnik i użyć nowego, jałowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy jałowy przedmiot dotknie niejałowej powierzchni, zostaje skażony i należy go wymienić. Wprowadzenie skażonego cewnika wprowadza bakterie do pęcherza i zwiększa ryzyko zakażenia układu moczowego.

Odpowiedź

D · Wyrzucić cewnik i użyć nowego, jałowego
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · 3. doba po niepowikłanym wycięciu wyrostka robaczkowego, je, przyjmuje doustne leki przeciwbólowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjent po wycięciu wyrostka jest stabilny, je i radzi sobie z doustnym leczeniem przeciwbólowym. Oczekujący wynik troponiny, rosnące zapotrzebowanie na tlen i nowa gorączka oznaczają, że przebieg choroby pacjenta nie jest jeszcze jasny.

Odpowiedź

C · 3. doba po niepowikłanym wycięciu wyrostka robaczkowego, je, przyjmuje doustne leki przeciwbólowe
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Czarna (zmarły lub oczekujący)

Dlaczego to jest odpowiedź

W START poszkodowany, który nie oddycha po zmianie ułożenia dróg oddechowych, otrzymuje czarną kartę. Resuscytacja jednej osoby odciągnęłaby ratowników od wielu innych, którzy mogą przeżyć. Jeśli oddychanie pojawi się po zmianie ułożenia, poszkodowany jest czerwony.

Odpowiedź

A · Czarna (zmarły lub oczekujący)
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Wstrząs hipowolemiczny z powodu krwawienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Tachykardia, hipotensja i widoczna utrata krwi sugerują wstrząs krwotoczny (hipowolemiczny). Uciśnij ranę, pilnie wezwij pomoc i przygotuj płyny lub krew.

Odpowiedź

D · Wstrząs hipowolemiczny z powodu krwawienia
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic hypernatraemia, brain cells adapt by holding extra solutes. If sodium falls too quickly, water moves into brain cells and causes cerebral oedema, so correction is controlled.

Odpowiedź

B · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · About 6 hours after the change

Dlaczego to jest odpowiedź

Most weight-based heparin protocols check the aPTT (or anti-Xa level) about 6 hours after starting or changing the rate, because it takes this long to reach a new steady state. Checking too early can lead to wrong adjustments.

Odpowiedź

B · About 6 hours after the change
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin

Dlaczego to jest odpowiedź

The glucose usually falls before the ketoacidosis resolves. Dextrose is added so insulin can continue, clearing ketones without causing hypoglycemia, until the anion gap closes. Stopping insulin too early lets ketoacidosis return.

Odpowiedź

A · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · MRSA

Dlaczego to jest odpowiedź

Wankomycyna to glikopeptyd blokujący syntezę ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnich. Jest standardowym wyborem w zakażeniach MRSA. Nie przechodzi przez błonę zewnętrzną bakterii Gram-ujemnych.

Odpowiedź

D · MRSA
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Dlaczego to jest odpowiedź

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Odpowiedź

C · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · No more than half the internal diameter of the tube

Dlaczego to jest odpowiedź

A catheter no larger than half the internal diameter of the tube lets air enter around it, reducing negative pressure in the lungs, atelectasis and hypoxaemia. Catheter size is often calculated from the tube size.

Odpowiedź

C · No more than half the internal diameter of the tube
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently

Dlaczego to jest odpowiedź

Rising heart rate, restlessness, pallor and visible bleeding are signs of compensated haemorrhagic shock. Waiting for hypotension delays treatment. The nurse escalates urgently, gives oxygen, ensures IV access and anticipates bloods, fluids or blood products and surgical review.

Odpowiedź

A · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Older adults often show infection as confusion

Dlaczego to jest odpowiedź

In older adults, infections such as UTI may present with delirium, falls or reduced mobility rather than dysuria or fever. Other causes of delirium must also be considered, and urine tests alone can mislead.

Odpowiedź

A · Older adults often show infection as confusion
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Całkowita ilość potasu w organizmie jest niska, a jego stężenie spadnie w trakcie leczenia

Dlaczego to jest odpowiedź

W DKA potas przemieszcza się z komórek, a nerki tracą go z moczem, więc stężenie potasu w surowicy może być prawidłowe lub wysokie mimo dużego całkowitego niedoboru. Płyny i insulina szybko je obniżają. Potas monitoruje się ściśle i uzupełnia po spadku do wartości prawidłowych, zgodnie z protokołem.

Odpowiedź

A · Całkowita ilość potasu w organizmie jest niska, a jego stężenie spadnie w trakcie leczenia
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Restrykcyjny próg, często około 70 g/L, u większości stabilnych pacjentów

Dlaczego to jest odpowiedź

Restrykcyjne przetaczanie (często przy hemoglobinie około 70 g/L, z celem 70–90 g/L, lub wyższym progu w chorobach układu krążenia) wiąże się z lepszymi wynikami u wielu pacjentów z krwawieniem z przewodu pokarmowego niż przetaczanie liberalne. Masywny krwotok postępowanie opiera się na protokołach dużego krwotoku.

Odpowiedź

B · Restrykcyjny próg, często około 70 g/L, u większości stabilnych pacjentów
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Krwiak zewnątrzoponowy, wymagający pilnej oceny i rezonansu magnetycznego

Dlaczego to jest odpowiedź

Narastające osłabienie ruchowe, drętwienie, ból pleców lub zaburzenia czynności pęcherza przy znieczuleniu zewnątrzoponowym lub po jego usunięciu, zwłaszcza przy lekach przeciwzakrzepowych, mogą wskazywać na krwiak lub ropień zewnątrzoponowy. Jest to stan nagły: pilna ocena anestezjologa i rezonans magnetyczny, w razie potrzeby odbarczenie chirurgiczne, aby zapobiec trwałemu porażeniu.

Odpowiedź

C · Krwiak zewnątrzoponowy, wymagający pilnej oceny i rezonansu magnetycznego
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · It roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks

Dlaczego to jest odpowiedź

In a normal early intrauterine pregnancy hCG roughly doubles every 48 to 72 hours, then peaks at around 8 to 10 weeks. A slow rise can suggest an ectopic pregnancy or a failing pregnancy.

Odpowiedź

D · It roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Zator płynem owodniowym

Dlaczego to jest odpowiedź

Zator płynem owodniowym powoduje nagłą duszność, hipoksję, niedociśnienie i często krwawienie z powodu koagulopatii. To stan nagły: wzywa się zespół ratunkowy i w razie potrzeby rozpoczyna resuscytację.

Odpowiedź

D · Zator płynem owodniowym
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Sama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie

Dlaczego to jest odpowiedź

Wytyczne w wielu krajach mówią obecnie, że dzieci z alergią na jaja mogą otrzymywać szczepionki przeciwko grypie w standardowych warunkach, ponieważ zawartość owoalbuminy jest bardzo niska. W szczególnych przypadkach należy stosować aktualne wytyczne krajowe.

Odpowiedź

A · Sama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Podać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie sprawdzić glikemię po około 15 minutach

Dlaczego to jest odpowiedź

Przytomne dziecko z hipoglikemią wymaga szybko działających węglowodanów, takich jak tabletki glukozy lub sok, następnie ponownej kontroli po około 15 minutach, a po poprawie przekąski z węglowodanami o dłuższym działaniu. Glukagon jest przeznaczony dla dziecka, które nie może przyjmować niczego doustnie.

Odpowiedź

A · Podać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie sprawdzić glikemię po około 15 minutach
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Zaproponować wysokokaloryczne przekąski i napoje, które można jeść w ruchu

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjenci w manii spalają dużo energii i łatwo się rozpraszają. Pomagają przenośne, pożywne przekąski i płyny, a także monitorowanie masy ciała i przyjmowanych pokarmów.

Odpowiedź

D · Zaproponować wysokokaloryczne przekąski i napoje, które można jeść w ruchu
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Adults have the right to make their own decisions. Many survivors leave and return several times. The nurse documents carefully, provides resources and a safety plan, and keeps the door open for future help.

Odpowiedź

C · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 104 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

40·9/5 = 72

Dodaj 32

T = 72 + 32 = 104 °F

Odpowiedź

T = 104 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 285 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
1 szklanka = 1·240 = 240 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL

Dodaj

V = 15 + 240 + 30 = 285 mL

Odpowiedź

V = 285 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 262,5 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

15·70 = 1050 mg

Na dawkę

D = 1050/4 = 262,5 mg

Odpowiedź

D = 262,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,23 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,46 mg = 460 mcg

Objętość

V = 460/2000 = 0,23 mL

Odpowiedź

V = 0,23 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 960 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Objętość

V = 80·12 = 960 mL

Odpowiedź

V = 960 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 30 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

18·100 = 1800 mcg/h

Dawka na minutę

D = 1800/60 = 30 mcg/min

Odpowiedź

D = 30 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1280 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 120 + 100 + 240 = 460 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1280 mL

Odpowiedź

I = 1280 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 625 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

12:30 → 17:30 = 5 h

Przetoczona objętość

75·5 = 375 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 375 = 625 mL

Odpowiedź

V = 625 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 11

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 3 + 1 + 1 + 3 = 11

Odpowiedź

B = 11
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 91% → 3
na tlenie → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions