Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

In the UK SSKIN care bundle for pressure ulcer prevention, what does "K" stand for?

  1. AKeep clean
  2. BKeep moving
  3. CKeep dry
  4. DKeep warm
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

What should the nurse check before giving digoxin?

  1. AThe blood glucose level
  2. BThe apical pulse for a full minute
  3. CThe radial pulse for 15 seconds
  4. DThe temperature
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which information must be documented when a patient is restrained?

  1. AOnly the time the restraint was put on and the time it was taken off
  2. BOnly whether the family agreed to the restraint
  3. CThe reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
  4. DOnly the name of the nurse who applied it and the unit where it happened
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pacjent z podejrzeniem krztuśca musi pozostać na wspólnej sali, ponieważ nie ma wolnej sali jednoosobowej. Jakie rozwiązanie jest najodpowiedniejsze do czasu skontaktowania się z zespołem kontroli zakażeń?

  1. ANiestosowanie żadnych środków ostrożności do czasu zwolnienia sali jednoosobowej
  2. BŚrodki ostrożności przeciwko transmisji drogą powietrzną z respiratorem N95 dla wszystkich
  3. CZasłonięte zasłony, ponad 1 metr (3 stopy) odstępu, maski przy bliskim kontakcie
  4. DUmieszczenie pacjenta obok pacjenta z niedoborem odporności
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Asystent pielęgniarski zgłasza stan czterech pacjentów. Które zgłoszenie wymaga uwagi pielęgniarki w pierwszej kolejności?

  1. APacjent z POChP ma SpO₂ 90% w spoczynku, co odpowiada jego zwykłym wartościom
  2. BPacjent dzień po operacji jamy brzusznej jest nowo niespokojny i ma tętno 124/min
  3. CPacjent oddał 300 mL moczu w ciągu ostatnich 6 godzin
  4. DPacjent prosi o dodatkową poduszkę
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with septic shock remains hypotensive, with a mean arterial pressure of 58 mmHg, after adequate IV fluids. What should the nurse anticipate?

  1. AA beta-blocker to slow the heart rate
  2. BA loop diuretic to remove the extra fluid that has been given
  3. CAn oral fluid challenge with a sports drink
  4. DA vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient is started on spironolactone while already taking an ACE inhibitor. Which blood result should be watched most closely?

  1. ASodium, because both drugs raise it sharply
  2. BPotassium, because both drugs can raise it
  3. CCalcium, because both drugs lower it
  4. DGlucose, because both drugs cause hyperglycaemia
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta otrzymującego wankomycynę dożylnie podczas szybkiego wlewu pojawia się zaczerwienienie i swędząca czerwona wysypka na twarzy i szyi. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna i postępowanie?

  1. AOparzenie słoneczne; nałożyć krem i kontynuować
  2. BReakcja związana z wlewem; zatrzymać lub zwolnić wlew i poinformować lekarza zlecającego
  3. CPrawidłowa reakcja; zwiększyć szybkość wlewu
  4. DNiewydolność wątroby; na stałe odstawić wszystkie leki
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient without symptoms has a fasting plasma glucose of 132 mg/dL (7,3 mmol/L) on Monday and 138 mg/dL (7,7 mmol/L) on Thursday. What does this show?

  1. AThe results meet the criteria for diabetes
  2. BThe results show reactive hypoglycemia
  3. CThe results show prediabetes only
  4. DThe results are within the normal fasting range
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has a continuous heparin infusion for a pulmonary embolism. A new nurse plans to adjust the infusion using today's INR of 1,1. What should the experienced nurse explain?

  1. AHeparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
  2. BThe INR of 1,1 means the heparin rate must be doubled at once
  3. CThe INR is the correct test, and 1,1 means heparin is therapeutic
  4. DHeparin needs no laboratory monitoring once the infusion is started
11.FarmakologiaŚredni

Sumatriptan is contraindicated in which patient?

  1. AA patient with a recent ankle sprain
  2. BA patient with mild asthma
  3. CA patient with iron deficiency anaemia
  4. DA patient with coronary artery disease
12.FarmakologiaTrudny

Before starting long-term bisphosphonate treatment, a patient is advised to have a dental check-up. Why?

  1. AThey are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
  2. BBisphosphonates stain the teeth black if taken for many years
  3. CBisphosphonates dissolve tooth enamel within weeks
  4. DBisphosphonates cause severe gum overgrowth
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient has chest pain at rest in the early morning with brief ST elevation that resolves. Coronary arteries are later found to be clear. Which condition is most likely?

  1. AStable exertional angina from a fixed plaque
  2. BAcute pericarditis
  3. CVasospastic (Prinzmetal) angina
  4. DAortic stenosis
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with squamous cell lung cancer becomes confused, thirsty and constipated, with abdominal pain. Which electrolyte disturbance is most likely?

  1. AHypomagnesaemia
  2. BHypokalaemia
  3. CHypercalcaemia
  4. DHyponatraemia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Pacjent przyjmujący gliklazyd (pochodną sulfonylomocznika) został przyjęty z powodu hipoglikemii. Dlaczego potrzebne jest przedłużone monitorowanie?

  1. APochodne sulfonylomocznika same nie mogą powodować hipoglikemii
  2. BLek działa tylko w nocy, więc poranne kontrole nie są przydatne
  3. CLek podnosi glikemię z opóźnieniem kilku godzin
  4. DLek działa przez wiele godzin, więc niska glikemia może wrócić
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A nurse teaches foot care to a patient with diabetic neuropathy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will buy corn plasters from the pharmacy for my corn."
  2. B"I will check my feet every day, using a mirror for the soles."
  3. C"I will check that the bath water is not too hot using my elbow."
  4. D"I will wear socks and shoes that fit well and do not rub."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is a gastrostomy tube with an internal bumper usually advanced and rotated regularly once the tract has healed?

  1. ATo make the tube longer as the patient grows or gains weight
  2. BTo stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall
  3. CTo check that the patient is still hungry
  4. DTo remove any feed left in the stomach
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Pacjent z oparzeniami 35% powierzchni ciała wchodzi w fazę hipermetaboliczną. Który plan żywieniowy jest najodpowiedniejszy?

  1. ADieta niskobiałkowa, aby chronić nerki przed uszkodzeniem
  2. BBrak jedzenia przez dwa tygodnie, aby w pełni odpocząć jelitom
  3. CWczesne żywienie dojelitowe, bogate w energię i białko
  4. DTylko płyny przejrzyste do czasu wygojenia ran oparzeniowych
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Dno macicy jest wiotkie, znajduje się powyżej pępka i jest przesunięte w prawo. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?

  1. APrawidłowy objaw w 1. dobie
  2. BZatrzymana tkanka łożyska po lewej stronie
  3. CPełny pęcherz moczowy
  4. DPęknięcie krocza
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Który objaw u noworodka wymaga natychmiastowej reakcji?

  1. ADrobne białe kropki (prosaki) na nosie
  2. BNakładanie się kości czaszki po porodzie drogami natury w terminie
  3. CAkrocyjanoza w 2. godzinie życia
  4. DPostękiwanie, rozszerzanie skrzydełek nosa i wciąganie klatki piersiowej w 1. godzinie życia
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

5-tygodniowe niemowlę wymiotuje gwałtownie (chlustająco) po każdym karmieniu i po wymiotach wydaje się głodne. Jaka jest prawdopodobna przyczyna?

  1. AStenoza odźwiernika
  2. BChoroba Hirschsprunga
  3. CRefluks żołądkowo-przełykowy prawidłowy dla wieku
  4. DWgłobienie jelita
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which finding in a 12-month-old needs further developmental evaluation?

  1. ABecomes upset when a stranger picks her up
  2. BPulls to stand and walks holding on to furniture
  3. CA strong Moro reflex is still present
  4. DSays "mama" and "dada" to the right parent and waves bye-bye
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which question is the best way to ask a patient about suicidal thoughts?

  1. A"You wouldn't hurt yourself, would you?"
  2. B"You're not thinking of doing anything silly, are you?"
  3. C"Are you having thoughts of killing yourself?"
  4. D"Things aren't that bad, are they?"
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man is found in a city far from home. He cannot remember who he is or how he got there, but his speech and thinking are otherwise normal. Tests show no head injury or intoxication. What is most likely?

  1. ADissociative amnesia with dissociative fugue
  2. BAlzheimer's disease
  3. CDelirium
  4. DA manic episode with poor judgement and impulsive travel
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
9 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 9 lb 12 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

9 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 tsp? mL3 fl oz? mL1½ szklanek? mL1½ tbsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 2 tsp z syrop na kaszel, 3 fl oz z sok, 1½ szklanek z herbata, 1½ tbsp z płynny suplement. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 20 kg ma zlecone 20 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

20 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 1,66 mg. Ampułka zawiera 2000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

1,66 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL200 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 200 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

200 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
300 mL60 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 300 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

50 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok150 mLherbata200 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz200 mLmocz475 mLdren z rany150 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 60 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

60 kg8 hmocz: 200 mLmocz: 475 mLdren z rany: 150 mLwymiociny: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL150 mL/hstart 10:4513:45: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 10:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 150 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 13:45?

1000 mL150 mL/h10:45 → 13:45
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 93% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 96/58 mmHg, tętno 132/min, przytomny, temperatura 37,4 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 12SpO₂ 93%O₂SBP 96HR 132AT 37,4 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Keep moving

Dlaczego to jest odpowiedź

SSKIN stands for Surface, Skin inspection, Keep moving, Incontinence and moisture, and Nutrition and hydration. Regular repositioning relieves pressure on the skin.

Odpowiedź

B · Keep moving
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · The apical pulse for a full minute

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin slows the heart rate and can cause dangerous bradycardia and arrhythmias in toxicity. The apical pulse is counted for a full minute, and a low or irregular rate is reported before giving it.

Odpowiedź

B · The apical pulse for a full minute
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments

Dlaczego to jest odpowiedź

Restraint documentation includes the behavior that made it necessary, less restrictive measures tried, the order, the type used, the times applied and released, and ongoing checks of circulation, skin, needs and mental state.

Odpowiedź

C · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Zasłonięte zasłony, ponad 1 metr (3 stopy) odstępu, maski przy bliskim kontakcie

Dlaczego to jest odpowiedź

Środki ostrożności przeciwko transmisji drogą kropelkową opierają się na odległości, maskach i barierach. Preferowana jest sala jednoosobowa, dlatego kontaktuje się zespół kontroli zakażeń. Umieszczenie pacjenta obok osoby podatnej byłoby niebezpieczne.

Odpowiedź

C · Zasłonięte zasłony, ponad 1 metr (3 stopy) odstępu, maski przy bliskim kontakcie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Pacjent dzień po operacji jamy brzusznej jest nowo niespokojny i ma tętno 124/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowy niepokój z przyspieszonym tętnem po operacji może oznaczać krwawienie, sepsę lub hipoksję. SpO₂ 90% jest oczekiwane u tego pacjenta z POChP, a 300 mL w ciągu 6 godzin (50 mL/h) to wystarczająca diureza.

Odpowiedź

B · Pacjent dzień po operacji jamy brzusznej jest nowo niespokojny i ma tętno 124/min
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

If hypotension continues after fluid resuscitation, a vasopressor such as norepinephrine is started to keep the MAP at least 65 mmHg. Diuretics and beta-blockers would worsen perfusion.

Odpowiedź

D · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Potassium, because both drugs can raise it

Dlaczego to jest odpowiedź

Spironolactone and ACE inhibitors both reduce potassium excretion, so the combination can cause dangerous hyperkalaemia. Potassium and renal function should be checked regularly.

Odpowiedź

B · Potassium, because both drugs can raise it
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Reakcja związana z wlewem; zatrzymać lub zwolnić wlew i poinformować lekarza zlecającego

Dlaczego to jest odpowiedź

Szybki wlew wankomycyny może uwalniać histaminę i powodować zaczerwienienie oraz wysypkę („reakcja na wlew wankomycyny”). Zwolnienie wlewu zwykle temu zapobiega, ale trzeba wykluczyć anafilaksję.

Odpowiedź

B · Reakcja związana z wlewem; zatrzymać lub zwolnić wlew i poinformować lekarza zlecającego
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · The results meet the criteria for diabetes

Dlaczego to jest odpowiedź

Two fasting results of 126 mg/dL (7,0 mmol/L) or more confirm diabetes in a person without symptoms. Prediabetes is 100–125 mg/dL. The nurse helps the patient understand the next steps, including education and follow-up.Sprawdzono w: Diabetes · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · The results meet the criteria for diabetes
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR

Dlaczego to jest odpowiedź

Unfractionated heparin infusions are adjusted using the aPTT or anti-factor Xa level according to protocol. The INR monitors warfarin and is little affected by heparin at usual doses. Using the wrong test can cause under- or over-anticoagulation.Sprawdzono w: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · A patient with coronary artery disease

Dlaczego to jest odpowiedź

Triptans can constrict coronary arteries and cause angina or myocardial infarction. They are avoided in coronary disease, uncontrolled hypertension and previous stroke.

Odpowiedź

D · A patient with coronary artery disease
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · They are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Osteonecrosis of the jaw is a rare but serious adverse effect, mostly after invasive dental work. Dental problems are treated before starting, and good oral hygiene is maintained.

Odpowiedź

A · They are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Vasospastic (Prinzmetal) angina

Dlaczego to jest odpowiedź

Vasospastic angina is caused by temporary coronary artery spasm, often at rest or at night, with transient ST elevation. It responds to calcium channel blockers and nitrates. Triggers include smoking, cold and cocaine.

Odpowiedź

C · Vasospastic (Prinzmetal) angina
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Hypercalcaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Squamous cell lung cancer can secrete PTH-related protein, and bone metastases can release calcium. Hypercalcaemia causes confusion, thirst, polyuria, constipation, abdominal pain and arrhythmias ("bones, stones, groans and psychiatric overtones"). Treatment includes IV fluids and bisphosphonates.

Odpowiedź

C · Hypercalcaemia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Lek działa przez wiele godzin, więc niska glikemia może wrócić

Dlaczego to jest odpowiedź

Pochodne sulfonylomocznika pobudzają trzustkę do uwalniania insuliny i mają długi czas działania, zwłaszcza u osób starszych i z niewydolnością nerek. Hipoglikemia może nawrócić po początkowym leczeniu, dlatego potrzebne jest przedłużone monitorowanie glikemii.

Odpowiedź

D · Lek działa przez wiele godzin, więc niska glikemia może wrócić
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · "I will buy corn plasters from the pharmacy for my corn."

Dlaczego to jest odpowiedź

Medicated corn plasters contain acids that can burn the skin and cause ulcers in people with neuropathy or poor circulation. Corns and calluses should be treated by a podiatrist.

Odpowiedź

A · "I will buy corn plasters from the pharmacy for my corn."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · To stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall

Dlaczego to jest odpowiedź

Buried bumper syndrome occurs when the internal fixator embeds in the gastric wall. Following local guidance, the tube is gently advanced, rotated and returned once healed, and the external fixator is kept slightly loose.

Odpowiedź

B · To stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Wczesne żywienie dojelitowe, bogate w energię i białko

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozległe oparzenia powodują przedłużony stan hipermetaboliczny i kataboliczny z utratą mięśni. Wczesne żywienie dojelitowe (często w ciągu 24 godzin) z dużą ilością energii i białka oraz mikroskładnikami wspiera gojenie ran i odporność oraz pomaga chronić barierę jelitową. Monitoruje się masę ciała i przyjmowane pożywienie.

Odpowiedź

C · Wczesne żywienie dojelitowe, bogate w energię i białko
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Pełny pęcherz moczowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Pełny pęcherz moczowy unosi i przemieszcza macicę, zwykle w prawo, i przeszkadza jej w dobrym obkurczaniu się. Pomoc kobiecie w opróżnieniu pęcherza zwykle pozwala dnu macicy wrócić do linii środkowej i stwardnieć.

Odpowiedź

C · Pełny pęcherz moczowy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Postękiwanie, rozszerzanie skrzydełek nosa i wciąganie klatki piersiowej w 1. godzinie życia

Dlaczego to jest odpowiedź

Postękiwanie, rozszerzanie skrzydełek nosa i wciąganie klatki piersiowej to objawy zaburzeń oddychania i wymagają pilnej oceny. Akrocyjanoza, prosaki i nakładanie się kości czaszki są częstymi prawidłowymi objawami.

Odpowiedź

D · Postękiwanie, rozszerzanie skrzydełek nosa i wciąganie klatki piersiowej w 1. godzinie życia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Stenoza odźwiernika

Dlaczego to jest odpowiedź

Stenoza odźwiernika zwykle ujawnia się w 2.–8. tygodniu życia chlustającymi wymiotami bez żółci, głodem po wymiotach, utratą masy ciała, a czasem wyczuwalnym guzem o kształcie oliwki.

Odpowiedź

A · Stenoza odźwiernika
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · A strong Moro reflex is still present

Dlaczego to jest odpowiedź

Primitive reflexes such as the Moro fade by about 4–6 months; persistence at 12 months can suggest a neurological problem such as cerebral palsy. The other findings are normal for a 1-year-old.

Odpowiedź

C · A strong Moro reflex is still present
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · "Are you having thoughts of killing yourself?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Asking directly and calmly shows that it is safe to talk. Questions that suggest the "right" answer, or that minimise the problem, make it harder for the patient to be honest.

Odpowiedź

C · "Are you having thoughts of killing yourself?"
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Dissociative amnesia with dissociative fugue

Dlaczego to jest odpowiedź

In dissociative fugue, the person travels away and cannot recall their identity or past, usually after a stressful event. Medical causes such as head injury, seizures and substances must be ruled out first.

Odpowiedź

A · Dissociative amnesia with dissociative fugue
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 4,43 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

12 oz/16 = 0,75 lb
9 + 0,75 = 9,75 lb

Funty na kilogramy

m = 9,75/2,2 = 4,432 ≈ 4,43 kg

Odpowiedź

m = 4,43 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 482,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

2 tsp = 2·5 = 10 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
1½ szklanek = 1,5·240 = 360 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL

Dodaj

V = 10 + 90 + 360 + 22,5 = 482,5 mL

Odpowiedź

V = 482,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 20·20 = 400 mg

Objętość

V = 400/50 = 8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,83 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

1,66 mg = 1660 mcg

Objętość

V = 1660/2000 = 0,83 mL

Odpowiedź

V = 0,83 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 200 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

200/60 = 3,333 mL/min

Szybkość kapania

R = 3,333·60 = 200 gtt/min

Odpowiedź

R = 200 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 6 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Pozostały czas

t = 300/50 = 6 h

Odpowiedź

t = 6 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,41 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

200 + 475 = 675 mL

Na kilogram na godzinę

U = 675/(60·8) = 1,406 ≈ 1,41 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,41 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 550 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

10:45 → 13:45 = 3 h

Przetoczona objętość

150·3 = 450 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 450 = 550 mL

Odpowiedź

V = 550 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 13

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 1 + 2 + 3 + 2 + 1 = 13

Odpowiedź

B = 13
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 93% → 2
na tlenie → 2
SBP 96 mmHg → 2
HR 132/min → 3
przytomny (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 2 + 2 + 2 + 3 + 0 + 0 = 9
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions