Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.
Interpretacja zapisu rytmu EKG
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?
APalpation, inspection, auscultation, percussion
BInspection, palpation, percussion, auscultation
CInspection, auscultation, percussion, palpation
DAuscultation, palpation, inspection, percussion
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
Czterech pacjentów potrzebuje cię w tym samym czasie. Kogo powinieneś zobaczyć jako pierwszego?
APacjenta pytającego o godzinę wypisu
BPacjenta z bólem 6/10, który dostał doustny lek przeciwbólowy 20 minut temu
CPacjenta, u którego pojawił się głośny, wysoki świst wdechowy (stridor)
DPacjenta, który ma dostać rutynowy lek doustny
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), which principle applies?
AA diagnosis of dementia means the person lacks capacity for all decisions
BCapacity is decided by the next of kin, who must sign a form for every decision
CA person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
DEveryone over 75 is assumed to lack capacity
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
A patient with a COPD exacerbation remains acidotic with a high PaCO2 despite optimal medical treatment and controlled oxygen. Which treatment is usually considered next?
A15 L/min oxygen via a non-rebreathe mask
BSedation to slow the breathing
CStopping all oxygen therapy
DNon-invasive ventilation
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 18 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.
HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 146, Cl⁻ 104 oraz HCO₃⁻ 15 mmol/L. Oblicz wskaźnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), używając AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Podaj dwa miejsca po przecinku.
Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 104 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/L
wskaźnik delta =
7.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.
6–23
B =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zespół dąży do średniego ciśnienia tętniczego wynoszącego co najmniej 70 mmHg. Ciśnienie skurczowe pacjenta wynosi 110 mmHg. Używając MAP = (SBP + 2·DBP)/3, jakie jest najniższe ciśnienie rozkurczowe DBP, które nadal daje MAP równe 70 mmHg?
MAP 70 mmHgSBP 110 mmHg
DBP = mmHg
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 72 kg ma cel płynowy 35 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 84% wolnej wody i biegnie z prędkością 75 mL/h przez 24 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 4 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
72 kg35 mL/kg/dobę84%75 mL/h · 24 hco 4 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 1200 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 17,5% glukozy i 6% aminokwasów oraz 500 mL 10% emulsji tłuszczowej (1,1 kcal/mL). Oblicz całkowitą energię E, którą pacjent otrzymuje, w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
1200 mLglukoza 17,5%aminokwasy 6%tłuszcze 500 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
2rytm węzłowy
3bradykardia zatokowa
4tachykardia zatokowa
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
2blok AV III stopnia (całkowity)
3rytm węzłowy
4blok AV II stopnia typu II
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
A patient has a blood pressure of 210/120 mmHg. Which finding would make this a hypertensive emergency?
AMild anxiety about the high reading on the monitor
BForgetting to take the blood pressure tablet this morning
CNew chest pain or confusion suggesting organ damage
DA history of high blood pressure for ten years
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
Two patients on the unit have the same surname. What should the nurse do before giving a medication?
ACheck two identifiers against the wristband and the medication record
BAsk the patient, “Are you Mr Smith?” and give the drug once he says yes
CUse the room number as the main identifier
DAsk a nursing assistant which patient is which
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
A patient has highly contagious viral conjunctivitis. Which teaching is most important?
AWash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
BRub the eyes gently to remove the discharge
CWear a surgical mask whenever someone else is in the room
DKeep using the same contact lenses to protect the eyes
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
A patient given naloxone for an opioid overdose wakes up. An hour later, the patient is drowsy again with slow breathing. What is the likely reason?
ANaloxone itself causes slow breathing and drowsiness once it has been given
BNaloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
CThe patient is now allergic to naloxone
DThe patient is simply tired after the event
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
Pacjent ma hematokryt 54%, wysoki BUN i ciężar właściwy moczu 1,034. Co sugeruje ten obraz?
AOdwodnienie z hemokoncentracją
BOstrą utratę krwi z rozcieńczeniem
CPrzewodnienie
DNiewydolność nerek z rozcieńczonym moczem
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?
AHemophilia A (factor VIII deficiency)
BDisseminated intravascular coagulation
CVitamin K deficiency from poor diet
DImmune thrombocytopenia (ITP)
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · Inspection, auscultation, percussion, palpation
Dlaczego to jest odpowiedź
In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.
Odpowiedź
C · Inspection, auscultation, percussion, palpation
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · Pacjenta, u którego pojawił się głośny, wysoki świst wdechowy (stridor)
Dlaczego to jest odpowiedź
Stridor sygnalizuje częściową niedrożność górnych dróg oddechowych, która może szybko zagrozić życiu. Problemy z drogami oddechowymi mają pierwszeństwo przed oddychaniem, krążeniem i innymi potrzebami.
Odpowiedź
C · Pacjenta, u którego pojawił się głośny, wysoki świst wdechowy (stridor)
3.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: C · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
Dlaczego to jest odpowiedź
The Act begins by presuming capacity. Capacity is decision-specific and time-specific, and people must be given all practicable help to make their own decision.
Odpowiedź
C · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
4.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: D · Non-invasive ventilation
Dlaczego to jest odpowiedź
In hypercapnic respiratory failure from COPD that persists despite treatment, non-invasive ventilation (bilevel positive pressure) supports ventilation and lowers PaCO2. Stopping oxygen would cause dangerous hypoxia.
Odpowiedź
D · Non-invasive ventilation
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: PaCO₂ = 35 mmHg
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
zasięg: 33–37 mmHg
Odpowiedź
PaCO₂ = 35 mmHg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: wskaźnik delta = 1,667
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Luka anionowa
AG = 146 − (104 + 15) = 27
Wskaźnik delta
(27 − 12)/(24 − 15) = 15/9 = 1,667
Odpowiedź
wskaźnik delta = 1,667
Między 1 a 2: czysta kwasica z dużą luką anionową.
7.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: B = 17
Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.
Oceń każdą podskalę
percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: problem → 1
Dodaj
Suma w skali Braden = 3 + 3 + 4 + 3 + 3 + 1 = 17
Odpowiedź
B = 17
8.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: DBP = 50 mmHg
Wartości ciśnienia tętniczego: ciśnienie tętna PP = SBP − DBP. Średnie ciśnienie tętnicze MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 to szacunek oparty na tym, że przy prawidłowej częstości akcji serca serce spędza około dwóch trzecich każdego cyklu w rozkurczu (mniej dokładny przy szybkiej akcji serca); MAP co najmniej około 65 mmHg to częsty cel dla perfuzji narządów. Wskaźnik wstrząsu SI = częstość akcji serca/SBP wynosi prawidłowo około 0,5–0,7; wartość powyżej około 1 jest sygnałem ostrzegawczym wstrząsu.
Przekształć wzór
DBP = (3·MAP − SBP)/2
Podstaw
DBP = (3·70 − 110)/2 = 100/2 = 50 mmHg
Odpowiedź
DBP = 50 mmHg
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: V = 168 mL
Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Cel płynowy
35·72 = 2520 mL/dobę
Wolna woda z preparatu
75·24 = 1800 mL
1800·0,84 = 1512 mL
Woda, której jeszcze potrzeba
2520 − 1512 = 1008 mL/dobę
Objętość jednego przepłukania
24/4 = 6 przepłukania
V = 1008/6 = 168 mL
Odpowiedź
V = 168 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: E = 1552 kcal/dobę
Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Gramy glukozy i aminokwasów
glukoza: 17,5·1200/100 = 210 g
aminokwasy: 6·1200/100 = 72 g
Kilokalorie z poszczególnych składników
glukoza: 210·3,4 = 714 kcal
aminokwasy: 72·4 = 288 kcal
tłuszcze: 500·1,1 = 550 kcal
Energia całkowita
E = 714 + 288 + 550 = 1552 kcal/dobę
Odpowiedź
E = 1552 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: bradykardia zatokowa
Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.
Pięć kroków
1. Częstość: R–R = 36 małych kratek, 1500 ÷ 36 ≈ 42 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,44 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,18 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).
Interpretacja
bradykardia zatokowa
Odpowiedź
bradykardia zatokowa
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: blok AV III stopnia (całkowity)
Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.
Pięć kroków
1. Częstość: R–R = 44 małych kratek, 1500 ÷ 44 ≈ 34 na minutę.
2. Rytm: R–R regularny (1,76 s) i P–P regularny (0,72 s), ale oba są od siebie niezależne.
3. Załamki P: dodatnie i regularne z częstością 83 na minutę, ale niezwiązane z zespołami QRS; niektóre są ukryte w zespole QRS lub w załamku T.
4. Odstęp PR: zmienia się z pobudzenia na pobudzenie; nie ma stałej zależności.
5. QRS: 0,14 s, szeroki (0,12 s lub więcej).
Interpretacja
blok AV III stopnia (całkowity)
Odpowiedź
blok AV III stopnia (całkowity)
Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: C · New chest pain or confusion suggesting organ damage
Dlaczego to jest odpowiedź
Severe hypertension becomes an emergency when there is acute organ damage, such as chest pain, neurological changes or kidney injury. It needs urgent, controlled lowering of the blood pressure.
Odpowiedź
C · New chest pain or confusion suggesting organ damage
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: A · Check two identifiers against the wristband and the medication record
Dlaczego to jest odpowiedź
The nurse uses at least two identifiers, such as full name and date of birth, checked against the wristband and record. Open questions (“Please tell me your name”) are safer than yes/no questions.
Odpowiedź
A · Check two identifiers against the wristband and the medication record
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Wash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
Dlaczego to jest odpowiedź
Viral conjunctivitis spreads easily by contact with eye secretions. Hand hygiene, not touching the eyes and not sharing towels, pillows or eye products reduce spread.
Odpowiedź
A · Wash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: B · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
Dlaczego to jest odpowiedź
Naloxone acts for a shorter time than many opioids, so sedation and respiratory depression can return. Patients are monitored closely, and repeat doses or an infusion may be needed.
Odpowiedź
B · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: A · Odwodnienie z hemokoncentracją
Dlaczego to jest odpowiedź
Utrata wody z osocza zagęszcza krwinki czerwone (podwyższony hematokryt) i mocz (wysoki ciężar właściwy), a BUN rośnie. Przewodnienie dawałoby obraz odwrotny.Sprawdzono w:Hematocrit Test · MedlinePlus (NIH) (2024); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)
Odpowiedź
A · Odwodnienie z hemokoncentracją
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: A · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
Dlaczego to jest odpowiedź
Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Sprawdzono w:Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)