Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. AFinish their sentences quickly for them to save them frustration
  2. BTalk to the family instead of the patient
  3. CSpeak louder and more slowly than usual
  4. DAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A stable patient is woken every hour for observations and is becoming tired and confused. What is the best nursing action?

  1. AAsk the team whether the observations can safely be done less often
  2. BKeep the same plan, as observations matter more than sleep for patients
  3. CAsk the doctor for a sedative to help the patient sleep
  4. DStop all observations so the patient can sleep
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Pacjent z czynną gruźlicą płuc musi zostać przewieziony do pracowni radiologii. Jak należy go transportować?

  1. AW masce chirurgicznej, po uprzedzeniu radiologii
  2. BW respiratorze N95, którego dopasowanie nie zostało sprawdzone
  3. CBez maski, ponieważ korytarz jest dobrze wentylowany i krótki
  4. DW rękawiczkach i fartuchu, bez konieczności noszenia maski
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Dwie podobne fiolki różnych leków przechowuje się obok siebie i pielęgniarka omal nie wzięła niewłaściwej. Która reakcja najlepiej odzwierciedla kulturę sprawiedliwą?

  1. AZachować incydent w tajemnicy, aby chronić reputację oddziału
  2. BUkarać pielęgniarkę, która omal nie wzięła niewłaściwej fiolki
  3. CZgłosić zdarzenie i naprawić system, np. rozdzielając fiolki
  4. DPowiedzieć pielęgniarce, by była ostrożniejsza, i nie robić nic więcej
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient with COPD pursed-lip breathing. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will breathe out slowly through pursed lips.”
  2. B“I will breathe in slowly through my nose.”
  3. C“I will make my breath out about twice as long as my breath in.”
  4. D“I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

The charge nurse overhears four instructions from an RN to a nursing assistant. Which one needs to be corrected?

  1. A“Help him wash and change, and tell me at once if you see any red or broken skin.”
  2. B“Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
  3. C“Check his glucose before lunch and tell me the number straight away.”
  4. D“Walk him to the bathroom and back, and stay with him the whole time.”
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Co mierzy HbA1c?

  1. AStężenie insuliny po posiłku
  2. BŚrednie stężenie glukozy we krwi z mniej więcej ostatnich dwóch–trzech miesięcy
  3. CStężenie glukozy we krwi w chwili badania
  4. DIlość ciał ketonowych w moczu
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient two days after abdominal surgery coughs and says something "gave way". The wound has opened and bowel is visible. What should the nurse do first?

  1. AApply dry gauze tightly and ask the patient to keep coughing
  2. BSit the patient fully upright and offer a hot drink
  3. CCover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
  4. DGently push the bowel back into the abdomen and tape the wound edges firmly closed
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

When do the blood counts usually reach their lowest point (nadir) after many standard chemotherapy regimens?

  1. AAbout 7–14 days after treatment
  2. BOn the same day as treatment
  3. CWithin 1–2 hours of treatment
  4. DAbout 6 months after treatment
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with long-standing rheumatoid arthritis has a hemoglobin of 10,5 g/dL (105 g/L), a low serum iron, a low total iron-binding capacity (TIBC) and a high-normal ferritin. Which condition fits best?

  1. AVitamin B12 deficiency anemia
  2. BIron-deficiency anemia
  3. CAcute blood loss anemia
  4. DAnemia of chronic disease (inflammation)
11.FarmakologiaŚredni

Które poważne, ale rzadkie działanie niepożądane statyn pacjenci powinni natychmiast zgłaszać?

  1. ANiewyjaśniony ból lub osłabienie mięśni
  2. BObrzęk kostek
  3. CMetaliczny smak w ustach
  4. DSuchy kaszel
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking sertraline starts St John's wort for low mood. What is the main concern?

  1. AA hypertensive crisis from tyramine
  2. BSevere low blood pressure from blocked alpha receptors
  3. CBleeding from vitamin K deficiency
  4. DSerotonin syndrome from combined serotonergic effects
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Które stwierdzenie dotyczące komory inhalacyjnej do inhalatora ciśnieniowego jest prawidłowe?

  1. AWymaga mniejszej koordynacji, a więcej leku dociera do płuc
  2. BJest przeznaczona do stosowania z inhalatorami proszkowymi
  3. CDzięki niej można całkowicie odstawić wziewny steryd zapobiegawczy
  4. DSprawia, że każda dawka leku jest silniejsza niż zwykle
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A 25-year-old non-smoker has wheeze and cough that come and go, worse at night and after exercise. Spirometry improves markedly after a bronchodilator. Which diagnosis is most likely?

  1. AAsthma
  2. BHeart failure
  3. CCOPD
  4. DIdiopathic pulmonary fibrosis
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient is due a rapid-acting insulin dose before lunch, but the meal trays are delayed. What should the nurse do?

  1. AOmit the dose entirely for the rest of the day
  2. BGive the insulin with a glass of water instead
  3. CWait to give the insulin until the meal arrives
  4. DGive the insulin now and the meal when it comes
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with a brain tumour on high-dose dexamethasone has a capillary glucose of 16 mmol/L (288 mg/dL). They have no history of diabetes. What is the best explanation?

  1. ASteroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment
  2. BA sign that the brain tumour has now spread to the pancreas
  3. CA lab error, because steroids lower blood glucose
  4. DNormal for this patient, so no action is needed
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

W którym okresie po operacji rozejście się rany jest najbardziej prawdopodobne?

  1. APonad rok po operacji
  2. BW ciągu pierwszej godziny
  3. CTylko podczas operacji
  4. DOkoło 5–10 dni po operacji
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient arrives in recovery with a temperature of 35,2 °C and is shivering. What is the most appropriate action?

  1. ASend the patient to the ward to warm up there under extra blankets
  2. BRemove all blankets to let the body adjust
  3. CStart active warming and monitor the temperature
  4. DGive cold IV fluids to settle the shivering
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which factor most increases a postnatal woman's risk of venous thromboembolism?

  1. ABreastfeeding
  2. BNormal blood loss
  3. CCaesarean birth
  4. DEarly walking after birth
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 36 weeks has a positive syphilis test confirmed for the first time. What should the nurse expect?

  1. ANo treatment until after the birth
  2. BTermination of the pregnancy is required
  3. CPenicillin now and assessment of the baby at birth
  4. DOnly the partner needs to be treated
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which task can the registered nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant) on a children's ward?

  1. AAssessing pain after surgery and choosing the analgesia
  2. BMeasuring and recording the vital signs of a stable child
  3. CCarrying out the admission assessment of a new patient
  4. DTeaching a parent how to give insulin injections
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

During an insulin infusion for diabetic ketoacidosis, why is potassium monitored closely?

  1. APotassium has no role in DKA; it is a routine test only
  2. BInsulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
  3. CPotassium is needed to dissolve the insulin in the drip
  4. DInsulin causes the kidneys to hold on to potassium, so blood levels rise dangerously
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A 78-year-old woman who started citalopram two weeks ago is newly confused and drowsy. Which laboratory result would best explain this?

  1. AA low serum cholesterol
  2. BA low serum sodium
  3. CA high haemoglobin
  4. DA high serum potassium
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent rozpoczął lek przeciwdepresyjny 10 dni temu. Mówi, że ma teraz więcej energii, ale nadal czuje beznadzieję. Dlaczego wymaga to ścisłego monitorowania?

  1. AOznacza to, że dawka jest za mała, więc należy odstawić lek przeciwdepresyjny i od razu zacząć inny
  2. BEnergia może wrócić przed poprawą nastroju, co może zwiększać ryzyko realizacji myśli samobójczych
  3. COznacza to, że lek przeciwdepresyjny w pełni zadziałał
  4. DTo objaw zespołu serotoninowego
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
171 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 171 cm. Używając 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w calach. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

171 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
8 fl oz? mL½ tbsp? mL1½ szklanek? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 8 fl oz z sok, ½ tbsp z płynny suplement, 1½ szklanek z herbata. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
1:10 000ampułkaV = ? mL

Ampułkostrzykawka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:10 000 (0,1 mg/mL). Zlecono 1 mg IV w zatrzymaniu krążenia. Jaką objętość V podasz?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 4400 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

4400 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
460 mLpozostało? mL/h7 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 10 godzin. Po 3 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 460 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

500 mL / 10 hpo 3 h: 460 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg250 mL20 mL/h? mg/h

Worek zawiera 1000 mg leku w 250 mL i kapie z szybkością 20 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

1000 mg/250 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnamleko100 mLzupa250 mLgalaretka100 mLWlew dożylny50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz475 mLmocz150 mLmocz175 mLwymiociny200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

mleko: 100 mLzupa: 250 mLgalaretka: 100 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL200 mL przetoczono50 mL/h13:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. O 13:00 przetoczono już 200 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL200 mL przetoczono50 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, tętno 75/min, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Dlaczego to jest odpowiedź

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Odpowiedź

D · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Ask the team whether the observations can safely be done less often

Dlaczego to jest odpowiedź

Lack of sleep can contribute to delirium. If the patient's scores are stable, the frequency of observations can be reviewed by the team so care is safe but less disruptive.

Odpowiedź

A · Ask the team whether the observations can safely be done less often
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · W masce chirurgicznej, po uprzedzeniu radiologii

Dlaczego to jest odpowiedź

Podczas transportu pacjent nosi maskę chirurgiczną, aby ograniczyć rozprzestrzenianie cząstek z dróg oddechowych, a przyjmująca jednostka jest o tym informowana, by mogła chronić personel i innych pacjentów. Personel opiekujący się pacjentem nosi dopasowane respiratory.

Odpowiedź

A · W masce chirurgicznej, po uprzedzeniu radiologii
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Zgłosić zdarzenie i naprawić system, np. rozdzielając fiolki

Dlaczego to jest odpowiedź

Kultura sprawiedliwa uznaje, że błędy ludzkie często wynikają z projektu systemu. Rozdzielanie podobnych leków, stosowanie etykiet i zapisu Tall Man zapobiega powtórzeniom. Obwinianie samej osoby pozostawia zagrożenie na miejscu.

Odpowiedź

C · Zgłosić zdarzenie i naprawić system, np. rozdzielając fiolki
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Pursed-lip breathing means breathing in through the nose and out slowly through pursed lips, making exhalation longer. This keeps airways open and reduces air trapping.

Odpowiedź

D · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Giving insulin is medication administration and needs a licensed nurse. Measuring glucose, hygiene and supervised walking are suitable tasks with clear reporting instructions.

Odpowiedź

B · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Średnie stężenie glukozy we krwi z mniej więcej ostatnich dwóch–trzech miesięcy

Dlaczego to jest odpowiedź

HbA1c odzwierciedla glikację hemoglobiny w czasie życia krwinek czerwonych, co pozwala oszacować długoterminową kontrolę glikemii.

Odpowiedź

B · Średnie stężenie glukozy we krwi z mniej więcej ostatnich dwóch–trzech miesięcy
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help

Dlaczego to jest odpowiedź

Evisceration is a surgical emergency. The exposed bowel is covered with sterile moist dressings, the patient is positioned to reduce tension on the abdomen (for example knees bent), kept nil by mouth and reviewed urgently.

Odpowiedź

C · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · About 7–14 days after treatment

Dlaczego to jest odpowiedź

Chemotherapy damages dividing marrow cells, but mature neutrophils and platelets already in the blood survive for a while, so counts usually fall to a nadir about 7–14 days later, depending on the drug. Infection and bleeding risks are highest then.

Odpowiedź

A · About 7–14 days after treatment
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Anemia of chronic disease (inflammation)

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic inflammation, iron is trapped in stores, so serum iron is low but ferritin is normal or high and TIBC is low. In iron deficiency, ferritin is low and TIBC is high. Iron supplements help iron deficiency much more than anemia of chronic disease.Sprawdzono w: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Serum iron test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

D · Anemia of chronic disease (inflammation)
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Niewyjaśniony ból lub osłabienie mięśni

Dlaczego to jest odpowiedź

Statyny mogą wywołać miopatię, która rzadko przechodzi w rabdomiolizę z uszkodzeniem nerek. Niewyjaśniony ból mięśni należy zbadać, np. oznaczając aktywność kinazy kreatynowej.

Odpowiedź

A · Niewyjaśniony ból lub osłabienie mięśni
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Serotonin syndrome from combined serotonergic effects

Dlaczego to jest odpowiedź

St John's wort has serotonergic effects, so it can cause serotonin syndrome with SSRIs. It also induces liver enzymes and can reduce levels of drugs such as the combined pill, warfarin and ciclosporin.

Odpowiedź

D · Serotonin syndrome from combined serotonergic effects
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Wymaga mniejszej koordynacji, a więcej leku dociera do płuc

Dlaczego to jest odpowiedź

Komora inhalacyjna spowalnia aerozol i zatrzymuje go, aby pacjent mógł go wdychać powolnymi wdechami. Więcej leku dociera do płuc, a mniej osadza się w jamie ustnej. Stosuje się ją z inhalatorami ciśnieniowymi z dozownikiem, a nie z urządzeniami proszkowymi.

Odpowiedź

A · Wymaga mniejszej koordynacji, a więcej leku dociera do płuc
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Asthma

Dlaczego to jest odpowiedź

Asthma typically causes variable symptoms with reversible airflow obstruction. COPD usually affects older people with a smoking history and causes persistent, poorly reversible obstruction. Fibrosis gives a restrictive pattern.

Odpowiedź

A · Asthma
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Wait to give the insulin until the meal arrives

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid-acting insulin begins to work within about 15 minutes, so giving it without food risks hypoglycaemia. It is given just before or with the meal. Basal insulin is not affected by meal delays.

Odpowiedź

C · Wait to give the insulin until the meal arrives
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Steroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment

Dlaczego to jest odpowiedź

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, so hyperglycaemia is common, often later in the day after a morning dose. Glucose is monitored regularly, and treatment may be needed. Other steroid effects include mood change and gastric irritation.

Odpowiedź

A · Steroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Około 5–10 dni po operacji

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozejście się rany najczęściej występuje około 5.–10. doby, gdy rana opiera się na szwach i wczesnym kolagenie. Czynniki ryzyka to otyłość, niedożywienie, cukrzyca, zakażenie, stosowanie sterydów, palenie, kaszel i parcie.

Odpowiedź

D · Około 5–10 dni po operacji
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Start active warming and monitor the temperature

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypothermia increases the risk of bleeding, infection and cardiac events, and shivering increases oxygen use. Active warming with warmed fluids if needed is started, and the patient stays in recovery until temperature is acceptable.

Odpowiedź

C · Start active warming and monitor the temperature
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Caesarean birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Pregnancy and the postpartum period are hypercoagulable. Caesarean birth, immobility, obesity, older age and previous VTE add to the risk. Early walking and, where indicated, prophylaxis reduce it.

Odpowiedź

C · Caesarean birth
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Penicillin now and assessment of the baby at birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Syphilis is treated with penicillin in pregnancy, which also treats the fetus and prevents congenital syphilis. The partner is tested and treated, and the newborn is assessed and followed up.

Odpowiedź

C · Penicillin now and assessment of the baby at birth
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Measuring and recording the vital signs of a stable child

Dlaczego to jest odpowiedź

Routine tasks with predictable outcomes for stable patients, such as recording vital signs, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation remain the responsibility of the registered nurse, who also reviews the results.

Odpowiedź

B · Measuring and recording the vital signs of a stable child
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Insulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply

Dlaczego to jest odpowiedź

Total body potassium is low in DKA, though blood levels may look normal at first. Insulin and correction of acidosis drive potassium into cells, risking hypokalaemia and arrhythmias, so potassium is added to fluids and checked often.

Odpowiedź

B · Insulin moves potassium into the cells, so blood potassium can fall sharply
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · A low serum sodium

Dlaczego to jest odpowiedź

SSRIs can cause hyponatraemia through SIADH, especially in older adults. Confusion, falls and drowsiness after starting an SSRI should prompt a sodium check.

Odpowiedź

B · A low serum sodium
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Energia może wrócić przed poprawą nastroju, co może zwiększać ryzyko realizacji myśli samobójczych

Dlaczego to jest odpowiedź

Na początku leczenia energia i motywacja mogą poprawić się przed nastrojem depresyjnym. Pacjent z utrzymującą się beznadziejnością może wtedy mieć energię, by zrealizować myśli samobójcze, dlatego ryzyko jest ściśle ponownie oceniane.

Odpowiedź

B · Energia może wrócić przed poprawą nastroju, co może zwiększać ryzyko realizacji myśli samobójczych
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 67,3 in

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Centymetry na cale

h = 171/2,54 = 67,32 ≈ 67,3 in

Odpowiedź

h = 67,3 in
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 607,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

8 fl oz = 8·30 = 240 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
1½ szklanek = 1,5·240 = 360 mL

Dodaj

V = 240 + 7,5 + 360 = 607,5 mL

Odpowiedź

V = 607,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Objętość

V = 1/0,1 = 10 mL

Odpowiedź

V = 10 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,88 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 4400/5000 = 0,88 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,88 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 65,71 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/10 = 50 mL/h

Nowa szybkość

R = 460/7 = 65,71 mL/h

Odpowiedź

R = 65,71 mL/h

To wzrost o ponad 25%: w większości szpitali zamiast nadrabiać trzeba skontaktować się z osobą zlecającą i ocenić pacjenta pod kątem przeciążenia płynami.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 80 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

1000/250 = 4 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 4·20 = 80 mg/h

Odpowiedź

D = 80 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 950 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 250 + 100 = 450 mL
Wlew dożylny: 50·8 = 400 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 950 mL

Odpowiedź

I = 950 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 16 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 200 = 800 mL

Czas

t = 800/50 = 16 h

Odpowiedź

t = 16 h

To około 16 h 00 min, więc worek skończy się około 05:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 13

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 2 + 3 + 2 + 2 + 2 = 13

Odpowiedź

B = 13
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 75/min → 1
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: brak oddychania → 0

Dodaj

APGAR = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 1

Interpretacja

1 → niski

Odpowiedź

niski

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions