Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why is an IV giving set primed before connecting it to the patient?

  1. ATo remove air from the line
  2. BTo check the speed of the pump
  3. CTo warm the fluid to body temperature
  4. DTo test whether the patient is allergic to the fluid
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A pressure ulcer shows full-thickness tissue loss with exposed bone. How is it classified?

  1. ASuspected deep tissue injury
  2. BCategory 2
  3. CCategory 3
  4. DCategory 4
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A nurse pours sterile saline into a bowl on a sterile field. Which technique is correct?

  1. AHold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl
  2. BRest the lip of the bottle on the edge of the bowl so that the saline does not splash
  3. CReach across the field to fill the bowl at the far side
  4. DPour from below the level of the field to reduce splashing
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient has signed a surgical consent form but tells the nurse, “I don’t really understand what they are going to do.” What should the nurse do?

  1. AInform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
  2. BReassure the patient that the surgeon knows best and continue with the preparation
  3. CGive the preoperative sedative so the patient relaxes
  4. DExplain the risks and benefits in place of the surgeon
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Asystent pielęgniarski odmawia wykonania delegowanego zadania, mówiąc, że nie był do niego przeszkolony. Jaka jest najlepsza reakcja pielęgniarki?

  1. APodziękować asystentowi, zadbać o bezpieczne wykonanie zadania i zorganizować szkolenie
  2. BPowiedzieć asystentowi, że to jest w zakresie obowiązków i musi to zrobić
  3. CZgłosić asystenta przełożonemu za odmowę wykonania zadania
  4. DZostawić zadanie na następną zmianę, gdy będzie ktoś przeszkolony
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Which patient is the best choice for the room closest to the nurses’ station?

  1. AA young adult waiting for discharge tomorrow
  2. BA confused older adult at high risk of falls
  3. CA patient admitted for a planned scan, feeling well
  4. DA patient with stable diabetes who walks independently
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Modern wound care generally aims to keep a healing wound bed:

  1. ASoaked in antiseptic solution every day
  2. BCompletely dry and open to the air
  3. CMoist but not wet
  4. DTightly packed with dry gauze
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
  2. BStrict fluid restriction to protect the kidneys
  3. COral calcium supplements and vitamin D
  4. DA high-calcium diet
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient has a hot, swollen big toe. The serum uric acid is normal. Which statement is correct?

  1. AGout is still possible, as urate can be normal in an attack
  2. BGout is ruled out, as uric acid is always high in an attack
  3. CGout is certain, as a normal urate proves the diagnosis
  4. DGout can only be diagnosed with a CT scan of the foot
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on lithium has had vomiting and diarrhea for 3 days and has been taking ibuprofen. They now have a coarse tremor and confusion. The lithium level is 2,2 mEq/L. What is the best interpretation and action?

  1. AIbuprofen side effects only; give it with food
  2. BA normal level; continue lithium as prescribed
  3. CA low level; ask for the lithium dose to be raised
  4. DLithium toxicity; hold lithium and report urgently
11.FarmakologiaŚredni

After instilling eye drops, why should the patient press gently on the inner corner of the eye for a minute or two?

  1. ATo make the pupil dilate faster
  2. BTo reduce drainage into the nose and absorption into blood
  3. CTo spread the drop evenly over the eyelid
  4. DTo stop the eye from producing tears for about an hour
12.FarmakologiaTrudny

80-letni mężczyzna z powiększonym gruczołem krokowym zaczyna przyjmować oksybutyninę z powodu pęcherza nadreaktywnego. Staje się splątany i nie może oddać moczu. Jakie jest najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie?

  1. AZespół serotoninowy
  2. BZatrucie opioidami
  3. CAntycholinergiczne działania niepożądane
  4. DReakcja alergiczna na lek
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient taking simvastatin drinks a large glass of grapefruit juice every morning. Why is this a concern?

  1. AIt turns the statin into a blood thinner
  2. BIt stops the statin from being absorbed from the gut at all
  3. CIt raises statin levels and the risk of muscle damage
  4. DIt causes the cholesterol level to rise sharply
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient on a morphine PCA after surgery is very drowsy, with a respiratory rate of 7/min and pinpoint pupils. SpO₂ is 89%. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to keep pressing the PCA button for comfort
  2. BGive a sedative to keep the patient comfortable
  3. CLeave the patient to sleep and recheck the observations in an hour
  4. DStop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Pacjent z SIADH ma stężenie sodu 126 mmol/L i łagodne objawy. Jakie leczenie jest zwykle pierwszego rzutu?

  1. ADesmopresyna
  2. BOgraniczenie płynów
  3. CDodatkowa woda doustnie
  4. DDożylny wlew 5% glukozy
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient who has taken prednisolone daily for years is vomiting and cannot keep tablets down. What should the nurse do?

  1. AOmit the steroid until the vomiting stops
  2. BEscalate urgently for steroid by injection
  3. CGive the next dose with a glass of milk
  4. DGive the tablets again after every vomit
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which lung problem is a known toxicity of bleomycin?

  1. APulmonary fibrosis
  2. BLung cancer within weeks
  3. CPneumothorax from coughing
  4. DAsthma from pollen
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Pacjentka z rakiem piersi staje się splątana, spragniona i ma zaparcia oraz wielomocz. Jaki stan nagły onkologiczny należy rozważyć?

  1. AZespół rozpadu guza
  2. BHipoglikemię
  3. CZespół żyły głównej górnej
  4. DHiperkalcemię w przebiegu nowotworu
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman 1 day after birth has a blood pressure of 150/96 mmHg and a headache. She had normal blood pressures in pregnancy. What should the nurse do?

  1. AReport it and assess for postpartum pre-eclampsia
  2. BEncourage her to walk to lower her blood pressure
  3. CGive paracetamol (acetaminophen) and ignore the blood pressure
  4. DReassure her that this is normal after birth
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 40 weeks calls the unit. Her contractions are every 10 to 20 minutes and irregular, her membranes are intact and the baby is moving well. What is the best advice?

  1. ATake a laxative to stimulate labour
  2. BLie flat on her back and count the contractions for 4 hours
  3. CCome in immediately by ambulance
  4. DRest at home and come in if contractions become regular
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child with suspected appendicitis is waiting for surgery. Which action must the nurse avoid?

  1. ARegular pain assessment
  2. BKeeping the child nil by mouth
  3. CPutting a heat pad on the abdomen
  4. DGiving IV fluids as prescribed
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Dziecko w wieku szkolnym ma mieć operację. Które podejście do przygotowania najlepiej pasuje do tego wieku?

  1. AWyjaśnić zabieg za pomocą prostych schematów, pozwolić na pytania i angażować dziecko w wybory
  2. BUnikać wyjaśnień, bo wywołają tylko lęk
  3. CUżywać wyłącznie dziecinnego języka i zabawek przeznaczonych dla niemowląt
  4. DOmawiać wszystko z rodzicami, ale nie z dzieckiem, aby go nie przestraszyć
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient who is detained under mental health legislation does not return from escorted leave. What should the nurse do?

  1. AStart the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police
  2. BDo nothing, because patients are allowed to leave whenever they want
  3. CWait until the next day, because he will probably return on his own
  4. DRemove his name from the ward list and give his bed to a new patient who is waiting for admission
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent w epizodzie maniakalnym przerywa innym pacjentom i robi się coraz głośniejszy w świetlicy. Jakie działanie pielęgniarskie jest najwłaściwsze?

  1. ASpokojnie przeprowadzić pacjenta do cichszego miejsca z mniejszą ilością bodźców i wyznaczyć jasne, proste granice
  2. BZachęcić do rywalizacyjnej gry grupowej, aby zużyć energię
  3. CSpierać się z pacjentem o zachowanie na oczach wszystkich, aż zgodzi się przestać
  4. DPodgłośnić muzykę, aby odwrócić uwagę grupy
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,2 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 37,2 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

37,2 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1½ szklanek? mL1½ tsp? mL1 tbsp? mL6 fl oz? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 1½ szklanek z herbata, 1½ tsp z syrop na kaszel, 1 tbsp z płynny suplement, 6 fl oz z sok. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
2 g+ 9,2 mLV = ? mL

Fiolka zawiera 2 g proszku. Na etykiecie napisano: dodaj 9,2 mL wody do wstrzykiwań, aby otrzymać całkowitą objętość 10 mL. Zlecono 600 mg. Jaką objętość V przygotowanego roztworu podasz?

2 g+ 9,2 mL → 10 mL600 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
20k szt.250 mL? mL/h1250 szt./h

Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 250 mL. Zlecono 1250 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

20000 szt./250 mL1250 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 3 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mL20 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 200 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

40 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa250 mLwoda150 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz475 mLmocz350 mLmocz225 mLdren z rany50 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 53 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

53 kg12 hmocz: 475 mLmocz: 350 mLmocz: 225 mLdren z rany: 50 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL80 mL/hstart 11:3016:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 11:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 16:30?

500 mL80 mL/h11:30 → 16:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · To remove air from the line

Dlaczego to jest odpowiedź

Priming fills the line with fluid and removes air, which could otherwise enter the vein and cause an air embolism.

Odpowiedź

A · To remove air from the line
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Category 4

Dlaczego to jest odpowiedź

Category 4 (Stage 4 in the US NPIAP system) involves full-thickness tissue loss with exposed bone, tendon or muscle. It carries a high risk of osteomyelitis and needs specialist input.

Odpowiedź

D · Category 4
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Hold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse pours from a little height without touching the sterile bowl, avoiding splashes that would wet the field. Holding the label in the palm keeps it readable and free of drips.

Odpowiedź

A · Hold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation

Dlaczego to jest odpowiedź

Informed consent is the responsibility of the person doing the procedure. If the patient does not understand, the nurse pauses the process and tells the surgeon, before any sedative drug is given.

Odpowiedź

A · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Podziękować asystentowi, zadbać o bezpieczne wykonanie zadania i zorganizować szkolenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Osoba wykonująca powinna odmówić zadania, do którego nie ma kompetencji. Pielęgniarka dba o to, by zadanie zostało teraz bezpiecznie wykonane, i organizuje szkolenie na przyszłość. Wymuszanie zadania lub pozostawienie go niewykonanym naraża pacjenta.

Odpowiedź

A · Podziękować asystentowi, zadbać o bezpieczne wykonanie zadania i zorganizować szkolenie
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · A confused older adult at high risk of falls

Dlaczego to jest odpowiedź

A confused patient at high risk of falls benefits from being close to staff, so they can be observed and helped quickly. The other patients are stable and independent.

Odpowiedź

B · A confused older adult at high risk of falls
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Moist but not wet

Dlaczego to jest odpowiedź

A moist wound environment speeds epithelial cell migration and healing. Too much moisture causes maceration, so dressings are chosen to manage exudate.

Odpowiedź

C · Moist but not wet
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.

Odpowiedź

A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack

Dlaczego to jest odpowiedź

Serum urate can be normal or even low during an acute gout attack. The definitive test is joint aspiration showing needle-shaped urate crystals, which also helps rule out septic arthritis.Sprawdzono w: Gout · MedlinePlus (NIH) (2025); Synovial Fluid Analysis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently

Dlaczego to jest odpowiedź

A level of 2,2 mEq/L with coarse tremor and confusion is lithium toxicity. Fluid loss and NSAIDs both reduce lithium excretion by the kidneys. The dose is held, the provider is informed at once, and fluids and close monitoring are expected; severe cases may need dialysis.

Odpowiedź

D · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · To reduce drainage into the nose and absorption into blood

Dlaczego to jest odpowiedź

Nasolacrimal occlusion keeps the drop in the eye longer and reduces systemic absorption through the nasal mucosa. This matters for drugs such as timolol, which can cause bradycardia or bronchospasm.

Odpowiedź

B · To reduce drainage into the nose and absorption into blood
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Antycholinergiczne działania niepożądane

Dlaczego to jest odpowiedź

Leki przeciwmuskarynowe zmniejszają skurcz pęcherza, co u mężczyzn z powiększonym gruczołem krokowym może wywołać zatrzymanie moczu. U osób starszych mogą też powodować splątanie, dlatego całkowite obciążenie antycholinergiczne powinno być małe.

Odpowiedź

C · Antycholinergiczne działania niepożądane
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · It raises statin levels and the risk of muscle damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Grapefruit juice inhibits the CYP3A4 enzyme, increasing levels of drugs such as simvastatin and some calcium channel blockers. Higher statin levels raise the risk of myopathy. Patients are advised to avoid large amounts or choose a statin not affected.

Odpowiedź

C · It raises statin levels and the risk of muscle damage
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone

Dlaczego to jest odpowiedź

Sedation and slow breathing are warning signs of opioid toxicity. The nurse stops the opioid, stimulates the patient, opens the airway, gives oxygen, calls for help and gives naloxone per protocol. Naloxone is short-acting, so the patient is monitored for recurrence.

Odpowiedź

D · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Ograniczenie płynów

Dlaczego to jest odpowiedź

W SIADH organizm zatrzymuje wodę. Ograniczenie płynów jest leczeniem pierwszego rzutu w przypadkach łagodnych do umiarkowanych, wraz z leczeniem przyczyny. Płyny hipotoniczne i desmopresyna jeszcze bardziej obniżyłyby stężenie sodu. Ciężkie objawy (drgawki, zaburzenia świadomości) wymagają hipertonicznego roztworu soli w warunkach monitorowania.

Odpowiedź

B · Ograniczenie płynów
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Escalate urgently for steroid by injection

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients on long-term steroids depend on them. If tablets cannot be absorbed, they can develop an adrenal crisis. Parenteral hydrocortisone is needed, following sick-day guidance.

Odpowiedź

B · Escalate urgently for steroid by injection
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Pulmonary fibrosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses, in older patients and with high oxygen concentrations. Breathlessness or a new cough must be reported.

Odpowiedź

A · Pulmonary fibrosis
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Hiperkalcemię w przebiegu nowotworu

Dlaczego to jest odpowiedź

Hiperkalcemia w przebiegu nowotworu powoduje pragnienie, wielomocz, odwodnienie, zaparcia, nudności, splątanie i arytmie. Leczenie polega na płynach dożylnych, a następnie bisfosfonianie, z monitorowaniem wapnia i czynności nerek. Rozpad guza powoduje niski wapń.

Odpowiedź

D · Hiperkalcemię w przebiegu nowotworu
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia

Dlaczego to jest odpowiedź

New hypertension with a headache after birth can be postpartum pre-eclampsia, even with normal readings in pregnancy. The nurse reports it, checks urine protein and symptoms and follows the protocol.

Odpowiedź

A · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Rest at home and come in if contractions become regular

Dlaczego to jest odpowiedź

Irregular, infrequent contractions with intact membranes and good movements suggest early or false labour. She can rest at home and should come in if contractions become regular and stronger, the membranes rupture, she bleeds or movements decrease.

Odpowiedź

D · Rest at home and come in if contractions become regular
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Putting a heat pad on the abdomen

Dlaczego to jest odpowiedź

Heat on the abdomen and laxatives or enemas are avoided in suspected appendicitis because they can increase the risk of perforation. Nil by mouth, IV fluids, analgesia and close monitoring are appropriate.

Odpowiedź

C · Putting a heat pad on the abdomen
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Wyjaśnić zabieg za pomocą prostych schematów, pozwolić na pytania i angażować dziecko w wybory

Dlaczego to jest odpowiedź

Dzieci w wieku szkolnym korzystają z konkretnych, rzeczowych wyjaśnień, schematów i prawdziwego sprzętu oraz z pewnej kontroli nad wyborami. Mogą obawiać się utraty kontroli i skutków dla swojego ciała.

Odpowiedź

A · Wyjaśnić zabieg za pomocą prostych schematów, pozwolić na pytania i angażować dziecko w wybory
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Start the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police

Dlaczego to jest odpowiedź

A detained patient who is absent without leave may be a risk to themselves or others. Missing patient procedures are started immediately, including a risk assessment and informing the responsible clinician and relevant authorities.

Odpowiedź

A · Start the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Spokojnie przeprowadzić pacjenta do cichszego miejsca z mniejszą ilością bodźców i wyznaczyć jasne, proste granice

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjenci w manii korzystają ze spokojnego otoczenia o małej liczbie bodźców, stanowczych i spójnych granic oraz prostych, niekonkurencyjnych zajęć.

Odpowiedź

A · Spokojnie przeprowadzić pacjenta do cichszego miejsca z mniejszą ilością bodźców i wyznaczyć jasne, proste granice
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 99 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

37,2·9/5 = 66,96

Dodaj 32

T = 66,96 + 32 = 98,96 ≈ 99 °F

Odpowiedź

T = 99 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 562,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

1½ szklanek = 1,5·240 = 360 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL

Dodaj

V = 360 + 7,5 + 15 + 180 = 562,5 mL

Odpowiedź

V = 562,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Stężenie po zmieszaniu

2000 mg/10 mL = 200 mg/mL

Objętość

V = 600/200 = 3 mL

Odpowiedź

V = 3 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 15,63 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

20000/250 = 80 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1250/80 = 15,63 mL/h

Odpowiedź

R = 15,63 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 28 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

3·60 = 180 min

Szybkość kapania

R = 250·20/180 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Odpowiedź

R = 28 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 28 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 1,7 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

40·60/20 = 120 mL/h

Pozostały czas

t = 200/120 = 1,667 ≈ 1,7 h

Odpowiedź

t = 1,7 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,65 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

475 + 350 + 225 = 1050 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1050/(53·12) = 1,651 ≈ 1,65 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,65 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 100 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

11:30 → 16:30 = 5 h

Przetoczona objętość

80·5 = 400 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 400 = 100 mL

Odpowiedź

V = 100 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 17

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 3 + 2 + 2 + 4 + 2 = 17

Odpowiedź

B = 17
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niewielkie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 2 + 4 + 1 + 4 + 3 = 15

Poziom ryzyka

15 → niewielkie ryzyko

Odpowiedź

niewielkie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions