Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which of these is part of the UK "Sepsis Six"?

  1. AMeasuring urine output
  2. BRestricting IV fluids
  3. CWaiting for a chest X-ray before antibiotics
  4. DGiving a sedative
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with a valid DNACPR (DNR) decision, whose death was expected, stops breathing. What should the nurse do?

  1. AStart CPR but stop after five minutes
  2. BLeave the patient and ask the family to wait outside until the doctor comes
  3. CStart CPR and call the cardiac arrest team
  4. DNot start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient is receiving opioids for pain. Which sign usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. ADilated pupils
  2. BDiarrhea
  3. CRising blood pressure
  4. DIncreasing sedation
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Podczas jałowej zmiany opatrunku cewnika centralnego koleżanka sięga ponad otwartym jałowym polem, aby podać pielęgniarce rolkę plastra. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AUznać pole za skażone i przygotować nowe
  2. BPrzykryć pole jałowym ręcznikiem i kontynuować na nim
  3. CUsunąć tylko przedmioty najbliższe miejscu, nad którym przeszła ręka
  4. DKontynuować, ponieważ koleżanka nie dotknęła żadnego jałowego przedmiotu
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient receiving an aminoglycoside antibiotic, such as gentamicin, reports ringing in the ears. What should the nurse do?

  1. AHold the next dose and report it promptly
  2. BReassure the patient that it is a normal effect
  3. CGive the next dose early to finish the course
  4. DAdvise the patient to use ear drops
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. AEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
  2. BAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
  3. CIgnore it, because older people bruise easily
  4. DTell the patient she must leave home and go to live somewhere else
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?

  1. ATo reduce the risk of stroke from clots in the atria
  2. BTo lower the blood pressure
  3. CTo convert the rhythm back to normal
  4. DTo slow the heart rate directly and prevent palpitations
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA postoperative patient who rates their pain as 6/10
  2. BA patient with asthma who can only speak in single words
  3. CA patient with diabetes whose glucose is 11 mmol/L (198 mg/dL) before lunch
  4. DA patient with COPD whose SpO2 is 89% and within their target range
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

U pacjenta z komorowym zaburzeniem rytmu na monitorze widoczny jest wirujący wzór (torsades de pointes). Który elektrolit podaje się powszechnie dożylnie w leczeniu?

  1. ASiarczan magnezu
  2. BWęglan wapnia
  3. CWodorowęglan sodu
  4. DFosforan potasu
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has a continuous heparin infusion for a pulmonary embolism. A new nurse plans to adjust the infusion using today's INR of 1,1. What should the experienced nurse explain?

  1. AHeparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
  2. BThe INR is the correct test, and 1,1 means heparin is therapeutic
  3. CThe INR of 1,1 means the heparin rate must be doubled at once
  4. DHeparin needs no laboratory monitoring once the infusion is started
11.FarmakologiaŚredni

A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a corticosteroid inhaler at the same time of day. Which order is usually taught?

  1. AUse the steroid first, then the salbutamol right after without any gap
  2. BUse the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
  3. CUse both in the same breath to save time
  4. DThe order does not matter and no waiting is needed
12.FarmakologiaTrudny

A patient is switched from oral to intravenous morphine. Why is the IV dose lower than the oral dose?

  1. AThe oral route causes tolerance faster than the IV route
  2. BIV morphine is a stronger chemical form of the drug
  3. COral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood
  4. DIV morphine is excreted much more slowly by the kidney than oral morphine
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with heart failure is comfortable at rest but becomes breathless walking across a room. Which NYHA class fits best?

  1. AClass III
  2. BClass IV
  3. CClass I
  4. DClass II
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

During drainage of a large pleural effusion, a patient starts coughing and feels tight in the chest. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to cough harder to help the flow
  2. BStop or clamp the drainage and inform the doctor
  3. CLie the patient flat until the drainage is complete
  4. DSpeed up the drainage to finish quickly
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which action is part of an effective bowel programme after a spinal cord injury?

  1. AAvoiding fibre to prevent bloating
  2. BUsing strong laxatives only when the bowel has not opened for a week
  3. CRestricting fluids to reduce the volume of stool
  4. DA routine at the same time each day, often after a meal
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Six weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, tenderness over the graft, less urine and a rising creatinine. What is most likely?

  1. AA normal finding as the kidney settles in
  2. BAcute rejection, needing urgent transplant team review
  3. CDehydration that needs only more oral fluids and rest
  4. DA side effect of sun exposure
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which instruction is important during bowel preparation for colonoscopy?

  1. ATake the preparation only if the bowels have not opened
  2. BEat a high-fibre meal the evening before the test
  3. CDrink plenty of clear fluids while taking the preparation
  4. DAvoid all fluids for 24 hours before the test
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, has lower abdominal discomfort and a bladder scan shows 750 mL. What should the nurse do?

  1. AGive a diuretic to increase urine flow
  2. BWait another twelve hours before acting
  3. CCatheterise as per protocol or prescription
  4. DRestrict fluids until the urge returns
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A newborn's blood glucose is low but the baby is well and able to feed. What is the usual first step?

  1. AGive IV insulin immediately
  2. BWithhold feeds and observe for 6 hours
  3. CGive the baby plain water by bottle
  4. DFeed the baby and recheck the glucose
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

An ultrasound at 30 weeks shows polyhydramnios and no visible fetal stomach bubble. Which fetal condition should be considered?

  1. AFetal growth from maternal diabetes only
  2. BRenal agenesis
  3. CPost-term pregnancy
  4. DOesophageal atresia
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child with suspected appendicitis is waiting for surgery. Which action must the nurse avoid?

  1. AKeeping the child nil by mouth
  2. BPutting a heat pad on the abdomen
  3. CGiving IV fluids as prescribed
  4. DRegular pain assessment
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The mother of a 5-day-old breastfed baby asks how she can tell her baby is getting enough milk. Which answer is best?

  1. AThe baby should sleep through the night without waking for feeds
  2. BThe baby should feed for exactly 10 minutes on each side at every feed, day and night
  3. CHer breasts should always feel full and hard between feeds
  4. DAbout 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A man with an intellectual disability is becoming irritable. Staff say it is "just his learning disability". What is this an example of?

  1. ASplitting by the patient
  2. BDiagnostic overshadowing
  3. CPositive reinforcement
  4. DTransference
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with an anxiety disorder speaks so quickly about her worries that the nurse cannot follow. Which response is most helpful?

  1. A"There's really nothing to worry about, so just try to relax."
  2. B"You're talking too fast, so we'll have to stop for today."
  3. C"Let me tell you what I think your problem is, and then we can talk."
  4. D"Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011127:00 AM?06:0008:0019:0007:00

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 7:00 AM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

7:00 AM
  1. 106:00
  2. 208:00
  3. 319:00
  4. 407:00
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 szklanek? mL3 tbsp? mL3 fl oz? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 2 szklanek z herbata, 3 tbsp z płynny suplement, 3 fl oz z sok. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 25 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

25 kg4 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
200 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 28 kg zlecono 12,5 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 200 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

28 kg12,5 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL75 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 75 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

75 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
250 mg250 mL25 mL/h? mg/h

Worek zawiera 250 mg leku w 250 mL i kapie z szybkością 25 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

250 mg/250 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok100 mLwoda240 mLherbata200 mLWlew dożylny60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz200 mLmocz200 mLmocz225 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

sok: 100 mLwoda: 240 mLherbata: 200 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 200 mLmocz: 200 mLmocz: 225 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL150 mL przetoczono60 mL/h13:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. O 13:30 przetoczono już 150 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL150 mL przetoczono60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 78/46 mmHg, tętno 92/min, przytomny, temperatura 35,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 16SpO₂ 98%powietrzeSBP 78HR 92AT 35,2 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Measuring urine output

Dlaczego to jest odpowiedź

The Sepsis Six are: give oxygen if needed, take blood cultures, give IV antibiotics, give IV fluids, check lactate and monitor urine output, ideally within the first hour.

Odpowiedź

A · Measuring urine output
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family

Dlaczego to jest odpowiedź

CPR is not attempted when a valid DNACPR decision applies. The nurse notes the time, follows local policy for verifying death, informs the medical team and supports the family.

Odpowiedź

D · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Increasing sedation

Dlaczego to jest odpowiedź

Sedation increases before respiratory depression occurs, so sedation levels are checked regularly along with breathing. A patient who is getting harder to wake needs the opioid held and the prescriber informed.

Odpowiedź

D · Increasing sedation
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Uznać pole za skażone i przygotować nowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Sięganie ponad jałowym polem niejałowymi rękami lub przedmiotami skaża je, nawet bez dotknięcia. Pole się wymienia, a niejałowe przedmioty podaje się obok pola, nie nad nim. Gdy jałowość budzi wątpliwości, pole uznaje się za skażone.

Odpowiedź

A · Uznać pole za skażone i przygotować nowe
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Hold the next dose and report it promptly

Dlaczego to jest odpowiedź

Aminoglycosides can cause ototoxicity, which may be permanent. Tinnitus or hearing loss is reported promptly, and drug levels and kidney function are checked.

Odpowiedź

A · Hold the next dose and report it promptly
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Dlaczego to jest odpowiedź

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Odpowiedź

A · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · To reduce the risk of stroke from clots in the atria

Dlaczego to jest odpowiedź

In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.

Odpowiedź

A · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · A patient with asthma who can only speak in single words

Dlaczego to jest odpowiedź

Being unable to complete sentences is a sign of acute severe or life-threatening asthma, an airway and breathing emergency. The other patients need attention but are not immediately life-threatened.

Odpowiedź

B · A patient with asthma who can only speak in single words
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Siarczan magnezu

Dlaczego to jest odpowiedź

Dożylny siarczan magnezu jest standardowym leczeniem farmakologicznym torsades de pointes, nawet gdy magnez w surowicy jest prawidłowy. Niski magnez i niski potas wydłużają odstęp QT i zwiększają ryzyko.

Odpowiedź

A · Siarczan magnezu
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR

Dlaczego to jest odpowiedź

Unfractionated heparin infusions are adjusted using the aPTT or anti-factor Xa level according to protocol. The INR monitors warfarin and is little affected by heparin at usual doses. Using the wrong test can cause under- or over-anticoagulation.Sprawdzono w: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Use the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid

Dlaczego to jest odpowiedź

The bronchodilator opens the airways so that the inhaled steroid can reach further into the lungs. A short wait between the inhalers is usually advised.

Odpowiedź

B · Use the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Oral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood

Dlaczego to jest odpowiedź

Much of an oral morphine dose is metabolised by the liver before reaching the systemic circulation. Equianalgesic tables are used, so the IV dose is a fraction of the oral dose.

Odpowiedź

C · Oral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Class III

Dlaczego to jest odpowiedź

NYHA class I has no limitation, class II slight limitation with ordinary activity, class III marked limitation with less than ordinary activity but comfortable at rest, and class IV symptoms at rest. The class guides treatment and prognosis.

Odpowiedź

A · Class III
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Stop or clamp the drainage and inform the doctor

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid removal of a large effusion can cause re-expansion pulmonary oedema. Coughing, chest tightness or pain are warning signs. Drainage is stopped and the doctor is informed, and the volume is usually drained in a controlled way.

Odpowiedź

B · Stop or clamp the drainage and inform the doctor
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · A routine at the same time each day, often after a meal

Dlaczego to jest odpowiedź

A regular routine, timed after a meal to use the gastrocolic reflex, plus fluids, fibre and, often, suppositories or digital stimulation, helps prevent constipation and accidents. This also reduces the risk of autonomic dysreflexia.

Odpowiedź

D · A routine at the same time each day, often after a meal
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Acute rejection, needing urgent transplant team review

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever, graft tenderness, falling urine output and rising creatinine suggest acute rejection, although infection must also be ruled out. Early treatment, often with high-dose steroids, can save the graft, so the transplant team is contacted urgently.

Odpowiedź

B · Acute rejection, needing urgent transplant team review
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation

Dlaczego to jest odpowiedź

Bowel preparation causes profuse diarrhoea, which can lead to dehydration and electrolyte disturbance. Patients follow a low-residue diet, then clear fluids, and drink plenty of extra clear fluid.

Odpowiedź

C · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Catheterise as per protocol or prescription

Dlaczego to jest odpowiedź

Urinary retention with a large residual volume needs bladder drainage to prevent discomfort, bladder damage and infection. Following local protocol, an in-and-out or indwelling catheter is used and the volume recorded.

Odpowiedź

C · Catheterise as per protocol or prescription
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Feed the baby and recheck the glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

For mild, asymptomatic hypoglycaemia, early feeding and buccal glucose gel are used, with glucose rechecked per protocol. Symptomatic or persistent hypoglycaemia needs IV glucose.

Odpowiedź

D · Feed the baby and recheck the glucose
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Oesophageal atresia

Dlaczego to jest odpowiedź

If the fetus cannot swallow, as in oesophageal atresia, amniotic fluid builds up and the stomach is not seen. Renal agenesis causes the opposite, severe oligohydramnios.

Odpowiedź

D · Oesophageal atresia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Putting a heat pad on the abdomen

Dlaczego to jest odpowiedź

Heat on the abdomen and laxatives or enemas are avoided in suspected appendicitis because they can increase the risk of perforation. Nil by mouth, IV fluids, analgesia and close monitoring are appropriate.

Odpowiedź

B · Putting a heat pad on the abdomen
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · About 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain

Dlaczego to jest odpowiedź

After the first few days, signs of good intake include at least about 6 heavy wet nappies a day, frequent yellow stools, contented behaviour after feeds and weight gain. Most babies regain their birth weight by about 2 weeks.

Odpowiedź

D · About 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Diagnostic overshadowing

Dlaczego to jest odpowiedź

Diagnostic overshadowing happens when new symptoms are attributed to a known disability or mental illness, so a physical or other cause is missed. It contributes to poorer health outcomes.

Odpowiedź

B · Diagnostic overshadowing
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Focusing directs the conversation to one main concern, which reduces overwhelm and makes the problem easier to work on. A calm, slow pace from the nurse also helps lower anxiety.

Odpowiedź

D · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 07:00

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

7 AM → 07

Odpowiedź

07:00

Odpowiedź

07:00
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 615 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

2 szklanek = 2·240 = 480 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL

Dodaj

V = 480 + 45 + 90 = 615 mL

Odpowiedź

V = 615 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 4 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·25 = 100 mg

Objętość

V = 100/25 = 4 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 4 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 8,8 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

12,5·28 = 350 mg

Objętość

V = (350/200)·5 = 8,75 ≈ 8,8 mL

Odpowiedź

V = 8,8 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 75 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

75/60 = 1,25 mL/min

Szybkość kapania

R = 1,25·60 = 75 gtt/min

Odpowiedź

R = 75 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 25 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

250/250 = 1 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 1·25 = 25 mg/h

Odpowiedź

D = 25 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 595 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 240 + 200 = 540 mL
Wlew dożylny: 60·8 = 480 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1220 mL

Suma wydalonych

200 + 200 + 225 = 625 mL

Bilans

B = 1220 − 625 = 595 mL

Odpowiedź

B = 595 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 150 = 350 mL

Czas

t = 350/60 = 5,833 ≈ 5,8 h

Odpowiedź

t = 5,8 h

To około 5 h 50 min, więc worek skończy się około 19:20.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy) → 2
V: wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa → 3
M: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy) → 2

Dodaj

GCS = 2 + 3 + 2 = 7

Ciężkość

GCS 7 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 92/min → 1
przytomny (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 1 = 5
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions