Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How is pitting oedema checked?

  1. APress on the nail bed and time the return of colour
  2. BPinch the skin on the back of the hand and see how fast it falls back
  3. CMeasure the width of both calves with a tape measure once a week and compare them
  4. DPress over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pielęgniarka uważa, że dawka w zleceniu jest nietypowo wysoka. Co powinna zrobić?

  1. APodać dawkę, bo za każdy błąd w niej odpowiada lekarz zlecający
  2. BSamodzielnie zmienić dawkę w karcie na zwykłą
  3. CWstrzymać dawkę, skonsultować się z lekarzem zlecającym i udokumentować wynik
  4. DPodać połowę dawki jako kompromis
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Kiedy pielęgniarka może użyć gaśnicy do gaszenia pożaru?

  1. AZawsze, gdy jest dym, nawet jeśli wyjście jest zablokowane
  2. BTylko jeśli pożar jest mały, alarm został uruchomiony, a droga ucieczki jest wolna
  3. CNigdy; gaśnic mogą używać tylko strażacy
  4. DZawsze, nawet przed uruchomieniem alarmu, aby zaoszczędzić czas
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Który pacjent najbardziej potrzebuje środków zapobiegających upadkom?

  1. APacjent oczekujący na wypis, który chodzi samodzielnie
  2. BPrzytomny pacjent leżący, który stosuje się do poleceń
  3. CMłody dorosły ze złamanym palcem, który chodzi pewnie i bezpiecznie bez pomocy
  4. DStarszy pacjent, od niedawna splątany, przyjmujący lek uspokajający, o niepewnym chodzie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A conscious patient with hypoglycemia drank juice 15 minutes ago. The glucose is now 62 mg/dL (3,4 mmol/L). What should the nurse do next?

  1. AWait another hour, because juice can take a long time to work
  2. BGive another serving of fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes
  3. CGive the next scheduled dose of rapid-acting insulin with the meal
  4. DRecord the result and recheck the glucose at the usual time before the evening meal
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

After the RN taught a patient to inject insulin, an LPN/LVN reports that the patient still cannot draw up the dose correctly. What should happen next?

  1. AThe RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
  2. BThe LPN/LVN writes a new teaching plan and evaluates it at the end of the shift
  3. CThe patient is discharged with a leaflet to read at home
  4. DThe nursing assistant shows the patient again at lunch
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What should the nurse regularly check for a patient with a syringe driver?

  1. AOnly the patient's weight, measured once a week on the same scales
  2. BThe infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
  3. COnly that the battery is charged and the device is switched on
  4. DNothing, once the syringe driver is running
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with known cirrhosis suddenly vomits large amounts of bright red blood and becomes tachycardic. What is the most likely cause?

  1. AA Mallory-Weiss tear from a small amount of vomiting
  2. BA lower GI bleed from diverticular disease
  3. CBleeding from ruptured oesophageal varices
  4. DSwallowed blood from a nosebleed
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Which instruction is correct for a patient starting oral iron tablets?

  1. ATake the tablet with an antacid to improve absorption
  2. BTake each tablet with milk to protect the stomach
  3. CYour urine will turn bright orange while you take it
  4. DYour stools may turn dark green or black
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

During surgery under general anesthesia, a patient develops a rising end-tidal CO2, muscle rigidity and tachycardia, then a high potassium and a rising temperature. Which condition is most likely?

  1. AAcute hemolytic transfusion reaction
  2. BHypoglycemia from fasting
  3. CHypovolemic shock
  4. DMalignant hyperthermia
11.FarmakologiaŚredni

Which blood test is used to monitor warfarin therapy?

  1. ASerum albumin
  2. BActivated partial thromboplastin time (aPTT)
  3. CINR (prothrombin time)
  4. DPlatelet count
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  2. BAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
  3. CHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
  4. DConstipation; a laxative will solve the problem
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

What is the purpose of a mucolytic such as carbocisteine in chronic productive cough?

  1. ATo make sputum thinner and easier to cough up
  2. BTo widen the airways within minutes
  3. CTo kill bacteria in the airways
  4. DTo stop the patient coughing completely, day and night
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent przyjmujący warfarynę z powodu migotania przedsionków ma INR 8,5, ale bez krwawienia. Jakie jest najbardziej prawdopodobne postępowanie?

  1. AKontynuować zwykłą dawkę i powtórzyć INR za miesiąc
  2. BWstrzymać warfarynę, poinformować lekarza i wkrótce powtórzyć INR
  3. CNatychmiast podać dożylnie siarczan protaminy, aby odwrócić działanie
  4. DPodać koncentrat kompleksu protrombiny i przetoczyć krew
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why is levodopa combined with carbidopa (or benserazide)?

  1. ATo stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
  2. BTo make levodopa cross into the brain more slowly and evenly
  3. CTo add a separate effect that reduces the resting tremor directly
  4. DTo prevent tolerance from developing to levodopa over time
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

22-latek z cukrzycą typu 1 ma glikemię 28 mmol/L, ketony 5,2 mmol/L, pH 7,10 i potas 5,9 mmol/L. Które stwierdzenie dotyczące potasu jest prawidłowe?

  1. ANie trzeba ponownie oznaczać potasu po rozpoczęciu insuliny
  2. BCałkowita ilość potasu w organizmie jest wysoka, więc teraz potrzebny jest środek wiążący potas
  3. CCałkowita ilość potasu w organizmie jest niska, a jego stężenie spadnie w trakcie leczenia
  4. DInsulinę należy wstrzymać, aby utrzymać stałe stężenie potasu
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is pethidine (meperidine) generally avoided for regular pain relief?

  1. AA metabolite can build up and cause seizures
  2. BIt has no pain-relieving effect at all in adults
  3. CIt can only be given by mouth
  4. DIt always causes severe diarrhoea
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient has had a large terminal ileum resection for Crohn's disease. Which long-term problems should the nurse anticipate?

  1. AInsulin deficiency and high blood glucose from loss of the islets
  2. BIron overload and constipation
  3. CExcess vitamin D and calcium kidney stones in the first year
  4. DVitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 37 weeks had a placental abruption. Which laboratory finding suggests she is developing disseminated intravascular coagulation (DIC)?

  1. AA high fibrinogen level and high platelets
  2. BA low fibrinogen level and low platelets
  3. CA raised haemoglobin level
  4. DA low white cell count only
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman has a painful, red breast with a fluctuant swelling that has not improved after antibiotics. What should be suspected?

  1. AA breast abscess needing drainage
  2. BA blocked duct needing only massage
  3. CAn allergic reaction to the antibiotic
  4. DNormal engorgement
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Dziecko ze znaną alergią na jaja ma zaplanowane szczepienie przeciwko grypie. Które stwierdzenie odzwierciedla najnowsze zalecenia?

  1. ASzczepionki nigdy nie wolno podawać osobie z alergią na jaja
  2. BDziecko powinno otrzymać połowę dawki w dwóch osobnych dniach, z obserwacją po każdej
  3. CSama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie
  4. DDziecko najpierw potrzebuje testu skórnego ze szczepionką
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A toddler with sickle cell disease suddenly becomes pale and lethargic, with a fast heart rate and an enlarging left upper abdomen. What should the nurse suspect?

  1. ASplenic sequestration crisis, an emergency
  2. BA pain crisis in the abdominal muscles
  3. CA simple viral infection with mild anaemia
  4. DConstipation causing abdominal swelling and discomfort
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A veteran with PTSD sits with his back to the wall, scans the room constantly and jumps at every door slam. Which symptom group do these behaviours belong to?

  1. ADissociative amnesia for the trauma
  2. BChanges in arousal and reactivity
  3. CIntrusion symptoms
  4. DAvoidance
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A woman with PTSD after a sexual assault by a man becomes distressed when a male nurse is assigned to her. What is the most appropriate response?

  1. AInsist that she accept the male nurse, as all staff are professional
  2. BTell her that she must learn to face her fears
  3. CAssign a female nurse where possible and explain her care plan to her
  4. DLeave her without a named nurse until she calms down
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,5 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 39,5 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

39,5 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1½ tsp · 2/dobę · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1½ tsp zawiesiny doustnej co 12 godzin przez 14 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

1½ tspco 12 godzin14 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 14 kg ma zlecone 20 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 40 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

14 kg20 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
50k szt.500 mL? mL/h800 szt./h

Wlew zawiera 50000 jednostek leku w 500 mL. Zlecono 800 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

50000 szt./500 mL800 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
150 mLpozostało? mL/h2 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 8 godzin. Po 6 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 150 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

500 mL / 8 hpo 6 h: 150 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1 g250 mL? mL/h4 mg/min

Worek zawiera 1 g leku w 250 mL. Zlecono 4 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

1 g/250 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka100 mLherbata200 mLmleko100 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz425 mLmocz175 mLmocz450 mLdren z rany150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 102 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

102 kg12 hmocz: 425 mLmocz: 175 mLmocz: 450 mLdren z rany: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL80 mL/hstart 07:4509:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 07:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 09:15?

500 mL80 mL/h07:45 → 09:15
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 90% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 104/min, przytomny, temperatura 36,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 20SpO₂ 90%powietrzeSBP 130HR 104AT 36,2 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Press over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent

Dlaczego to jest odpowiedź

Pressing over a bony surface pushes fluid out of the tissue; a dent that stays shows pitting oedema. Its depth and how long it lasts are recorded.

Odpowiedź

D · Press over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Wstrzymać dawkę, skonsultować się z lekarzem zlecającym i udokumentować wynik

Dlaczego to jest odpowiedź

Pielęgniarka podająca lek odpowiada za bezpieczne podanie. Jeśli dawka wydaje się błędna, nie powinna jej podawać, dopóki nie wyjaśni tego z lekarzem zlecającym lub farmaceutą. Pielęgniarki nie mogą samodzielnie zmieniać zleceń.

Odpowiedź

C · Wstrzymać dawkę, skonsultować się z lekarzem zlecającym i udokumentować wynik
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Tylko jeśli pożar jest mały, alarm został uruchomiony, a droga ucieczki jest wolna

Dlaczego to jest odpowiedź

Personel może próbować ugasić mały, ograniczony pożar, gdy ludzie są już bezpieczni i uruchomiono alarm, zachowując za sobą drogę wyjścia. W przeciwnym razie zamyka drzwi i ewakuuje pacjentów.

Odpowiedź

B · Tylko jeśli pożar jest mały, alarm został uruchomiony, a droga ucieczki jest wolna
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Starszy pacjent, od niedawna splątany, przyjmujący lek uspokajający, o niepewnym chodzie

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowo występujące splątanie, lek uspokajający i niepewny chód to główne czynniki ryzyka upadku. Pacjent wymaga takich środków jak niskie łóżko, zaplanowane wizyty w toalecie, ścisła obserwacja i przegląd leków.

Odpowiedź

D · Starszy pacjent, od niedawna splątany, przyjmujący lek uspokajający, o niepewnym chodzie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Give another serving of fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

If the glucose is still below the hypoglycemia threshold after treatment (70 mg/dL in US guidance, 4,0 mmol/L in UK guidance), the fast-acting carbohydrate is repeated and the glucose rechecked. Once it is normal, a snack or meal helps keep it stable.

Odpowiedź

B · Give another serving of fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching

Dlaczego to jest odpowiedź

Evaluating learning and changing the teaching plan belong to the RN. The LPN/LVN can reinforce teaching, but a teaching plan that is not working needs RN reassessment.

Odpowiedź

A · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms

Dlaczego to jest odpowiedź

Nurses check that the infusion is running as planned, the site has no redness or swelling, and the symptoms are controlled. Problems are acted on quickly to avoid distress.

Odpowiedź

B · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Bleeding from ruptured oesophageal varices

Dlaczego to jest odpowiedź

Portal hypertension in cirrhosis causes oesophageal varices, which can bleed massively. This needs resuscitation, urgent endoscopy and specific drug treatment.

Odpowiedź

C · Bleeding from ruptured oesophageal varices
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Your stools may turn dark green or black

Dlaczego to jest odpowiedź

Oral iron commonly darkens the stools, which is harmless, but black tarry stools with abdominal pain should be reported. Milk, antacids and tea reduce absorption; vitamin C or orange juice can improve it.Sprawdzono w: Ferrograd C patient information leaflet (ferrous sulfate + vitamin C) · electronic medicines compendium (eMC), UK (2018)

Odpowiedź

D · Your stools may turn dark green or black
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Malignant hyperthermia

Dlaczego to jest odpowiedź

Malignant hyperthermia is a genetic hypermetabolic reaction to volatile anesthetics or succinylcholine. Muscle cells release calcium, producing CO2, heat, rigidity, hyperkalemia and very high CK. It is treated with dantrolene and stopping the trigger.

Odpowiedź

D · Malignant hyperthermia
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · INR (prothrombin time)

Dlaczego to jest odpowiedź

Warfarin is monitored with the INR, a standardised prothrombin time. For most indications, such as atrial fibrillation or venous thrombosis, the target is usually 2–3.

Odpowiedź

C · INR (prothrombin time)
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Dlaczego to jest odpowiedź

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Odpowiedź

B · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · To make sputum thinner and easier to cough up

Dlaczego to jest odpowiedź

Mucolytics reduce sputum viscosity, which can make expectoration easier and may reduce exacerbations in some people with COPD. They are not bronchodilators or antibiotics. Cough suppressants are generally avoided in productive cough.

Odpowiedź

A · To make sputum thinner and easier to cough up
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Wstrzymać warfarynę, poinformować lekarza i wkrótce powtórzyć INR

Dlaczego to jest odpowiedź

Przy bardzo wysokim INR bez krwawienia postępowanie polega zwykle na wstrzymaniu warfaryny, poinformowaniu lekarza i powtórzeniu INR. W zależności od wartości INR i lokalnego protokołu można też zlecić małą dawkę witaminy K doustnie (wytyczne brytyjskie zalecają ją przy INR powyżej 8, a amerykańskie głównie powyżej 10 lub przy wysokim ryzyku krwawienia). Koncentrat kompleksu protrombiny i dożylna witamina K są stosowane przy dużym krwawieniu. Protamina odwraca działanie heparyny. Należy ustalić przyczynę wzrostu (nowe leki, choroba, dieta).

Odpowiedź

B · Wstrzymać warfarynę, poinformować lekarza i wkrótce powtórzyć INR
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbidopa blocks the enzyme that converts levodopa to dopamine in the periphery. More levodopa reaches the brain, so a lower dose works, and side effects such as nausea and low blood pressure are reduced.

Odpowiedź

A · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Całkowita ilość potasu w organizmie jest niska, a jego stężenie spadnie w trakcie leczenia

Dlaczego to jest odpowiedź

W DKA potas przemieszcza się z komórek, a nerki tracą go z moczem, więc stężenie potasu w surowicy może być prawidłowe lub wysokie mimo dużego całkowitego niedoboru. Płyny i insulina szybko je obniżają. Potas monitoruje się ściśle i uzupełnia po spadku do wartości prawidłowych, zgodnie z protokołem.

Odpowiedź

C · Całkowita ilość potasu w organizmie jest niska, a jego stężenie spadnie w trakcie leczenia
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · A metabolite can build up and cause seizures

Dlaczego to jest odpowiedź

Pethidine's metabolite norpethidine accumulates with repeated doses or kidney impairment and can cause agitation, tremor and seizures. Other opioids are preferred.

Odpowiedź

A · A metabolite can build up and cause seizures
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea

Dlaczego to jest odpowiedź

The terminal ileum absorbs vitamin B12 and bile acids. After resection, B12 replacement may be needed, and unabsorbed bile acids reaching the colon cause diarrhoea.

Odpowiedź

D · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · A low fibrinogen level and low platelets

Dlaczego to jest odpowiedź

In DIC, widespread clotting consumes fibrinogen and platelets, leading to bleeding. Fibrinogen is normally raised in pregnancy, so a low level is especially concerning.

Odpowiedź

B · A low fibrinogen level and low platelets
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · A breast abscess needing drainage

Dlaczego to jest odpowiedź

A fluctuant, persistent painful mass despite antibiotics suggests a breast abscess. It needs ultrasound and drainage. Breastfeeding from the other breast can usually continue.

Odpowiedź

A · A breast abscess needing drainage
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Sama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie

Dlaczego to jest odpowiedź

Wytyczne w wielu krajach mówią obecnie, że dzieci z alergią na jaja mogą otrzymywać szczepionki przeciwko grypie w standardowych warunkach, ponieważ zawartość owoalbuminy jest bardzo niska. W szczególnych przypadkach należy stosować aktualne wytyczne krajowe.

Odpowiedź

C · Sama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Splenic sequestration crisis, an emergency

Dlaczego to jest odpowiedź

In splenic sequestration, sickled cells are trapped in the spleen, which enlarges quickly while haemoglobin falls sharply, leading to shock. It needs urgent fluids and transfusion; parents are taught to feel the spleen and seek help.

Odpowiedź

A · Splenic sequestration crisis, an emergency
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Changes in arousal and reactivity

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypervigilance and an exaggerated startle response belong to the arousal and reactivity group, along with irritability, poor concentration and sleep problems.

Odpowiedź

B · Changes in arousal and reactivity
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Assign a female nurse where possible and explain her care plan to her

Dlaczego to jest odpowiedź

Trauma-informed care respects the patient's need for safety and control. Where possible, adjusting staffing reduces re-traumatisation and helps build trust.

Odpowiedź

C · Assign a female nurse where possible and explain her care plan to her
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 103,1 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

39,5·9/5 = 71,1

Dodaj 32

T = 71,1 + 32 = 103,1 °F

Odpowiedź

T = 103,1 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 210 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Cała kuracja

V = 7,5 mL × 2/dobę × 14 = 210 mL

Odpowiedź

V = 210 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 20·14 = 280 mg

Objętość

V = 280/40 = 7 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 7 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 8 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

50000/500 = 100 szt./mL

Szybkość pompy

R = 800/100 = 8 mL/h

Odpowiedź

R = 8 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 75 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/8 = 62,5 mL/h

Nowa szybkość

R = 150/2 = 75 mL/h

Odpowiedź

R = 75 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000 mg/250 mL = 4 mg/mL

Dawka na godzinę

4·60 = 240 mg/h

Szybkość pompy

R = 240/4 = 60 mL/h

Odpowiedź

R = 60 mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,86 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

425 + 175 + 450 = 1050 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1050/(102·12) = 0,8578 ≈ 0,86 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,86 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 380 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

07:45 → 09:15 = 1,5 h

Przetoczona objętość

80·1,5 = 120 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 120 = 380 mL

Odpowiedź

V = 380 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 18

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 4 + 3 + 4 + 1 + 2 = 18

Odpowiedź

B = 18
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 104/min → 1
przytomny (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions